Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mord_89 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Radom, Warszawa (studia) |
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 1:24 pm Temat postu: Spinning dla poczatkuj±cego |
|
|
Zastanawiam się nad wyborem wędki spinnigowej. Mam dwie na oku i nie wiem na któr± sie zdecydować. Może podpowiecie mi która jest lepsza dla pocz±tkuj±cego. My¶lałem nad Dragon Mystery Ultra Lite 2,7m 2-15g
i Dragon Mystery Impulse Spinn 2,70 m. 5-25 g. Na pocz±tek nie mam zamiaru łowić jaki¶ wielkich ryb my¶lę że zacznę od okoni, małych szczupaczków i moze jak się uda to jazi, kleni. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
Treyk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 1:31 pm Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie bierz tego 5-25 gr. Dlaczego? Masz dużo większy zakres bezpieczeństwa przed złamaniem wędki a na poczatku łowienia przy marnych umiejętno¶ciach wędkarza, przydaje się to bardzo czesto. Zastanowiłbym się także nad długo¶ci± wedki. Krótsz± łatwiej się prowadzi przynęte oraz podbiera ryby. _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
|
kemmyl14 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pionki |
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Najpierw zastanów się nad długo¶ci± : 270 cm- wybierz jeżeli najczę¶ciej łowisz z brzegu; 210 cm- wybierz jeżeli najczę¶ciej łowisz z łodzi; 240 cm- wybierz jeżeli łowisz w rzekach małych o zakrzaczonych brzegach. Teraz czas na wybanie akcji. Polecam akcje szybk± inaczej fast. Wędk± z tak± akcj± najłatwiej bedzie ci się nauczyć rzucać. Jeżeli chodzi o c.w. to optymalny będzie do 20-25 g. Polecam np. Konger tiger cross maxx 270 cm c.w. 5-25g. Ja posiadam t± wędeczkę ale do 18 g. Używam jej do połowu kleni, jazi i okoni. Te wędki bez problemu wytrzymaj± też zmagania z większymi rybami takimi jak sandacz czy szczupak. _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Treyk napisał: |
...Krótsz± łatwiej się prowadzi przynęte... |
Nie powiedział bym że łatwiej krótsz±... _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
Marek_fisherman Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Więcbork/Gdańsk |
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:15 pm Temat postu: |
|
|
2.70 5-25 będzie optymalny,masz większy zakrez przynęt których możesz używać,to dzięki ciężarowi wyrzutu,taki kij (2.70)jest dobry do łowienia z brzegu,na łódkę przydałby sie krótszy 2.10 - 2.40.ale wszystko w swoim czasie.połów tym,zobaczysz o co chodzi w łwoeniu spinem,
pozdrawiam |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:15 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li chodzi o długo¶ć to zdecydowanie wolę 2,70 ponieważ nie przepadam za krótkimi wędkami. Wiem też że lepiej 5-25g.
Widzę że ceny Kongera i Dragona s± podobne. W takim razie teraz powinienem zadać kolejne pytanie- mianowicie któr± z tych wędeczek wybrać?? |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Ta decyzja należy już do ciebie. Ja osobi¶cie polecam Kongerka _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:43 pm Temat postu: |
|
|
No dobra pójdę do sklepu i pomacam obie. Pogadam ze sprzedawc± (oo zapomnialem że kole¶ startował troche w zawodach spinnigowych chyba okręgowych-więc prawdopodobnie się zna) i wybiorę sobie któr±¶. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
No dobra pójdę do sklepu i pomacam obie. |
8O kierowniczkę i ekspediętkę?? 8O
zawsze mozna liczyć na młodzież : |
|
|
radek1 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Zenon kiedy¶ mówiło sie ,że kierowniczke zawsze : |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 4:07 pm Temat postu: |
|
|
kemmyl14 napisał: |
...Krótsz± łatwiej się prowadzi przynęte... |
Nie powiedział bym że łatwiej krótsz±... |
:?: Możesz wyja¶nić dlaczego nie? Na chłopski rozum większ± precyzje masz krótkim niż długim kijem. Tak pozatym piszesz że używasz tego kongera do łowienia kleni jazi i okoni... jak to możliwe jak z tydzień temu nie miałe¶ jeszcze tej wędki? _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Tak pozatym piszesz że używasz tego kongera do łowienia kleni jazi i okoni... jak to możliwe jak z tydzień temu nie miałe¶ jeszcze tej wędki?
_________________ |
ale z Ciebie Herlok Szolms miał ale pożyczon±
tak -dla sprawdzenia czy warta zakupu :P |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Z rozmowy na chacie wynikało zupelnie co innego. _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Z rozmowy na chacie wynikało zupelnie co innego. |
eeeee może miał ale zapomniał a teraz się :oops: że ma tak krótk± pamięć : |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o tego kongerka to byłem z nim już 5 razy na rybkach :| W tym dwa razy na rzece i trzy razy nad stawem oddalnym odemnie o jakie¶ 4 km. Trafiły mi się już dwa klenie w rzece i kilka okoni w stawie więc wędke wybróbowałem. A tak apropo to kupiłem j± 2 tyg. temu :| Dłuższym wędziskiem operuje się łatwiej na otwartej wodzie. Zreszt± poczytaj sobie o łowieniu kleni i jazi na oddalonych stanowiskach. Twoje wypowiedzi na chacie pozostawiam bez komentarza... _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Treykno i jak teraz wygl±dasz? kolega zrobił Ci koło pióra :P :P |
|
|
Tropiciel Skrobacz pospolity
Kraj: Polska Miejscowość: warszawa |
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:25 pm Temat postu: |
|
|
Tak z innej beczki dajcie spokój bo polec± TECZKI ,a one ostatnio s± w modzie. A tak w ogóle to nie wiedziałem że na PW mamy pion ¦LEDCZY 8) :roll: |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Tropiciel napisał: |
Tak z innej beczki dajcie spokój bo polec± TECZKI ,a one ostatnio s± w modzie. A tak w ogóle to nie wiedziałem że na PW mamy pion ¦LEDCZY 8) :roll: |
pod przewodnictwem kolegi Tropiciela : |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Jak nie umiesz to zostawiaj. Rozumiem że po wyholowaniu 2 ryb jeste¶ w stanie polecać ten kij. Polecaj. Odsyłanie mnie do ksi±żek jes to aroganckie zachowanie z towjej strony, nawet mnie nie znasz. Łowienie jazi i kleni na oddalonych stanowiskach- to ma być argument do łatwiejszego prowadzenia przynęt? Pomijam to że nie tylko jazie i klenie łowi sie na spinning. Może i łatwiej bedzie dosięgn±ć stanowisk, tak, z tym się zgodze. Operuje się łatwiej na otwartej wodzie- tyle wiem z własnego do¶wiadczenia że spinningista nie tylko łowi na otwartej wodzie. Trzeba patrzeć na cało¶ć a nie na pojedyńcze zalety. Zalet± dłuższych kiji jest wła¶nie to że mozna dosięgn±ć ryby będ±ce poza zasięgiem krótszych. Krótkie natomiast s± precyzyjniejsze, jak chce żeby przynęta przebyła 30cm to przebyje 30 cm. Te rzeczy s± tak oczywiste że aż szkoda o nich pisac, mam nadzieje że przemy¶lisz to co napisałem. I na tym koncze swój udział w tym topicu.
pozdrawiam _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:39 pm Temat postu: |
|
|
Dobra... nie chce mi się z tob± kłócić... lepiej wróćmy do tematu i pomóżmy koledze wybrać odpowiedni kijek... _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:41 pm Temat postu: |
|
|
:oops: :oops: :oops: HA HA :?Ja w żadne piony nie wchodzę 8) _________________ "Nie daruj głodnemu ryby.Podaruj mu wędkę i naucz go łowić" |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Tropiciel napisał: |
:oops: :oops: :oops: HA HA :?Ja w żadne piony nie wchodzę 8) |
chcesz przez to powiedzieć ze chodzisz poziomo 8O |
|
|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Zenon ale Ty dociekliwy jeste¶ : _________________ "Nie daruj głodnemu ryby.Podaruj mu wędkę i naucz go łowić" |
|
|
|