Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dam Nawijacz żyłek
Dołączył: May 28, 2006 Posty: 131
Kraj: Polska Miejscowość: Z.G. |
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 7:59 pm Temat postu: Jaka kompozycja przypraw do smażonej rybki? |
|
|
Jakie przyprawy?
Standardowo używam:
-sól
-pieprz czarny mielony
-Vegeta
-curry
-papryka mielona
Co jeszcze pasuje do rybki i jest smakowite?? : |
|
|
aurospit Donosiciel kawy
Dołączył: Feb 01, 2007 Posty: 13
Kraj: Polska
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 8:12 pm Temat postu: |
|
|
witam
ja uzywam tylko pieprz i sól i nic po za tym bo jak dobra ryba to szkoda j± marnowac jakimis dodatkami : pozdrawiam i połamania języka pa : : |
|
|
dam Nawijacz żyłek
Dołączył: May 28, 2006 Posty: 131
Kraj: Polska Miejscowość: Z.G. |
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 8:58 pm Temat postu: |
|
|
No ale może jeszcze:
- tymianek
- mięta/melisa ?
Co daj± do ryby w najlepszych restauracjach?
:
Często słysze przepis i potem mówi±.. + zioła jakie kto lubi..
To ja sie pytam jakie zioła, przyprawy ?
Bo ide do marketu w poniedzialek. |
|
|
sandalista Łowca Pstr±ga Potokowego i Okonia
Dołączył: May 25, 2003 Posty: 1001
Kraj: Polska Miejscowość: Sierakowice |
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Na pewno nie Vegeta.
Sól, pieprz, cytryna to podstawa. Czasami dodaję tymianek, czosnek - wtedy (zwłaszcza przy czosnku) smak ryby jest nieco "stępiony". |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Z ziołami jest tak, że je¶li samemu się nie "przerobi" tematu, to nigdy tak naprawdę człowiek nie będzie wiedział, co mu smakuje. A każdy ma nieco inne preferencje.
To co napiszę nie jest ksi±żk± kucharsk± ani wykł±dami Makłowicza lecz tym, co sam przerobiłem. Jedno jest pewne, zioła jak dla mnie dziel± się na "ciężkie" i na "lekkie". Ciężkie to takie, które współgraj± z tłustymi potrawami, ciężkimi zawiesistymi sosami i wszelkimi potrawami pieczonymi w piekarniku lub na żywym ogniu. Lekkie z kolei daj± delikatny aromat lub wręcz jedynie nutę zapachow± niewyczuwaln± w smaku.
Jak dla mnie podstaw± zastosowania ziół jest założona obróbka potrawy. Je¶li maj± to być mięsiwa pieczone tłuste to zastosuję rozmaryn, majeranek, czosnek, cebulę, jałowiec oraz warzywa korzenne, które zrobi± smak rosołowy sosu z podlewania mięsiwa. Je¶li mięsiwa chudsze to sprawdzi się mięta, lubczyk, miód, estragon, cz±ber, gorczyca. Dla mięsiw o charakterystycznym smaku można zastosować każde zioło lecz na pewno powinno się wpierw stłumić naturalny "powiew" i trochę pomarynować z użyciem ziela angielskiego, li¶cia laurowego, goĽdzika, cynamonu i gałki muszkatułowej. Do ryb z kolei stosuję jedynie delikarne zioła jak pietruszka i koperek. Ryby s± chude a je¶li jest to tłusty karp to nie robię i nie jem, bo po co zamieniać rybę w ochłap czego¶ o innym smaku. Jak komu¶ smakuje to w porz±dku, niech sam doszukuje się smaku. :-)
Mała uwaga. Zapomnijcie o czym¶ takim jak pieczenie w foli aluminiowej. To nie pieczenie lecz parzenie w parze z użyciem własnej wody z ryby.
Vegata, Kucharek, Warzywko pozostawiam innym. Tym, którzy jeszcze maj± zdrowe w±troby. Mnie do stosowania tego nikt nie namówi. Taka ilo¶ć sodu i innych konserwantów wali po w±trobie bardziej niż całe życie picia. |
|
|
dariusz_dyl_pl Pogawędkowy twardziel
Dołączył: May 19, 2007 Posty: 524
Kraj: Polska Miejscowość: Ostroleka |
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Sól, pieprz czarny (a nieraz ziołowy) i cytrynka - to do smażenia, a jak robię rybkę z grilla to tylko sól i w ¶rodeczek troszkę masła i troszeczkę ¶wieżego koperku. _________________ Jak nie ma ryb w realu, to może będ± w wirtualu FS2 |
|
|
tomek79 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jun 04, 2006 Posty: 927
Kraj: Polska
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 10:13 pm Temat postu: |
|
|
Zero przypraw kolego!!!!!! Ketchup zabija smak pizzy, przyprawy zabijaj± smak ryby Przyprawiać można jakie¶ filety czy to z dorsza czy z pangi, co tygodniami leżały w zamrażarce.... |
|
|
dam Nawijacz żyłek
Dołączył: May 28, 2006 Posty: 131
Kraj: Polska Miejscowość: Z.G. |
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Jednak kolego jeszcze lubie z przyprawami i wybrałem narazie te:
-sól
-pietruszka
-koperek
-mięta
-masło
Czuje, że będzie niezłe. Może jeszcze tymianek chociaż nie pamiętam smaku a nie chce żeby mi sie kojarzyło z lekarstwami i aptek±. |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 11:24 pm Temat postu: |
|
|
dam napisał: |
Jednak kolego jeszcze lubie z przyprawami i wybrałem narazie te:
-sól
-pietruszka
-koperek
-mięta
-masło
Czuje, że będzie niezłe. Może jeszcze tymianek chociaż nie pamiętam smaku a nie chce żeby mi sie kojarzyło z lekarstwami i aptek±. |
Tymianku celowo nie wymieniłem, bo to wyj±tkowo aromatyczne zioło i większo¶ci własnie kojarzy się z aptek±. Zioło prowansalskie to nic innego jak ekstrakt syropu "Pini", przeciwkaszlowy dla dzieci. :-) Tymianek jest bardzo aromatyczny tak jak kminek i wiele potraw nie znosi przedawkowania. Tak więc z tymiankiem bardzo ostrożnie, gdyż może on wzbogacić nutę zapachow± lub zmienić całkowicie smak potrawy.
A nie wiem czy wiecie, że na punkcie kminku całkowicie ze¶wirowali Słowacy. Oni chyba ładuj± go do wszystkiego. :-D |
|
|
wobler129 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 05, 2007 Posty: 396
Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie |
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Nikt nie pisał o Magi, jarzynce czy ziarenkach smaku lub Oregano Rybę przyrz±dzałem dwa razy - Pangę - i za pierwszym razem nie była taka smaczna jak ta za drugim - z przypraw dałem trochę: magi, papryki słodkiej mielonej, oczywi¶cie soli i pieprzu, jarzynki, czosnku, cebuli oraz przyprawy do ryby z torebki Wszystko w odpowiedniej ilo¶ci "na oko" i wyszło lepsze jak mamy
Ja od niedawna gotuję i powiem Wam, że mi to nawet wychodzi i troszkę się wci±gn±łem. Moja specjalno¶ć to Spagetti. _________________ pozdrawiam
Maciej |
|
|
sandalista Łowca Pstr±ga Potokowego i Okonia
Dołączył: May 25, 2003 Posty: 1001
Kraj: Polska Miejscowość: Sierakowice |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 5:20 am Temat postu: |
|
|
wobler129 napisał: |
Nikt nie pisał o Magi, jarzynce czy ziarenkach smaku lub Oregano |
Ja i SSG mamy podobne zdanie o magi, ziarenkach smaku i innych vegetach, to sam sód. Oregano to kwestia indywidualna, mi akurat nie komponuje się z ryb±. |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 8:25 am Temat postu: |
|
|
@Wobler129 Je¶li bym napisał, że mi nie smakije maggi, to bym skłamał. Doskonale znam smak tej przyprawy jak i wielu innych. Rezygnacja z nich to nie niechęć lub brak kulinarnej aprobaty lecz ¶wiadomy wybór nie niszczenia zdrowia bardziej niż to konieczne. Unikanie tych przypraw ma to samo podłoże co unikanie kupowania wędlin paczkowanych, które wręcz "pływaj±" w konserwantach. Zamiast maggi moze spróbuj ciemnego sosu sojowego. To nie to samo, choć smakiem zbliżone. Ważne aby sos sojowy był rodzaju ciemnego a nie jasnego. Jasny jest o wiele mniej aromatyczny w konsystencji i mniej słony. Swoje walory ujawnia dopiero po podgrzaniu. Ciemny spokojnie może być stosowany nawet do sałatek.
Innym przykładem z tej "półki" może być majonez. W domu z jednego jajka, łyżeczki musztardy, soli, pieprzu i pół szklanki oleju kukurydzianego (nienasycone kwasy tłuszczowe) zrobię melakserem majonez, który może postać w lodówce i dwa tygodnie. Smakiem nie odbiega od podstawowego sosu ale na pewno wiem, ze mam w słoiku majonez a nie pełny zestaw konserwantów. Ci co robi± samodzielnie taki sos wiedz± też, ze w żaden sposób nie da sie zrobić takiej ilo¶ci majonezu i za tak± cenę jaka jest proponowana w sprzedaży. A te najtańsze to nawet nie maj± smaku majonezu.
I tak jest z większo¶ci± gotowych produktów, i nikt mi nie musi wierzyć, to bardzo łatwo sprawdzić czytaj±c skł±d na etykietach. Rozszyfrować znaczenie kodów zaczynaj±cych się na E jest łatwo a pomocne może przydać się TO . |
|
|
dariusz_dyl_pl Pogawędkowy twardziel
Dołączył: May 19, 2007 Posty: 524
Kraj: Polska Miejscowość: Ostroleka |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:04 am Temat postu: |
|
|
wobler129 napisał: |
Nikt nie pisał o Magi, jarzynce czy ziarenkach smaku lub Oregano Rybę przyrz±dzałem dwa razy - Pangę - i za pierwszym razem nie była taka smaczna jak ta za drugim - z przypraw dałem trochę: magi, papryki słodkiej mielonej, oczywi¶cie soli i pieprzu, jarzynki, czosnku, cebuli oraz przyprawy do ryby z torebki Wszystko w odpowiedniej ilo¶ci "na oko" i wyszło lepsze jak mamy
Ja od niedawna gotuję i powiem Wam, że mi to nawet wychodzi i troszkę się wci±gn±łem. Moja specjalno¶ć to Spagetti. |
A spróbuj zrobić tak: zamrożone filety pangi połóż na blachę, wrzuć do tego mrożona mieszankę warzywn± (nie za grubo pokrojon±) dodaj szczyptę soli i pieprzu, troszkę masła - wstaw do piekarnika nagrzanego do około 220 - 240 stopni. _________________ Jak nie ma ryb w realu, to może będ± w wirtualu FS2 |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:24 am Temat postu: |
|
|
dariusz_dyl_pl napisał: |
wobler129 napisał: |
Nikt nie pisał o Magi, jarzynce czy ziarenkach smaku lub Oregano Rybę przyrz±dzałem dwa razy - Pangę - i za pierwszym razem nie była taka smaczna jak ta za drugim - z przypraw dałem trochę: magi, papryki słodkiej mielonej, oczywi¶cie soli i pieprzu, jarzynki, czosnku, cebuli oraz przyprawy do ryby z torebki Wszystko w odpowiedniej ilo¶ci "na oko" i wyszło lepsze jak mamy
Ja od niedawna gotuję i powiem Wam, że mi to nawet wychodzi i troszkę się wci±gn±łem. Moja specjalno¶ć to Spagetti. |
A spróbuj zrobić tak: zamrożone filety pangi połóż na blachę, wrzuć do tego mrożona mieszankę warzywn± (nie za grubo pokrojon±) dodaj szczyptę soli i pieprzu, troszkę masła - wstaw do piekarnika nagrzanego do około 220 - 240 stopni. |
Ile czasu? 15-20 minut? Jarzyny po wszystkim miękkie czy chrupi±ce? |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:27 am Temat postu: |
|
|
E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki
niebieskie kupowałem z zupełnie innych powodów |
|
|
wobler129 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 05, 2007 Posty: 396
Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:38 am Temat postu: |
|
|
SSG gotuję może od miesi±ca i nawet nie wiem o co pytasz Nie wiedziałem, że s± jakie¶ gatunki 8O _________________ pozdrawiam
Maciej |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:46 am Temat postu: |
|
|
Zenon napisał: |
E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki
niebieskie kupowałem z zupełnie innych powodów |
Hehehe, erotoman. :-D |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:46 am Temat postu: |
|
|
Wiele uczonych głów : wypowiada się na tematy doboru ziół do potraw ,jedynie Docio odważył się podzielić potrawy według ciężko¶ći trawienia ,nie za¶ wagi.
Otóż zanim zaczniemy przyprawiać nalezało by (my¶lę) podzielić i owe specjały ,którymi będziemy przyprawiać nasze dania , aby tak uczynić musimy również podzielić je na aromatyzuj±ce i oczywi¶cie te które maja za podstawowy cel, ułatwić nam przetrawienie owych ciężkich tłustych sosów oraz chabaniny.
Jak sobie z tym tematem poradzimy ,my¶lę że sam dobór nie będzie aż taki trudny |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:53 am Temat postu: |
|
|
wobler129 napisał: |
SSG gotuję może od miesi±ca i nawet nie wiem o co pytasz Nie wiedziałem, że s± jakie¶ gatunki 8O |
Je¶li się nie zrazisz to wszystko przyjdzie "samo", z czasem. Grunciarze maj± łatwiej, bo s± niemal zmuszeni do zapoznania się z kuchni±. :-) |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:53 am Temat postu: |
|
|
SSG napisał: |
Zenon napisał: |
E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki
niebieskie kupowałem z zupełnie innych powodów |
Hehehe, erotoman. :-D |
eeeeetam zaraz... jak kogo¶ głowa boli to musi być głupcem |
|
|
wobler129 Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 05, 2007 Posty: 396
Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 10:03 am Temat postu: |
|
|
U mnie wła¶nie gotowanie się zaczęło od czasu, gdy zacz±łem kulać kulki proteinowe... i za jaki¶ tydzień mnie wzięło... _________________ pozdrawiam
Maciej |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 11:16 am Temat postu: |
|
|
Zenon napisał: |
SSG napisał: |
Zenon napisał: |
E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki
niebieskie kupowałem z zupełnie innych powodów |
Hehehe, erotoman. :-D |
eeeeetam zaraz... jak kogo¶ głowa boli to musi być głupcem |
Podpuszczacz jeste¶ i znów mnie w maliny wypu¶ciłe¶. :-D |
|
|
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD |
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 11:18 am Temat postu: |
|
|
SSG napisał: |
Zenon napisał: |
SSG napisał: |
Zenon napisał: |
E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki
niebieskie kupowałem z zupełnie innych powodów |
Hehehe, erotoman. :-D |
eeeeetam zaraz... jak kogo¶ głowa boli to musi być głupcem |
Podpuszczacz jeste¶ i znów mnie w maliny wypu¶ciłe¶. :-D |
jak mówi przysłowie pszczół Starego wróbla na plewy... |
|
|
|