Wysłany: Wto Sie 28, 2007 12:25 pm Temat postu: Materiały na oklejenie woblerów
Jeżeli ktoś jest chętny wypróbować nowe materiały na oklejenie woblerów może się skusi :pianka
Materiał jest gąpkowaty powleczony z drugiej strony wzorem. Grubość około 2mm. Można pokusić się o oklejenie korpusu. _________________ Lecek
Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Sro Sie 29, 2007 6:58 am, w całości zmieniany 1 raz
dzepetto Redaktor Portalu
Dołšczył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowoć: Łężyca
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 3:10 pm Temat postu:
Lecek a Ty już to wypróbowałeś, czy czekasz na wyniki testów? :
prusak Łowca Klenia
Dołšczył: Jan 23, 2006 Posty: 508
Kraj: Polska Miejscowoć: Krupski Młyn
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 4:49 pm Temat postu:
Czort wie jak będą wyglądały po pomalowaniu poliuretanem. Kupiłem kiedyś super bluzkę na wyprzedaży, piękna, lśniąca, cudo! Po posmarowaniu klejem całe piękno zanikło, pozostał czarny materiał i srebrne kropki.
Cena pianek też średnia...
Czekam na relacje z testów i fotki w galerii :
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 6:27 pm Temat postu:
Jak na mój gust to te folie(a może raczej pianki) są za grube. Ale jeśli się uprzeć...
GreenSun Kierownik steru
Dołšczył: Feb 26, 2006 Posty: 87
Kraj: Polska Miejscowoć: Bełżyce
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 10:48 pm Temat postu:
Jeżeli juz to te folie miały by zastosowanie przy oklejaniu dużych wobków takich od 7 cm w górę, oklejenie mniejszych modeli będzie trudne a i efekt końcowy cos mi sie tak wydaje będzie nie najpiękniejszy, w końcu to aż 2mm i w dodatku pianka którą jak znam moje szczęście butapren bedzię rozpuszczał. To chyba jest produkowane z myślą o muszkarzach krętaczach a nie o domorosłych strugaczach :
Prusak z opakowań jakich marek papierosów pozyskujesz złotą folię? Srebrnej to mam pod dostatkiem ale złotej ani jednej.
Dziś rano jak robiłem sobie siadanie, otwierałem nowe opakowanie jakiegoś smarowidełka do chlebka (Śniadaniowa chyba) i tam pod wieczkiem była taka piękna złociutka folia z ładną fakturą, może ktoś próbował oklejać tym wobki?
lecek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1512
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 6:56 am Temat postu:
Ja od czasu do czasu przy większych woblerach stosuję złotka z różnych masełek i margaryn. Są troszkę grubsze i sztywniejsze ale ładnie się układają i można spokojnie nimi oklejać korpusy. Ale radzę te większe. łatwiejsze są w obróbce niż te np. papierosowe gdyż nie są podklejane papierem, dzięki temu ładnie pokrywają i przylegają do korpusu. Na spoko polecam.
Co do tej pianki to poleciłem jako materiał eksperymentalny. Napadnę osobiście Maćka Wilka to go wypytam o ten materiał. Przed podaniem linku rozmawiałem z koleżanką, która prowadzi sprzedaż w Taimeniu. Odniosłem wrażenie ,że nie do końca wie o co mi chodziło :P _________________ Lecek
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 7:13 am Temat postu:
Kiedyś ładnych parę lat temu, zdobyłem niemiecką folię aluminiową do oklejania pianki izolacyjnej do kolektorów z parą i ciepłą wodą. Miała chyba 0,3 mm grubości, 6 cm szerokości i była samoprzylepna(na tłustym papierze).
Fenomenalnie się ją kleiło do każdego korpusu.
Niestety, resztki wyrobiłem, a zdobyć nowych zapasów już nie mam jak.
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 10:12 am Temat postu:
GreenSun napisał:
Prusak z opakowań jakich marek papierosów pozyskujesz złotą folię? Srebrnej to mam pod dostatkiem ale złotej ani jednej.
Nie jestem Prusak , ale ja pozyskuję z "Goldenów". Chyba sama nazwa wymusza na nich to złotko.
Ostatnio zmieniony przez dzepetto dnia Sro Sie 29, 2007 10:25 am, w całości zmieniany 1 raz
prusak Łowca Klenia
Dołšczył: Jan 23, 2006 Posty: 508
Kraj: Polska Miejscowoć: Krupski Młyn
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 10:19 am Temat postu:
GreenSun napisał:
Gdybym to ja wiedział... Złotka pozyskuję od znajomych palaczy i nigdy nie zwracałem uwagi na to co palą, śmierdzi tak samo. Chodzi mi po głowie nazwa fajek ze słowem RED w nazwie, 25 szt w paczce. Z nich były dobre złotka.
Im grubsza i sztywniejsza folia tym bardziej mi sie podoba, no i musi być dosyć mocno wytłoczona, lekko matowa. Ale to już rzecz gustu.
Waldi294 Młodszy podbierakowy
Dołšczył: Apr 28, 2006 Posty: 96
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 8:56 am Temat postu:
Jotes napisał:
Kiedyś ładnych parę lat temu, zdobyłem niemiecką folię aluminiową do oklejania pianki izolacyjnej do kolektorów z parą i ciepłą wodą. Miała chyba 0,3 mm grubości, 6 cm szerokości i była samoprzylepna(na tłustym papierze).
Fenomenalnie się ją kleiło do każdego korpusu.
Niestety, resztki wyrobiłem, a zdobyć nowych zapasów już nie mam jak.
Folia aluminiowa jest nadal,jest w takich krążkach jak taśma malarska .Używa sie jej do połączeń izolacji na rurach co.Jest samo przylepna w kolorze sreberka.Do tego wypisany długopis i można samemu nadać kształt łusek.