Strona główna
Galeria
Forum
Artykuły
Wyślij
Moduły
Rozmaitości
e-Wędkarstwo
Czy wiesz, że...
Na polskim wybrzeżu znajduje się 59 przystani, portów i miejsc przeznaczonych do wyładunku produktów rybnych, z czego 10 portów ma istotne znaczenie dla rybołówstwa kutrowego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 452
 Zalogowani 0
 Wszyscy 452

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
spining: [quote:4936f0387f="Krz ysztof46"]Witam Podziwiam was Panowie za ...(2352) May 19, @ 13:58:10

spining: Fajny wypad Lecek. Supraśl to ciekawa rzeka a kropki urokliwe ...(2352) May 19, @ 13:56:09

Krzysztof46: Witam Podziwiam was Panowie za wytrwałość na forum gdzie prawie ...(2352) May 17, @ 23:45:15

lecek: Majówka na Podlasiu. Działka nad Supraślem. Odcinek "górski". Jed ...(2352) May 05, @ 14:28:46

mario_z: Lecku super połowione, ja czekam na pierwszego maja :mrgreen ...(2352) Apr 27, @ 21:01:38

lecek: Sezon kleniowy 2025 otwarty. Byłem już na Wkrze, jednak bez sukce ...(2352) Apr 27, @ 16:12:00

mario_z: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2352) Apr 01, @ 09:28:18

krzysztofCz: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2352) Mar 26, @ 18:32:02

mario_z: Nie było mnie troszkę więc zdam małą relację. Sezon podlodowy zak ...(2352) Mar 25, @ 08:36:32

krzysztofCz: I tak trzymaj... najważniejsze pozytywne myślenie k Ja ugani ...(2352) Mar 21, @ 18:21:42

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2645
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2437
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2522
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2663
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2532
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2573
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2481
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2501
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2889
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2706
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - woblerowcy-kilka pytań...
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Sprzętowe
woblerowcy-kilka pytań...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
art-nemo
Operator wędziska
Operator wędziska

Dołšczył: Feb 05, 2007

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Knurów-śląskie
PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 8:06 pm    Temat postu: woblerowcy-kilka pytań... Odpowiedz z cytatem

lol Witam.Chociarz wobki strugam juz kilka sezonów mam kilka pytań do kolegów,a mianowicie jak i czym precyzyjnie naciąć rowek na ster i stelaż w wobku z lipy ( chodzi mi o mikruski takie po 2,5 cm),jakim klejem wklejacie stery w swoich wobkach.Moje próby z balsa poszły w zapomnienie,gdyż lipa dla mnie jest leposza w obróbce i mam jej bardzo duży zapas.Dwa lata temu zostały wyciete drzewa podczas budowy autostrady a4-a ja zrobiłem bagażnik (opel corsa)zapasu,co mi wystarczy na kilka tysięcy korpusów wink: Pozdrawiam..art..
Dyrygent holu

Dołšczył: Jan 24, 2007

Miejscowoœć: Piaseczno
PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nacięcie robie nożykiem i brzeszczotem. Natomiast nacięcia na ster w lipowych korpusach polecam robić samą piłką i papierem ściernym. Natomiast stery wklejam bezbarwnym poxipolem.

Dołšczył: Apr 05, 2003

Kraj: polska
PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Art_nemo sprzedał byś klocek lipy :?:. Ja też mam pytanie jaki podkład do drewna :?: czym malować spray, czy może zainwestować w areograf ??
Operator wędziska

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie sprzedam... :placz Tobie mogę podarować... wink:
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 11, 2008

Miejscowoœć: Zabrze
PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rowek na stelaż jak i na ster nacinam samym brzeszczotem do metalu.
Też strugam z lipy. Sam stelaż i ster oraz dociążenie( taśma ołowiana) wklejam na distal (dwuskładnikowy klej epoksydowy).
Jutro biorę patyki lipowe do pracy i zaczynam nowy sezon woblerowy wesoly
jobda
Dyrygent holu
Dyrygent holu

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehe ja już zacząłęm nowy sezon jakiś tydzień temu. Co do malowania to napewno większe możliwości daje aerograf niż puszki. Ja osobiście wole akryle.
Operator wędziska

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio kupiłem własnie akryle-profesjonalny zestaw dla malarzy jakiejś francuskiej firmy.Fajny ,bo 24 kolorki-tylko troszke drogi...ponad 60 pln,ale myslę ,ze śie opłaciło wink: .

Dołšczył: Apr 05, 2003

Kraj: polska
PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

art-nemo napisał:
Ostatnio kupiłem własnie akryle-profesjonalny zestaw dla malarzy jakiejś francuskiej firmy.Fajny ,bo 24 kolorki-tylko troszke drogi...ponad 60 pln,ale myslę ,ze śie opłaciło wink: .

Można wiedzieć jakiej firmy :?: i jakiej pojemności te puszki :?:
Dyrygent holu

PostWysłany: Nie Lis 02, 2008 10:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Akryle fantastyczna rzecz, ja mam 12 kolorków, ale myśle o poszerzeniu gamy kolorów. I dokupić więcej pędzelków. A spraye używam tylko do oklejaków z czarnym grzbietem i kilku kleniowo-jaziowych maluszków.
Mieszacz zanętowy

Dołšczył: Oct 19, 2008

Miejscowoœć: oława
PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co do nacinana polecił bym mikro-szlifierkę z wymiennymi końcówkami:) ona jest wielo funkcyjna:) więc pół roboty przy korpusie nią wykonasz:) szlifowanie przecinanie wiercenie polerowanie itd:) często można je dorwać w marketach typu obi castorama praktiker... na sam początek może być ta tańsza chociaż nie polecam na dłuższą metę...

Ostatnio zmieniony przez pitbull dnia Pon Lis 03, 2008 7:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 7:24 pm    Temat postu: aerograf Odpowiedz z cytatem

... tak Sobie czytam wasze posty koledzy:) sorki ze sie wtrącę... Aerografu nie musicie kupować usmiech właśnie wczoraj sam zrobiłem domową wersje i gwarantuje wam że malowanie woblerów będzie szybsze łatwiejsze i równe z oryginałami usmiech i może malować jaką farbą chcecie:) właśnie testowałem na olejnej farbie akrylowej jeśli sie pomyliłem w rodzaju to sory ale mniej więcej tak pisze na puszcze:) ale do konkretówusmiech aerograf złożony z dwóch igieł 0,6mm ustawionych wylotami do siebie jedną igłę podpinamy do sprężonego powietrza( kompresor, agregat z lodówki, sprężone powietrze puszka, koło od malucha) a drugą wkładamy do zbiorniczka z farba:) to napisane tak w skróci:) ale efekt jest doskonały uzyskujemy przy dobrej farbie drobną mgiełkę bez kropli i średnica mgiełki jest od 3mm do 1,5cm co idealnie nadaje sie do malowania i cieniowania woblerów... i kolejny poziom tej zabawki to to że wykorzystując małe pojemniczki po lekarstwach podpinamy tylko sobie pojemniczek z innym kolorem bez konieczności myci jednego jak to jest w profesjonalnych aerografach... jak by ktoś coś chciał wiedzieć więcej pisać Pw... polecam i pozdrawiam
Milan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 18, 2003

Miejscowoœć: Nowa Dęba
PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pitbull, takie cacuszko przedstawił nam już Dżepetto w innym wątku dotyczącym woblerowej manii. Sam sobie takie coś skleciłem jednak farbki miałem do dupeczki i pozatykało mi się wszystko. Ogólnie sposób godny polecenia:D
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 6:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na zatykanie tez jest kilka sposobówusmiech i tez zależy jakiej farby sie używa:) i jaka ona jest gęsta:) pozdrawiam
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Dołšczył: Jan 14, 2007

Miejscowoœć: Łężyca
PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 9:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Mietkowie pokazywałem swój aero z regulacją podawanej farby. Kurcze, chyba muszę jakiś artykulik napisać, tylko z "foceniem" będzie problem...
Ja wykorzystuję jeszcze prostszy sposób na doczepianie zbiorniczka. Służy mi do tego zwykła strzykawka 2 ml. Dzięki radom Miśka spróbuję jeszcze wykombinować taki sam, ale z odwróconym zbiornikiem. Niestety może to być kłopotliwe, ale chyba już znalazłem na wszystko sposób. Niedługo siądę i napiszę co nieco, abyście mieli co robić w zimowe wieczory wink:

Dodam jeszcze odpowiedź do głównego pytania. Nacięcie najlepiej zrobić brzeszczotem. Ja mam mały brzeszczot osadzany w uchwycie (tym samym, którym oprawiam ostrza do skalpela). Potem wyrównuję złożonym na pół papierem ściernym i to wszystko.
pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wrzucę jutro albo jeszcze dziś foty mojego "aero.." i co on potrafi:) Tylko poluję teraz na starą lodówkę :P żeby agregat wyciągnąć :P tylko jeszcze nie wykombinowałem jak zrobić "spust" w nim smutnysmutny i podawanie farby jest ciągłe bo nie ma możliwości odcięcia dopływu powietrza... Dzepetto, może ty masz na to pomysłusmiech?
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 3:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pitbull napisał:
Dzepetto, może ty masz na to pomysłusmiech?

Jasne, że mam. Wystarczy odpowiednio oprawić wentyl od koła samochodowego i zawór da się zrobić usmiech . Ale musiałbym usiąść w którąś sobotę, żeby szczegóły dopracować... cholerka skąd tych sobót tyle wziąć :evil:
Teraz siadam do opisu jak zrobić zwijadełko na zużytą żyłkę. Znalazłem na konkurencyjnym portalu wesoly linka do takiego urządzenia. Fajna sprawa, szkoda, że nikt w naszym genialnym kraju nie wpadł na coś takiego. Wczoraj wieczorkiem usiadłem i zrobiłem sobie coś takiego. Na prawdę polecam, szczególnie tym, którzy łowią w trudnych warunkach i co jakiś czas ucinają kolejne metry żyłki, która potem zalega w kieszeniach spodni lub kamizelki...
KLIKNIJ
pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no potwierdzam fajna sprawa usmiech to zwijadełko na żyłkę usmiech dzięki za pomysł teraz muszę rozbudzić wyobraźnię wesoly przestrzenną i zrobić wesoly hehe Fajnie urodzić się jako "Złota rączka" usmiech zly:
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podpowiem Ci od razu: Pudełko po kliszy, wykałaczka do szaszłyków(bambusowa, bo jest mocna), dwie nakrętki, kawałek drucika, wiertło 1mm, skalpel i super glue usmiech
pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to to jakoś dał bym rade, ale jak już napisałeś to dzięki dzięki:) usmiech akurat o tym wentylu myślałem... ech tylko kiedy tu czas wolny znaleźć jak tu szkoła i wizja matury na karku wisi:D
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pitbull napisał:
ech tylko kiedy tu czas wolny znaleźć jak tu szkoła i wizja matury na karku wisi:D

A po co Ci matura???? Mi szczęścia nie dała wink: lol
Duży Łosoś chyba się wnerwi na mnie za te "mądrości" wink: lol
pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

On do działu sprzętowego chyba rzadko zagląda z tego co zauważyłem wesoly
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 19, 2003

Kraj: UK
Miejscowoœć: ...
PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
pitbull napisał:
ech tylko kiedy tu czas wolny znaleźć jak tu szkoła i wizja matury na karku wisi:D

A po co Ci matura???? Mi szczęścia nie dała wink: lol

Nasuwający się wniosek :
Od razu się ożeń !! :P
Masz większe szanse że da Ci ........ szczęście. wink:
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 4:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę, że coraz "lepsze" rady tu lecą lol lol
pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 4:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

haha tylko ciekawe co one mają wspólnego z głównym tematem wesoly "Woblery kilka pytań wesoly " chyba że to są odp. na te "kilka pytań"
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się ożenisz to zobaczysz co, z tym wszystkim, mają wspólnego woblery. Jedno jest pewne- jest to znakomity sposób, aby odreagować "rozmowę" z małżonką. Uspokaja kogo trzeba i zarazem wnerwia- też kogo trzeba wink: lol
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 19, 2003

Kraj: UK
Miejscowoœć: ...
PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pitbull napisał:
haha tylko ciekawe co one mają wspólnego z głównym tematem wesoly "Woblery kilka pytań wesoly " chyba że to są odp. na te "kilka pytań"

No przecież to ty z maturą ,,wyjechałeś" . 8)
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006

Miejscowoœć: Lublin
PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Na prawdę polecam, szczególnie tym, którzy łowią w trudnych warunkach i co jakiś czas ucinają kolejne metry żyłki, która potem zalega w kieszeniach spodni lub kamizelki...

... albo na dnie zbiorników 8O . W ciągu tylko jednego wędkarskiego sezonu zdarza mi się kilkanaście razy wyciągnąć kłęby splątanej żyłki z dna jeziora czy innej zaporówki, niestety ale odległość od brzegu gdzie natrafiałem na splątane żyłki świadczy o tym że pozbyli się ich wędkarze łowiący z łódek, ale nie tylko, przy brzegach równie często natrafiam na takie znaleziska. 8O :x
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

pitbull
Mieszacz zanętowy
Mieszacz zanętowy

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tyle sie tego wyciągnęło w życiu że sweter na drutach można by było robićwesoly
tomek79
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jun 04, 2006

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 3:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To i ja się podczepię z kapkę innym pytaniem. Co poza kształtem korpusu, kształtem steru (tzn. szerokością/długością), kątem nachylenia i miejscem rozmieszczenia obciążenia i jego kształtem ma wpływ na pracę woblera??? Chyba nic więcej, dobrze mi się wydaje?

Ostatnio zmieniony przez tomek79 dnia Czw Lis 20, 2008 9:22 am, w całości zmieniany 1 raz
SSG
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 02, 2006

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tomek79 napisał:
To i ja się podczepię z kapkę innym pytaniem. Co poza kształtem korpusu, kształtem steru (tzn. szerokością/długością) i miejscem rozmieszczenia obciążenia ma wpływ na pracę woblera??? Chyba nic więcej, dobrze mi się wydaje?

Kotwiczki i umiejscowienie oczka do przywiązania.
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006

Kraj: Norwegia
Miejscowoœć: Sola
PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 4:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SSG napisał:
tomek79 napisał:
To i ja się podczepię z kapkę innym pytaniem. Co poza kształtem korpusu, kształtem steru (tzn. szerokością/długością) i miejscem rozmieszczenia obciążenia ma wpływ na pracę woblera??? Chyba nic więcej, dobrze mi się wydaje?

Kotwiczki i umiejscowienie oczka do przywiązania.

Prawda.

Tomek, największy wpływ na pracę woblera masz Ty wink: .
tomek79
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 9:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No co Ty, Zippo, nie gadaj! ;)
kefaspirit
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 11, 2008

Miejscowoœć: Zabrze
PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek zapomniałeś jeszcze o rodzaju materiału z jakiego jest zrobiony wobler wesoly
Przy tej samej wadze ogólnej wobler zrobiony z balsy czy pianki będzie energiczniej pracował niż taki wyrzeźbiony z dębiny-tak przynajmniej sie domyślam, bo swoje wszystkie robie z lipy lol
sirkal
Kierownik steru
Kierownik steru

Dołšczył: Feb 09, 2008

Miejscowoœć: Bielsko-Biała
PostWysłany: Piš Lis 21, 2008 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba już została tylko prędkość prowadzenia wink:
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006

Kraj: Norwegia
Miejscowoœć: Sola
PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sirkal napisał:
To chyba już została tylko prędkość prowadzenia wink:

A figa! usmiech

Podobno ważną ( :roll: )rolę odgrywa sposób połączenia żyłki z woblerem, szczególnie w najmniejszych modelach.

Podobno, ponieważ sam tego nie zauważyłem ( nie łowię na wobki krótsze niż 5 cm).
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na 5-cm, smukłym wobku już widać różnicę miedzy połączeniem zwykłą agrafką, a odpowiednim węzłem.
DJ_Krystus
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 02, 2006

Miejscowoœć: Pleszew
PostWysłany: Sro Lis 26, 2008 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja też się przyłącze usmiech . Jeszcze nie strugam, ale mam pytanko usmiech , a dokładniej : Gdy już wytne rowek na stelarz, "wtykne" do niego ten stelarz to czym "zatkać" pozostałą szczeline :?:
Sorrki ze nie używam wyrafinowanego słownictwa ale dopiero zaczynam usmiech Heh lol

Pozdrowienia 8)
DJ KRYSTUS nie klamie - przedstawia swoja wersje wydarzen
DJ KRYSTUS nie śpi - DJ KRYSTUS czuwa!
tomek79
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sro Lis 26, 2008 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krystek ja tam nie mam doświadczenia, ale w tym przypadku chyba mogę Ci podpowiedzieć. Kup sobie masę szpachlową do drewna, koszt pare złotych, albo skombinuj mączkę drewnianą od stolarza albo z własnej produkcji, powstałą po szlifowaniu drewna papierem albo pilnikiem i następnie dodaj tą mączkę do jakiegoś lakieru, Caponu albo kleju "Wikol" i rowek zaszpachlujesz tą papką.
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DJ_Krystus napisał:
To ja też się przyłącze usmiech . Jeszcze nie strugam, ale mam pytanko usmiech , a dokładniej : Gdy już wytne rowek na stelarz, "wtykne" do niego ten stelarz to czym "zatkać" pozostałą szczeline :?:
Sorrki ze nie używam wyrafinowanego słownictwa ale dopiero zaczynam usmiech Heh lol

Pozdrowienia 8)

DJ, wypełnienie rowka to nie tylko samo jego zapchanie. Pamiętaj, że musisz zalać rowek czymś solidnym, aby stelaż pozostał na swoim miejscu niezależnie od tego, co będziesz robił z woblerem. Dlatego najpierw wciśnij w rowek klej epoksydowy, aby porządnie związał stelaż i drewnianą kształtkę. Wierzch rowka zaszpachluj i wyrównaj papierkiem ściernym.

A tak na marginesie, to chyba nie było tematu związanego z robieniem woblerów, którego tu nie poruszyliśmy. Czasami ilość pomysłów różnych rzemieślników dawała takie pole do manewrów, że każdy mógł coś dla siebie znaleźć. Pamiętaj, że najprostsze sposoby są najlepsze, jeśli coś można kupić w sklepie, co się sprawdza to nie ma sensu łazić i szukać rozwiązań tańszych o 0,5-1 zł w przeliczeniu na 1000 woblerów. Szkoda zachodu i czasu, który można wykorzystać na struganie.
rymek
Operator wioseł
Operator wioseł

Dołšczył: Dec 13, 2006

Miejscowoœć: Kołczewo
PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Jeśli chodzi o zapychanie nacięć ja np.zalewam je żywicą polisterynową .Szybko schnie i jest mocna tylko że smerfi trochę.
A mam pytanko ,jakie używacie farby do areografu jeśli malujecie nim woblerki ?
Zarzucacz kwalifikowany

Dołšczył: Dec 31, 2006

Miejscowoœć: Wejherowo
PostWysłany: Piš Lis 28, 2008 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !

Próbował ktoś z Was wymieszać Distal z talkiem zamiast opiłek drewna ? Jakie były wyniki, czy klej nie tracił na wytrzymałości ?

Pozdrawiam wink:
Redaktor Portalu

PostWysłany: Pon Gru 01, 2008 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szymel napisał:
Witam !

Próbował ktoś z Was wymieszać Distal z talkiem zamiast opiłek drewna ? Jakie były wyniki, czy klej nie tracił na wytrzymałości ?

Pozdrawiam wink:

Już kiedyś o tym pisałem. Ja mieszałem z talkiem przez jakiś czas. Mieszanka nie traci absolutnie nic na wytrzymałości, a dodatkowo łatwiej się ściera przy obróbce.
jobda
Dyrygent holu
Dyrygent holu

PostWysłany: Sro Gru 03, 2008 12:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jw wypełniam samym distalem. Szlifuje iglaczkiem, a potem drobnym papierkiem. Dosłownie minutka roboty.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: