Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
homegeon GliĽdziarz kopacz
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 7:03 pm Temat postu: Spining kleń - jaĽ + - 270pln |
|
|
Jak w temacie, poszukuje wędki pod woblerki 2-6cm nieduże obrotówki i gumki. Będę łowić w Odrze na kamienistych opaskach.
na oku mam:
*Konger World Champion Dancer 2.65m 3-14g
*MIKADO Competition Needle Spin 280m do 15g
*PowerMesh Light Spinn 2,7m 3-18g
Wszelkie propozycje mile widziane! |
|
|
baltasar Operator wędziska
Kraj: Polska Miejscowość: Sochaczew |
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 8:11 pm Temat postu: |
|
|
posiadam krótsze mikado nedlle ul 2,60m, ciężar wyżutu do 13g
jest za miękki pod większe wobki, obrotówki to max nr1.
Dłuższym miałem okazję łowić, jest troszeczkę sztywniejszy ale to zawsze wklejka,
Osobi¶cie żałuje zakupu, gdyż nad wod± okazało się że jest za ciężki za delikatny i w ogóle mi nie leży. A teraz stoi w k±cie i czeka na następcę - Shimano technium DF bodajże 3-18g no i obowi±zkowo 3.0m.
Pozdrawiam |
|
|
radzio Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Białystok |
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio sprzedawca dał mi pomacać takie "cu¶" i jestem głęboko posunięty w negocjacjach cenowych : . W sam raz na jazie, klenie plus zapas mocy by¶my nie byli bez szans jak przypl±cze się, co często się zdarza na rzece - ¶redni szczupak czy boleń :. |
|
|
baltasar Operator wędziska
Kraj: Polska Miejscowość: Sochaczew |
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 8:22 pm Temat postu: |
|
|
W chwili obecnej łowię, o heretyku, shimano technium zander sprezentowanym pod choinkę przez moj± połowicę, cw 10-30 ale to na moje oko grubo za dużo, kijek wg mnie do max 25g. Przetestowałem wszystkim co miałem w pudełkach i powiem szcerze że tylko meppsik 00 i kilka wobków 2cm były słabo wyczuwalne. Zobaczymy za kilka miesięcy czy nie bede narzekał choć troche to 10-30 mnie przeraża. Pozdrawiam. |
|
|
Milan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Mogę polecić WC Dancera. Posiadam kijek 245 i jest super. Szybka akcja co przy zacinaniu jaziowego brania daje wielkiego plusa. Do tego dochodzi spory zapas mocy co pozwoli wyholować każd± sztukę. Jest strasznie wygodny i poręczny. Dobrze czuć pracę woblerków 2 cm i większych.
Jego minusem jest szczytówka, która nie pokaże nam delikatnego brania jazia. Gdy jazie skubi± tylko przynętę i bior± bardzo podejrzliwie trudno jest mi zaci±ć jak±¶ sztukę, brakuje wła¶nie tej delikatnej szczytówki, która dobre poradziłaby sobie z takim braniem i praca najmniejszych woblerków tych poniżej 2 cm. Szczególnie na wodze stoj±cej jednak na Odrzanych opaskach ten problem będzie raczej znikomy, bo z tego co się dowiedziałem z prasy rybki wol± tam większe przynęty o ile to prawda co pisz±.
Szczerze polecam ten model. Dla mnie jest nieoceniony na małej rzeczce kiedy to uganiam się za kleniami. Na pewno przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam. _________________ Bieroo Paniee??? |
|
|
tomek79 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
|
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 10:43 am Temat postu: |
|
|
Panowie wytłumaczcie mi co¶ bo najwyraĽniej nie kumam. Wędki o c.w. do 10-15 gram to przecież mięciutkie wędeczki. W takim razie jak tak± wędk± można ¶ci±gać w rzece obrotówkę czy innego woblera. Toż to wędka sie gnie aż do połowy.
Radzio, tak z ciekawo¶ci pytam, nie uważasz, ze takim kijaszkiem do 10 gram będzie Ci jednak trudno utrzymać ¶redniego szczupaka i to w rzece, gdzie poza uci±giem masz przede wszystkim dużo mniejsze pole manewru??? |
|
|
Milan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 11:11 am Temat postu: |
|
|
tomek79 napisał: |
Panowie wytłumaczcie mi co¶ bo najwyraĽniej nie kumam. Wędki o c.w. do 10-15 gram to przecież mięciutkie wędeczki. W takim razie jak tak± wędk± można ¶ci±gać w rzece obrotówkę czy innego woblera. |
Można, WC Dancer nie jest ,,wyposażony" w pełn± szczytówkę i jest na prawdę sztywny. Moim zdaniem wręcz stworzony do woblerów 2-6 cm. Problemy mogłyby się zacz±ć przy 5 -6 cm SDR'ach prowadzonych w nurcie. _________________ Bieroo Paniee??? |
|
|
|
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 11:35 am Temat postu: |
|
|
No chyba że tak |
|
|
Jezier Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Oborniki ¦l±skie |
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Podł±cze sie do tego w±tku. Jako, że mój grey shadow jest już mocno wysłużony i ja poszukuje czego¶ do połowów jaziowo-kleniowych. Szukam kija o długo¶ci 3.30 do 3.60 masie rzutowej 15, no góra 20g. Macałem w krokusie kijek st. croix wild river 3,50, masie 3-14g i wydał mi się za bardzo lej±cy. Może kto¶ widział co¶ ciekawego z nadwymiarowych spinów? |
|
|
sandalista Łowca Pstr±ga Potokowego i Okonia
Kraj: Polska Miejscowość: Sierakowice |
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Jezier napisał: |
Podł±cze sie do tego w±tku. Jako, że mój grey shadow jest już mocno wysłużony i ja poszukuje czego¶ do połowów jaziowo-kleniowych. Szukam kija o długo¶ci 3.30 do 3.60 masie rzutowej 15, no góra 20g. Macałem w krokusie kijek st. croix wild river 3,50, masie 3-14g i wydał mi się za bardzo lej±cy. Może kto¶ widział co¶ ciekawego z nadwymiarowych spinów? |
Przy tych parametrach o jakich piszesz lepiej przegl±daja matchówki niż spinningi. |
|
|
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Sandalista robiłem i do nich przymiarkę. Je¶li nie znajdę spina to chyba kupie jak±¶ odległo¶ciówkę i oddam do małego tunigu. Tylko szczerze powiedziawszy mam pewne obawy. W zeszłym roku rozmawiałem z go¶ciem, który miałby mi przezbroić takiego kija i twierdził, ze matchowe blanki s± rzekomo słabsze i mniej trwałe od tych, które s± przeznaczone do spinningu. Nie mam pojęcia ile w tym prawdy, ale zasiał we mnie ziarno niepokoju. |
|
|
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Jezier mam dla ciebie zł± wiadomo¶ć. Niestety rasowego spinning niestety o takich parametrach nie znajdziesz. Kiedy¶ widziałem co¶ podobnego na amerykańskich blankach lamiglasa. Takie kije były swego czasu w polspingu. Jednak producenci niewiedz±c czemu odeszli od takich wędek spinningowych.
Sam szukałem intensywnie co¶ o takich długo¶ciach i parametrach, a do tego fast. Obecnie takie wędki robi się jako "zawodnicze" na blankach muchówek o szybkiej akcji. Polecano mi trzymetrowe blanki Dragona ( ze względu na cenę). Może warto tam zadzwonić. Mój kolega poradził mi tak i dowiedziałem się ,że można pytać gdyż maj± blanki demo a w ramach wyprzedaży mog± przezbroić. Trzeba dobrze gadać bo na pocz±tku wysyłaj± na swoje wyprzedaże. Jednak wędka taka jest droższa niż standardowy model dostępny w sklepie. No ale co¶ za co¶. Można mieć wędkę jakiej nikt nie ma, a do tego wyj±tkowo wyspecjalizowan±. Obecnie oferta blanków znacznie się rozszerzyła ze względu na modę łowienia na zawodach tzw. metod± "żyłkow±" kije s± ponad czterometrowe o sporej wytrzymało¶ci i nie s± to kije łososiowe, które notabene również się przerabia na spinningi. _________________ Lecek |
|
|
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 3:03 pm Temat postu: Re: Spining kleń - jaĽ + - 270pln |
|
|
homegeon napisał: |
Jak w temacie, poszukuje wędki pod woblerki 2-6cm nieduże obrotówki i gumki. Będę łowić w Odrze na kamienistych opaskach.
na oku mam:
*PowerMesh Light Spinn 2,7m 3-18g |
Osobi¶cie unikam kijów Mikado. Jak dla mnie przegrubione blanki i ciężkawe. _________________ Lecek |
|
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Lecek dzięki. Nie pozostaje mi nic innego jak szukać rozs±dnego blanku i gonić do jakiego¶ zbrojmistrza. Jutro będę molestował dragona. |
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 4:40 pm Temat postu: Re: Spining kleń - jaĽ + - 270pln |
|
|
lecek napisał: |
na oku mam:
*PowerMesh Light Spinn 2,7m 3-18g |
Osobi¶cie unikam kijów Mikado. Jak dla mnie przegrubione blanki i ciężkawe. |
Mikado ma cieżkie kije??? Nie pomyliło Ci się z Dragonem? A co do grubo¶ci blanku chyba wolałbym przegrubione niż zbyt cienkie |
|
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 7:14 pm Temat postu: |
|
|
zdecydowałem sie na Kongerka World Champion IRI 305 UL |
|
|
kemmyl14 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pionki |
Wysłany: Sob Sty 05, 2008 12:21 am Temat postu: |
|
|
Ja do kleni-jazi używam taniego Kongera cross maxxa 270 UL 3-18 g. Jest to wklejanka i co za tym idzie większe wobki lub SDR-y zbytnio go wyginaj±.
Do tej pory łowiłem małymi woblerkami i obrotówkami. Teraz gdy kończę wła¶nie moje nowe woblery SDR będę zmuszony zmienić kijek. Szukam czego¶ taniego (max 150 zł), nie wklejanki, długo¶ć może być 270. Na oku mam Kongera Aviatora 270 do 20 g. Zastanawiam się tylko czy cw. 20 g to nie za dużo :roll: Co o tym my¶licie ? Może jakie¶ inne propozycje ? Dodam, że wędkuje na Wi¶le. _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
bendericus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Krosno |
Wysłany: Sob Sty 05, 2008 10:47 am Temat postu: |
|
|
Ja do Jazi i kleni użwam kija Mistrall champion 240 3-18g. Dugo szukałem kija, który będzie mi odpowiadał (kupno-spawdzenie nad wod±-sprzedaż) no i nareszcie trafiłem. Jest to bardzo szybka wklejanka. Jak dla mnie super ;) |
|
|
wobler129 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie |
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 8:09 pm Temat postu: Wymiana |
|
|
Chciałbym kupić co¶ podobnego do wobków 2-5cm. Co by¶cie polecili w cenie do około 200-250zł.? Nie chciałbym wklejanki... _________________ pozdrawiam
Maciej |
|
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 8:32 pm Temat postu: |
|
|
mój kongerek nie jest wklejank± ;) |
|
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 10:34 pm Temat postu: |
|
|
mój kongerek nie jest wklejank± ;) |
Trochę umiem czytać
Zastanawiam się nad nim, ale szukam cały czas innych możliwo¶ci. I nie wiem jak ten kijek spisuje się w terenie i czy da radę na 5cm wobkach na Odrze?! _________________ pozdrawiam
Maciej |
|
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 10:46 pm Temat postu: |
|
|
jestem przekonany ze da rade z większymi przynętami, wypróbuje go na pstr±gach to napisze jak sie sprawóje |
|
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 11:06 pm Temat postu: |
|
|
jestem przekonany ze da rade z większymi przynętami |
Ja nie lubię, jak kij mi się w pół wygina na wobku... czekam na relację jak idzie z tymi wobkami 5cm _________________ pozdrawiam
Maciej |
|
|
Gabriel16 Zarzucacz kwalifikowany
Kraj: Polska Miejscowość: Dynów |
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 10:59 pm Temat postu: |
|
|
Homegeon jak tam przebiegaj± testy tego Kongera IRI? Jestem żywo zainteresowany wersj± Light lub Medium (sam nie wiem na co sie zdecydować :roll: ), więc każde oceny i wrażenia z użytkowania będ± mile widziane lub nawet wskazane :P
Pozdrawiam
Gabriel Socha |
|
|
Wysłany: Pią Lut 29, 2008 12:16 am Temat postu: |
|
|
Jak najbardziej pozytywne:) kijek daje sobie rade nawet na większych woblerach 7cm,8? jak narazie łowie nim pstr±gi, ale pod jazia,klenia będzie super.
Jego akcje oceniam nie na 10, a ok.15g aczkolwiek szczytówka jest czuła mimo że to nie jest wklejanka. pod wobkiem 5-6cm ugina sie mniej więcej na 10-15cm, a na rybie przechodzi w parabole. Polecam |
|
|
|