Nasza rodzima troć w systematyce ichtiologicznej została wyróżniona już w roku 1780 i występowała pod nazwą łososiopstrąg. Swoją właściwą nazwę troć otrzymała dopiero w roku 1864.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 469 Zalogowani 0 Wszyscy 469
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 7:17 pm Temat postu: Kropeczki na woblerze
Witam, mam pytanie tego typu jak robić małe kropeczki na woblerze by były równiutkie bo pędzelkiem to jakoś nie bardzo wychodzi a wiem że oczy można wykałaczką du uszu, ale nie wiem czy da sie również tym znacznie mniejsze kropeczki w których będą następne mniejsze np. KLIKNIJ _________________ Poszanujmy rybę C&R
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 16, 2006 Posty: 1607
Kraj: Norwegia Miejscowoć: Sola
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 8:27 pm Temat postu: Re: Kropeczki na woblerze
Zwierzak_02 napisał:
Witam, mam pytanie tego typu jak robić małe kropeczki na woblerze by były równiutkie bo pędzelkiem to jakoś nie bardzo wychodzi a wiem że oczy można wykałaczką du uszu, ale nie wiem czy da sie również tym znacznie mniejsze kropeczki w których będą następne mniejsze np. KLIKNIJ
Da się, ja tak właśnie robię.
Milan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 18, 2003 Posty: 1890
Kraj: Polska Miejscowoć: Nowa Dęba
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 10:37 pm Temat postu:
Zwierzak, tym samym patyczkiem można zrobić dwie różnej wielkości kropeczki. Gdy na wykałaczce masz kropelkę farby kropka będzie ,,duża" kolejna zrobiona kropka tym samym patyczkiem bez ponownego maczania w farbie da nam kropkę trochę mniejszą. Kiedy chcesz zrobić jedna kropkę na drugiej (w przypadku pstrągowego malowania) patyczek zanurz w białej farbie a następnie ,,siup" odciśnij na woblerku. Następnie dy biała już przeschnie nakładamy czerwony... maczamy w farbie i odciskamy ALE NIE NA WOBLERZE tylko na kawałku niepotrzebnego drewienka po czym tym samym patyczkiem odciskamy czerwoną kropkę na białej wcześniej już wykonanej. Tak samo możemy robić kropeczki czarne. Ewentualnie możesz macać ostry koniec gwoździa czy wiertełka, główkę szpilki. Tymi sposobami również wykonasz malutkie kropeczki.
P.S. Czarne kropeczki takie jak na tej Erce możesz wykonać także markerem którym wykonujesz podpis czy malujesz np skrzela czy linie naboczną. Uważaj aby marker nie gryzł się z lakierem. Ja właśnie tym sposobem robię najmniejsze czarne nakrapianie. _________________ Bieroo Paniee???
prusak Łowca Klenia
Dołšczył: Jan 23, 2006 Posty: 508
Kraj: Polska Miejscowoć: Krupski Młyn
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 6:39 am Temat postu: Re: Kropeczki na woblerze
Ja kropki pstrążkom robię za pomocą cieniutkiego pędzelka, można też patyczkiem do uszu albo wykałaczką. Polecam farby akrylowe używane przez artystów - wysychają bardzo szybko i nie gryzą sie z poliuretanem. Czarne, małe kropki można robić cienkim markerem, należy wcześniej sprawdzić czy nie spłynie po pomalowaniu poliuretanem, ja nie sprawdziłem nowego mark. i mam teraz tęczaki w paski :roll:
Zwierzak_02 napisał:
by były równiutkie bo pędzelkiem to jakoś nie bardzo wychodzi
A czy muszą być idealnie okrągłe? Zobacz fotki pstrągów :
Zwierzak_02 Nastawiacz podpórek
Dołšczył: Apr 18, 2008 Posty: 40
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 2:38 pm Temat postu:
Dzięki Panowie. Ja obecnie mam akrylowe w takich tubkach lecz trochę ciężko się nimi kropeczki robi bo nie wychodzi ładna kropeczka tylko w środku kropy jest dziurka. Czy lepsze były by typowo modelarskie ??
A jeśli chodzi o spraye to jakich używacie, uniwersalnych czy innych ?? (możecie podać markę) _________________ Poszanujmy rybę C&R
dzepetto Redaktor Portalu
Dołšczył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowoć: Łężyca
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 2:54 pm Temat postu:
Zwierzak_02 napisał:
trochę ciężko się nimi kropeczki robi bo nie wychodzi ładna kropeczka tylko w środku kropy jest dziurka.
Nakładaj cieńsze warstwy gdy malujesz te kropeczki, bo zawsze przy schnięciu będzie pękać środek. Kropki możesz też robić zwykłym tuszem kreślarskim. Warto zakupić rapidograf, koszt się szybko zwróci. I zapewniam Cię, że nieregularne kropki wyglądają bardziej naturalnie, szczególnie jeśli chcesz ich umieścić na woblerku znaczną ilość.