Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krzyko Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:14 am Temat postu: Pytanie do Andzi |
|
|
Witaj! Jak przebiegaj± prace przy woblerze głowacicowym?Ciekawi mnie jaki lakier wybierzesz do utwardzenia powierzchni.Sprawdzony jest Hartz-Lack.Sandacz ma niezły zgryz, a sobie z nim nie radzi, to może i głowa nie zdemoluje woblera. Kilka woblerów na suma zrobiłem, takich do 14 cm długo¶ci.Chętnie służę podpowiedzi±.
Pozdrowienia. _________________ Wodom cze¶ć! |
|
 |
Andzia Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:27 am Temat postu: |
|
|
Z tym woblerem to jeszcze bardzo, bardzo daleko. Wiem już co to ma być, jak wygladać i pracować. Lakier chyba kupię nowy (stosuję domalux, ale to nie na takie cężkie warunki). Mój znajomy lakieruje wuskładnikowym poliuretanem URELIT. Można młotkiem walić i nic się nie dzieje. Ale lakierowanie to przyszło¶ć. Ster najprawdopodobniej wykonam z opakowania po ketchupie (sklejone 2 warstwy). Jest niestety matowy, taki półprzeĽroczysty, ale za to niezniszczalny. Dosłownie nie można go złamać - wygięty o 180 stopni składa się jak kartka papieru, ale nie pęka.
Jeszcze tylko nie wiem czy 2 czy też 3 kotwice, no i na razie z tymi kotwicami problem. Podobno zwykłe kotwice głowacica rozgina jak spinacze do papieru
Pozdrawiam |
|
 |
krzyko Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 3:44 pm Temat postu: |
|
|
Chyba najtwardsze na rynku w tej chwili s± kotwice''Owner".Z tym zgniatanie m kotwic różnie bywa.Kupiłem kiedy¶ super twarde w owym czasie kotwiczki VMC koloru czerwonego.Założyłem je do woblerka kleniowego i dalej nad Wisłę na Golędzinów.Złapałem ze dwa klonki, takie normalnych wymiarów ok.40 cm.Mam następne pobicie i wyjmuję klonka niewiększego niż 30 cm.Odpinam go i własnym oczom nie wierzę, złożył groty dwóch ramion kotwiczki do siebie jak kombinerkami. Do dzisiejszego dnia nie wiem czy nast±piła jaka¶ dziwna dżwignia, czy kleń ma taki tęgi zgryz, a może kotwiczka była wadliwa.Czy kleiłe¶ już już ten plastik po keczupie czy to narazie pomysł? _________________ Wodom cze¶ć! |
|
 |

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Kotwiczki założę chyba jakie¶ małe morskie na kongery i barrakudy. A stery z opakowania po ketchupie już testowałem - moim zdaniem rewelacja. Stosowałem je zanim kupiłem pierwszy poliwęglan. Do dzisiaj sie trzymaj±. Przyznaje, że jeszcze nie kleiłem dwóch warstw, ale przetestuję. |
|
 |
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Z mocnych kotwic -nie do zajechania polecam Ci :
Ownery -ST 41BCX , srebrne Gamaki też s± Ok. _________________ Wszystkie nurty mistyczne wspominały o konieczno¶ci u¶miechu i "obowi±zku rado¶ci".Wędkarstwo nie pozostaje w tyle. |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Kraj: Polska Miejscowość: Krupski Młyn |
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 5:14 am Temat postu: |
|
|
Andzia napisał: |
Kotwiczki założę chyba jakie¶ małe morskie na kongery i barrakudy. |
?! :roll:
Cytat: |
A stery z opakowania po ketchupie już testowałem - moim zdaniem rewelacja. Stosowałem je zanim kupiłem pierwszy poliwęglan. Do dzisiaj sie trzymaj±. Przyznaje, że jeszcze nie kleiłem dwóch warstw, ale przetestuję. |
A da sie je czymkolwiek skleić? Może być trudno, a przynajmniej tak żeby ster nie stał się łamliwy. |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 6:43 am Temat postu: |
|
|
Andzia spróbuj technicoll-em do twardych plastików. Reaguje z plastikami, więc uzyskujesz efekt "zgrzewania". Nie wiem tylko jak wytrzyma kontakt z wod±, jednak je¶li będzie między dwiema warstwami plastiku powinno się udać. Zaraz skleję dwie warstwy poliwęglanu i napiszę Ci jak to się sprawuje. Tylko musisz zaczekać do jutra aż klej stwardnieje  |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 7:51 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za rady. Jeszcze się zastanawiam, czy aby nie zrobić steru z grubego poliwęglanu i po wklejeniu nie zalać cało¶ci dwuskładnikowym lakierem akrylowym samochodowym. Po wyschnięciu jest całkowicie przeĽroczysty i twardy. Je¶li to nie zda egzaminu, to skleje te dwie warstwy na hermol, a potem zalakieruję cało¶ć - powinno być ok. Kotwiczki wezmę takie jak radzi bonski. |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 8:12 am Temat postu: |
|
|
czy aby nie zrobić steru z grubego poliwęglanu |
powinien sporo wytrzymać, jedyny problem to wpływ niskiej temperatury, plastik może stać się bardziej kruchy - a taka pogoda przy łowieniu głowatki podobno najlepsza. |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 8:22 am Temat postu: |
|
|
Andzia ja my¶lałem, że Ty po prostu nie masz grubego poliwęglanu i kombinujesz. Je¶li go masz to go wklej, bo nie wiem czy klejonki wytrzymaj± więcej. I wklej go na super glue, bo je¶li wkleisz na klej, który nie zareaguje z poliwęglanem to wypadnie. |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 8:42 am Temat postu: |
|
|
Super glue odpada niestety. Wprawdzie reaguje z tworzywami sztucznymi, ale niestety strasznie osłabia poliwęglan i słabo trzyma się drewna. Przy pukaniu o kamienne dno na 100% pęknie (nawet 2 mm) w miejscu zalania klejem kropelkopodobnym. Użyję dwuskładnikowego poxipolu i potem to wszystko jeszcze zalakieruję.
No i oczywi¶cie czekam na efekt prac dzepetta z klejeniem na technikoll.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 9:26 am Temat postu: |
|
|
Andzia ja nie znam drugiego kleju, który tak dobrze trzyma stery jak super glue. Ale to kwestia gustu : Poliwęglan już leży sklejony i na razie wygl±da to całkiem solidnie, ale musisz jeszcze poczekać. Acha pytałe¶ kiedy¶ o mój demoniczny woblerek. Jast już polakierowany i pewnikiem w sobotę zobaczy pierwszy raz pstr±gowanie A z lakierem wygl±da nieziemsko  |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 9:43 am Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Acha pytałe¶ kiedy¶ o mój demoniczny woblerek. Jast już polakierowany i pewnikiem w sobotę zobaczy pierwszy raz pstr±gowanie A z lakierem wygl±da nieziemsko  |
Pamiętam tego diabełka. No to powdzenia w bojach z rybkami i zdaj relację jak sie sprawuje ta najnowsza partia. |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 10:33 am Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Acha pytałe¶ kiedy¶ o mój demoniczny woblerek...  |
Pamiętam tego diabełka. |
A ja nie wiem co to za wobek i domagam się zdjęcia! : |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 10:36 am Temat postu: |
|
|
Jego zdjęcie jest w galerii 27.02 - wyglada jak kapitan Ranx bo bojach z I-ninja. |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 27, 2007 11:05 am Temat postu: |
|
|
Po kolei testuję woblerki z tej partii. Jeden okazał się prawdziwym kilerem(3 pstr±gi w 10 minut. gdzie przy innych wabikach-ZERO 8O ). Niestety popłyn±ł z nurtem po zawi¶nięciu na gałęziach i heroicznej próbie odhaczenia...
Jejku to już mój setny post, ależ ten czas(posty) leci  |
|
 |
|