Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bombel Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 10:16 pm Temat postu: ¦piewy przy ognisku |
|
|
Długo się wahałem, czy temat zapodać. By Adminkom nie podpa¶ć za podejrzenie o kryptoreklamę : Jednak zaryzykuję
Zerknijcie, je¶li wola, gło¶niki przy kompach wł±czaj±c, TUTAJ
Moim skromnym zdaniem, Pani Raisa, dysponuj±ca niesamowicie ciepłym, znakomicie postawionym i bardzo mocnym głosem, wchodz±c na forte fortissimo i najwyższe nuty, wchodzi w każd± duszę uwielbiaj±c± ballady.
Lecz gdy schodzi na piano pianissimo - tym bardziej wywołuje ciarki na grzbiecie. Łagodno¶ć tak± dziwn± do duszy wpuszczaj±c...
Mam nadzieję ogromn±, że Pani Raisa nie odpu¶ci. Moim skromnym zdaniem wła¶nie doł±cza do jakże hermetycznego grona Okudżawy, Wysockiego czy Cohena.
Tych trzech czasem potrafię powtórzyć na harmonijce ustnej. Pani Raisy - nie potrafię. Jak dla mnie to zbyt wysoka szkoła jazdy. Dla dwóch znajomych gitarzystów - amatorów - także. Nikt, kogo znam, nie jest w stanie na¶ladować koloratury i skali głosu.
Jakże to inne od panuj±cego teraz łubu-dubu i innego hip-hopu... Jakże łagodne, przyjazne... |
|
 |
Megalodon Pogawędkowy twardziel

Kraj: USA Miejscowość: Floryda |
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 10:27 pm Temat postu: Re: ¦piewy przy ognisku |
|
|
Bombel napisał: |
Nikt, kogo znam, nie jest w stanie na¶ladować koloratury i skali głosu. |
Ja bym popróbował, ale musiałbym wpierw gardło nasmarować :
Znacznie lepiej mi wtedy ¶piewy wychodz±.  |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Krzysiu, u mie to nawet po nasmarowaniu nie wychodzi  |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Tak tylko żartowałem Andrzeju. Po prawdzie, to mam głos jak słowik, ... który rekiny dusi. |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 11:19 pm Temat postu: |
|
|
Krzysiu, gdy już zlecisz na jaki¶ zlocik krajowy, to się nie przejmuj. Tu najniższa skala zaczyna się od akustycznego duszenia sumów i kanarków.
Rekinów i wielorybów u nas niet. Najwyżej swoim ¶piewem str±cisz z nieba jakiego¶ skowronka. Lub wytr±cisz z krzaków słowika  |
|
 |
Piwoniusz Pogawędkowy twardziel

Kraj: USA
|
Wysłany: Sro Lip 04, 2007 2:05 am Temat postu: Re: ¦piewy przy ognisku |
|
|
Bombel napisał: |
Zerknijcie, je¶li wola, gło¶niki przy kompach wł±czaj±c
|
Bombel, Ty prowokatorze na licencji Sony, Ty nosicielu muzy po zaro¶lach ... wiesz, że broniłem się ręcami, nogami, Pazurami i Lindami ...
a żeby¶ na wyprawie na dorsze miał muzykie nie gorsze - Tobie dedykuję
KLIK _________________ Podziemna Organizacja Rosówek Na Okonie.
Ostatnio zmieniony przez Piwoniusz dnia Sro Lip 04, 2007 5:29 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |

Wysłany: Sro Lip 04, 2007 2:40 am Temat postu: Re: ¦piewy przy ognisku |
|
|
Dobre. |
|
 |

Wysłany: Sro Lip 04, 2007 7:59 am Temat postu: |
|
|
Browariuszu - dzięki za życzenia i dedykację
Je¶li Cugowski abdykuje, to masz szansę załapać się na jego miejsce Choćby okazjonalnie, bo Budka do¶ć często zagl±da w Twoje strony.
Niczym dedykowanym, w podobnej formie, się nie odwzajemnię. Przed mutacj± ¶piewałem nawet i jako wokalista w chórze szkolnym, zbieraj±cym wszelkie nagrody w całym regionie.
Chór prowadził wicedyrektor szkoły. Wypisz - wymaluj sobowtór Wodeckiego. Też grał na skrzypcach i tr±bce. Gdy się pierwszy raz Wodecki w telewizorze pokazał, to całe miasto my¶lało, że to Piotrowski występuj±cy pod pseudonimem
Nie odwzajemnię się, bo po mutacji głos mam taki, że jak na trzeĽwo nad wod± spróbuję wydać jakie¶ dĽwięki, to okoliczne słowiki i inne skowronki na trzy dni ze strachu i obrzydzenia się zamykaj±. : Mnie samemu obrzydzenie przechodzi dopiero po pierwszej flaszce
St±d moje próby grania na harmonijsce ustnej. Przynajmniej mam usprawiedliwienie, że podczas chóralnych ¶piewów swojego głosu nie używam  |
|
 |
Kowalski Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Sro Lip 04, 2007 2:38 pm Temat postu: |
|
|
Bombel. A gdzie i kiedy zgubiłe¶ "żółt± kartkę"?
Masz przody u Monkiego, że ho ho. : _________________
|
|
 |
akabar Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Olecko na Mazurach |
Wysłany: Sro Lip 04, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
No no PAPCIU to że¶ się na¶piewał.
Przynajmnie poznałem Twój głos.
Mój ¶.p. tatko podobnie nucił.
Jak zaczynał spiewać "O mój rozmarynie" to pod koniec melodia bardziej przypominała hymn państwowy.
W programie "szansa na sukces" nie miałby¶ wielkich notowań, ale wierzę , że przy ognisku "na gitarkę" mógłby¶ brać nie jedn± laskę. : _________________ Patrz wyżej, sięgaj dalej.
Pozdrowienia z "Mazurowego Wybrzeża"
Krzychu
|
|
 |

Wysłany: Sro Lip 04, 2007 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Kowalski napisał: |
|
O, faktycznie! 8O Dopiero teraz zauważyłem :roll:
Ja ostatnio zawsze co¶ posieję...
Nic to, znalezienie starej czy zdobycie nowej przyjdzie mi z łatwo¶ci± : |
|
 |
old_rysiu Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: W±dół |
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 7:20 am Temat postu: |
|
|
Piwoniuszu - brawo. Brawo za odwagę - prawie 4 minuty twórczo¶ci muzycznej to dużo i mało. Dla nas za mało :-)
Skad masz muzykę? Jak to robisz takie nagranie? ZdradĽ nam proces powstawania takiego nagrania - mysle, że to w warunkach domowych a nie w studi nagrań. |
|
 |
Piwoniusz Pogawędkowy twardziel

Kraj: USA
|
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Old Rysiu, podkład muzyczny można znaleĽć na internecie do każdej piosenki. Mikrofon i odpowiedni program do nagrywania to cała tajemnica. Słusznie zauważyłe¶, że to w warunkach domowych, co można poznać po szeptaniu do mikrofonu - domowy administrator jest ¶lepy na moje talenty (jak i pozostali) i nie pozwala mi na darcie japy na pełny regulator. W innym miejscu i czasie, na internecie (włoski pokój muzyczny) zademonstrowałem im piosenki Drupiego (pamiętasz hydraulika ?). Podobało im się ... pewnie dlatego, że nic nie zrozumieli z mojej włoszczyzny. _________________ Podziemna Organizacja Rosówek Na Okonie. |
|
 |
tomek79 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 8:01 am Temat postu: |
|
|
Post usunięty automatycznie. Brak polskich znaków. |
|
 |

Wysłany: Pią Lip 27, 2007 8:46 am Temat postu: |
|
|
Pode¶lij mi na priv Twój adres mailowy. Piosenki, o której wspominasz, nie kojarzę. Mogę podesłać inny, też niemal kultowy kawałek: The Wild Rover. Grupa "Dubliners".
Fantastycznie to brzmi, gdy przy ognisku znajdzie się kto¶ z gitar±, kto¶ z harmonijk±  |
|
 |
Pawel66 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Piechowice |
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 9:02 am Temat postu: |
|
|
Andrzeju, jako ¶wieżo upieczony twardziel, napiszę Ci twardo. A nie łaska tak samemu klikn±ć w "tomek79" na li¶cie obecnych na PW w celu pozyskania maila? : Tomek - znam ten utwór. Widzę, że mamy te same gusta muzyczne. 
Ostatnio zmieniony przez Pawel66 dnia Pią Lip 27, 2007 10:29 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
tomek79 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 9:06 am Temat postu: |
|
|
Post usunięty automatycznie. Brak polskich znaków. |
|
 |

Wysłany: Pią Lip 27, 2007 11:45 am Temat postu: |
|
|
Tutaj można posłuchać szant, w tym i: The Pirates & Mike Brady - Victory  |
|
 |
Monk Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 11:50 am Temat postu: |
|
|
Kowalski napisał: |
Masz przody u Monkiego, że ho ho. : |
Prooszę Pana - "coPanmitutaj"!! :
Tego typu decyzje podejmuje grono redakcyjne, a nie "jego czę¶ci składowe". Ponadto "Bombelkowiec" nie jest jedynym userem, który się na tę kasację załapał.  |
|
 |
Kowalski Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Pią Lip 27, 2007 12:57 pm Temat postu: |
|
|
Abolicja, amnestia i takie tam, to rozumiem.
Ale kasacja????????
Co tu się dzieje, panie...sodomia i gomoria. : _________________
|
|
 |

Wysłany: Pią Lip 27, 2007 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Pawle, dzięki za ten link.
Siedzę i słucham. I tak jako¶ mi się stare czasy wspominaj±... Ognisko, gitara (a czasem i trzy), harmonijka. I te ¶piewy chóralne. Ciche, by nikomu nie przeszkadzać.
Ech, stare Mazury, gdzie nie usłyszało się żadnego łubu-dubu. Gdzie ludziska siedz±cy przy s±siednich ogniskach złazili się przy jednym. I do ¶witu ¶piewali, gadali. Rozchodz±c się - przyjaciółmi.
Miałem kiedy¶ kamrata, żeglarza. Gitarzystę ze znakomitym głosem. Ileż on tych szant znał! Niestety, po ogólniaku rozleĽli¶my się po ¶wiecie. Urwał się kontakt.
Teraz - coraz rzadziej spotykam ludzi, którzy przy ognisku zasi±d±, druty poszarpi±, za¶piewaj±. Nawet mojego brata, multiinstrumentalistę - samouka, od wielu lat nie mogę wyci±gn±ć nad wodę. Rodzina, dzieci, obowi±zki... |
|
 |

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Cieszę się. Tomkowi, też się podoba. Ja wspominam obóz żeglarski, 2 łajby (venuski) płyn±ce burta w burtę przez ¦niardwy, do tego 2 gitary i 10 osób będ±cych w 7 niebie. To było 20 lat temu...  |
|
 |

Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:32 am Temat postu: |
|
|
Pawle, to wraca. Powroty zależ± wył±cznie od nas. Od naszych chęci. Słowa może już wywietrzały z pamięci, linie melodyczne jednak pozostaj±. Dobre i tyle  |
|
 |
|