Pierwsze historyczne wzmianki o karpiu, o jego występowaniu w rzekach, można znaleĽć u Arystotelesa (384 – 322 p.n.e.) i Pliniusza (23 – 79 n.e.). Prof. P. Wolny twierdzi, że pocz±tki udomowienia karpia w Europie sięgaj± prawdopodobnie VI – V w. p.n.e., a stało się to na terenie Dacji, w uj¶ciu Dunaju.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 465 Zalogowani 0 Wszyscy 465
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 1:33 pm Temat postu: Woblery z pianki...
Witam.
Ostatnio przegl±dałem sobie dział wędkarski w Allegro i widziałem tam woblery z pianki poliuretanowej. Tak się składa, że mam tak± piankę i zastanawiam się czy sam nie spróbować zrobić woblerków z tego materiału. Tylko moje pytanie brzmi: jak? :roll: Wydaje mi się, że powinienem mieć jak±¶ formę. Tylko sk±d? Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to zrobić samemu. 8) I tutaj znów nasuwa mi się pytanie. Jak i z czego j± wykonać? Zastanawiam się wła¶nie nad gipsem. Chciałem w niezaschniętym gipsie odcisn±ć jakiego¶ woblerka. Na dwóch "kawałkach" odcisn±łbym obie strony. PóĽniej powstałe wgłębienie wypełnić piank± i docisn±ć kawałki do siebie. Tak aby powstał woblerek. Ale nie wiem czy to przejdzie. :roll: : No i czy aby ta pianka nie przyklei się do gipsu i nie będę mógł jej ¶ci±gn±ć. :roll: Je¶li kto¶ ma pomysł jak wykonać formę to byłbym wdzięczny za pomoc. 8)
P.S. Pewnie czę¶ć z Was uważa, że lepiej wystrugać sobie woblery, ale wierzcie mi - nie wychodzi mi to kompletnie. :oops: _________________ "Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..."
kemmyl14 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pionki
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 1:46 pm Temat postu:
my¶lę że formę możesz zrobić z gipsu lub kupić na allegro ( widziałem kiedy¶ takie ale cena ich przekraczała 200 zł ) Pamiętaj tylko że te woblery s± zrobione z utwardzonej pianki pouliretanowej. A i pamiętaj żeby formy nie wypełniać aż do końca bo gdy pianka zacznie " rosn±ć " to może rozwalić Ci t± formę z gipsu. _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki.
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 4:17 pm Temat postu:
Może tu znajdziesz co¶ dla siebie kliknij
Już poprawiony
Ostatnio zmieniony przez dzepetto dnia Czw Lut 22, 2007 7:20 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
blacharz Kierownik steru
Kraj: Polska Miejscowość: Wojcieszów k.Jeleniej Gór
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 5:15 pm Temat postu:
Nie wiem czy Darek144 znajdzie tam co¶ dla siebie, ale tam s± bardzo ciekawe ujęcia . A swoja drog± my¶lę że wyrób wobków z pianki jest bardzo kłopotliwy. Jak dla mnie wystarcza mi rodzima lipa. No ale jak chcesz spróbować to POWODZENIA.
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 7:18 pm Temat postu:
Ale jestem niem±dry wstawiłem nie ten link tu jest dobry: kliknij
Może teraz co¶ znajdziesz dla siebie
jobda Dyrygent holu
Kraj: Polska Miejscowość: Piaseczno
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 7:43 pm Temat postu:
Ja z koleji mam utwardzon± piankę PU. Musze się jeszcze podszkolić w struganiu bo mam jej mało i zaczynam robić robale. _________________ Jobda
rymek Operator wioseł
Kraj: Polska Miejscowość: Kołczewo
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 9:32 pm Temat postu:
KLIKNIJ
Przejżyj to dokładnie ja już mam materiały i będ co¶ kombinował.
Proponuję PILNIE zapoznać się z zasadami umieszczania linków! Strona główna - "Pomocnik". Administrator.
rymek Operator wioseł
Kraj: Polska Miejscowość: Kołczewo
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 9:52 pm Temat postu:
Przepraszam :oops:
Darek144 Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 10:11 am Temat postu:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. : Jak się uda co¶ zrobić, to postaram się wrzucić foto do galerii. : 8) _________________ "Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..."
trutta Operator wioseł
Kraj: Polska Miejscowość: Wałbrzych
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 10:22 am Temat postu:
Darku tylko pamiętaj o utwardzeniu pianki.
Po wykonaniu woblerka dobrze jest go pomalować żywic± epoksydow±, a dopiero po tym nakładać odpowiedni± kolorystykę.
Powodzenia!!!