Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 12:21 am Temat postu: Jedzonko na wyprawe
Byc moze nietypowy temat porusze ale jak niektorzy wiedza ruszamy niedlugo na kolejna wyprawe na sumy do Hiszpanii. Jedziemy na Caspe, czyli spietrzone Rio Ebro - nic innego jak gigantyczne jezioro zaporowe, polozone wysoko w gorach. Zero sklepow, hotelow itd... W zwiazku z tym musimy zabrac prowiant ze soba i tu moje pytanie. Chcialbym zabrac jakies swojskie zarcie dla 6 osob na tydzien. Chcialbym tez zabrac kielbase zeby grilowac na brzegu podczas lowienia ale chcialbym by ta kielbasa nie musiala byc przewozona zamrorzona. Na miejscu bedzie lodowka ale ma maly zamrarzalnik. ponadto chcialbym zabrac jakis swojski bigos, gulasz itp.... ma ktos jakas propozycje? W srode ruszam do kraju i bede dobry tydzien wiec moglbym podjechac i odebrac. pozdrawiam Janusz
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 4:34 am Temat postu:
W Hiszpanii masz teraz 30 - 34*C, więc chyba tylko wakowanie kiełbasy lub podpiekanie w piekarniku może j± zachować w ¶wieżo¶ci. Mięso pieczone i wakowane lub smażone i przechowywane w słoikach - w każdej chwili możesz wyłożyć na patelnię, tackę do grillowania i poddymić. Tak zabierałem do Grecji - klimat podobny do hiszpańskiego. Wakuj± od razu w sklepach, na życzenie klienta - przynajmniej tu u nas. :
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 8:28 am Temat postu:
Tak jak pisze Jotes - weki w słojach - to bigos i gulasze ( gulasz rób bez cebuli ale z podwójn± porcj± czosnku. Na miejscu dodasz cebulke i prerobisz od nowa ). Moja mama kiedy¶ tez wkładała kiebasy do słoika i zaprawiała. Niestety nie wiem, jak to robiła. poza tym, to były kiełbasy a teraz to jest galaretowata woda chemiczna :-(
Jak byli¶my w Hiszpanii ogladalismy w sklepie nogi całe z szynk± - takie podple¶niałe. Na oko brzydkie, ale podobno ¶wietne. Tym razem na Waszym miejscu, kupiłbym tak± nogę. Po pierwsze - nie psuje się. Podobno jest smaczna - nawet na plastry dodawane do grillowych potraw. Tak wła¶ciwie to Wam się dziwię. Przecież macie co¶ lepszego niż wędliny. Macie ryby i to bardzo smaczne!!! Ty zabierz ocet i mój przepis. Sazany w zalewie - pychotka!!! Braknie Ci gara 10 litrowego na to danie. Fileciki z suma na gor±co i zimno z grilla i patelni w sosie ( kawałki gulaszowe ) z papryczk± i warzywami - pychotki!!! W tym całym arsenale, to wędliny s± najgorszym daniem :-(
No i przypominam!!! Herbata z Polski czy Niemiec - bo tam nie kupisz - same zdechłe myszy!!!
Ocet - tam nie kupisz - jest tylko winny.
Reszta - to jeden wyjazd pustym samochodem do sklepu na cały tydzień.
Karpiarz Dyrygent holu
Dołączył: Oct 14, 2002 Posty: 198
Kraj: Niemcy Miejscowość: Aachen
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 8:52 am Temat postu:
Niechce niczego sam robic, nie bede pichcil i zagotowywal dla 6 osob, chce poprostu kupic, zaplacic a potem sume podzielic przez 6. Ktos polecil mi jakas pania, ktora para sie takmimi wlasnie wyrobami w sloikach ale nadal niemam z nia kontaktu a jutro wyjezdzam juz do Polski.Herbata, ocet,magi,ocet i reszta przypraw stoja juz w garazu do spakowania. Sumy napewno beziemy wypuszczacn no chyba ze trafi sie jakis maluch taki do 10kg.Co do potraw z ryb Oldi to prucz Ciebie, tylko jeszcze czapla i kormoran potrafia dziennie jesc ryby:). Kupilem 3 gatunki chleba w puszkach, mozna go trzymac ponad rok, natomiast z wedlinami jest gorzej. W ostatecznosci jak nie dostane swojskich wyrobow bede musial kupic konserwy.
Czy Wy tam jedziecie na rok? No bez przesady!! Jak nie chcecie je¶ć ryb, to ewentualnie została Wam jajecznica. Ale, żeby kupować i wozić jakie¶ konserwy - to mała przesada. Wolę po¶więcic pól godzinki na pieczon± rybkę niż je¶ć konserwę.
Jest Was sze¶ciu? No to co szósty dzień pichcisz!!! Na sze¶ciu, to półtory godzinki!!! Ja nie zapłaciłbym grosika za żarło z konserwy!!! A feee!
PS
Takie żarło kupuje się jak się jedzie na ryby do Polski a nie nad Ebro!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.