W literaturze polskiej błystka nosiła następuj±ce nazwy: ble¶nia (Galicja, Wileńszczyzna), oblanka (Wileńszczyzna), oblewka i oblewanka (Kaszuby), błyskawka (okol. Konina, Wielkopolska, Wileńszczyzna), targlica (okol. Augustowa) – nazwa pochodzi od pionowego ruchu błystki czyli targania.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 467 Zalogowani 0 Wszyscy 467
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 6:43 pm Temat postu: Balsa na woblery
Trafiłem dzisiaj na ciekaw± okazję. Będ±c w sklepie modelarskim zauważyłem bardzo tani± balsę. Sprzedawczyni powiedziała, że byli na pikniku modelarskim i udało im się kupić balsę gorszej niż zwykle jako¶ci st±d ta cena. Balsa jest pocięta w deseczki 1000x100x13 mm. Jej wad± jest to, że nie jest oszlifowana na gładko i nie jest to idealnie czyste drewno(jednak mimo to sęk trafił mi się tylko w jednej deseczce i jest naprawdę niewielki). Wady te nie przeszkadzaj± absolutnie w struganiu woblerków( co innego w modelarstwie, gdzie niezbędne jest idealne wyważenie i jako¶ć drewna). Plusem jest cena: 3 zł za deseczkę Kupiłem pięć i zapłaciłem tyle samo co za jedn±- pierwszej jako¶ci. Zachęcam zatem wszystkich strugaczy do szukania takich okazji. Na tak taniej balsie można się uczyć strugania, bo tej pierwszej jako¶ci jednak trochę szkoda...
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 7:13 pm Temat postu:
Gratuluję udanego zakupu i powodzenia w struganiu
wobków. _________________ Wszystkie nurty mistyczne wspominały o konieczno¶ci u¶miechu i "obowi±zku rado¶ci".Wędkarstwo nie pozostaje w tyle.
krzyko Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 7:51 pm Temat postu:
Nie wiem dzepetto czy zdajesz sobie sprawozdanie z tego że na woblery zestrugane z balsy gorszej jako¶ci bior± pstr±gi niepełnowarto¶ciowe. _________________ Wodom cze¶ć!
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 7:58 pm Temat postu:
Krzyko niepełnowarto¶ciowe, czy nawet niepełnosprawne ważne, żeby pól metra miały. :
krzyko Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 8:04 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
Krzyko niepełnowarto¶ciowe, czy nawet niepełnosprawne ważne, żeby pól metra miały. :
Tyle to spoko,tylko mog± mieć kropki niespolerowane. _________________ Wodom cze¶ć!
Milan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 9:00 pm Temat postu:
Dzepetto, może i taki woblerek nie będzie, pierwszej jako¶ci ale sęk w tym by łowny był:):) Powodzenia w struganiu... _________________ Bieroo Paniee???
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 9:48 pm Temat postu:
Powodzić, to mi się powodzi o to się nie martwię 8) Po prostu chyba w każdym z nas jest co¶ z dziecka... Nie wiedziałem, że zakup deski za 3 zetki potrafi tak usatysfakcjonować.