Statystycznie najwięcej rybiego mięsa spożywaj± mieszkańcy Islandii, Japonii, Korei Południowej, Fidżi oraz Portugalii - prawie 100 kilogramów rocznie.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 466 Zalogowani 0 Wszyscy 466
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 4:10 pm Temat postu: To "tylko" draństwo, czy może już łamanie prawa?
Temat ten bulwersuje mnie od dłuższego czasu, ale to co ostatnio zobaczyłem .... zreszt± spójrzcie sami TUTAJ
Nie jestem prawnikiem, więc nie wiem, czy jest to naruszenie obowi±zuj±cych przepisów. Ale moim subiektywnym zdaniem to draństwo. Draństwo, chamstwo i złodziejstwo. Bezczelne kopiowanie cudzych pomysłów, lat do¶wiadczeń i włożonej pracy dla własnej mamony. Nie wiem co takie osoby maj± w głowie, ale dla mnie nie maj± za grosz przyzwoito¶ci. Moralne zera. Czy można z tym walczyć? Czy jest jaki¶ sposób obrony przed takimi .... Czy takich ludzi należy demaskować i piętnować? Na szczę¶cie można skopiować kształt, barwy, miejsce na inicjały!, także sposób prezentacji na fotce - ale nie da się skopiować pracy przynęty. A to jest najważniejsze!
Zamki Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 4:15 pm Temat postu:
Może troszkę ja¶niej ? 8O _________________ Łowię i zjadam ......
Ostatnio zmieniony przez Zamki dnia Pon Sty 28, 2008 4:54 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Andzia Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 4:18 pm Temat postu:
Przepraszam, z tej zło¶ci zapomniałem, że nie każdy na PW struga. Proszę przejrzeć pogawędkow± galerię "Ulubione Przynęty". S± tam fotki woblerków Prusaka. Zwłaszcza te starsze fotki.
Zamki Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 4:32 pm Temat postu:
Naruszenie prawa zawsze można zgłosić do allegro. Ja nie mam daru rozpoznawania rękodzieła kto jest ich twórca więc nie jestem w stanie tu nic pomóc. Może trzeba by zapytać @Prusaka co o tym s±dzi. ? _________________ Łowię i zjadam ......
Zenon Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 4:44 pm Temat postu:
może nie jestem zbyt kumaty,Ale dalej nie wiem o co chodzi??
Czarny_99 Starszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: Piaseczno
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 4:45 pm Temat postu:
PrzecieŻ to podrÓby kolegi Prusaka...
Starajmy się nie kaleczyć języka. zamker
oki, sorki , następnym razem będĘ bardziej uważał na pisowniĘ:
Niew±tpliwie powiniene¶. : : zamker
Ostatnio zmieniony przez Czarny_99 dnia Pon Sty 28, 2008 5:21 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:01 pm Temat postu:
kolega Prusak ma znak towarowy zastrzeżony,na swoich produktach??
Sk±d to ¶więte oburzenie??
Czyżby kolega Prusak opracował inny własny wzór odbiegaj±cy od innych?? Czy może również wzorował się na fabrycznych ,b±dĽ innych strugaczy??
Czy może tutaj chodzi o domniemaniu nielegalnej produkcji w celach równie nielegalnego wprowadzenia do obrotu?
Pytań wiele ,więc zanim zaczniemy dyskusje może dowiemy się nieco więcej szczegółów
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:12 pm Temat postu:
Czy to Ľle że bierze wzory od najlepszych :roll:
A co innego można wymy¶leć :?: w temacie woblerów?Niektóre Gloogi s± podobne do Rapali Orginal A Bonito do Salmo,i co z tego :?:
Siudak też się wzoruje na innych a Prusak modele sam powymy¶lał :?:
Ubarwienie robi Edyta,może ten człowiek też ma kogo¶ kto ma talent :?: a kształt zawsze będzie zbliżony.Lepiej niech się wzoruje na Prusaku niż na np.
chińskiej masówce :
Gierek Łowca Klenia
Kraj: Polska Miejscowość: Prudnik
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:14 pm Temat postu:
Zenon napisał:
Czyżby kolega Prusak opracował inny własny wzór odbiegaj±cy od innych?? Czy może również wzorował się na fabrycznych ,b±dĽ innych strugaczy??
Czy może tutaj chodzi o domniemaniu nielegalnej produkcji w celach równie nielegalnego wprowadzenia do obrotu?
Pytań wiele ,więc zanim zaczniemy dyskusje może dowiemy się nieco więcej szczegółów
Tak Zenon wydajesz się mało kumatym facetem!!Ten go¶ć co wystawił tego wobka to zwykły gn.j Kurka mimo,że nie strugam to krew mnie zalewa!
Jarpo Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Osjaków
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:24 pm Temat postu:
stegie napisał:
Zenon napisał:
Tak Zenon wydajesz się mało kumatym facetem!!Ten go¶ć co wystawił tego wobka to zwykły gn.j Kurka mimo,że nie strugam to krew mnie zalewa!
Niestety ale Zenon i Sacha maj± rację, a Ty spu¶ć z siebie trochę powietrza. _________________ Politycznej poprawno¶ci moje stanowcze NIE!
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:24 pm Temat postu:
stegie napisał:
Zenon napisał:
no cóż wobec tego jest nas dwóch
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Kraj: Norwegia Miejscowość: Sola
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:28 pm Temat postu:
Mam kilka spostrzeżeń w zwi±zku z t± sytuacj±.
Jedne s± na wesoło, drugie nie.
Po pierwsze. Każdy zanim osi±gnie wprawę, i do¶wiadczenie pozwalaj±ce strugać woblery o unikatowych i powtarzalnych kształtach, zaczyna zawsze od kopiowania z modeli sprawdzonych i cenionych producentów.
W miarę dochodzenia do wprawy powstaj± (lub nie) wzory w pełni wymy¶lone przez siebie.
W tym przypadku nie widział bym nic niestosownego, gdyby nie fakt, że "kopista"(widać, że nawet bardzo dobry) próbuje na tym zarobić.
Nie s±dzę, żeby Prusak w urzędzie patentowym zastrzegł sobie wzór swoich woblerów. My¶lę, że tylko w tym przypadku mógłby wnie¶ć jakiekolwiek roszczenia. Jeżeli oczywi¶cie ta sytuacja by mu przeszkadzała. W tym miejscu zgadzam się z Zamkerem. Należy poczekać na to co o tym s±dzi sam zainteresowany (czy zainteresowany?).
Teraz na wesoło.
Podrabia się wiele rzeczy...
W wędkarstwie takie sytuacje zdarzaj± się chyba do¶ć często.
Kopiuje się sam± topow± czołówkę producentów:Rapale, Salmo...Prusaka
:P
Ja bym się cieszył. Nie wiem czy długo, ale bym się cieszył. :
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:29 pm Temat postu:
Tak Sacha, wyobraĽ sobie, że Prusak dopracował się własnych, oryginalnych woblerów. Na tyle oryginalnych, że nie można ich pomylić z wyrobem żadnego innego producenta. My¶lę, że pogawędkowi strugacze maj± podobne zdanie, ale może niech oni się wypowiedz±. A tu przychodzi go¶ciu i rżnie cudze pomysłu dla kasy. Zenon a jak nie ma opatentowanego znaku to wszystko OK?
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:41 pm Temat postu:
Andzia napisał:
Tak Sacha, wyobraĽ sobie, że Prusak dopracował się własnych, oryginalnych woblerów. Na tyle oryginalnych, że nie można ich pomylić z wyrobem żadnego innego producenta. My¶lę, że pogawędkowi strugacze maj± podobne zdanie, ale może niech oni się wypowiedz±. A tu przychodzi go¶ciu i rżnie cudze pomysłu dla kasy. Zenon a jak nie ma opatentowanego znaku to wszystko OK?
Powtórzę to co już napisałem
Struga dla siebie , nic nikomu do tego!!
Struga na handel -inna rzecz, Zasadniczo inna
Wielu ma pretensje do garbatego że ma proste dzieci ,samemu łami±c wszelkie zasady i prawo, nie twierdzę że tak jest w tym przypadku!!!ALE zawsze pozostaje Ale!! ,kiedy nie ma konkretnej odpowiedzi samego zainteresowanego, bo i cóż mogę powiedzieć w tej chwili ??
Ano mogę się jedynie domy¶lać iż domorosły producent woblerów handluje nimi nielegalnie ,czyli łamie prawo , a czy podrobił??
Koszula do koszuli podobna , różni się najczę¶ciej wszywk± z logo producenta
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 5:57 pm Temat postu:
Zenon czy ty spiecjalnie piszesz takie banialuki?!żeby temat się ci±gn±ł w nie miłej atmosferze??Przecież go¶ciu nie do¶ć,że skopiował wobka,przdstawił go dokładnie tak samo jak Prusak-na mchu,to samo ustawienie,ten sam podpis na woblerku tylko literki inne.To wszystko to jednak nic,najbardziej bulwersuj±ce jest to,że on to wszystko zrobił po to by zbijać kaske :evil: :evil: Pewnie macie rację,że nie łamie prawa,ale popatrzcie na to pod innym k±tem.Przecież to zwykłe draństwo!!!!
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:03 pm Temat postu:
stegie napisał:
Zenon czy ty spiecjalnie piszesz takie banialuki?!
wypraszam sobie :evil: dla mnie towar na alegro jest towarem handlowym ,sprawa ma szerszy aspekt niż Ty go przedstawiasz
Szymel Zarzucacz kwalifikowany
Kraj: Polska Miejscowość: Wejherowo
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:13 pm Temat postu:
TUTAJ i TUTAJ s± woblery Prusaka które go¶ciu chciał zrobić. Pomysł na pewno zerżn±ł jak Prusak miał wystawione swoje woblerki na allegro. Nawet podobnie je podpisał... _________________ ><(((*> ><(((*> ><(((*>
Harami Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:22 pm Temat postu:
stegie.......kolego, zanim zaczniesz obrażać tu wszystkich, najpierw zapoznaj się z obowi±zuj±cym w Polsce prawem :roll:
To co nie jest objęte znakiem zastrzeżenia, to na co nie ma Copyright może być kopiowane do bólu !!! Wiem, że nie jest to moralne, ale Life is Brutal !!! Czy to się tobie podoba czy nie, taka jest prawda.
To pan Prusak jest mało kumaty, bo skoro tak sobie ceni swoje wyroby, to mógłby zadbać o ich prawn± ochronę. Ponieważ tego nie zrobił, nie ma prawa teraz narzekać. Popatrz sobie na przynęty Salmo......i co tam jest na nich napisane ????
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:33 pm Temat postu:
Mylisz się Harami.
Prusak oczywi¶cie ma pełne prawo narzekać.
Niestety, poza straconymi nerwami nic konkretnego z tego nie wyniknie...
Harami Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:36 pm Temat postu:
ZIPPO napisał:
....Prusak oczywi¶cie ma pełne prawo narzekać. Niestety, poza straconymi nerwami nic konkretnego z tego nie wyniknie...
Otóż to !!! Wcale mi go nie żal
nostaf Smarowacz kołowrotków
Kraj: Polska Miejscowość: Sadowne(Mazowieckie)
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:39 pm Temat postu:
stegie napisał:
Zenon czy ty spiecjalnie piszesz takie banialuki?!żeby temat się ci±gn±ł w nie miłej atmosferze??Przecież go¶ciu nie do¶ć,że skopiował wobka,przdstawił go dokładnie tak samo jak Prusak-na mchu,to samo ustawienie,ten sam podpis na woblerku tylko literki inne.To wszystko to jednak nic,najbardziej bulwersuj±ce jest to,że on to wszystko zrobił po to by zbijać kaske :evil: :evil: Pewnie macie rację,że nie łamie prawa,ale popatrzcie na to pod innym k±tem.Przecież to zwykłe draństwo!!!!
Proponuję Ci i¶ć do pierwszego lepszego salonu wędkarskiego i rozejżeć się trochę po półkach z wobkami, a napewno znajdziesz sporo podobieństw, pocz±wszy od kształtów na malowaniu kończ±c.
Je¶li już znajdziesz podobne ¶miało możesz rozpocz±ć okupację salonu, poł±czon± ze strajkiem głodowym :
Niestety ale tak czy siak większo¶ć rzeczy sprowadza się w życiu do kasy, oby tylko takie draństwa robili ludzie dla pieniędzy to nie będzie Ľle.
Pozdrawiam _________________ Praca, praca, praca i angielski
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:45 pm Temat postu:
Harami napisał:
ZIPPO napisał:
....Prusak oczywi¶cie ma pełne prawo narzekać. Niestety, poza straconymi nerwami nic konkretnego z tego nie wyniknie...
Otóż to !!! Wcale mi go nie żal
Eh, mogłe¶ bardziej oddzielić drug± czę¶ć wypowiedzi...
Szczerze powiedziawszy, głupio mi trochę wypowiadać się w temacie, w którym brakuje najważniejszej rzeczy: wypowiedzi Prusaka.
Może ..., może... , może...
To na razie nie jest zbyt m±dre...
Woytas Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Brzeg
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:49 pm Temat postu:
Nie podoba mi się jak kto¶ próbuje wykorzystać istniej±c± "markę" jednak ... Jarek (Prusak) specjalnie jako¶ nie ukrywa "tajników" swojej wiedzy nt. woblerów - wręcz przeciwnie podaje dokładnie jak osi±gn±ć efekt taki jak On.
A woblerki allegrowicza szybko zostan± zweryfikowane nad wod± ;) _________________ Krytyk i eunuch z jednej s± parafii - obaj wiedz± jak żaden nie potrafi
darogryf Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Gryfino
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:50 pm Temat postu:
Rozumiem zło¶ć, co do tej produkcji. Prawo jest prawem.
Dopóki kto¶ nie zgłosi do Urzędu Patentowego i jeszcze uda mu się zarejestrować swój produkt, to pozostaje mu tylko pisać w necie, że kto¶ dubluje jego produkty.
Nasłuchałem się tego na wykładach z prawa patentowego.
Dopiero po opatentowaniu może dochodzić swoich praw. O ile udowodni się, iż to nie on pierwszy wymy¶lił.
gucio2020 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:52 pm Temat postu:
Moim zdaniem przesadzacie. Go¶ć który kopiuje wobki Prusaka i handluje nimi na allegro może miec tylko kłopoty z postepowaniem moralnie poprawnym. Z tego co wynika kol. Prusak swoich wobków nie opatentował wiec bicie piany jest zupełnie bezzasadne. Tak się jeszcze dodatkowo zastanawiam, gdyż mogła zaistnieć taka sytuacja, że ów go¶ć, który podobno podszywa sie produkcj± pod Prusaka mogł Prusaka pos±dzić o kopiowanie jego pomysłów. Bo kto wie kto zaczoł tak strugac malować czy sie w ten sposób podpisywać ? Nikogo nie os±dzam - broń Boże
Takie s± moje odczucia. Niewiem jak stanowi o tym prawo i zasady allegro.
Szczerze to tez czasami robie podobne wobki do kol. Prusaka ale moje "killery" sprzedaje tylko rybkom :
Pozdrawiam _________________ ...::: Gutek :::...
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:04 pm Temat postu:
gucio2020 napisał:
Moim zdaniem przesadzacie. Go¶ć który kopiuje wobki Prusaka i handluje nimi na allegro może miec tylko kłopoty z postepowaniem moralnie poprawnym. Z tego co wynika kol. Prusak swoich wobków nie opatentował wiec bicie piany jest zupełnie bezzasadne. Tak się jeszcze dodatkowo zastanawiam, gdyż mogła zaistnieć taka sytuacja, że ów go¶ć, który podobno podszywa sie produkcj± pod Prusaka mogł Prusaka pos±dzić o kopiowanie jego pomysłów. Bo kto wie kto zaczoł tak strugac malować czy sie w ten sposób podpisywać ? Nikogo nie os±dzam - broń Boże
Takie s± moje odczucia. Niewiem jak stanowi o tym prawo i zasady allegro.
Szczerze to tez czasami robie podobne wobki do kol. Prusaka ale moje "killery" sprzedaje tylko rybkom :
Pozdrawiam
Prusak swoje woblery struga już kilna¶cie lat!!!!
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:14 pm Temat postu:
Harami napisał:
stegie.......kolego, zanim zaczniesz obrażać tu wszystkich, najpierw zapoznaj się z obowi±zuj±cym w Polsce prawem :roll:
To co nie jest objęte znakiem zastrzeżenia, to na co nie ma Copyright może być kopiowane do bólu !!! Wiem, że nie jest to moralne, ale Life is Brutal !!! Czy to się tobie podoba czy nie, taka jest prawda.
To pan Prusak jest mało kumaty, bo skoro tak sobie ceni swoje wyroby, to mógłby zadbać o ich prawn± ochronę. Ponieważ tego nie zrobił, nie ma prawa teraz narzekać. Popatrz sobie na przynęty Salmo......i co tam jest na nich napisane ????
A więc posłuchaj Harami!:Bystry i kumaty to ty nie jeste¶!Nie pisz takich rzeczy,jak to że Prusak narzeka bo jeszcze nigdzie czego¶ takiego nie można wyczytać.Po drugie nie mam zamiaru się z wszystkimi kłócić,tylko nie lubię jak kto¶ pisze tylko po to,żeby pisać i to jeszcze w dodatku jakie¶ dyrdymały!Jakby¶ zauważył to pisałem,aby nie podchodzić do sprawy z punktu widzenia prawa.Na koniec-Prusak dłużej struga wobki niż Salmo produkuje swoje.
gucio2020 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:17 pm Temat postu:
Po co tyle wykrzykników : Masz na to dowody :
Mam nadzieje ze nie podjudzam do zadymy : _________________ ...::: Gutek :::...
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:27 pm Temat postu:
gucio2020 napisał:
Po co tyle wykrzykników : Masz na to dowody :
Mam nadzieje ze nie podjudzam do zadymy :
Daleki jestem od jakich kolwiek zadym : Nie potrzebuje nic udowadniać,tym bardziej Prusak.Ludzie,którzy znaj± Jarka wiedz± ile lat już po¶więcił na dłubaniu drewnianych cudeniek.
Taras Moderator
Kraj: Polska Miejscowość: Biała Podlaska
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:30 pm Temat postu:
Czytam i widzę, że kolega Prusak najlepiej "wychodzi" w tej pogawędce.
Lepszej reklamy nie znajdzie.
Jeden wobler na allegro, to tak jak las z "czema dzewami" _________________ Taras
wobler129 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:42 pm Temat postu:
Przesadzacie i to strasznie!
Przecież po to Prusak robił swój artykuł - chciał, żeby kto¶ się nauczył robić wobki podobne do niego.
Moim zdaniem Prusak powinien być z siebie dumny - z tego powodu, że czytelnik jego arta zrobił to tak, jak chciał Prusak. Powinien się cieszyć, gdyż nauczył swojej metody wielu - a te wobki to jeden z przykładów , że artykuł był ¶wietny - po prostu klasa!
I NIE MÓWCIE PROSZĘ O DRAŃSTWIE, CHAMSTWIE ITD! :evil:
PS niecierpliwie czekam na wypowiedĽ mistrza
Czyli inni, którzy kopiuj± kształty od firmowców s± chamami i draniami? Nawet kolorystykę widać t± sam±! ¦miech na sali _________________ pozdrawiam
Maciej
mikefish Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Staniszcze Małe -opolskie
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:45 pm Temat postu:
Allegrowicz sprzedaj±cy imitację "prusaków" łamie tylko swój własny kodeks moralno-etyczny. Kolega Prusak nie opatetntował swoich wyrobów, więc ze strony prawnej nie może dochodzić jakichkolwiek roszczeń. Zreszt± z tego co wiem opatentowanie czegokolwiek wi±że się z ooooogromnymi nakladami finansowymi.
Wyroby Prusaka i Edith s± dla mnie arcydziełem. Tak jak już wyżej przedmówcy napisali - kupuj±cy u papuguj±cego allegrowicza szybko zweryfikuj± bubel (nad wod±).
Prusak chętnie sam podzielił sie tajnikami woblerozy, za co jestem mu ogromnie wdzięczny, bo to wła¶nie po przeczytaniu jego artykułów zacz±łem "co¶ tam" strugać.
Na miejscu Prusaka napisałbym mail do gostka z Allegro prosz±co-ostrzegaj±cy, a przy okazji wystawiania na aukcję nowych dzieł Prusak z pewno¶ci± powinnien zamie¶cić info n/t podrobek-bubli sprzedawanych przez tego konkretnego allegrowicza.
A co do kopiowania - bior±c pod uwagę fakt tak ogromnej różnorodno¶ci w obrębie przynęt wędkarskich, tutaj akurat wovlerów, nie sposób - nawet nie¶wiadomie - zplagiatować po częsci juz istniej±ce wyroby.
Oczywi¶cie przesad± jest to, kiedy nasza produkcja jest w 99% identyczna z pierwotnym, stworzonym przez kogo¶ innego modelem.
Bartek80 Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:53 pm Temat postu:
wobler129 napisał:
¦miech na sali
Dobre podsumowanie a szczególnie że facet z allegro zarobił na woblerku "gigantyczn±" kwotę 7 (słownie siedmiu) złotych, faktycznie za ten chamski, podły, obżydliwy postępek powinno się go postawić pod ¶cian± i rozstrzelać : _________________ Aquila non capit muscas!
osa Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 7:53 pm Temat postu:
Czekamy na Mistrza.Mistrzu, jeste¶ tam? A mistrz pewnie czyta i się ¶mieje
mikefish Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Staniszcze Małe -opolskie
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:02 pm Temat postu:
Bartek80 napisał:
wobler129 napisał:
¦miech na sali
Dobre podsumowanie a szczególnie że facet z allegro zarobił na woblerku "gigantyczn±" kwotę 7 (słownie siedmiu) złotych, faktycznie za ten chamski, podły, obżydliwy postępek powinno się go postawić pod ¶cian± i rozstrzelać :
Bartek80: nawet nie zarobił 7 zł....co więcej..na swoim plagiacie stracił jakie¶ 0,50gr jako prowizję od wystawienia aukcji :-)
Poczekajmy jak się kol. Prusak ustosunkuje do całej tej sytuacji.
Z naszej strony możemy ewentualnie wysłać do allegrowicza-cwaniaka maile z informacj±, ze to co robi jest naganne i my - jako userzy PW protestujemy i brzydzim się jego postępowaniem.
Zreszt±....być może owy sprzedawca jest także w¶ród nas... :
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:14 pm Temat postu:
Przesadzacie i to ostro
Moim zdaniem w ogóle nie ma sprawy. Po to był artykuł itp. by kto¶ taki jak ten Allegrowicz mógł się nauczyć robić tak piękne wobki :P
Kurcze w takim razie ja muszę napisać wszystkim robi±cym wobki z pianki - którzy w większo¶ci kopiuj± wobki firmowe -, że Ľle zrobili i żeby nie sprzedawali swoich wobków
Jak dla mnie po po¶cie Prusaka temat do usunięcia, bo w ogóle nie mamy o czym mówić _________________ pozdrawiam
Maciej
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:14 pm Temat postu:
Taras napisał:
Czytam i widzę, że kolega Prusak najlepiej "wychodzi" w tej pogawędce.
Lepszej reklamy nie znajdzie.
Jeden wobler na allegro, to tak jak las z "czema dzewami"
Poszukaj ,a znajdziesz więcej podrobionych wobków.
Czytam,czytam i nadziwić się nie mogę.Niektórzy z was to wogóle żadnej etyki,moralno¶ci nie maj±...przynajmniej tak wynika z pisanych postów.
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:16 pm Temat postu:
stegie napisał:
Czytam,czytam i nadziwić się nie mogę.Niektórzy z was to wogóle żadnej etyki,moralno¶ci nie maj±...przynajmniej tak wynika z pisanych postów.
Ja też, ale w drug± stronę _________________ pozdrawiam
Maciej
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:23 pm Temat postu:
wobler129 napisał:
stegie napisał:
Ja też, ale w drug± stronę
Wobler ile ty masz wogóle lat?15,17?max.Tak przynajmniej ja my¶lę,czytaj±c to co piszesz.Bo ty sam nie wiesz chyba o czym piszesz.Kończe swój udział,pisanie w tym temacie.
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:25 pm Temat postu:
stegie napisał:
wobler129 napisał:
stegie napisał:
Ja też, ale w drug± stronę
Wobler ile ty masz wogóle lat?15,17?max.Tak przynajmniej ja my¶lę,czytaj±c to co piszesz.Bo ty sam nie wiesz chyba o czym piszesz.Kończe swój udział,pisanie w tym temacie.
Stegie trochę przegi±łe¶ Co to w ogóle ma do rzeczy?! :evil:
Nie kryje mojego wieku i przy odrobinie chęci można to sprawdzić w moim profilu _________________ pozdrawiam
Maciej
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:33 pm Temat postu:
Przede wszystkim Prusak z tym tematem założonym na Forum PW przeze mnie nie ma nic wspólnego i być może nawet nie wie, że trwa dyskusja na temat jego wyrobów. To po pierwsze i najważniejsze, więc proszę go nie wywoławać do tablicy i nie zarzucać mu, że robi sobie reklamę. Po drugie fakt, iż podzielił się z nami swoj± wiedz± wcale nie ¶wiadczy o tym, że nie miałby nic przeciw kopiowaniu jego woblerków w celu zarobkowym. Po trzecie problem dotyczy nie tylko tego jednego konkretnego wytwórcy. Problem dotyczy brutalnego kopiowania cudzych pomysłów bez wiedzy i zgody autora w celach zarobkowych. Jak widać z punktu widzenia prawa nie jest to zakazane, ale gdzie jakie¶ elementarne poczucie przyzwoito¶ci? Ale jak widać większo¶ci bior±cych udział w tej dyskusji wcale to nie przeszkadza.
art-nemo Operator wędziska
Kraj: Polska Miejscowość: Knurów-¶l±skie
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:44 pm Temat postu:
Hello.Moim skromnym zdaniem nic złego nie ma w tym ,że kolega sprzedaje swoje woblerki na allegro- ale je¶li jest fair to nie powinny one być tak łudz±co podobne do wyrobów kol.Prusaka..Je¶i potrafi tak dobrze ''podrobić''wobki Prusaka czekam na jego dzieła Może jest w¶ród nas nowy guru woblerozy- chociaz nie wydaje mi się... he he.. Dla mnie kol.Prusak jest tylko jeden(pani Edith --też)Gor±co Was pozdrawiam...art.. _________________ art-nemo
Ostatnio zmieniony przez art-nemo dnia Pon Sty 28, 2008 8:45 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:44 pm Temat postu:
osa napisał:
Czekamy na Mistrza.Mistrzu, jeste¶ tam? A mistrz pewnie czyta i się ¶mieje
A może po prostu Mistrz PRUSAK sprzedaje swoje wyroby z kilku różnych kont na allegro :?: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Darek144 Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:51 pm Temat postu:
Dajcie już spokój. W takim razie, każdy kto struga także kopiuje cudze pomysły. Dlaczego ten co robi to dla zarobku jest gorszy od tego co robi dla siebie? Czy Wy, strugacze, nie tworzycie takich samych kształtów, jakie robił już kto¶ przed Wami? Czy Wy nie malujecie podobnych, a czasem wręcz jednakowych wzorów? Pewnie zaraz kto¶ powie, że lepiej dla siebie niż na sprzedaż. Skoro tak, to również lepiej jest kra¶ć dla siebie, niż kra¶ć na sprzedaż? Przecież to również niemoralne. A może popadnijmy w paranoję. Dlaczego jak robisz sobie kanapki to smarujesz je masłem? To kopiowanie cudzych pomysłów, przecież kto¶ już przed Tob± to robił! A co z technikami połowu? Dlaczego tym, którzy pisz± do gazet nie zarzucicie niemoralno¶ci? Przecież nie wszyscy doszli do pewnych technik sami, niektórzy nauczyli się tego, napisali artykuły i wzięli wierszówkę za tekst. To nie jest niemoralne? A gdzie Wasza moralno¶ć? Czytacie takie teksty, a póĽniej stosujecie te metody dla własnej korzy¶ci. Co z tego, że nie dla pieniędzy, ale dla innych korzy¶ci: ryb czy własnej przyjemno¶ci. To jest moralne, że wykorzystuje się cudzy czas i do¶wiadczenia?
Dlatego też powtórzę, dajcie już spokój. Jeżeli kto¶ zdradza publicznie swoj± tajemnicę, pokazuje swoje dzieła to niestety musi się liczyć, że kto¶ może robić tak jak on. I nie widzę w tym nic niemoralnego. Ale być może, przez to, że jak zaraz pewnie napisze Stegie: ile ja mam lat? :roll: _________________ "Zbyt wielu głupców ma się za mówców, ¶mieszne..."
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 9:14 pm Temat postu:
Nie muszę Darku pytać.Sam gdzie¶ wspomniałe¶ ostatnio,że uczęszczasz do Technikum,jak się nie mylę.Więc człowiek z Ciebie jak i z Woblera młody.Martwi mnie to,że wła¶nie wy młodzi ludzie tak piszecie,że to was nie razi!Ba,nie bulwersuje.Kurcze przepraszam,ale jednak pewne rzeczy "wynosi się z domu"
Wobler jeżeli poczułe¶ się urażony,to przepraszam.
Jotes Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 9:24 pm Temat postu:
W calej tej sprawie powiem tylko tyle, ze ja osobiscie bardzo zrazilem sie do jakichkolwiek publikacji, bo i mnie kiedys "okradziono" z pomyslu.
Swego czasu opublikowalem swoj wlasny pomysl na pewien rodzaj woblerow. Po ladnych kilku latach okazalo sie, ze pewien delikwent przywlaszczyl sobie moj osobisty pomysl i zaczal robic na tym kase. 8O
Malo tego! Okrzyknieto go niezwyklym "wynalazca"... Nie no! Chinski uczony, co dziurke w sniegu wysikal! A wystarczylo, ze przejrzal roczniki WP... :evil:
Nie przewidzial, ze jego koledzy portalowi rozstrzygna spor, iz to data pierwszej publikacji decyduje o tym, kto byl faktycznym tworca... 8)
To jest przykre, jak ktos komus rabnie pomysl, ktory juz wczesniej byl oficjana publikacja. A jeszcze bardziej przykre jest to, ze ludziska lykaja takie rzeczy jak cieple kluseczki. Ze o zlodzieju nie wspomne... Ot, hiena!
I m. in dlatego staram sie trzymac takie rzeczy w scislej tajemnicy. Moich najnowszych "dziel" - po 1998 r - nie ujrzy oko ludzkie! A co?...
Nie zebym sie kreowal na na super strugacza - "miszcza szczyzoryka" - ale chodzi o sam fakt. I to jest przykre... Mysle, ze Andzia ma wiele, wiele racji! :roll:
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 10:02 pm Temat postu:
stegie napisał:
Martwi mnie to,że wła¶nie wy młodzi ludzie tak piszecie,że to was nie razi!Ba,nie bulwersuje.Kurcze przepraszam,ale jednak pewne rzeczy "wynosi się z domu"
Ja jestem dużo starszy od nich i mnie to nie razi :roll: i uważam że nie powinno.Patrz±c na woblery Dorado i Bonito też znajduję podobieństwa,innych firm zreszt± też.Prusak napisał instrukcję produkcji,
kto¶ kto ma czas i talent po przeczytaniu zrobił to co Prusak,wzory nie s± zastrzeżone-o co więc chodzi :?:
A moralno¶ć?Nie żartuj,przy produkcji woblerów?
Na koniec,bez wypowiedzi najbardziej zaineresowanego nie ma się co burzyć
i pyszczyć.A nawet jak Prusak się oburzy i będzie niezadowolony to tylko jego wybór że nie opatentował.
Gierek Łowca Klenia
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 11:12 pm Temat postu:
Do¶ć tego. Skoro nie potraficie w spokoju bez przepychanek podyskutować nad problemem to dyskusji nie będzie w ogóle. W±tek zamykam do czasu pojawienia się Prusaka. Otworzę na jego pro¶bę, a jeżeli takiej nie będzie, to usunę do ¶mietnika. zamker.