Rybami słodkowodnymi, które w Polsce osi±gaj± największe rozmiary s± sum i jesiotr zachodni. Sum może osi±gać ponad dwa metry długo¶ci i ponad sto kilogramów wagi.
Jesiotr zachodni jest bjęty programem restytucji do polskich wód. Może osi±gać rozmiary jescze większe niż sum. Może dorosn±ć nawet do dwóch i pół metra długo¶ci, a jego waga może osi±gn±ć nawet trzysta kilogramów. jjj
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 455 Zalogowani 0 Wszyscy 455
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Siemka Jakim lakierem lakierujecie swoje woblerki ?? Chodzi mi o nazwe, cene i rodzaj (czy pedzlem czy areozol). Ja wlasnie skonczylem swoje pierwsze woblerki i nie wiem czym polakierwac :| Niechce sie chwalic ale jak na pierwsze wyszly barszo dobrze bo ze efektem luski uzyskanym przez malowanie za pomaca siatki Prosze o odp Spinningista
salmiak Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Bolesławiec
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 8:09 pm Temat postu:
Ja lakieruję wobki lakierem do parkietów Dulux. Wobków nie lakieruję pędzelkiem tylko poprostu zanurzam w puszce, chwilę odczekuję aż ocieknie nadmiar i wieszam do wyschnięcia, póĽniej powtarzam akcję 3-4 razy.
Pozdrawiam!
bendericus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Krosno
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 7:18 am Temat postu:
wobki maluję sprayami, detale domalowuję pędzelkiem. PóĽniej całosć maczam w lakierze do parkietów ¦nieżka (około 5 razy)
Maluję lakierem do paznokci z prostego powodu i to "fabryczne",zawsze można zmienić i :roll: mieć nowy wobek.
Andzia Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 10:45 am Temat postu:
Jako lakieru zewnętrznego używam domaluxu (parkietowy, połysk) - około 28 zł za puszkę. Stosuję, podobnie jak koledzy, metodę k±pielow±, 6 do 8 warstw. Je¶li masz warunki do lakierowania - tzn. duże pomieszczenie z dobr± wentylacj± (albo na ¶wieżym powietrzu) to polecam Ci najtwardsz± rzecz pod słońcem. To Urelit Polifarbu Dębica - wduskładnikowy lakier zewnętrzny do łodzi. Stosuje go mój kolega i po nałożeniu 4 - 5 warstw możesz walić w wobka młotkiem. Ma jednak kilka wad 1. cena: lakier z utwardzaczem to około 60 zł, 2. okropnie intensywny zapach (¶mierdzi, że można stracić przytomno¶ć) 3. jak każdy dwuskładnikowy - więcej marnujesz niż wykorzystujesz.
Ważna uwaga - lakieruj tylko w dobrze wietrzonym pomieszczeniu i uważaj na oczy - ja załatwiłem sobie zapalenie spojówek już trzy razy.
Pozdrawiam
Waldi294 Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 9:57 am Temat postu:
Przy k±pielach woblerów dobrze jest poprzelewać lakier w mniejsze pojemniczki.Mniej strat lakieru i masz pewno¶ć ,że będzie rzadki.