Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jotes Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 7:57 pm Temat postu: Pytanie do "woblerostrugaczy" |
|
|
Chcę zrobić boki woblera w chromie. Niestety mam problem. Chrom po zanurzeniu w lakierze robi się ciemny i matowy - zupełnie szary.
Co zrobić z tym fantem? Czy jest może jaki¶ lakier w spraju, pod którym chrom nie zmieni się? Używam Domaluxu. A może inny lakier polecacie, by unikn±ć takiego efektu?
Pilnie proszę o radę. :roll: |
|
 |
Zamki Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Może być spory problem a raczej pracuj±c z ogólnie dostępnymi farbami jest niemożliwe osi±gn±ć dobry efekt. Swego czasu stosowałem specjalistyczne farby do malowania alu felg ale to nie było tanie a i proces malowania był pokręcony. Niestety nie mam już tych farb bo bardzo szybko wysychały. Spróbuję odszukać kontakt do firmy sk±d to kupowałem. Mozna było zakupić bodajże w pojemnikach 1- litrowych cena około 170 zł :roll: Jeżeli jeste¶ zainteresowany to daj znać na priv.
pozdrawiam zamki. _________________ Łowię i zjadam ...... |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:29 pm Temat postu: |
|
|
zamker napisał: |
Mozna było zakupić bodajże w pojemnikach 1- litrowych cena około 170 zł :roll: Jeżeli jeste¶ zainteresowany to daj znać na priv.
pozdrawiam zamki. |
Trochę drogi "gips". Ten chrom, który mam też szybko schnie.
Ja my¶lałem raczej o czy¶ takim jak lakier akrylowy - na ten chrom - ale nigdy go nie stosowałem, nie znam więc jego wła¶ciwo¶ci.
Z drugiej strony, wydawać 170 zł na jeden, może kilka woblerów, trochę mi się nie u¶miecha. :roll:
A może kto¶ ma do¶wiadczenie z akrylem? |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Jotes napisał: |
A może kto¶ ma do¶wiadczenie z akrylem? |
zamker napisał: |
pracuj±c z ogólnie dostępnymi farbami jest niemożliwe osi±gn±ć dobry efekt |
pozdrawiam zamki. _________________ Łowię i zjadam ...... |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli jest to nieduża powierzchnia tego boku wobka to spróbuj "obłożyć" foli± do pieczenia ciast. NieĽle się układa na niedużych obło¶ciach, dobry też jest foliowy koc termiczny. pozdrawiam zamki. _________________ Łowię i zjadam ...... |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Wariant z foli± stosuję już bardzo długo, ale tym razem chciałem spróbować inaczej - po nowemu.
Folia idealnie układa się nawet na wszelkich okr±gło¶ciach. Przyklejam j± cieniutk± warstw± butaprenu, a następnie od razu wygładzam czym¶ metalowym, okr±głym i gładkim. Jest wtedy super rozprasowana... :
Ten dzisiejszy wobler robię dla kolegi i zależało mi, żeby był super hiper. Jak nie będzie innej rady, wrócę do folii. :roll: |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 9:20 am Temat postu: |
|
|
Jotes jedyna rada to udać się do sklepu, kupić bezbarwny akryl w spray-u i wypróbować. Możesz też poeksperymentować z wodorozcieńczalnymi lakierami na chrom i potem dopiero domalux. Nie wiem tylko czy ten wodny będzie trzymał się chromu... |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 10:57 am Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Jotes jedyna rada to udać się do sklepu, kupić bezbarwny akryl w spray-u i wypróbować. Możesz też poeksperymentować z wodorozcieńczalnymi lakierami na chrom i potem dopiero domalux. Nie wiem tylko czy ten wodny będzie trzymał się chromu... |
Już to "trenowałem"- szkoda kasy. Sprawdzałem i Motipa i Dupli i masę innych farb nawet te dedykowane dla profesjonalnego modelarstwa. _________________ Łowię i zjadam ...... |
|
 |
Andzia Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 11:19 am Temat postu: |
|
|
Jotes - nie mam do¶wiadczenia z chromem (chociaż różne folie pryzmatyczne, srebra itp przeszedłem), ale spróbowałbym tak:
na chrom nakładasz jedn± warstwę lakieru akrylowego bezbarwnego -polecam klarlack (może być już nie do kupienia, bo firma produkuj±ca ten lakier została przejęta) lub panellack (około 15 zł za 0,5 l) - najlepiej połysk. Lakier nakładaj na wobka leż±cego - tak aby lakier nie obciekał (jest na tyle gęsty, że nie powinien). Odczekaj 2 - 3 godziny i polakieruj drug± stronę. Potem odczekaj dobę i je¶li nic się nie stanie z chromem to połóż jeszcze jedn± warstwę akrylu. Zaczekaj dzień lub dwa i wtedy lakieruj na "twardo". Domalux sprawi, że cało¶ć nabierze słomkowego odcienia, więc je¶li chcesz mieć czyste srebro to zastosuj lakier akrylowy samochodowy - dwuskładnikowy. Nie pamiętam nazwy tego samochodowego, ale koszt obu składników to około 55 zł. Je¶li chciałby¶ uzyskać info o jego nazwie, to postaram się tę nazwę gdzie¶ wyszperać. |
|
 |
SSG Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Jedyny lakier bezbarwny jaki znam, a który nie "waży" się z innymi farbami, lakierami, emaliami itp, to modelarski bezbarwny (mat lub połysk) Humbrol lub Revell. Mały pojemnik kosztuje róznie od 6 do 10zł ale w końcu ile tego lakieru potrzeba aby odseparować chrom. Potem można ¶miało jechać innym lakierem. |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 8:07 am Temat postu: |
|
|
Dzięki Panowie. Spróbuję po kolei, tzn. Od najtańszego wariantu podanego przez SSG, potem udam się do mieszalni lakierów samochodowych - o ile pierwsze nie wypali.
Jest to o tyle dla mnie ważne, że to robota dla przyjaciela i na eksport.
Pozdrawiam |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 8:22 am Temat postu: |
|
|
Spróbuję dzisiaj po pomalowaniu wygrzać element w celu dokładnego wysuszenia i utwardzenia chromu może to zapobiegnie matowieniu jego powierzchni po nałożeniu lakieru bezbarwnego. Dam znać wieczorem. _________________ Łowię i zjadam ...... |
|
 |
krzyko Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Czw Lip 19, 2007 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Zamoczyłem Rapalę Husky Jerk , tak± metalizowan±( nie wiem czy to chrom czy co innego)w lakierze akrylowym i nic się z jej powłok± nie stało.Jest to lakier bezbarwny do drewna, akrylowy firmy AQUA BARWOL(jaka¶ prywatna), który z powodzeniem stosuję jako podkład pod lakiery poliuretanowe w celu zabezpieczenia mazaków przed rozmyciem.Występuje w pojemnikach z tworzywa o pojemno¶ci 0,2l i jest tani.Telefon do producenta (0-22) 789-23-19
Pozdrowienia _________________ Wodom cze¶ć! |
|
 |
|