Statystycznie najwięcej rybiego mięsa spożywaj± mieszkańcy Islandii, Japonii, Korei Południowej, Fidżi oraz Portugalii - prawie 100 kilogramów rocznie.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 468 Zalogowani 0 Wszyscy 468
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:29 am Temat postu: Wobler głowacicowy - pytania
Poczytałem już troszkę o głowacicy, poogl±dałem zdjęcia, poszperałem i znalazłem nieco na temat przynęt głowacicowych. Chciałbym jednak poprosić kolegów Pogawędkowiczów, którzy z t± ryb± mieli już do czynienia o pomoc. Poszukuję wszelkich informacji na temat woblerów przeznaczonych do połowu głowacic. Interesuje mnie wszystko, a zwłaszcza:
-wielko¶ć
-waga
-kolorystyka
-akcja
-głęboko¶ć pracy
-materiał na ster (czy poliwęglan 2 mm jest wystarczaj±cy)
-kotwice (rozmiar i ewentualnie nazwa firmy, czy lepiej zbroić w 2 czy też 3 kotwice)
- wszystko o co nie spytałem, a co może mieć znaczenie nad wod±.
Pozdrawiam
krzyko Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:06 am Temat postu:
Witaj. Na razie przypomniałem sobie co jeden ze strugaczy pisał o swoich woblerach, a ¶ci¶lej o sterach stosowanych przez niego w w/w. Mianowicie napiał że pleksa nawet gruba nie nadaje się ponieważ pęka i kruszy się w kontakcie z kamieniami. On montował stery metalowe, ale w dzisiejszych czasach poliwęglan, trochę grubszy, powinien spełnić swoj± rolę.Wielko¶ć jego woblerów wachała się od 9 do 13 cm.Byly to woblery pływaj±ce ,proste i łamane oklejane skór± brzanki.Ale z t± skór± uważam poradzisz sobie doskonale jak±¶ "kulinarn±" metod±.Jak co¶ więcej znajdę ,to Ci napiszę.
Pozdrowienia.
Kawosze wyszły mi pierwsza liga. _________________ Wodom cze¶ć!
Andzia Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:26 am Temat postu:
krzyko - za info dzięki, a kawosze wystaw w galerii - koniecznie. Bardzo jestem ich ciekaw.
krzyko Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 12:23 pm Temat postu:
Z kawoszami będzie problem, bo jestem na etapie przekonywania swojej lepszej połowy do kupna cyfrowego aparatu, ale kobiecisko ci±gle wynajduje wydatki bardziej niecierpi±ce zwłoki. My¶lę jednak żę że w niedługim czasie j± przekonam. _________________ Wodom cze¶ć!
mentos Hodowca rosówek
Kraj: Polska Miejscowość: pelplin
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 1:49 am Temat postu:
Andzia czy ty znowu szykujesz jakies exstra wobki ,a moze bys opisal w jaki sposob malujesz chodzi o ten artystyczny :
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 9:03 am Temat postu:
Czuję nieodpart± potrzebę zrobienia jednego woblera, który będzie przeznaczony dla wędkarza miło¶nika głowacicy. Żadne tam pacykowanie - tu chodzi o co¶ dla ryby a nie wędkarza. Nie wiem o jakim "artystycznym" woblerze wspominasz. Jakby co¶ to z malowaniem wal na pocztę PW. Chętnie odpowiem - tylko co konkretnie chcesz wiedzieć?
orni007 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kraków
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 2:09 pm Temat postu:
Je¶li chodzi o woblery głowacicowe to najważniejsze w nich s± KOTWICE i kółka. Tak tak... Jak kto¶ nie wierzy niech sobie zgniecie jak±¶ tani± kotwiczkę w imadle... będzie wygl±dała tak samo jak po chwili szamotaniny z głowacic±. A tak poza tym to je¶li chodzi o długo¶c to ja preferuję 10-15 cm. Raczej te łamane o węzowatej akcji, malowane na pstr±ga lub brzankę. Stery z poliwęglanu raczej wystarcz±, zdarza sie jakies wyłamanie ale to raczej sporadycznie. Je¶li chodzi o głeboko¶ć pracy woblera to trzeba mieć i takie co nurkuj± 0.5 m i takie co schodz± na 3,5 m
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:31 am Temat postu:
Dzięki za info. Wła¶nie kółka i kotwice to w tej chwili największy problem. Ale mam jeszcze sporo czasu, więc pewnie co¶ mi się uda kupić.
Pozdrawiam