Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
motorek Starszy podbierakowy
Kraj: USA Miejscowość: Seattle |
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 5:50 am Temat postu: Dlugosc wedki a dlugosc wyrzutu |
|
|
Wiatm!
Jak zmienia sie dlugosc wyrzutu przy zwiekszeniu dlugosci wedki z 1.7 m do 2.4m i do 2.7 m. Chodzi mi o porownaie dlugosci wyrzutu przy uzyciu takiej samej przynety w tych samych warunkach.
Pozdrawiam |
|
|
Janusz Nawijacz żyłek
Kraj: Polska
|
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 12:46 pm Temat postu: |
|
|
dłuższy kij nadaje przynęcie większ± prędko¶ć pocz±tkow± dlatego rzuty się wydłużaj± ale o długo¶ci rzutu nie przes±dza tylko długo¶ć kija ale także wiele innych czynników jak jego akcja, sprężysto¶ć,rodzaj i jako¶ć przelotek,jako¶ć linki jak również kołowrotka.
Ale generalnie przyjmuje się zasadę "dłuższy kij dalszy rzut". |
|
|
rockrider Sporz±dzacz omotek
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 1:08 pm Temat postu: |
|
|
jak wyzej plus fakt, że czasem dłuzszy kij stawia wiekszy opór i trudniej nadać mu duż± prędko¶ć k±tow±...
Jest wiele - jak Janusz wspomniał - czynników wpływajacych na zależno¶ć długo¶ci kija i rzutów...
Czasem krótszym dobrze dobranym zestawem rzucisz dalej. Czasem też nie trzeba odrazu przerzucać Amazonki przy uj¶ciu... |
|
|
DoktorC Nastawiacz podpórek
Kraj: Polska Miejscowość: Toruń |
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Najważniejsze znaczenie ma technika rzutu, również ¶rednica szpuli, rozmiar żyłki. Długi kij w/g mnie pomaga ewentualnie tylko wła¶nie w długo¶ci rzutu, poza tym mnie osobi¶cie przeszkadza, dlatego łowię krótkimi kijami ( 2,40 - 2,55 ). Ale to kwestia indywidualna. |
|
|
motorek Starszy podbierakowy
Kraj: USA Miejscowość: Seattle |
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Amazonki przerzucal nie bede. Ale przy lowieniu z brzegu czasami brakuje zasiegu. Jaki kij zwiazku z tym polecacie, taki do 20 - 30 gram, rzeby uzykac dobre parametry rzutu. Czy warto zaiwestowac w nowy kij? Czy tez poprawa moze byc nie wielka( ok 10 - 20%) ?
Pozdrawiam |
|
|
yankee_r Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Rybnik |
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 8:00 am Temat postu: |
|
|
Ja tam laik jestem,bo i ze spinningiem zacz±łem niedawno,ale wg. mnie to jedn± z ważniejszych rzeczy jest wła¶ciwe dobranie ciężaru przynęty do c/w kija,a długo¶ć kija zależna jest od tego gdzie i w jakich warunkach łowisz.Ale to tylko moje skromne zdanie amatora nie maj±cego zbyt wielkiego pojęcia o spinningu. _________________ Kobiety trzeba trzymać krótko ! Najwyżej dwa tygodnie. |
|
|
Papoot Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 10:57 am Temat postu: |
|
|
Do tej litanii czynników warto też dodać rodzaj przynęty, któr± się rzuca. Duża wirówa, chociaż stosunkowo ciężka, nie pofrunie tak daleko jak zbity i tn±cy z furkotem powietrze kastmasterek. |
|
|
grzbiet Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Wałbrzych |
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 8:11 pm Temat postu: |
|
|
No i ile siły ma miotaj±cy ... . _________________ Artur Lisowski
"Niech pozostan± po nas jedynie ¶lady na piasku i kręgi na wodzie." |
|
|
bastek_616 Nawijacz żyłek
Kraj: Polska Miejscowość: Radom |
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Ale i tak najważniejsza jest technika rzutu wędkarza im lepsza tym większy zasięg oczywi¶cie, drugi ważne element to dopasowanie wagi przynęty do ciężaru wyrzutowego wędki i to chyba dwie najważniejsze cechy które decyduj± o długo¶ci rzutu. _________________ Jeste¶my Słabsi Niż My¶lałby Ktokolwiek, Lecz To Co Najgorsze Stanowi Lepszego Pocz±tek !!! |
|
|
Darek144 Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 9:49 pm Temat postu: |
|
|
bastek_616 napisał: |
Ale i tak najważniejsza jest technika rzutu wędkarza im lepsza tym większy zasięg oczywi¶cie, drugi ważne element to dopasowanie wagi przynęty do ciężaru wyrzutowego wędki i to chyba dwie najważniejsze cechy które decyduj± o długo¶ci rzutu. |
Ja bym do tych najważniejszych dodał ¶rednicę żyłki i ilo¶ć, jako¶ć i wielko¶ć przelotek. :roll: _________________ "Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..." |
|
|
Wojtala Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: Sulechów |
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem najważniejszym czynnikiem w sprawie długo¶ci wyrzutu jest rozmiar żyłki.Weż rzuć przynęt± maj±c na kołowrotku żyłke 0.30 a potem 0.20 różnica widoczna gołym okiem(no i też zależy czy rzucamy z wiatrem czy pod wiatr:)) |
|
|
Pawel_K Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam, że znowu psuję zabawę. Obawiam się, że kilku przedmówców nie rozumie sformułowania "przy innych warunkach niezmienionych". Wywody o żyłce, wietrze, technice rzutu, itd., s± nie na temat.
Motorku, poczekaj aż ten temat odkryj± Docio lub Gismo. Oni Ci odpowiedz±. |
|
|
krzysztofCz RZEP
|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Pawel_K napisał: |
Przepraszam, że znowu psuję zabawę. Obawiam się, że kilku przedmówców nie rozumie sformułowania "przy innych warunkach niezmienionych". Wywody o żyłce, wietrze, technice rzutu, itd., s± nie na temat.
Motorku, poczekaj aż ten temat odkryj± Docio lub Gismo. Oni Ci odpowiedz±. |
I ja zgodnie z powyższym uważam, a więc dłuższy kij - większa prędko¶ć wyrzutu a co za tym idzie większa odległo¶ć : |
|
|
Grzech76 Nastawiacz podpórek
Kraj: Polska Miejscowość: Ostrołęka |
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 8:24 am Temat postu: |
|
|
Witam!
W pierwszym po¶cie kolega napisał o różnicy na odległo¶ci w zależno¶ci od długo¶ci kija w niezmieniaj±cych się warunkach. Mnie to też bardzo interesuje więc może kto¶ poda z własnych obserwacji przykłady np. kijem 2.40 w przybliżeniu rzucam 50m a kijem 2.7 np 55m lub dłuższym wydaje mi się że trochę dalej np o 10m itp. Pozdrawiam Grzegorz. |
|
|
galo Skrobacz pospolity
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Cala dyskusja ma sens tylko jesli w gre wchodzi bicie rekordu w dlugsci lotu przynety . A jak to sie ma do lowienia ....no tak srednio . Parametry nalezy dostosowac do wielu czynnikow ,lowisko ,gatunek ,no oczywiscie ciezar naszego baita . Generalnie blanki nowej generacji te wysokie C leprze wyniki prz tym samym osprzecie czyli przeloty, srednica szpuli i linki . Czesto jednak moduly Hi... Carbon... IM 8 IM10 itd poza sprezystoscia maja takie cos jak udary .. a boli kiedy rybka sie wypina. Im kijek tanszy tym wieksze . Generalnie proponuje alternatywne rozwiozania odchudzenie linki i dodanie pare gram przynecie . A i nikt z poprzedniow nie poruszyl tematu naladowania wedziska . Temat rzeka ale bardzo ciekawy |
|
|
Mundi Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Bielsk Podlaski |
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 11:36 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Jak zmienia sie dlugosc wyrzutu przy zwiekszeniu dlugosci wedki z 1.7 m do 2.4m i do 2.7 m. Chodzi mi o porownaie dlugosci wyrzutu przy uzyciu takiej samej przynety w tych samych warunkach.
|
OdpowiedĽ:
1,7m - 17m
2,4m - 25m
2,7m - 28m
Wychodzi,że na każde 10cm kija przypada 1m odległo¶ci.
Opis do¶wiadczenia: sprzęt -kij shimano 2,7m,cw10-30,kołowrotek shimano,plecionka0,17,łezka10g.Wykonałem 5 podobnych rzutów i ¶rednia wyszła 28m.Resztę wyliczyłem sobie .Prędko¶ć k±towa,liniowa,zasięg i takie tam inne matemetyczne dyrdymały. |
|
|
Megalodon Pogawędkowy twardziel
Kraj: USA Miejscowość: Floryda |
Wysłany: Wto Sty 23, 2007 5:42 am Temat postu: |
|
|
motorek napisał: |
przy lowieniu z brzegu czasami brakuje zasiegu.
Pozdrawiam |
Motorek a próbowałe¶ wypływać z przynet±? |
|
|
AQUARIUS Dyrygent holu
Kraj: USA Miejscowość: Detroit / do 73 Tarnow |
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 5:50 am Temat postu: |
|
|
Megalodon napisał: |
motorek napisał: |
przy lowieniu z brzegu czasami brakuje zasiegu.
Pozdrawiam |
Motorek a próbowałe¶ wypływać z przynet±? |
Megalodon teraz może będzie musiał wypływać bo niewiem czy zaóważyłe¶ ze Motorek przeprowadził sie i już nie mieszka w Detroit tylko w Seattle i chyba będzie łowił w morzu tak jak Ty. |
|
|
Megalodon Pogawędkowy twardziel
Kraj: USA Miejscowość: Floryda |
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 5:54 am Temat postu: |
|
|
No to powodzenia Motorek w morskim wędkarstwie zyczę. |
|
|
Grzech76 Nastawiacz podpórek
Kraj: Polska Miejscowość: Ostrołęka |
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 8:13 am Temat postu: |
|
|
Mundi. Fajnie, ze przeprowadziłe¶ te do¶wiadczenie. To trochę wyja¶nia moje w±tpliwo¶ci odno¶nie długo¶ci wędziska. Pozdrawiam |
|
|
|