Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yankee_r Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Rybnik |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 8:42 pm Temat postu: Pytanie do strugaczy |
|
|
Mam takie małe pytanko.Co robicie żeby Wasze wobki nie "waliły" domaluxem?Nie umiem się z tym uporać.Wisz± i wietrz± się ale to nic nie daje,dalej ¶mierdz± jak klepki parkietu 8O _________________ Kobiety trzeba trzymać krótko ! Najwyżej dwa tygodnie. |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 9:14 pm Temat postu: |
|
|
A cóż Ci ten zapach przeszkadza? Pójdzie do wody to nabierze innego zapachu. Ważna jest fala hydroakustyczna jak± będ± wytwarzać - to prowokuje do ataku drapieżnika. Machnij ręk± na domalux i jego zapach. : |
|
 |
art-nemo Operator wędziska

Kraj: Polska Miejscowość: Knurów-¶l±skie |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 9:36 pm Temat postu: |
|
|
:o To dziwne,bo mój domalux po kilku dniach jest ok-nie czuć ,,go"...pozdro.. : _________________ art-nemo |
|
 |
GreenSun Kierownik steru

Kraj: Polska Miejscowość: Bełżyce |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:12 pm Temat postu: |
|
|
U mnie podobnie jak u art-nemo, po wyschnięciu lakieru nic nie czuć i to dosłownie nic, wobki nie wydzielaj±c żadnego zapachu jeżeli bardzo ci przeszkadza ten smrodek spróbuj je obmyć ciepł± woda z płynem do mycia naczyń. |
|
 |

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:13 pm Temat postu: |
|
|
Jotes niby racja,w takim razie po co niektórzy wklejaj± pod wobler pasek z irchy i smaruj± go pieron wie czym? _________________ Kobiety trzeba trzymać krótko ! Najwyżej dwa tygodnie. |
|
 |

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:16 pm Temat postu: |
|
|
GreenSun,ja mam chyba jaki¶ "dupiaty" ten domalux Myłem je a i tak ¶mierdz±,chodzi o to że jak otworzę pudełko z wobkami to nad wod± czuję się jak w stolarni  _________________ Kobiety trzeba trzymać krótko ! Najwyżej dwa tygodnie. |
|
 |
GreenSun Kierownik steru

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Pasek o którym mówisz smaruje się atraktorem, dzięki temu wobler pozostawia za sob± zapachowa smugę, takie wobki z podklejonym paskiem (pasek nasi±ka atraktorem)pachn± znacznie dłużej niż by¶ posmarował samego wobka. I nie koniecznie musi to byc ircha ja spotkałem kiedys wędkarza który na dolna kotwiczkę woblera miał nadziane kawałek gabki i to nas±czał atraktorem.
Jotes mam nadzieje ze się na mnie nie pogniewasz :
yankee_r nic się nie przejmuj, one pewnie jak wino z czasem dojrzej± i nabior± odpowiedniego aromatu 
Ostatnio zmieniony przez GreenSun dnia Sob Lis 03, 2007 10:31 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
Milan Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Mój lakier (to nie domalux) ¶mierdzi tylko podczas lakierowania. Dzisiaj rano utopiłem w nim nowo powstałe SDR-y. Mam mam tak± nadzieję przynajmniej, że będ± spełniały wymagania. SDR-ki _________________ Bieroo Paniee??? |
|
 |

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:38 pm Temat postu: |
|
|
GreenSun i o to własnie chodzi.Dlatego napisałem o tych paskach bo mi Jotes odpowiedział że zapach nie ma nic do rzeczy.Nie znam się na spiningu jak większo¶ć tu obecnych dlatego pytam. _________________ Kobiety trzeba trzymać krótko ! Najwyżej dwa tygodnie. |
|
 |

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:41 pm Temat postu: |
|
|
Milan powiniene¶ wrzucić fotki z tymi wobkami na PW. _________________ Kobiety trzeba trzymać krótko ! Najwyżej dwa tygodnie. |
|
 |
kemmyl14 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Pionki |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:51 pm Temat postu: |
|
|
Żeby nie zakładać nowego tematu. Chciałby¶ się dowiedzieć co¶ o obci±żaniu woblerów. Gdzie je wklejać i w jakiej formie. Nie wiem czy to ważne ale chodzi o wobki na klenie. _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
 |

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Fotki wrzucę jak dorobię się cyfraczka, bo te to z telefonu i marnej jako¶ci. Nie chcę za¶miecać galerii fotkami słabej jako¶ci i tak sobie wymy¶liłem ze na forum i moje rybki i woblerki będę mógł czasem pokazać w takiej formie jak wyżej. DO maja (koniec lub pocz±tek) jako¶ sobie będę musiał dać sobie radę z telefonem. Pocieszam się tym, że do tego czasu będzie można wiele zrobić a jak nastanie wielkopomna chwila to i sie sfoci co nieco:) _________________ Bieroo Paniee??? |
|
 |

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 11:06 pm Temat postu: |
|
|
kemmyl14 napisał: |
Żeby nie zakładać nowego tematu. Chciałby¶ się dowiedzieć co¶ o obci±żaniu woblerów. Gdzie je wklejać i w jakiej formie. Nie wiem czy to ważne ale chodzi o wobki na klenie. |
Obci±żenie jest bardzo ważne. Można do tego używać ¶rucin lub ta¶my ołowianej i nie ma to znaczenia, który sposób wybierzesz. Osobi¶cie przy woblerkach kleniowych wklejam go jak najbliżej przedniego oczka, tuż za sterem i jak najbliżej spodu woblerka. Nadmiar można ładnie spiłować. Do Tego szeroki ster i również jak najbliżej przedniego oczka:) Wydaje mi się, że takie skonfigurowanie przynęty daje najmocniejsz± akcję, a o to wła¶nie mi chodzi, żeby dupeczk± zamiatała, bo nic tak nie kręci jak zgrabna pupcia:P:P:P _________________ Bieroo Paniee??? |
|
 |
GreenSun Kierownik steru

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 11:09 pm Temat postu: |
|
|
yankee_r napisał: |
GreenSun i o to własnie chodzi.Dlatego napisałem o tych paskach bo mi Jotes odpowiedział że zapach nie ma nic do rzeczy.Nie znam się na spiningu jak większo¶ć tu obecnych dlatego pytam. |
Ja tez się nie znam młody jeszcze stażem jestem i do "znania się" to mi jeszcze dalekoooo : Musze ci się przyznać ze osobi¶cie nie wierze w magiczne działanie atraktorów, dla mnie te doklejane paski i gabeczka na kotwicy czy smarowanie gum różnymi pastami czy psikanie sprejem to taki dodatek który bardziej podnosi wiarę wędkarza w skuteczno¶ć wobka niż rzeczywi¶cie wpływa ja jego łowno¶ć. Kiedy¶ sprawdziły mi się 1 razy(i tylko 1) zapach ochotki, gdy łowiłem na zboczka okonie, nie chciały gryĽć na żadne inne twisterki smakował im tylko na te ¶mierdz±ce ochotk± a poza tym nie miałem na przynęty nas±czane różnymi zapaszkami lepszych wyników w porównaniu do tych nie pachn±cych, więc darowałem sobie atraktory teraz przynajmniej mi ręce nie ¶mierdz±, wcze¶niej było mnie czuć z kilometra  |
|
 |
ppp1000 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 11:45 pm Temat postu: |
|
|
Milan napisał: |
Mój lakier (to nie domalux) ¶mierdzi tylko podczas lakierowania. Dzisiaj rano utopiłem w nim nowo powstałe SDR-y. Mam mam tak± nadzieję przynajmniej, że będ± spełniały wymagania. SDR-ki |
kurde niezłe!  _________________ nie bˇdĽ mAneKIN JeDĽ nA RYBY
|
|
 |
hromehunter Pogawędkowy twardziel

Kraj: Canada Miejscowość: Toronto |
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 3:43 am Temat postu: |
|
|
yankee_r , zapach to podstawa dla bardzo wielu gatunkow ryb . Sam czasami maluje blaszki , czy obrotowki lakierem , ale nigdy nie mialem brania na przynenty smierdzace farba .Trzeba "zabic " ten zapach , a jak ? , tran ,olej rybi itd.Moze to bedzie smieszne co napisze ,ale tutaj w sezonie pstragowym wiekszosc wedkarzy nie pierze ciuchow zewnetrznych , po to ,zeby nie przenosic zapachu proszku , czy innych srodkow na przynenty . Malo tego , sa tacy co smaruja olow , czy przypon specjalnymi zapachami dla zabicia swojego zapachy , czy smrodu papierosow .Czy to pomaga ? hmmm , mysle , ze tak , w czystej wodzie z malym nurtem , tam gdzie ryba ma czas na przygladniecie sie przynencie .Zreszta "Always think like a fish, no matter how weird it gets" - Storm Lures  _________________ Don't venture into the 'dark' side too deep...it's the skills that count. |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 6:08 am Temat postu: |
|
|
GreenSun napisał: |
Jotes mam nadzieje ze się na mnie nie pogniewasz :
|
Też co¶, zaraz się gniewać? Ja nie taki prędki. :
Tak jeszcze odno¶nie atraktora dodam, że kiedy¶ dałem się skusić na atraktor Berkleja. Zapłaciłem za toto co¶ sporo kasy. Napaliłem się, że teraz to już mam "cudowny/złoty ¶rodek" na ryby. ¦mierdziało to jakim¶ tranem, gęste, oleiste - istne cudo. Psikałem tym ¶wiństwem i same przynęty i chwo¶ciki... Efekt zadziwiaj±cy - łowiłem tyle samo co bez tego.
Ale faktycznie, zapach długo się utrzymywał - na rękach. Nawet mydło nie pomagało od razu. Na dodatek, ten atraktor był szkodliwy dla zdrowia, co zreszt± napisane było na butelce.
Tego atraktora często używałem do smarowania korbki kołowrotka, gdy zaczynała mi na rybach piszczeć i tu się sprawdzał.
Czytałem też, że dobrym atraktorem jest nasze Magi - przyprawa kuchenna. :
Temat atraktorów był tu niedawno przerabiany. Wypowiadał się m.in Bombel. Te ¶pecyfiki s± doskonałe do wabienia "leszczy", ja też dałem się zwabić. :roll: |
|
 |

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 9:05 am Temat postu: |
|
|
hromehunter napisał: |
...Trzeba "zabic " ten zapach , a jak ? , tran ,olej rybi itd.Moze to bedzie smieszne co napisze ,ale tutaj w sezonie pstragowym wiekszosc wedkarzy nie pierze ciuchow zewnetrznych , po to ,zeby nie przenosic zapachu proszku , czy innych srodkow na przynenty... |
Hrom w naszych ,,czystych" rzekach i pływa tyle dziadostwa, że takie zachowanie jest zbędne. Jak widać co kraj to obyczaj. _________________ Bieroo Paniee??? |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Kraj: Polska Miejscowość: Krupski Młyn |
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 6:09 am Temat postu: Re: Pytanie do strugaczy |
|
|
yankee_r napisał: |
Co robicie żeby Wasze wobki nie "waliły" domaluxem? |
Tylko wietrzenie i moczenie podczas łowienia. : Problem mam ten sam ale jako¶ sie nim nie przejmuję. Do przechowywania wobków na które nie łowisz używaj raczej jakich¶ przewiewnych opakowań zamiast szczelnych pudełek i powinno być ok. |
|
 |
|