Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zwiraz Starszy podbierakowy

Kraj: Polska Miejscowość: Rybnik |
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 10:42 am Temat postu: Nacięcie na ster |
|
|
Długo zastanawiałem się czy rozpocz±ć tego posta na forum, ale po ostatnich problemach w końcu się zdecydowałem. Otóż mam trudno¶ci z nacięciami na ster w woblerkach z twardszego (niż balsa) materiału, a więc przede wszystkim z lipy. Macie jakie¶ konkretne patenty by poradzić sobie z t± czynno¶ci± :?: :? Ja próbowałem zastosować sposób zaprezentowany w tym filmie (ok 9 min - a więc już na samej jego końcówce). Poniżej znajduję sie link do niego.
LINK
Niestety przy moich niezbyt prostych ¶ciankach imadełka jest to czynno¶ć niewykonalna.
Czekam na wszelkie rady i sposoby :
Pozdrawiam
zwiraz |
|
 |
kefaspirit Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze |
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 11:02 am Temat postu: |
|
|
dwie listewki podklejone filcem i zamontowane w imadło powinny rozwi±zac sprawe uszkodzenia korpusu podczas "trzymania" w imadle.
Ja rowki pod ster nacinam brzeszczotem do metalu-idealnie pasuje pod ster
o grubo¶ci 1mm(ja używam poliwęglanu)
Trzeba tylko naprwde równo wyci±ć rowek (prostopadle do osi korpusu) |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Kraj: Polska Miejscowość: Krupski Młyn |
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 11:06 am Temat postu: |
|
|
Filmik mi nie chodzi także nie wiem jak to na nim wygl±da. Ja zwyczajnie korpus trzymam w ręce (oparty o stół) i nacinam go brzeszczotem do metalu. PóĽniej wystarczy go poszerzyć w zależno¶ci od grubo¶ci poliwęglanu i gotowe. Byle tylko zrobić to w miarę symetrycznie, dla ułatwienia nacinam czasem nożem wgłębienie w miejscu w którym będzie ster. Warto też na bież±co kontrolować k±t pod jakim ma być umieszczony ster.
W sumie nacięcie rowka trwa chyba krócej niż czytanie tego tekstu, a już na pewno krócej niż pisanie go.  |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 1:30 pm Temat postu: |
|
|
To wszystko wydaję się takie proste... no ale nic, jedynym wnioskiem jaki się nasuwa z tych odpowiedzi jest to, że "trening czyni mistrza" :
A co do sposobu przedstawionego na filmie to go¶ć to robi tak, że wkłada główkę woblera do imadła i nacina rowek na ster przykładaj±c ¶ci¶le piłę do jego (imadła) bocznych krawędzi. Ale warunkiem powodzenia s± wła¶nie proste krawędzie....
Ostatnio zmieniony przez zwiraz dnia Wto Lip 22, 2008 3:07 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 3:06 pm Temat postu: |
|
|
Zwiraz daj sobie spokój z tym imadłem. Ja trzymam wobka w ręku i jadę brzeszczotem patrz±c cały czas na woblerka od przodu, dzięki czemu kontroluję kont nacięcia i jego "prostotę". W imadle musie się to nieĽle kolebać, ale nigdy nie próbowałem, więc na pewno nie wiem. Tak jak napisałe¶ trening czyni mistrza. A swoj± drog± to łatwiej robić nacięcia w lipie niż w balsie. T± dopiero łatwo spaprać. |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 3:13 pm Temat postu: |
|
|
ale w balsie zawsze łatwiej jest co¶ poprawić np nożykiem;) |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Zwiraz kwestia gustu. Ja się przestawiłem już tylko i wył±cznie na balsę. Ale lipa to też bardzo wdzięczny materiał i każdemu kto uczy się strugać na pocz±tek polecam wła¶nie j±. Co do samych rowków to ja wycinam je brzeszczotem a następnie szlifuję złożonym na pół kawałkiem papieru ¶ciernego, dzięki czemu mam dokładnie tak± szczelinę jaka mnie interesuje, a dodatkowo jest ona ładnie oszlifowana, dzięki czemu ładnie chwyta klej. |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 3:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja zaczynałem wła¶nie od balsy. Jednak przy niezbyt wielkiej wprawie wolę bawić się z lipk± która mam za darmo, niż z bals± któr± niestety trzeba kupić.... |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 3:27 pm Temat postu: |
|
|
zwiraz napisał: |
niż z bals± któr± niestety trzeba kupić.... |
Powtórzę to na forum po raz setny. Poszukaj balsy drugiego gatunku. Deseczka 10x100x1000 kosztuje ok 3 zł, czyli ¶miesznie mało w porównaniu do gatunku pierwszego. Jest twardsza a przy tym nieznacznie tylko cięższa. Do woblerów rewelacja! Niestety trzeba się za ni± trochę nachodzić. |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 3:34 pm Temat postu: |
|
|
W takim razie zapytam czy prędzej znajdzie się j± w normalnym sklepie modelarskim czy raczej w tych internetowych?? |
|
 |

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Raczej w normalnych sklepach. W wysyłkowych nie spotkałem się z ni±. Pewnie się nie opłaca. Poza tym zbyt mały, bo modelarzy interesuje przeważnie pierwszy gatunek. |
|
 |
jobda Dyrygent holu

Kraj: Polska Miejscowość: Piaseczno |
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Dzepetto masz na my¶li tward± balsę?? Bo mi kiedy¶ tak± proponowali w sklepie i się nie zdecydowałem. A własnie mie się zapas skończył. _________________ Jobda |
|
 |

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li jest twardsza i ciemniejsza od tej "normalnej" to ta . WeĽ j±, a nie pożałujesz. |
|
 |
jobda Dyrygent holu

Kraj: Polska Miejscowość: Piaseczno |
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Wła¶nie tak zrobie bo ta miekka mi nie odpowiada. Sentyment do lipy. A nie wiesz gdzie można dostać deski lipowe? _________________ Jobda |
|
 |

Wysłany: Sob Lip 26, 2008 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Mogę Ci wysłać kawałki lipy, mi s± zbędne. |
|
 |
|