Wysłany: Sro Lut 27, 2008 5:17 pm Temat postu: Bolenie w J. Solińskim
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który był na wielkopolskim zlocie WCWI. Powiedział mi on, że zawitał u nich pewien ichtiolog który badał wcze¶niej Soline. Mówił, że występuje tam bardzo dużo dużych płoci, bo żywi± się jakim¶ tam gatunkiem małży których jest tam dużo . I powiedział też co mnie bardzo zdziwiło żeby zabierać bolenie z Soliny 8O
Pewnie zadajecie sobie pytanie Dlaczego :?:
A to dlatego, że bolenie szybko rosn± i więkdsze zjadaja narybek sandacza 8O . Nie umiem wam tego wytłumaczyć, ale bolenie mog± wytepić sandacza w Solinie 8O . Może jest jaki¶ ichtiolog który także badał tamte rejony i ma cos więcej do powiedzenia na ten temat .
Pozdrowienia 8) _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
DJ KRYSTUS nie grozi - uswiadamia o przyszlosci
DJ KRYSTUS nie rozkazuje - stanowczo doradza
DJ KRYSTUS nie klamie - przedstawia swoja wersje wydarzen
DJ KRYSTUS nie ¶pi - DJ KRYSTUS czuwa!
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 6:08 pm Temat postu: Re: Bolenie w J. Solińskim
DJ_Krystus napisał:
I powiedział też co mnie bardzo zdziwiło żeby zabierać bolenie z Soliny 8O
A to dlatego, że bolenie szybko rosn± i więkdsze zjadaja narybek sandacza 8O .
Pierwszy raz słyszę żeby Boleń zjadał narybek sandacza 8O , oczywi¶cie nie twierdzę że jest inaczej, sam jestem ciekaw opinii innych ichtiologów na ten temat.
Je¶li to prawda co powiedział ten ichtiolog, to w rzekach Sandacz również jest zagrożony. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Sro Lut 27, 2008 8:38 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
DJ_Krystus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pleszew
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 7:08 pm Temat postu:
Może troche pokręciłem ale chodzi o to że boleń zjada narybek sandacza . Mario_z też byłem zdziwiony i nie wierzyłem .
Pozdrowienia 8) _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
Yelcyn Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kędzierzyn-KoĽle
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 7:53 pm Temat postu: Re: Bolenie w J. Solińskim
DJ_Krystus napisał:
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który był na wielkopolskim zlocie WCWI. Powiedział mi on, że zawitał u nich pewien ichtiolog który badał wcze¶niej Soline.
DJ_Krystus: dopytaj znajomego, a najlepiej na WCWI, gdyż z tego co napisałe¶, prawd± jest tylko to, że go¶cił u WCWI ichtiolog ;)
Nie był to ani zlot, ani wielkopolski i nie chodziło o Solinę.
Pozdrawiam _________________ Yelcyn
Z reguły nie piję. No chyba że jestem sam, albo w towarzystwie :-)
Badr_Hari Sporz±dzacz omotek
Kraj: Morocco
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 8:13 pm Temat postu: Re: Bolenie w J. Solińskim
Yelcyn napisał:
A co sie dzialo w kwestii rowerów :?: _________________ Badr Hari
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 8:32 pm Temat postu:
Cytat:
DJ_Krystus: dopytaj znajomego, a najlepiej na WCWI, gdyż z tego co napisałe¶, prawd± jest tylko to, że go¶cił u WCWI ichtiolog
Pozdrawiam
A co Yelcyn byłe¶ na tym zlocie że tak wszystko wiesz ;) . Jeżeli byłe¶ to napisz co¶ więcej bo ja tylko powtarzam to co usłyszałem a sami wiemy że okoń nieraz na pocz±tku ma 35cm a jak wiadomo¶ć przejdzie przez 10osob to jako¶ urósł do 45cm .
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 9:32 pm Temat postu:
DJ Krystus,
Byłem na tzw. KKNN WCWI. My¶lę, że skrót bez problemu wielu z Was rozszyfruje a na pewno wielu z Was go zna gdyż jeste¶my obecni na wielu portalach.
Wykład naszego zaprzyjaĽnionego ichtiologa dotyczył Jeziora Sulejowskiego. Nie będę wiele rozpisywał się, gdyż po pierwsze w moim "przekładzie" okoń może mieć nawet 55 cm ;), po drugie jak ukaże się ralcja i artykuł - to podam linka, po trzecie natomiast: nie bardzo mam ochotę się rozpisywać w miejscu, gdzie bez ostrzeżenia s± wycinane moje posty nie maj±ce nic wspólnego z łamaniem regulaminu.
Przy okazji: pozdrowienia dla cenzorów. _________________ Yelcyn
Monk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 10:16 pm Temat postu:
Zadziwiaj±ca (nie)znajomo¶ć regulaminu. :roll:
Za pozdrowienia dziękuję, choć za cenzora siebie nie uważam.
Na nadesłanego maila na priv odpowiedziałem i mam nadzieję, że będziesz wiedział, jak się zachować po takich stwierdzeniach...
Życzę miłego wieczora... :roll:
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 11:07 pm Temat postu:
Monk napisał:
Zadziwiaj±ca (nie)znajomo¶ć regulaminu. :roll:
Za pozdrowienia dziękuję, choć za cenzora siebie nie uważam.
Na nadesłanego maila na priv odpowiedziałem i mam nadzieję, że będziesz wiedział, jak się zachować po takich stwierdzeniach...
Życzę miłego wieczora... :roll:
A cóż Cię tak zadziwia? Punkt: 9 c) raż±co odbiegaj±cych od tematu, czy ewentualnie g lub h? Zadziwiaj±cy brak konsekwencji: w pozostawionej dyskusji dalej znajduj± się tre¶ci odbiegaj±ce od tematu. Moje "wkroczenie" w rozmowę wynikało tylko i wył±cznie z reakcji na opublikowane już wcze¶niej pogl±dy i informacje. Jak możesz zauważyć wypowiadam się cytuj±c, a nie rozpoczynaj±c dyskusję o nowej, odbiegaj±cej od tre¶ci tematu sprawie.
W kwestii mojego postu o wycinanych w±tkach i cenzurze:
bardzo serdecznie przepraszam. Moje (i nie tylko) posty nie zostały usunięte tylko przesunięte w nowy w±tek. Na moje usprawiedliwienie dodam, iż nowy w±tek został nazwany jako: Przeniesiony z "Liga PP2", która to nazwa, jako żywo, mało sie kojarzy z prywatnymi wiadomo¶ciami i po prostu nie przeczytałem.
Na koniec zastanawia mnie sprawa uzycia emitokionki :roll: Czy jak napiszę: Życzę Adminowi wszystkiego dobrego z powodu samozadowolenia z dobrze wykonanej pracy :roll:
to czy naprawdę będziesz zadowolony?
No dobra, to ostatnie to juz tylko żart i użyję emotikonek oddaj±cych me odczucia: :P _________________ Yelcyn
Badr_Hari Sporz±dzacz omotek
Kraj: Morocco
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 11:35 pm Temat postu:
Yelcyn napisał:
Życzę Adminowi wszystkiego dobrego z powodu samozadowolenia
Zapachniało autoerotyzmem _________________ Badr Hari
Kotwic Starszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: Giżycko
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 9:32 am Temat postu:
DJ_Krystus napisał:
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który był na wielkopolskim zlocie WCWI. Powiedział mi on, że zawitał u nich pewien ichtiolog który badał wcze¶niej Soline. Mówił, że występuje tam bardzo dużo dużych płoci, bo żywi± się jakim¶ tam gatunkiem małży których jest tam dużo . I powiedział też co mnie bardzo zdziwiło żeby zabierać bolenie z Soliny 8O
A to dlatego, że bolenie szybko rosn± i więkdsze zjadaja narybek sandacza 8O . Nie umiem wam tego wytłumaczyć, ale bolenie mog± wytepić sandacza w Solinie 8O . Może jest jaki¶ ichtiolog który także badał tamte rejony i ma cos więcej do powiedzenia na ten temat .
Pozdrowienia 8)
Yelcyn napisał:
Wykład naszego zaprzyjaĽnionego ichtiologa dotyczył Jeziora Sulejowskiego.
Po słowach Dj_Krystusa, poprawionych cytatem Yelcyna, oznajmiam, że nie zamierzam podejmować się dyskusji na w/w temat, aż do momentu, gdy nie przeczytam artykułu na omawiany powyżej temat, w formie pisanej.
Ale unikaj±c umiejscowienia geograficznego powyższej lokalizacji, to można co nieco napisać, tak ogólnie.
W wielu jeziorach i zbiornikach zaporowych, je¶li warunki termiczno-tlenowe pozwalaj±, może występować prężna populacja małża, zwanego: racicznica zmienna (Dreissena polymorpha .
Racicznica tworzy niekiedy bardzo liczne kolonie, a to skłania ¶rednie i większe osobniki płoci i leszczy, do korzystania z tak obfitej jadłodajni.
W wyniku tego, tempo wzrostu płoci i leszcza i osi±gane przez nie rozmiary mog± wyraĽnie wzrosn±ć, co niejednokrotnie już obserwowano.
Znajomo¶ć biologii ryb i odrobina wiedzy o danym zbiorniku, może ułatwić znalezienie ryb lub ich żerowisk w zbiorniku.
Boleń vs Sandacz.
Czę¶ciowo zazębiaj±ce się wymagania ¶rodowiskowe i bytowe, powoduj±, że gatunki te (zreszt± i wiele innych) będ± się wzajemnie pożerać.
I moim zdaniem, nie jest to informacja o randze: rewolucj± lub szok. 8O
Dopiero szczegółowe dane, mog± wykazać skalę takich zachowań i porównanie do innych wód.
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 1:25 pm Temat postu:
Cytat:
Po słowach Dj_Krystusa, poprawionych cytatem Yelcyna, oznajmiam, że nie zamierzam podejmować się dyskusji na w/w temat, aż do momentu, gdy nie przeczytam artykułu na omawiany powyżej temat, w formie pisanej.
Ale unikaj±c umiejscowienia geograficznego powyższej lokalizacji, to można co nieco napisać, tak ogólnie.
W wielu jeziorach i zbiornikach zaporowych, je¶li warunki termiczno-tlenowe pozwalaj±, może występować prężna populacja małża, zwanego: racicznica zmienna (Dreissena polymorpha .
Racicznica tworzy niekiedy bardzo liczne kolonie, a to skłania ¶rednie i większe osobniki płoci i leszczy, do korzystania z tak obfitej jadłodajni.
W wyniku tego, tempo wzrostu płoci i leszcza i osi±gane przez nie rozmiary mog± wyraĽnie wzrosn±ć, co niejednokrotnie już obserwowano.
Znajomo¶ć biologii ryb i odrobina wiedzy o danym zbiorniku, może ułatwić znalezienie ryb lub ich żerowisk w zbiorniku.
Boleń vs Sandacz.
Czę¶ciowo zazębiaj±ce się wymagania ¶rodowiskowe i bytowe, powoduj±, że gatunki te (zreszt± i wiele innych) będ± się wzajemnie pożerać.
I moim zdaniem, nie jest to informacja o randze: rewolucj± lub szok.
Dopiero szczegółowe dane, mog± wykazać skalę takich zachowań i porównanie do innych wód.
Wła¶nie o tego małża mi chodziło, racicznica .
wiechu Nastawiacz podpórek
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 11:40 am Temat postu: Re: Bolenie w J. Solińskim
DJ_Krystus napisał:
Nie umiem wam tego wytłumaczyć, ale bolenie mog± wytepić sandacza w Solinie 8O .
Mogę Cię zapewnić , że solińskim sandaczom boleń raczej nie zagraża - jest go raczej niezbyt dużo i jest ciężko osi±galny.