Wysłany: Sro Cze 23, 2010 11:59 am Temat postu: Lekki DS jak to ugryĽć?
Witam!
Mam zamiar w tym roku powalczyć z białorybem na moim jeziorze metod± drgaj±cej szczytówki. I tu pojawił się problem, bo jako spinnigista niewiele wiem w dziedzinie DS. :roll:
Pomóżcie w stworzeniu zestawu wędka+kołowrotek do tej metody. Dodam , że nie chcę za dużo kasy wydać. Tak na pocz±tek to my¶lę, że nie ma co szaleć, bo spinnig to wci±ż dla mnie numer 1. :
Chciałbym wydać max 200,-. Mam nadzieję ,że da się to pogodzić. :
Wędkował będę z pomostu, jakie¶ 10-20m od niego, na głęboko¶ci 5-9m(jest do¶ć stromy spad) , więc zestaw nie musi być chyba ciężki. Do współpracy będę nakłaniał głównie płocie, kr±pie i leszcze. Co do tych ostatnich to trafiaj± się tam czasami złote łopaty, ale coraz żadziej bo odłowy sieciowe (legalne i nielegalne) i brak zarybień robi± swoje. :evil:
No i jeszcze jedno pytanie. Stosować kołowortek z wolnym biegiem? Do 100,- widziałem kołowrotki wyposażone w ten system, tylko czy jest sens kupować taki kołowrotek? :?: _________________
Czasami się udaje,czasami...
zabrze Łowca Węgorza
Kraj: polska
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 6:11 pm Temat postu:
Kołowrotek z wolnym biegiem przy DS jest nie potrzebny. Do kwoty 200zł na pewno skompletujesz sprzęcik... Nie będzie to sprzęt z górnej półki, lecz na pocz±tek ci wystarczy. Jeżeli miał bym teraz kupić drug± DS na pewno bym kupił co¶ w przedziale 40-60g wyrzutu. Dla tego, że mój pickerek jest zbyt delikatny. Nie mogę czasami ¶mign±ć tak daleko jak bym chciał . Co do kołowrotka to polecam dragona ( Seria Viper ). Te kołowrotki można kupić w necie na przecenie za pięćdziesi±t parę złoty. _________________ Bercik
DARIOPS Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: PIEKARY ¦L.
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 11:47 am Temat postu:
A jaki rozmiar kołowrotka? W różnych opracowaniach różnie pisz±. :roll:
Jedni polecaj± rozmiar 1000 inni 4000. _________________
wojto-ryba Zarzucacz kwalifikowany
Kraj: Polska Miejscowość: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 12:03 pm Temat postu:
DARIOPS napisał:
A jaki rozmiar kołowrotka? W różnych opracowaniach różnie pisz±. :roll:
Jedni polecaj± rozmiar 1000 inni 4000.
Nic powyżej 2500 nie kupuj, to ma być finezyjne lekkie łowienie. Kołowrotek najbardziej optymalny dla tej metody to 2500, z tańszych możesz kupić Shimano Catanę lub Mistralla Amundsona. Mistrall w rozmiarze 1000 powinien Ci wystarczyć natomiast Catana w rozmiarze 1000 jest zdecydowanie za mała i za delikatna. Owszem dasz radę łowić ale przeci±żenia na skutek często zwijanego koszyka mog± spowodować szybkie zużycie mechanizmów kołowrotka. Mistrall w rozmiarze 1000 jest solidniej wykonany więc nie trzeba kupować niczego większego. Ja kij do DS mam z ciężarem wyrzutowym do 25gr. jak chcę dalej rzucać to sięgam po feedera z wyrzutem do 70gr. Jeszcze jedna rzecz być może dla niektórych istotna Mistrall Amundson posiada w swojej ofercie tylko kołowrotki z hamulcem przednim FA natomiast Shimano Catana s± dostepne z przednim i tylnym hamulcem.
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 5:43 pm Temat postu:
No to chyba wiem co zrobię. "Stara" Catana zmieni wędkę.
W jej miejsce pójdzie NEXAVE. : _________________
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 6:14 pm Temat postu:
Wrócę jeszcze do wędki. Bior±c pod uwagę podane przeze mnie parametry łowiska, taki kijek się nada? _________________
Ostatnio zmieniony przez DARIOPS dnia Czw Lip 08, 2010 8:49 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Obywatel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 7:36 pm Temat postu:
Nada się. dodatkowo napiszę że ta seria jest całkiem udana jeżeli chodzi o feedery.
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 10:57 pm Temat postu:
Nie będzie za lekki? My¶lałem też o takim kijku. Pytanie czy większe c.w. ma sens przy parametrach łowiska, które podałem na pocz±tku? _________________
Bielkiel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Rozkochów
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 2:55 pm Temat postu:
jeżeli kolega chce łowić naprawdę delikatnie to kijek nr1 z cw. do 40g jest w zupełno¶ci wystarczaj±cy. Sam posiadam taki i nie narzekam. Na łowienie w płytkich stawach jest wręcz idealny (jak dla mnie). Osobi¶cie uzywam go w łowiskach do 1,5m i sprawdza się wy¶mienicie. Polecam, ale każdy ma swoje gusta:)