Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bielkiel Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/2stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/Bielkiel.gif)
Dołączył: Apr 15, 2009 Posty: 274
Kraj: Polska Miejscowość: Rozkochów |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 8:04 pm Temat postu: boleń - ryba nie tylko sportowa |
|
|
znaj±c wypowiedzi niektórych osób na tym forum najpierw wystosuję pro¶bę zanim napisze o co mi chodzi.
Proszę o powstrzymanie się niepotrzebnych komentarzy, które w razie wyst±pienia będ± po prostu ignorowane. (wiecie o jakiego typu komentarze chodzi
A teraz temat.
jak powszechnie wiadomo boleń to ryba typowo sportowa. Jednak już od jakiego¶ czasu mierzył się z chęci± posmakowania mięsa tej ryby. Informacji na temat przyrz±dzania tej ryby jest niewiele, a sam mam zerowe do¶wiadczenie w tym temacie. Miał może kto¶ z kolegów do czynienia ze sprawianiem i przyrz±dzaniem Bolenia :?: |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/3stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/grubyzwierz.jpg)
Dołączył: Sep 23, 2007 Posty: 694
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Jakie¶ 7-8 lat temu jak jeszcze zasada "złów i wypu¶ć" była praktycznie mi nieznana zabiłem jednego bolenia pod 2 kg. Przy sprawianiu miałem wrażenie że mieszam jakie¶ chemikalia - mięso ryby strasznie dziwnie pachniało, jak w sklepie chemicznym. Kisiłem rybę 2-3 dni w cebuli ale to nic nie pomogło. Ryba smakowała okropnie! Ze słyszenia znam opinie, że s± sposoby na zniwelowanie tego zapachu, ale to niech już się wypowie jaki¶ znawca. Pozdro! _________________ http://www.grubyzwierz.pl |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Bielkiel Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/2stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/Bielkiel.gif)
Dołączył: Apr 15, 2009 Posty: 274
Kraj: Polska Miejscowość: Rozkochów |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 9:00 pm Temat postu: |
|
|
grubyzwierz napisał: |
Kisiłem rybę 2-3 dni w cebuli ale to nic nie pomogło. Ryba smakowała okropnie! Ze słyszenia znam opinie, że s± sposoby na zniwelowanie tego zapachu, ale to niech już się wypowie jaki¶ znawca. Pozdro! |
słyszałem opinie wła¶nie takie jak Twoja, ale natkn±łem się na co¶ takiego.
Przeważnie wszyscy mówi± o dużej ilo¶ci przypraw, dlatego chcę poznać opinię kogo¶ kto przyrz±dzał t± rybę. Sam przepis to nie wszystko.
Pozdrawiam |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
DARIOPS Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/2stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/057.gif)
Dołączył: Dec 06, 2006 Posty: 411
Kraj: Polska Miejscowość: PIEKARY ¦L. |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Ja zapodałem raz Bolenia w panierce z bułki tartej smażonego na ma¶le.
Zarówno ja, jak i rodzina zjedli¶my ze smakiem. Też obawiałem się smaku , bo opinie co do przydatno¶ci kulinarnej tej ryby, które można przeczytać, s± raczej na nie. Jednak mile się rozczarowałem, choć fajerwerków kulinarnych nie było. :
Na pewno zdrowsza ryba niż sklepowa Panga. : _________________
Czasami się udaje,czasami... |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
samara Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/4stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/034.gif)
Dołączył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Boleń ma do¶ć rzadkie mięso i chyba nie zalicza się do szczególnych przysmaków. Chociaż podobno przepadaj± za nim Rosjanie. Jedz± t± rybę suszon± i stosuj± jako zagrychę. Kiedy¶ miałem okazje co¶ takiego próbować. (O tym co mi się trafiło je¶ć dowiedziałem się niestety dużo póĽniej, już po całej uczcie). Nie wiedziałem jednak, że ten kawałek suszonej rybki który pogryzałem sobie po toastach to wła¶nie rapka. Nie powiem, żeby było niesmaczne. Po prostu co¶ lepszego niż korniszon czy ¶ledzik. Można polubić gdyż dodawało popijawie trochę charakteru. Czyli całe to chlanie nie wygl±dało na zwykłe ordynarne pijaństwo, ale na co¶ odrobinę bardziej wysublimowanego. Chyba lepiej smakowałoby z piwem niż z mocniejszymi trunkami. Co kraj to obyczaj.
Moja mama bolenie przyrz±dzała zawsze w postaci faszerowanej w galarecie. Taka rapa jest do¶ć smaczna i ma też neutralny, czyli mało „charakterystyczny” smak. Pamiętam, że zawsze w farszu było dużo zielonej naci pietruszki.
z gumofilcowym pozdrowieniem
samara |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Monk Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/11stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/monk.jpg)
Dołączył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za rybami słodkowodnymi, ale polecam wędzonego bolka. Musi być jednak "odpowiedniej wielko¶ci" - mały jest podobno "beee". |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Bielkiel Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/2stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/Bielkiel.gif)
Dołączył: Apr 15, 2009 Posty: 274
Kraj: Polska Miejscowość: Rozkochów |
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 10:14 pm Temat postu: |
|
|
samara napisał: |
Moja mama bolenie przyrz±dzała zawsze w postaci faszerowanej w galarecie. Pamiętam, że zawsze w farszu było dużo zielonej naci pietruszki.
z gumofilcowym pozdrowieniem
samara |
samara nie pamiętasz może co jeszcze mogło być w tym farszu :?:
Monk napisał: |
Nie przepadam za rybami słodkowodnymi, ale polecam wędzonego bolka. Musi być jednak "odpowiedniej wielko¶ci" - mały jest podobno "beee". |
jak wreszcie się zmobilizuje i wybuduje moj± przydomow± mał± wędzarnie nie omieszkam podwędzić i bolka, chociaż słyszę o tym pierwszy raz
DARIOPS napisał: |
Witam!
Ja zapodałem raz Bolenia w panierce z bułki tartej smażonego na ma¶le.
|
DARIOPS pamiętasz czy używałe¶ jaki¶ konkretnych przypraw czy tylko sama panierka :?: |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
samara Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/4stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/034.gif)
Dołączył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 4:58 am Temat postu: |
|
|
Bielkiel napisał: |
samara napisał: |
Moja mama bolenie przyrz±dzała zawsze w postaci faszerowanej w galarecie. Pamiętam, że zawsze w farszu było dużo zielonej naci pietruszki.
z gumofilcowym pozdrowieniem
samara |
samara nie pamiętasz może co jeszcze mogło być w tym farszu :?: |
A zapytam swojej mamy. Jutro Ci odpiszę szczegółowo. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
sacha Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/9stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 7:28 am Temat postu: |
|
|
samara napisał: |
A zapytam swojej mamy. Jutro Ci odpiszę szczegółowo. |
Może siła fachowa w postaci mamy Samary potwierdzi ale w/g mnie bułka namoczona w mleku i odci¶nięta,ze 2 surowe jajka,sól,pieprz.
Wszystko zmielić, wymięchać, zawin±ć w gazę i ugotować w wywarze z łba, kręgosłupa, płetw i warzyw.
Je¶li chodzi o wędzenie to wiem że zdarza się koleom złowić sumiki karłowate, ja takiego szczę¶cia nie mam nawet nie wiem gdzie mieszkaj± w okolicach W-wy. Ale gdyby kto¶ miał kilkana¶cie a do dyspozycji wędzarnie to sumiki patroszymy (łby zostaj±), myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. ¦rodek i z zewn±trz dobrze posolić i powiesić w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Na pocz±tku ryby będ± mokre ale po 1-2h utworzy się l¶ni±ca powłoka (co¶ jak lakier metalik : ). W tym czasie wędzarnia już złapie temperaturkę więc wieszamy w beczce i wisz± tak ok. 1-1,5h (lepiej przewędzić niż mieć pół- sushi). |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ziomek Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/5stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/ziomek.jpg)
Dołączył: Nov 25, 2006 Posty: 1546
Kraj: Polska Miejscowość: Tam gdzie Odra i Bóbr |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 9:26 am Temat postu: |
|
|
W moim rodzinnym domu, mama z boleniowego mięsa robiła kotlety rybne.
Sprawion± rybę wrzucała do wody i doprowadzała do wrzenia. Nie pamiętam jak długo i czy się gotowała, pamiętam natomiast, że zapach gotowanej ryby, który roznosił się po domu, strasznie mnie drażnił.
Proces ten miał pomóc w wyłuskiwaniu o¶ci. Po ich wybraniu (żmudny praca) mięso trafiało do maszynki do mielenia mięsa, aby je rozdrobnić i zmielić co mniejsze ostki, które zostały. Proces mielenia można powtórzyć.
I dalej standardowo, jak z kotletami mielonymi z wieprzowiny, czyli trochę bułki tartej, jajko, cebula pokrojona, przyprawy i na patelnię. Pamiętam, że matula dorzucała do mięsa ryby trochę (my¶lę że do kilkunastu %) mięsa wieprzowego. Ale to wedle gustu.
Kotlety były równie smaczne na ciepło, jak i kilka godzin po smażeniu - na zimno z chlebkiem. _________________ "Człowiek będzie zdobywał coraz więcej i więcej, aż przyjdzie dzień, kiedy ¶wiat rzeknie: "Nie mam już nic więcej do ofiarowania" " |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Jotes Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/6stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Kraj: Polska
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 11:52 am Temat postu: |
|
|
Gdybym miał do wyboru zje¶ć bolenia czy szczupaka, to z pewno¶ci± zawsze wybiorę bolenia. Ilo¶ci± o¶ci się nie różni± - boleń ma większe, więc łatwiejsze do znalezienia. Boleń ma więcej mięsa.
Choć w większo¶ci ryby wypuszczam, to nie wszystkie odpływaj±. Co z tak± zrobić? Przyrz±dzić!
Ćwiartuj±c rybę, zawsze duże dzwona przecinam jeszcze wzdłuż kręgosłupa na pół. Jeszcze gdy był u nas Leader Price kupiłem w nim przyprawę do grilla w takich sporych posypkach. Mięso posypywałem tym, odczekałem ok 1 h aż trochę przejdzie smakiem, obtaczałem w samej m±ce i na gor±cy tłuszcz. Smażyłem pół na pół na smalcu i oleju, na złocisty kolor. Moje dzieciaki zajadały się tym, jak niczym innym. Ryby jadły tylko te, które ja osobi¶cie przyrz±dzałem i wła¶nie z t± przypraw±. : |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Zenon Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/9stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/Zenon.gif)
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 12:54 pm Temat postu: |
|
|
narobiłe¶ mi apetytu aż mi slinka po brodzie cieknie :
zdradz za tem czym i jak się te bolki pozyskuje bo jak do t±d nie udało mi sie zadniej cholery złowić ,choć chlapały pod nogami nie reagowały na nic będę musiał pogadać z dziadkiem ,może przypomni sobie gdzie zakopał to ,czym ciskał w TYGRYSY ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Monk Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/11stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/monk.jpg)
Dołączył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Bielkiel: bolek musi być duży - ze 3kg wzwyż. Buduj - naprawdę warto.
Osobę, która mnie nim częstowaqła chciałem wy¶miać, gdy dowiedziałem się, co to za ryba. Po pierwszym kęsie, na który nalegała, zwróciłem go¶ciowi honor. ![usmiech](modules/Forums/images/smiles/icon_smile.gif) |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Jotes Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/6stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Kraj: Polska
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 2:33 pm Temat postu: |
|
|
Zenon napisał: |
narobiłe¶ mi apetytu aż mi slinka po brodzie cieknie :
zdradz za tem czym i jak się te bolki pozyskuje bo jak do t±d nie udało mi sie zadniej cholery złowić ,choć chlapały pod nogami nie reagowały na nic będę musiał pogadać z dziadkiem ,może przypomni sobie gdzie zakopał to ,czym ciskał w TYGRYSY ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
Jeden z moich sposobów : |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Lesitr Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/3stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/lesitr.jpg)
Dołączył: Mar 30, 2004 Posty: 709
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Boleń - ryba któr± można tylko zje¶ć, gdy brak nawet mamutów do upolowania... |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
dzepetto Redaktor Portalu
![Redaktor Portalu Redaktor Portalu](modules/Forums/images/ranks/admin.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/dzepetto.jpg)
Dołączył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 5:11 pm Temat postu: |
|
|
W wyci±gnięciu zapachu z ryby pomaga obłożenie w pokrojone w plastry warzywa- cebulę, pietruszkę, trochę marchewki.
Je¶li smażymy such± rybę można j± wrzucić na kilka godzin do tłustego mleka z przyprawami- będzie troszkę bardziej "aksamitna".
Ziomek, robi±c kotlety zamroĽ rybki i w takiej postaci miel w maszynce. Wszystkie o¶ci znikn± w mięsie i nawet nie poczujesz. Oczywi¶cie te największe gnaty warto wykroić, mniejszymi się nie przejmuj. Baaardzo dobre kotleciki wychodz±, gdy do zmielonej rybki dodamy nieco zmielonego surowego, wędzonego boczku- pyyycha.
Warto też posłuchac Monka- w wędzarni nawet z najgorszej ryby da się wyci±gn±ć co¶ dobrego : |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
sacha Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/9stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
Buduj - naprawdę warto. ![usmiech](modules/Forums/images/smiles/icon_smile.gif) |
Pewnie z 8-10 lat temu do firmy wędkarskiej w której byłem go¶ciem
(ogl±dali¶my z szefostwem firmy wzory) przyjechał znajomy z 5 uwędzonymi leszczami,sztuka w sztukę 2kg albo trochę lepiej.
Nas było 4,on był pi±ty więc wypadło po sztuce na człowieka. Do głowy mi nie przyszło że można zje¶ć samemu 2kg leszcza-a można bo jest bardzo dobry. A ile taki leszcz może wypić :roll: |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Robert Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/8stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/robert2.jpg)
Dołączył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Czyżby koniec mitu o niejadalnym boleniu ? ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
dzepetto Redaktor Portalu
![Redaktor Portalu Redaktor Portalu](modules/Forums/images/ranks/admin.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/dzepetto.jpg)
Dołączył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
Czyżby koniec mitu o niejadalnym boleniu ? ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
No może nie do końca. Nad boleniem trzeba trochę popracować, bo usmażony tak po prostu nie zachwyca. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Monk Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/11stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/monk.jpg)
Dołączył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Wędzony leszek jest wy¶mienity. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Robert Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/8stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/robert2.jpg)
Dołączył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat |
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 5:42 pm Temat postu: |
|
|
I o tym mówię , kilka czy kilkana¶cie dobrych przepisów kulinarnych, dobre chęci (a tych nigdy nie zabraknie ) i…szczupaka i sandacza będzie w naszych wodach przybywać : .
By wreszcie okazało się po latach, (co ja mówię po latach : ), że bolenia, jako "flagowego drapieżnika" wód polskich zaczyna ubywać. Kolejna akcja tym razem pod tytułem "Ratuj Bolenia"? Na kiedy się przygotować?
Co¶ chyba zło¶liwy dzisiaj jestem : . Nie, nie . To tylko zmęczenie po podroży, ale to mi przejdzie : . |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
the_animal Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/5stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/078.gif)
Dołączył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
Kraj: Polska
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
Wędzony leszek jest wy¶mienity. |
Ja wolę zimnego - z lodówki ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ziomek Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/5stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/ziomek.jpg)
Dołączył: Nov 25, 2006 Posty: 1546
Kraj: Polska Miejscowość: Tam gdzie Odra i Bóbr |
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 8:30 am Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
Czyżby koniec mitu o niejadalnym boleniu ? ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
Na denaturacie jest napis, że spożywanie grozi ¶mierci± : _________________ "Człowiek będzie zdobywał coraz więcej i więcej, aż przyjdzie dzień, kiedy ¶wiat rzeknie: "Nie mam już nic więcej do ofiarowania" " |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Starydrwal Młodszy podbierakowy
![Młodszy podbierakowy Młodszy podbierakowy](modules/Forums/images/ranks/1star.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/Starydrwal.jpg)
Dołączył: Nov 13, 2004 Posty: 101
Kraj: Polska Miejscowość: Brzeg |
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 11:05 am Temat postu: |
|
|
Ten temat to prowokacja. Nie ma innej możliwo¶ci. ![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Jarokowal Redaktor Portalu
![Redaktor Portalu Redaktor Portalu](modules/Forums/images/ranks/admin.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/jarokowal.jpg)
Dołączył: May 23, 2004 Posty: 1597
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 11:46 am Temat postu: |
|
|
Pokrojony w dzwonki, popryskany sokiem cytrynowym i pozostawiony na noc w lodówce po usmażeniu jest wy¶mienity.
Znakomita większo¶ć ryb które łowię wraca do wody, niemniej jednak kilka do domu zabieram. _________________ www.jarokowal.cal.pl
_______________________
W czasie łowienia ryb należy zachowywać najwyższ± ostrożno¶ć - zwłaszcza gdy się jest ryb±. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Zenon Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/9stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/Zenon.gif)
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Jarokowal napisał: |
Pokrojony w dzwonki, popryskany sokiem cytrynowym i pozostawiony na noc w lodówce po usmażeniu jest wy¶mienity.
Znakomita większo¶ć ryb które łowię wraca do wody, niemniej jednak kilka do domu zabieram. |
raz jeszcze bo jakos nie kumam
...popryskać dzwonki na noc przed?
czy po w lodówce?
a co zrobić z usmażonym żeby był wy¶mienity?
![lol](modules/Forums/images/smiles/icon_lol.gif) |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Jarokowal Redaktor Portalu
![Redaktor Portalu Redaktor Portalu](modules/Forums/images/ranks/admin.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/jarokowal.jpg)
Dołączył: May 23, 2004 Posty: 1597
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 4:27 pm Temat postu: |
|
|
Hmm ... chyba trzeba w to wierzyć ![wesoly](modules/Forums/images/smiles/icon_biggrin.gif) _________________ www.jarokowal.cal.pl
_______________________
W czasie łowienia ryb należy zachowywać najwyższ± ostrożno¶ć - zwłaszcza gdy się jest ryb±. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
jarekk Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/3stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/Jarekk.jpg)
Dołączył: Jan 16, 2003 Posty: 996
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra |
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 10:44 pm Temat postu: |
|
|
A wła¶ciwie to po co te skomplikowane zabiegi ? Ja wiem, że nawet z mocno przechodzonej czterdziestki można zrobić niezł± lalę, ale to zawsze będzie czterdziecha
Na wszelki wypadek do przepisów dodałbym: klamerkę na nos i opaskę na oczy. No i dobry "podkład" przed zak±szeniem : |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
samara Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/4stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/034.gif)
Dołączył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 12:23 pm Temat postu: |
|
|
Musimy mieć duż± rybę i odpowiedni garnek, czyli dłuższy niż szerszy. My¶lę, że jak się dobrze poszpera na półkach to w każdej kuchni można znaleĽć co¶ takiego często nawet z przykrywk±.
Rybę (około 2 kg) ostrożnie skrobiemy, tak żeby przypadkowo nie przeci±ć skóry. Następnie obcinamy głowę i wycinamy z niej skrzela i oczy. Odcinamy płetwy ł±cznie z płetw± ogonow± i ¶ci±gamy skórę z tuszki. To także musimy robić ostrożnie unikaj±c przypadkowych skaleczeń skórki podczas odcinania jej od mię¶ni. Z mięsa wycinamy kręgosłup i grubsze o¶ci. Z głowy, płetw i o¶ci robimy wywar. Jeżeli kto¶ lubi to do wywaru można dodać marchewkę i inne warzywa. Trzeba tylko pamiętać, że z duż± ilo¶ci± marchewki będziemy mieli rybę na słodko, czyli po żydowsku.
Wła¶ciwie to powinna być jedynie sól, cebula i ziarna pieprzu, li¶ć laurowy tak jak to się robi w przypadku uchy. Jednak do rapy taki wywar niezbyt pasuje, gdyż do¶ć mocno podkre¶la on zapachowe walory potraw z ryb. Możemy zatem wrzucić trochę włoszczyzny oczywi¶cie bez kapusty. Gotujemy taki wywar długo, wła¶ciwie aż do momentu kiedy głowa ryby rozgotuje się( około 1 godz.). Następnie do wywaru wrzucamy jeszcze na 30 minut rybę z farszem. Przedtem jednak musimy posiekan± cebulę przesmażyć na ma¶le, żeby się zeszkliła. Mięso wraz z drobnymi o¶ćmi, zeszklon± cebulę, tart± bułk± i czosnekiem przepuszczamy przez maszynkę dwa, trzy razy. Wyrabiamy to razem z surowym jajem i sparzonymi rodzynkami, obficie solimy i pieprzymy. Cało¶ć naprawdę dokładnie wyrabiamy i wkładamy w skórę ryby, przywracaj±c jej pierwotny kształt. Powinno się wła¶ciwie zaszyć wszystkie dziurki w skórze, ale można j± także owin±ć szczelnie w gazę, zawi±zać j± na końcach i dopiero w takiej postaci umie¶cić w wywarze. Wła¶nie do tego podłużnego kształtu potrzebne jest nam tak dziwnie ukształtowany garnek. Po ugotowaniu wyrzucamy wszystkie resztki z wywaru, a następnie klarujemy go wlewaj±c do gor±cego płynu roztrzepane surowe białko kurzego jaja. Jeszcze raz doprowadzamy prawie do wrzenia do około 90 st. Wył±czamy gaz i zbieramy łyżk± cedzakow± ¶cięte białko. Możemy jeszcze raz przecedzić płyn przez lnian± ¶ciereczkę. Dzięki temu zabiegowi nasza galareta będzie pięknie przezroczysta. Do przecedzonego wywaru dodajemy żelatyny (tak jak na opakowaniu).
Teraz pozostaje nam już jedynie poł±czenie faszerowanej ryby z galaret±. Po odwinięciu z gazy możemy rybę poci±ć na kawałki i zalać w odpowiednim naczyniu wywarem dodaj±c gotowane jajko i zielony groszek, albo też umie¶cić w cało¶ci w podłużnej blasze, czyli formie do ciasta, zalać wywarem także dekoruj±c cało¶ć natk± pietruszki, zielonym groszkiem i gotowanym jakiem.
Można też nie rozgotowywać głowy ryby tylko tylko lekko obgotowan± użyć jej jako dekoracji całej potrawy. Jednak żeby można było złożyć w cało¶ć napełnion± farszem skórę i głowę musimy przynajmniej na jedn± noc umie¶cić rybę pod obci±żon± deseczk±.
Dla mnie ważne jest także to aby zawsze cała ryba była przykryta galaret±. Podczas przetrzymywania w lodówce fragmenty nie przykryte płynem wysychaj± i trac± swój wspaniały smak.
Mam nadzieję, że przekazałem wszystko to co na temat faszerowanej ryby a w szczególno¶ci rapy powiedziała mama. My¶lę, że w całej tej opowie¶ci mojej rodzicielki widać, że w przygotowywaniu i zjadaniu ryb z cał± pewno¶ci± nie chodzi o szkodzenie ¶rodowisku i umniejszanie rybostanu. Ryba na naszych stołach jest bardzo cenn± i cenion± potraw±, która na pewno dodaje naszemu życiu wielu walorów, podobnie jak samo wędkowanie, czy też inne korzystanie z uroków przyrody i życia. Oczywi¶cie, że można je¶ć ryby kupione. Chyba nawet powinni¶my ryby do spożycia kupować w sklepie. Jednak musimy wiedzieć co postępuj±c w ten sposób zyskujemy, a co tracimy. W mojej okolicy boleń jest już bardzo rzadko spotykan± ryb±. Na pewno nie wezmę żadnego z nich do domu do spożycia. Jednak nie poczuwam się do winy je¶li chodzi o zmieszenie pogłowia tej ryby. Odpowiedzialne za ten stan rzeczy s± sieci rybackie. Ryby które tak dużo się ruszaj±, tak często przepływaj± z miejsca na miejsce musz± masowo wpadać w sieci i tam gin±ć. Żadna presja wędkarska nie jest w stanie tak radykalnie zmniejszyć pogłowia tej przebiegłej ryby. Obawiam się także, że brak tej presji również nie jest w stanie pomóc temu gatunkowi. Ale to wszystko co osobi¶cie mogę dla boleni zrobić. Muszę powiedzieć że, w tej chwili bardziej ciesz± mnie zaobserwowane na wodzie, bardzo sporadyczne, ataki bolenia niż jego obecno¶ć w moich półmiskach.
Z gumofilcowym pozdrowieniem
samara |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
DARIOPS Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/2stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/057.gif)
Dołączył: Dec 06, 2006 Posty: 411
Kraj: Polska Miejscowość: PIEKARY ¦L. |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Bielkiel napisał: |
DARIOPS napisał: |
Witam!
Ja zapodałem raz Bolenia w panierce z bułki tartej smażonego na ma¶le.
|
DARIOPS pamiętasz czy używałe¶ jaki¶ konkretnych przypraw czy tylko sama panierka :?: |
Nie było wynalazków. Tylko pieprz i sól. Z tym, że to była prawdziwa bułka tarta. Domowa robota , a nie sklepowa mieszanina bułki z chlebem. Zupełnie inny smak każdej ryby, daje taka prawdziwa bułka tarta. : _________________
Czasami się udaje,czasami... |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
PawelZak Starszy podbierakowy
![Starszy podbierakowy Starszy podbierakowy](modules/Forums/images/ranks/1star.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Nov 05, 2009 Posty: 109
Kraj: Polska Miejscowość: 100lica |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 5:08 pm Temat postu: |
|
|
Jotes napisał: |
Gdybym miał do wyboru zje¶ć bolenia czy szczupaka, to z pewno¶ci± zawsze wybiorę bolenia. Ilo¶ci± o¶ci się nie różni± - boleń ma większe, więc łatwiejsze do znalezienia. Boleń ma więcej mięsa |
Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tak± opini±. A łowię już prawie 35lat i wędkarzy-konsumentów znam sporo.
Raz w życiu jadłem bolenia, którego złowiłem na trolling na ZZ. Ryba miała ponad 3kg i mięsa było sporo. Czę¶ć usmażyłem, resztę zrobiłem w galarecie. Ale jakże marne było to mięso. Wręcz paskudztwo !! Do dzi¶ uważam, że ta ryba jest praktycznie niejadalna i ze szczupakiem nie ma żadnego porównania. Wystarczy spojrzeć do menu dobrych restauracji we Francji lub Włoszech, aby szybko przekonać się, że brochet lub luccio to rarytas. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
pietruch Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/4stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/289.gif)
Dołączył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowość: Gdańsk |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Być może dlatego, że boleń tam nie występuje . |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Lesitr Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/3stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/lesitr.jpg)
Dołączył: Mar 30, 2004 Posty: 709
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 5:53 pm Temat postu: |
|
|
PawelZak napisał: |
Jotes napisał: |
Gdybym miał do wyboru zje¶ć bolenia czy szczupaka, to z pewno¶ci± zawsze wybiorę bolenia. Ilo¶ci± o¶ci się nie różni± - boleń ma większe, więc łatwiejsze do znalezienia. Boleń ma więcej mięsa |
Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tak± opini±. A łowię już prawie 35lat i wędkarzy-konsumentów znam sporo.
Raz w życiu jadłem bolenia, którego złowiłem na trolling na ZZ. Ryba miała ponad 3kg i mięsa było sporo. Czę¶ć usmażyłem, resztę zrobiłem w galarecie. Ale jakże marne było to mięso. Wręcz paskudztwo !! Do dzi¶ uważam, że ta ryba jest praktycznie niejadalna i ze szczupakiem nie ma żadnego porównania. Wystarczy spojrzeć do menu dobrych restauracji we Francji lub Włoszech, aby szybko przekonać się, że brochet lub luccio to rarytas. |
Masz poparcie - ten jeden raz... |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Robert Pogawędkowy twardziel
![Pogawędkowy twardziel Pogawędkowy twardziel](modules/Forums/images/ranks/8stars.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/robert2.jpg)
Dołączył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Występuje, występuje : . Jeno ryby słodkowodne to tylko w Alzacji jedz± .
Taki na przykład brochet na stoisku rybnym południowej Francji będzie leżał aż mięso od ko¶ci "odejdzie" . Co innego we Francji północnej tam doceni± sandacza i szczupaka .
Bolenia nie widziałem :oops: . |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
PawelZak Starszy podbierakowy
![Starszy podbierakowy Starszy podbierakowy](modules/Forums/images/ranks/1star.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Nov 05, 2009 Posty: 109
Kraj: Polska Miejscowość: 100lica |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Ludziska wszystko zeżr±. Co do tego nikt nie ma już w±tpliwo¶ci. Najbardziej podziwiam tych ludków, którzy żr± te kr±pie, które łowi± na kolektorze na Młocinach. Ta ryba po prostu ocieka kałem i całym tym zanzajerem, który z naszych kibli wypływa. To już dla mnie jest hardcore. Kiedy¶ się spytałem takiego jednego, jak mu te ryby smakuj±. Powiedział jedynie.....panie, pod pół literka wszystko pasuje !!! Mnie takie słowa nie dziwi±, wystarczy spojrzeć na nich, aby natychmiast zorientować się, że ci wędkarze s± byłymi pensjonariuszami hotelu na Kolskiej. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
piter1000 Młodszy podbierakowy
![Młodszy podbierakowy Młodszy podbierakowy](modules/Forums/images/ranks/1star.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/rybeczka.gif)
Dołączył: Aug 03, 2008 Posty: 96
Kraj: Polska Miejscowość: suwalki |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Kazda rybka jest smaczna tylko trzeba dobrze ja przyrz±dzić. szczupaki, węgorze , pstragi to rarytas dla podniebienia..ale okoń to dla mnie osobi¶cie krolewski przysmak .. co do bolenia to niestety nie wiem.. jak smakuje , ale skoro ludzie potrafi± zjadać bydlęce pr±cia czy baranie jaja to i bolenia można dobrze przyrz±dzić. _________________ Wędkarstwo to dwa robaki na dwóch końcach tej samej wędki |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
dzepetto Redaktor Portalu
![Redaktor Portalu Redaktor Portalu](modules/Forums/images/ranks/admin.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/dzepetto.jpg)
Dołączył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio próbowałem przełkn±ć ¶limaka. Boleń to przy nim rarytas, wolałbym tatara z niego zje¶ć niż jeszcze raz patrzeć na to skorupiakowe ¶wiństwo. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
PawelZak Starszy podbierakowy
![Starszy podbierakowy Starszy podbierakowy](modules/Forums/images/ranks/1star.gif)
![](modules/Forums/images/avatars/gallery/blank.gif)
Dołączył: Nov 05, 2009 Posty: 109
Kraj: Polska Miejscowość: 100lica |
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 10:44 pm Temat postu: |
|
|
piter1000 napisał: |
Kazda rybka jest smaczna tylko trzeba dobrze ja przyrz±dzić |
I tu się kolega myli 8)
Spróbuj zje¶ć wielkiego 10kg karpia, albo dużego 50kg suma. Nie da się. Karpia i suma próbowali¶my zrobić nad Ebro dawno temu. W±sal miał ponad 30kg, karp dobre 10-12kg. Podczas smażenia z obu ryb leje się obrzydliwy tłuszcz i nie ma na to żadnego sposobu. Kolega próbował nawet wędzić takiego wielkiego karpia i też poległ. Nie wszystko nadaje się do konsumpcji.
Najlepsz± ryb± jak± w życiu jadłem był.......jazgarz zapiekany w cie¶cie nale¶nikowym ! Całe jazgarze, nieoskrobane, a jedynie wypatroszone, soliło się, zanurzało na moment w cie¶cie i hop do gara z gor±cym olejem. Olej musiał być wrz±cy. Po dosłownie 3-4min intensywnego smażenia, ryby były chrupi±ce, a o¶ci rozpuszczały się. Mój kolega jest specem od tych rybek. Ale dzi¶ to trudno nawet jazgarze złowić w większej ilo¶ci. |
|
![](modules/Forums/templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|