Wg raportu ¦wiatowego Funduszu na Rzecz Dzikich Zwierz±t łoso¶ wygin±ł w co najmniej 300 z około 2000 dorzeczy, w których naturalnie występował. Prawie 90% populacji gatunku żyje w czterech krajach: Norwegii, Irlandii, Islandii i Szkocji. Na skraju wyginięcia jest w: Estonii, Portugalii, USA i Kanadzie. W ostatnich 30 latach połowy dzikich łososi spadły o 80%.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 471 Zalogowani 0 Wszyscy 471
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Pon Cze 18, 2007 9:15 pm Temat postu: Jak malujecie swoje woblery
Chciałbym sie dowiedzieć jak i czym malujecie swoje woblery ???
odertal Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: opolszczyzna
Wysłany: Pon Cze 18, 2007 9:42 pm Temat postu:
WejdĽ na artykuły,póĽniej publistyka i zrób to sam...a tam Prusak Ci wytłumaczy dogłębnie(zreszt± nie tylko on) :
Pozdrawiam. _________________ Żyjmy w zgodzie z natur±...
prusak Łowca Klenia
Kraj: Polska Miejscowość: Krupski Młyn
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 5:11 am Temat postu:
odertal napisał:
WejdĽ na artykuły,póĽniej publistyka i zrób to sam...a tam Prusak Ci wytłumaczy dogłębnie(zreszt± nie tylko on) :
Pozdrawiam.
Swięte słowa Odertal!
teufelfisch Hodowca rosówek
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 6:41 am Temat postu:
A ja swoje oklejam foli± z aluminiow± która jest tłoczona we wzór . Pozyskuję j± z jednej z polskich czekolad a do tego lakiery do pazurów i farbki modelarskie . Maluje pędzelkami - rozcieraj±c na foli lakiery palcami żeby otrzymać różne desenie. Teraz buduje kompresorek i kupuje aerograf.
bendericus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Krosno
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 5:39 pm Temat postu:
kiedy¶ malowałem sprayami, teraz (od kilku tygodni) posiadam aerograf. ¦wietna sprawa,, tylko na pocz±tku trzeba wydać dosć sporo pieniędzy na lakiery (używam samochodowych 150zł/litr, jednak z moich obserwacji wynika, że ok 200ml czarnego (najczę¶ciej używanego przeze mnie koloru) starczy conajmniej na rok obfitego strugania). Opłaca się jednak zainwestować...ta precyzja jest niesamowita...;)
gregorS Ugniatacz ciast
Kraj: Polska Miejscowość: Olsztyn
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 7:07 pm Temat postu:
bendericus napisał:
kiedy¶ malowałem sprayami, teraz (od kilku tygodni) posiadam aerograf. ¦wietna sprawa,, tylko na pocz±tku trzeba wydać dosć sporo pieniędzy na lakiery (używam samochodowych 150zł/litr, jednak z moich obserwacji wynika, że ok 200ml czarnego (najczę¶ciej używanego przeze mnie koloru) starczy conajmniej na rok obfitego strugania). Opłaca się jednak zainwestować...ta precyzja jest niesamowita...;)
Witam,
Możesz podać jakie¶ szczegóły tych lakierów, bo jestem ciekawy.
Jestem na etapie zbierania farbek do aero, my¶lałem o akrylach modelarskich bo s± łatwo dostępne w różnych kolorach, lecz malowanie nimi i aerografem nie należy do najprzyjemniejszych.
Do tej pory malowałem akrylami MOTIP, pędzlem i g±bkami. Jak zrobiłem kompresor to zachciałem pój¶ć krok dalej.
Z lakierami motoryzacyjnymi mam niewiele do czynienia więc st±d moja ciekawo¶ć.
Pozdrawiam, Gregors
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 7:48 pm Temat postu:
ja również nei jestem ekspertem w tych sprawach, Wprawdzie swoich nauk zasięgałem u Dariusza Małysza (producent woblerów Dorado), jednak tychże porad nie było zbyt dużo:je¶li czego¶ nie wiem, pytam na bież±co. Ja dostałem namiary na konkretny sklep (tam, gdzie oni sie zaopatruj±) i tam wła¶nie zrobiłem zakupy.
Co mogę powiedzieć o tych lakierach? S± o lakiery do malowania samochodów, w sklepie nalali mi z takiej puszki z mieszadłem i kazali rozcieńczać w proporcji 1/4 (1 czę¶ć rozpuszczalnika, 4 czę¶ci lakieru). Mój "doradca" wy¶miał te proporcje i stwierdził, że rozpuszczalnika powinno być conajmniej połowę (proporcje 1/1). Dodał też, że ostateczn± gęsto¶ć lakieru powinienem sobie dobrać indywidualnie, bo każdy lubi malować innym (i niektóre aerografy nie "ci±gn±" zbyt gęstej farby). Sam osobi¶cie używam lakierów o konsystencji rozpuszczalnika, czyli do¶ć rzadkich. Wydaje mi się, że dzięki temu "tonalne" przej¶cia wychodz± najładniej. Co do kolorów, to ja kupiłem następuj±ce:
-czarny
-zielony
-niebieski
-czerwony
-złoty
-srebrny
Te 6 kolorów pozwala mi stworzyć na prawdę wiele różnych malowań. Je¶li chcę uzyskać jaki¶ inny odcień, bawię się w mieszanie ;)
Je¶li chciał by¶ wiedzieć co¶ więcej, pisz ¶miało ;)
gregorS Ugniatacz ciast
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 7:59 pm Temat postu:
Witam,
Bardziej chodziło mi o bazę. Czy to akryl , czy jaki¶ inny lakier. Wiem, że lakiernicy ostatnimi czasy przechodz± na lakiery akrylowe, tzn. baza bezbarwny lakier akrylowy do tego pigmenty jakie dusza zapragnie.
Z tym rozcieńczeniem do malowania aerografem to faktycznie rożnie bywa.
Czytam fora modelarskie z jakimi oni borykaj± się problemami przy aerografach i malowaniu - polecam ciekawa lektura i można sie wielu błędów ustrzec (tym bardziej je¶li, tak jak ja, nigdy się z tym do czynienia nie miało).
Pozdrawiam, Gregors
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 9:27 pm Temat postu:
ojj jaka jest baza to niestety nie jestem w stanie powiedzieć...po prostu poszedłem do sklepu i powiedziałem: proszę ten, ten i ten :]
gregorS Ugniatacz ciast
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 5:23 am Temat postu:
OK, to może z innej beczki , jakiego rozcieńczalnika używasz do tych farb?