Wysłany: Sro Lut 14, 2007 10:02 pm Temat postu: melasa firmy stil
chcial bym sie dowiedziec czy ktos z was uzywa melasy ? i do jakich zanet jest przezaczona i czy jest dobra i w jakich porach roku
Czarnyy Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 10:09 pm Temat postu:
Melasa jest słodkim dodatkiem, który jest używany bardzo często do leszczowych mieszanek. Stila nie używałem. Napewno zaraz koledzy co¶ więcej ci o niej podpowiedz±. Pozdrawiam
Mepsik Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Częstochowa
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 11:59 am Temat postu:
Melasa to produkt uboczny w procesie wytwarzania cukru. Używam jej zawsze do zanęt na leszcze, jazie, karasie, liny i karpie. Jest to dodatek, który swoim charakterystycznym zapachem wabi karpiowate i dosładza zanętę. W leszczowej zanęcie może go być bardzo dużo. Melasę jak każdy płynny dodatek przed podaniem do zanęty należy rozcieńczyć wod±, której potem używa się do nawilżania. Ma bardzo silne wła¶ciwo¶ci klej±ce.
Dodatków Stilla obecnie nie używam. Mogę natomiast polecić melasę gut-mixu. Jest niedroga, wydajna i dobrej jako¶ci.
orni007 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kraków
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 12:57 pm Temat postu:
Też nie używam stila ale gut-mixa też mogę polecić Super jako¶ć w super cenie. Używam tylko na leszcze. Raczej nie wyobrażam sobie leszczowego papu bez melasy.
Marek_fisherman Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Więcbork/Gdańsk
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 1:13 pm Temat postu:
używałem melasy Dragona.dobra sprawa,ogólnie przeznaczona na leszcze,ale wabi też inne ryby.przeważnie te większe,poza tym sprawia zę zanęta jest słodsza
welski Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: gdansk
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 5:22 pm Temat postu:
W/g mnie nie ma znaczenia kto wlewa do butelek i sprzedaje jako "swoje".
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 6:55 pm Temat postu:
Ja często w melasie moczę twisterki, gdy łoiwi±c metod±
bocznego troka nastawiam się na połów białej ryby.
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 10:45 am Temat postu:
welski napisał:
W/g mnie nie ma znaczenia kto wlewa do butelek i sprzedaje jako "swoje".
Mylisz się. Oto przykład.
Melasa zwykła Traper - butelka 450 ml za 5 zł
Melasa Gut-mix - butelka 1 l - 8 zł w tym samym sklepie.
Jako¶ć - obydwie s± słodkie i podobnie pachn±. Melasa Gut-mix jest tak gęsta, że gdy jest zimno trudno j± wylać z butelki. Traper ma konsystencję zagęszczonego mleka.
Ryby wchodz± w zanętę z melas± obydwu producentów - tylko że melasa trapera wystarcza mi na ok. 5 kg zanęty, gut-mix na jakie¶ 12kg. (nie sugeruję się instrukcj± producenta na opakowaniu).
Wnioski s± takie, że nawet je¶li ryby nie poczuj± z czyjej butelki jest melasa, to nasza kieszeń pozna to doskonale. :
match6 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tułowice
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:39 am Temat postu:
Tak jak napisał Mepsik, melasa gutka jest jedna z najbardziej wydajnych, a co za tym idzie najtańszych na rynku, jesli dodac do tego, ze jedn± z najskuteczniejszych - wynik łatwo przewidzieć...
Ale jest jeszcze lepszy "wynalazek", nieco droższy (bo oferowany przez zachodnich producentów), zwany czarnym cudem, przez wyczynowców. To tez melasa, tyle że odpad z produkcji cukru trzcinowego, posiada charakerystyczny zapaszeki i posmak, który leszcze (i nie tylko) uwielbiaj±!
Ogólnie malasy dodawałem do 1 szkl. na kg. zanęty (latem) do zanęt na leszcz, karasie, karpie, w wodzie stoj±cej i do każdej zanety na rzeki...
Co do melasy Stilla, dobra i tania, ale gutek przebija wszystkich...(cenowo)
welski Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: gdansk
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 12:48 pm Temat postu:
Bo Gutka jest nierozcienczona i trza dolać wody, przed wlaniem do zakuski.
Natomiast Traper czy inny Stil dolewa i sprzedaje jako melasę zapominaj±c poinformowac że jest już rozcienczona i można bezpo¶rednio.
Cena natomiast jak za" gęst±"
match23 Hodowca rosówek
Kraj: Polska Miejscowość: Mysłowice
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 8:57 am Temat postu:
a moze mi momozecie w wymieszaniu jakiejs konkretnej mieszanki z dodatkiem melasy? interesuja mnie mieszanki na leszcza
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 11:01 am Temat postu:
Chcesz zanętę na kameraln± leszczow± zasiadkę, czy zawodnicz±?
akabar Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Olecko na Mazurach
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 11:22 am Temat postu:
Mepsik napisał:
Chcesz zanętę na kameraln± leszczow± zasiadkę, czy zawodnicz±?
Ja też się piszę na poznanie dobrej zanęty zasiadkowej - na leszcza (wody stoj±ce) _________________ Patrz wyżej, sięgaj dalej.
Pozdrowienia z "Mazurowego Wybrzeża"
Krzychu
match23 Hodowca rosówek
Kraj: Polska Miejscowość: Mysłowice
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 12:35 pm Temat postu:
zawodnicza i zasiadkowa
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 1:33 pm Temat postu:
Przepis na zanętę zasiadkow± - tani± i bardzo skuteczn±:
W specjalnym młynku mielę 1-dniowy bochenek chleba. Powstałe grube, pulchne okruchy nawiżam wod± z melas± i mieszam z rozgniecion± kukurydz± z puszki. Można także zadać zapach - czosnku, wanilii lub piernika, ale nie jest to konieczne. Nad wod± dodaję oczywi¶cie robactwo - najlepiej castery.
To chyba najprostsza i bardzo skuteczna leszczowa mieszanka na ciepłe pory roku. Sprawdza się zwłaszcza przy łowieniu z koszyczkiem.
Gdy ryby marudz± "podkręcam" zanętę dodaj±c 1/2 szklanki coco-belge. Ten dodatek sprawia, że szybko głodniej±.
1,5 kg Mondial Supermix Leszcz
25 dk copro-melasy
15 dk. coco-belge
15 dk arachid prażony
10 kolorowych chlebków belgijskich
10 dk mieszanki mielonych pestek z dyni
5 dk słonecznik prażony mielony
1,5 szklanki melasy (oczywi¶cie rozprowadzonej w wodzie do nawilżenia zanęty)
atraktor - zależy od łowiska - wanilia, brasem lub piernik
Robactwo: oczywi¶cie pinka i gruby biały robak
Osobno w 5 kg glinki (na wody stoj±ce używam 2 kg ziemi bełchatowskiej + 2 kg glinki wi±ż±cej + 1 kg rozpraszaj±cej + atraktor taki sam jak w zanęcie + 30 dk cukru pudru) 0,5 l dżokersa i 2 op. siekanych kalifornijek.
Na wody bierz±ce w zanęcie spożywczej rezygnuję z dyni i słonecznika, a mieszankę kleję i doci±żam glin± wi±ż±c±. Także proporcje gliny do robactwa ulegaj± zmianie - wszystko zależy od uci±gu.