Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej są:
- pasy/kamizelki ratunkowe w ilości odpowiadającej ilości ludzi na łódce;
- koła ratunkowe /z linką o średnicy 8-10 mm i długości 25 m/- łódź z napędem mechanicznym - 1
bez napędu mechanicznego - 2
- gaśnice - gdy łódź nie przekracza 10 m - gaśnica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 462 Zalogowani 0 Wszyscy 462
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 10:50 am Temat postu: Wędkarskie majsterkowanie: materiały, porady
Wracając do wędkarstwa po z górą 15 latach :oops: nie mogę się nadziwić, ile się w międzyczasie zmieniło. Po pierwsze, chociaż gotowego sprzętu w ofertach tyle, że głowa boli, to z dobrymi sklepami jakby krucho nawet w dużym mieście (Wrocław). Dobrze, że są internetowe.
Ale do rzeczy. Ja jestem z tego (chyba wymierającego) gatunku co to lubi sobie sprzęt przygotować sam i ma w tym drugie tyle uciechy co z używania. I tutaj problem: gdzie kupić materiały? Kiedyś wszystko co trzeba można było dostać w Składnicy Harcerskiej, ale teraz nawet jak się taki sklep gdzieś jeszcze zachował to co najwyżej ma w ofercie plastikowe modele do sklejania
Pomyślałem, że może pośród braci po kiju znajdą się tacy, którzy problem przećwiczyli w obecnych warunkach. Czy ktoś wie, gdzie można dostać takie rzeczy jak balsę, drewno lipowe (na woblery), porządne przelotki, farby fluorescencyjne (na spławiki)? Jaki lakier polecacie? I to wszystko w niewielkich opakowaniach...
Znalazłem odpowiedni drut na Allegro i lakier jachtowy w sklepie z farbami ale już to drugie to w cokolwiek przydużych puszkach :? a o reszcie nie wspomnę.
Poradźcie...
Bronek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Sep 20, 2005 Posty: 250
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 11:14 am Temat postu:
Balsa w dobrym gatunku w sklepach modelarskich. Sprzedawana w postaci wałków i metrowych deseczek o różnych grubościach. _________________ 'Nie świadczą o prawdziwej wartości wędkarza ani ilościowe czy jakościowe rozkłady zdobyczy wędkarskiej...' Feliks Choynowski
pajak Starszy podbierakowy
Dołšczył: Sep 12, 2006 Posty: 115
Kraj: Polska Miejscowoć: Elbląg
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 11:25 am Temat postu:
Poszperaj na allegro. Ja kiedyś kupywałem tam balse i poliwenglan do sterów. Jak dobrze poszukasz to coś powinieneś znaleść . Ja mam podobny problem i częściej modyfikuję kupione przynęty niż wykonuję sam.
pozdr
Pająk
Torque Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 03, 2003 Posty: 4621
Kraj: Polska Miejscowoć: Zabrze
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 12:49 pm Temat postu:
Witaj na PW
Oprócz wizyty w sklepie modelarskim, polecam kilka artykułów z działu znajdującego pod tym linkiem:
Jedne z pierwszych tekstów opisują etapy powstawania woblerów (szukaj słowa wobleroza), mogą więc być dla Ciebie przydatne. Jeśli chodzi o spławiki to myślę, że warto poczekać na wypowiedź Docia vel SSG _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa
Wracając do wędkarstwa po z górą 15 latach :oops: nie mogę się nadziwić, ile się w międzyczasie zmieniło.
Wkrótce się przekonasz jak bardzo. wszystkie ryby do morza pouciekały !
Bombel Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 27, 2004 Posty: 2062
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 12:36 am Temat postu:
Niedzielny, już poprzednicy podpowiedzieli.
A ja na swoje kopyto : : odpuść balsę. Nawet ta o największej gęstości (najtwardsza) nie równa się wytrzymałością z drewnem lipowym. Jeśli nie chce Ci się szukać uschniętych gałęzi, to wyleżakowane drewno znajdziesz w sklepach zaopatrujących rzeźbiarzy. O ile wiem, to we Wrocku takie są.
Drut na stelaże to wpierw dental - dostępny w sklepach zaopatrujących dentystów. Wolę jednak zajrzeć do sklepu zaopatrującego spawaczy. Drut spawalniczy jest nieporównywalnie tańszy i znacznie łatwiejszy w obróbce.
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 8:54 am Temat postu:
Niestety swojego tekstu na PW nie mogę znaleźć ale to samo możesz poczytać TUTAJ .
Internetowy sklep modelarski znajdziesz TUTAJ . Sklep ten jest sprawdzony. Swoją siedzibę ma w Warszawie i kilku kolegów z PW skorzystało z jego zasobów włącznie ze mną. Farby jednak proponuję kupować w jakimkolwiek sklepie modelarskim, bo są po prostu tańsze. To samo może dotyczyć żywic ale najtańszy klej cyjanowy załatwia całkowicie sprawę.
spryciarz Czyściciel gumiaków
Dołšczył: Sep 27, 2006 Posty: 6
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 2:14 pm Temat postu:
Witam, ja także wróciłem do wędkowania po około 15 latach:). W sklepach wędkarskich spodkałem się z wielką gamą różnych materiałów, które zdobyć kiedys to był cud:). Także jestem majsterkowiczem i wolę zrobić sobie np. spławik po swojemu. Polecam sklep internetowy gdzie niedawno zakupiłem balse
KLIK
Pozdrawiam
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 3:00 pm Temat postu:
Jeśli chodzi o drut, to tak jak już Ci napisano – ten spawalniczy do Mig Maga. Najlepszy to 0,8 mm chromoniklowy! Możesz go zdobyć za friko idąc do jakiegoś warsztatu spawalniczego/ ślusarskiego. Każdy kawałek drutu, który zakleszczy się w podajniku Mig Maga jest po prostu odcinany i wyrzucany – nieprzydatny, a takich przypadków zdarza się dużo. Są to odcinki nawet po 4,5 – 6 m. Ja w ten sposób zdobyłem zapas drutu 0,8 mm chromoniklowego na ładnych kilka lat.
Najlepszy lakier do malowania woblerów, to nasz polski Domalux(czerwona etykieta).
Miłej zabawy