Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wobler129 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie |
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 5:53 pm Temat postu: Produkcja woblerów z formy |
|
|
Wiem już jak wykonać formę na odlewanie korpusów woblerów, ale nie wiem z czego zrobić korpus. Słyszałem o metodzie styropianowej ale ona jest jak dla mnie za trudna. Jest metoda piankowa tylko czy pianka nie rozsadzi mi gipsowej formy? A może macie jakie¶ inne sposoby? BYŁBYM BAAAAAAAAAAAADZO WDZIĘCZNY |
|
 |
pawelek27 Donosiciel kawy

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 7:19 pm Temat postu: re |
|
|
ja zdradzę ci mały sekret tzn nie mój lecz kolegi. Spróbuj z żywica epoksydow± najlepiej dwuskładnikow±. Widziałem te woblerki i powiem ze sprawuj± się niezle.Moze zdradzisz w jaki sposób robisz formy ? |
|
 |
dwiewrony Hodowca rosówek

Kraj: Polska Miejscowość: Lanckorona |
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 7:20 pm Temat postu: Re: Produkcja woblerów z formy |
|
|
wobler129 napisał: |
Wiem już jak wykonać formę na odlewanie korpusów woblerów, ale nie wiem z czego zrobić korpus. Słyszałem o metodzie styropianowej ale ona jest jak dla mnie za trudna. Jest metoda piankowa tylko czy pianka nie rozsadzi mi gipsowej formy? A może macie jakie¶ inne sposoby? BYŁBYM BAAAAAAAAAAAADZO WDZIĘCZNY |
Spróbuj skontaktować się z Pawłem Jakubowskim, nie wiem czy jest użytkownikiem PW, ale WCWI - na pewno.
Na tamtejszym forum, jaki¶ czas temu pisał i pokazał zdjęcia korpusów woblerów, które wykonał wła¶nie z pianki.
Ps. Nie pamiętam, ale chyba napisał wtedy jaka to była pianka.
Pozdr. |
|
 |

Wysłany: Sob Sty 13, 2007 7:29 pm Temat postu: |
|
|
KLIKNIJ Tutaj jest wszytsko dokładnie napisane tylko jak dla mnie to trochę trudno mieszać dużo składników i mam problem z żywic±. Więc szukam innych rozwi±zań. Warto przejrzeć więcej stron tematu bo tam jest trochę dużo napisane  |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 5:47 pm Temat postu: |
|
|
Z formy?... łeeee a balsy sie brzydzisz? |
|
 |

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Nie brzydze się, tylko balsa - na Allegro - jest nawet droga... a nigdzie indziej nie widziałem :oops: |
|
 |

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Poszukaj w sklepach modelarskich. Nawet najmniejsze i najuboższe maj± balsę. Ja kupuję balsę w postaci wałeczków o ¶rednicy 1,5 cm. 1 metr kosztuje 7 zł, natomiast beleczka o boku 1,5 cm kosztuje 9 zł. Je¶li w Twoim mie¶cie nie ma sklepu modelarskiego to możesz kupić w innym będ±c przejazdem Z metrowego kawałka wykonuję ok 20 woblerów, gdyż najczę¶ciej robię woblerki 5-cio centymetrowe co w przeliczeniu na jedn± sztukę wychodzi 0,35 zł co uważam za stosunkowo nisk± kwotę. Moim zdaniem nic nie może się równać z bals±! Nie wiem czy żywice będ± Cię kosztowały mniej w przypadku domowej produkcji. Maj±c jedn± formę nie możesz rozrobić jej zbyt dużo, poza tym wszystkie te zabiegi rozrabiania, wlewania i czego¶ tam jeszcze chyba odbieraj± ten romantyzm tworzenia jedynego, niepowtarzalnego wobka Ale to jest moja subiektywna ocena, której nikomu nie narzucam. W każdym b±dĽ razie życzę powodzenia!  |
|
 |
krzyko Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 8:49 pm Temat postu: Formy |
|
|
Te formy takie troche dziwne.W żadnej nie widać kanałów którymi by się dało wprowadzić tę żywicę czy piankę.Może to s± formy do wtryskarek?
A tak na marginesie, faktycznie nic nie zast±pi rado¶ci strugania lipy czy nawet balsy(trochę trudna w obróbce) oraz satysfakcji z własnoręcznie stworzonego minidziełka.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
 |

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 10:56 pm Temat postu: Re: Formy |
|
|
Balsa trudna w obróbce? No może tak, bo w sumie łatwo¶ć obróbki balsy może być aż za duża Na pocz±tek polecam lipę. Tania (wła¶ciwie wogóle nie kosztuje) i trudniej zepsuć woblera nieostrożnym cięciem. Gdy już nabierze się trochę wprawy w struganiu można zacz±ć my¶leć o balsie. Wystarczy kupić skalpel, ostrza i tworzyć!  |
|
 |
Milan Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 1:04 pm Temat postu: |
|
|
POsłuze trochę pomoc±. Deseczka balsy przyszła do mnie szybko i już odrysowałem na niej szablony woblerków. Około 80-100 szt. juz jest na liscie oczekujacych do cięcia.
Balsa _________________ Bieroo Paniee??? |
|
 |
karas123 Skrobacz pospolity

Kraj: Polska Miejscowość: tychy |
|
 |
|