Samica sandacza składa od 25 do 500 tys., a jak podają niektóre źródła do 900 tys. sztuk jaj (średnio 200 tys./1 kg masy ciała). Na tarło wraca co roku w te same miejsca tarliskowe.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 471 Zalogowani 0 Wszyscy 471
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 6:43 pm Temat postu: Struganie woblerów - zbiór przydatnych linków
Witam
Można powiedzieć, że istnieje pewna grupa tematów, która cyklicznie (praktycznie z precyzją szwajcarskiego zegarka) wraca na forum mimo, że była wałkowana wzdłuż i wszerz wiele razy. Nie wnikając w szczegóły dlaczego tak niewiele osób przegląda stare tematy (informacje w nich zawarte są przeważnie wciąż aktualne), postanowiłem się chwilkę pobawić i stworzyć ten temat, w którym postaram się zebrać w linki całą dotychczasową działalność strugaczy na PW )
To by było na tyle, jeżeli chodzi o artykuły. Warto też zwrócić uwagę, na nasze forum, które również zawiera masę informacji na temat strugania. Forum sprzętowe:
I jeszcze taki mały bonus z forum ogólnego (tutaj zasugerowałe się datą rejestracji Prusaka (miałem jeszcze na oku Andzię i Dzepetta, bo jakby nie patrzeć to ich rozmowy i ich porady stanowią trzon informacji o struganiu, a że Prusak był od nich szybszy w rejestracji to na niego padło, mam nadzieję, że się nie obrazi .
Jako, że forum sprzętowe nie od razu zbudowano, pogrzebałem w ogólnym
I na koniec mała dygresja, dotycząca nie bezpośrednio strugania wobków.
Klik 1 Klik 2 Klik 3
Sam jestem początkującym... i to bardzo początkującym strugaczem woblerów, samo tworzenie przeze mnie tego tematu jakoś mi się nie podobało, ze względu na to że wyszczególniam i wklejam linki, gdy wokół mnie istnieje x-dziesiąt pogawędkowiczów bijących mnie doświadczeniem.
Chcę tylko zaznaczyć, że ludzie prezentujący tutaj swoje artykuły, udzielający rad, wymieniający się informacjami, zdradzający swoje tajniki, zrobili to bezinteresownie.
Nie wzięli za to ani złotówki, a ich jedyną zapłatą za to może być duma i satysfakcja, że tyle osób uczy się w oparciu o ich wiedzę i doświadczenie.
Dlatego też niemoralnym wydaje mi się korzystanie z ich porad do celów zarobkowych (tutaj jest to zaznaczone jako niemoralne, ja mam na to bardziej wulgarne określenie : ).
Oczywiście nie jest to niezgodne z prawem obowiązującym (nie doszły mnie jeszcze słuchy by któryś z pogawędkowiczów opatentował swoje wobki w urzędzie patentowym), i nie mam zamiaru tutaj rozwijać wątku o moralności, bo nie temu to służy. Ale mam nadzieję, że każdy to zrozumie i podda własnemu osądowi
Z galerią powinienem się wyrobić do soboty... mam nadzieję.
Ostatnio zmieniony przez pietruch dnia Czw Mar 11, 2010 4:05 pm, w całości zmieniany 5 razy
dzepetto Redaktor Portalu
Dołšczył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowoć: Łężyca
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 6:50 pm Temat postu:
Pietruch, odwaliłeś kawał dobrej roboty. Niech ktoś teraz założy wątek o produkcji woblerów, to normalnie zbanuję :
SSG Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 02, 2006 Posty: 4828
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 6:52 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
Pietruch, odwaliłeś kawał dobrej roboty. Niech ktoś teraz założy wątek o produkcji woblerów, to normalnie zbanuję :
Rozumiem ,że ten wątek został przyklejony?
A tak w ogóle to co potrzeba aby zacząć strugać? :-D
Milan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 18, 2003 Posty: 1890
Kraj: Polska Miejscowoć: Nowa Dęba
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 11:38 pm Temat postu:
SSG napisał:
dzepetto napisał:
Rozumiem ,że ten wątek został przyklejony?
A tak w ogóle to co potrzeba aby zacząć strugać? :-D
Chęci Dociu, Chęci i nic więcej. Strugać zacząłem korpusy leżą i czekają... czego potrzeba aby je wykończyć ??? :
Edit:
W sumie już wiem co trzeba zrobić. Jutro siadam do lektury i nabieram apetytu:) _________________ Bieroo Paniee???
Wichura Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jan 06, 2003 Posty: 895
Kraj: Polska Miejscowoć: Toruń
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:01 pm Temat postu: Re: Struganie woblerów - zbiór przydatnych linków
pietruch napisał:
... postanowiłem się chwilkę pobawić i stworzyć ten temat, w którym postaram się zebrać w linki całą dotychczasową działalność strugaczy na PW )
O chłopie, niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi _________________ pzdr
Krętacz drobiu
farti Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jan 19, 2003 Posty: 1983
Kraj: UK Miejscowoć: ...
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:20 pm Temat postu:
No ja też jestem pod wrażeniem. I od razu wrzuciłem temat
farbki do woblerów , hmmmm... chyba ten mogłeś sobie darować. 8)
pietruch Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:49 pm Temat postu:
farti napisał:
No ja też jestem pod wrażeniem. I od razu wrzuciłem temat
farbki do woblerów , hmmmm... chyba ten mogłeś sobie darować. 8)
Teoretycznie tak. Jednak skoro już taki istnieje, to co stoi na przeszkodzie by go rozbudować, lub by tam prowadzić dyskusje, niż zakładać kolejny nowy temat?
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 9:04 pm Temat postu:
Pietruch zapomniałeś o balsie : _________________ Bieroo Paniee???
DJ_Krystus Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 02, 2006 Posty: 611
Kraj: Polska Miejscowoć: Pleszew
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 9:14 pm Temat postu:
Już cicho cicho, bo narazie to mi jeszcze nikt sensownie nie odpowiedział.... :evil: _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
DJ KRYSTUS nie grozi - uswiadamia o przyszlosci
DJ KRYSTUS nie rozkazuje - stanowczo doradza
DJ KRYSTUS nie klamie - przedstawia swoja wersje wydarzen
DJ KRYSTUS nie śpi - DJ KRYSTUS czuwa!
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:04 pm Temat postu:
DJ_Krystus napisał:
Już cicho cicho, bo narazie to mi jeszcze nikt sensownie nie odpowiedział.... :evil:
Krystus, zastanów się jakie szerokie będą Twoje woblerki?? Ja teraz dłubie (tzn staram się) w balsie 15 mm i wydaje mi się, że jest aż nadto wystarczająca do wobków 5cm. Nawet lepsza byłaby taka jak miałem wcześniej czyli 12 mm bo bardzo pękate robię małe woblerki do 3 cm. Pamiętaj, żeby wybrać balsę z lekką nadkładką ok 2mm niż ostateczna szerokość. _________________ Bieroo Paniee???
DJ_Krystus Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 02, 2006 Posty: 611
Kraj: Polska Miejscowoć: Pleszew
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 9:35 pm Temat postu:
Już zamówiłem 15mm, po przeczytaniu jednego z tematów, doszedłem do owej decyzji, choć wcześniej myślałem, że i 3cm będzie za mała .
Pozdrowienia 8) _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
DJ KRYSTUS nie grozi - uswiadamia o przyszlosci
DJ KRYSTUS nie rozkazuje - stanowczo doradza
DJ KRYSTUS nie klamie - przedstawia swoja wersje wydarzen
DJ KRYSTUS nie śpi - DJ KRYSTUS czuwa!
KrzychoXXX Czyściciel gumiaków
Dołšczył: Jan 04, 2010 Posty: 3
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 3:28 pm Temat postu:
Witam wszystkich jestem nowy i mam pytanie czy jak pomaluje woblera lakierem do paznokci to muszę go jeszcze malować lakierem np domalux czy to jest konieczne ??pozdrawiam
Jarokowal Redaktor Portalu
Dołšczył: May 23, 2004 Posty: 1597
Kraj: Polska Miejscowoć: Wrocław
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 3:35 pm Temat postu:
Tak, lakier do paznokci nie jest wystarczającym zabezpieczeniem dla drzewa. Taki woblerek szybko ulegnie zniszczeniu. Uważaj jednak aby lakier do paznokci nie zachodził w reakcję z innym lakierem> Z mojego doświadczenia wiem, że Domalux potrafi mocno reagować z niektórymi lakierami. _________________ www.jarokowal.cal.pl
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 3:35 pm Temat postu:
KrzychoXXX napisał:
Witam wszystkich jestem nowy i mam pytanie czy jak pomaluje woblera lakierem do paznokci to muszę go jeszcze malować lakierem np domalux czy to jest konieczne ??pozdrawiam
Witam na forum. Na początek pewnie wystarczy takie malowanie, ale... po pewnym czasie stwierdzisz, że lepiej i taniej kupić poliuretan i w nim wymoczyć woblerki. Powłoka tak wykonana jest nieporównanie trwalsza, a cena lakieru do paznokci... hmm w przeliczeniu na jego ilość to jakiś kosmos. Za 30 zł kupisz litr poliuretanu i przy odpowiednim przetrzymywaniu posłuży wystarczająco długo.
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 3:52 pm Temat postu:
Dzieki mam jeszcze jedno pytanie ten poliuretan to farba czy jakis lakier
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 4:01 pm Temat postu:
Jest to lakier- do woblerów najlepszy jest lakier poliuretanowy do parkietów (ja polecam Hartzlack- domalux zmienił się jakiś czas temu i nie jest już tak twardy jak dawniej).
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 4:05 pm Temat postu:
Dzieki napewno zakupie ten lakier pozdrawiam
Artgur Operator wędziska
Dołšczył: Dec 01, 2010 Posty: 178
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Piš Sty 07, 2011 8:18 pm Temat postu:
Poczytałem i już sobie cały sprzęcik skompletowałem i zaczynam strugać.
Dzięki za taką wstawkę
Pozdrawiam Artur
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 1:14 pm Temat postu:
Strugaj Artgur, strugaj. No chyba, że masz ciekawsze zajęcia w zimowe wieczory ;)
Artgur Operator wędziska
Dołšczył: Dec 01, 2010 Posty: 178
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 8:37 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
Strugaj Artgur, strugaj. No chyba, że masz ciekawsze zajęcia w zimowe wieczory ;)
Z exżoną układa się już całkiem dobrze i woli jak dłubię wobki w domu niż miałbym być poza domem
Jak będę miał już całkiem zrobione parę sztuk i sprawne to zdjęcia wrzucę.
Synek tylko czeka aż "rybki" będą gotowe
piwolub Hodowca rosówek
Dołšczył: Feb 01, 2011 Posty: 23
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 6:26 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
Aj waj, jakby to Żyd Rozenzweig powiedział !
Gdybyś kogoś takiego zbanował, to byś się skompromitował. No, patrz Pan, nawet mi się zrymowało A tak na poważnie, to należy docenić wysiłek pietrucha w kolekcjonowaniu linków internetowych i......nic poza tym.
Te linki są pomocne, ale nie rozwiązują jednego, bardzo ważnego problemu......jak wkleić stery do tych korpusów. Stery z poliwęglanu oczywiście, bo innego materiału nie bierzemy pod uwagę. No i jak je wkleić ? Wie ktoś z Miszczów ? Come on !
Ja wiem, zupełnie przez przypadek i jest to kosmiczna technologia bo PC, czyli poliwęglan, prawie z niczym nie da się skleić. Taki obrzydliwy, wredny, wręcz PiS-owski materiał
Jest tylko jeden klej na świecie, który pozwala skleić PC z pianką PU i jeden do połączeń PC z drewnem. Czy któryś z "Miszczów" Popierdółek Wedkarskich zna te kleje ? Jeśli tak, to prosimy o uchylenie rąbka tajemnicy i podanie nazwy tego kleju i jego producenta. Obiecuję skrzynkę zacnego polskiego piwa niepasteryzowanego, którą prześlę pocztą na swój koszt 8)
Pozdrawiam serdecznie !
piwolub
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 6:40 pm Temat postu:
Widzę, iż kolega Piwolub szuka "kleju" : . Może skończyć się takie szukanie przyklejeniem w najlepszym wypadku ostrzeżenia : .
kot_bury Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 21, 2005 Posty: 581
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:18 pm Temat postu:
Jako jeden z wielu: klej Weld-on 45 a 400ml za 183.00 zł. Nie demonizuj sprawy klejenia PC bo nie wymaga to kosmicznych technologii tylko podstawowej wiedzy na temat klejenia różnych materiałów.
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:25 pm Temat postu:
Robert napisał:
Widzę, iż kolega Piwolub szuka "kleju" : . Może skończyć się takie szukanie przyklejeniem w najlepszym wypadku ostrzeżenia : .
Roberto, nasz francuski łączniku....dzięki za ostrzeżenie
Wybacz, ale nie załapałem Twojej przewodniej myśli - za co niby miałbym dostać owe ostrzeżenie !! Za brak posłuszeństwa lub spolegliwości wobec przewodniej siły portalu ? O co Tobie chodzi ?
Ja jedynie zadałem pytanie do Miszczów tego fachu i oczekuję fachowej odpowiedzi. Zbyt dużo jest na naszym rynku chłamu za duże pieniądze, w którym odpadają stery w 7/10 woblerów. Szanowny kolego, mam nadzieję, że zrozumiałeś moje przesłanie i przestaniesz straszyć mnie francuską Komuną, z której wszyscy dziś w Europie leją w gacie ze śmiechu
Pozdrawiam serdecznie !
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:32 pm Temat postu:
kot_bury napisał:
Jako jeden z wielu: klej Weld-on 45 a 400ml za 183.00 zł. Nie demonizuj sprawy klejenia PC bo nie wymaga to kosmicznych technologii tylko podstawowej wiedzy na temat klejenia różnych materiałów.
Pudło kolego !!!
Ten klej nie trzyma, ponieważ jest opracowany głównie do wiązania tworzyw i metali. Do pianki PU i drewna w ogóle się nie nadaje. Pomieszałeś kategorie. Dasz mi woblera i wyrwę ster w ręku bez stosowania większej siły. A jest taki klej, który trzyma nadzwyczajnie mocno. Cały czas mówię o połączeniu PC z drewnem lub pianką PU. Nie mieszajmy pojęć. Choćbyś walił młotem, to steru nie wyrwiesz. I to jest właśnie ta kosmiczna technologia. Znasz nazwę i producenta tego kleju ?
jerkteam Donosiciel kawy
Dołšczył: Feb 15, 2007 Posty: 10
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:39 pm Temat postu:
piwolub napisał:
A jest taki klej, który trzyma nadzwyczajnie mocno.
..... a reszta to CHRUST.....!!!
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:41 pm Temat postu:
piwolub napisał:
kot_bury napisał:
Pudło kolego !!!
Ten klej nie trzyma, ponieważ jest opracowany głównie do wiązania tworzyw i metalali. Do pianki PU i drewna w ogóle się nie nadaje. Pomieszałeś kategorie. Dasz mi woblera i wyrwę ster w ręku bez stosowania większej siły. A jest taki klej, który trzyma nadzwyczajnie mocno. Choćbyś walił młotem, to steru nie wyrwiesz. I to jest właśnie ta kosmiczna technologia. Znasz nazwę i producenta tego kleju ?
A powiedz po kiego czorta spoina ma być mocniejsza od woblera z balsy, czy pianki PU?
I rzeczowo: Weld-on 10 do łączenia PC z PU oraz Weld-on 45 do łączenia PC z drewnem.
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:46 pm Temat postu:
Petrus, petrus, petrus.... :?
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:58 pm Temat postu:
Widzę kolego, że jesteś dzisiaj w szampańskim nastroju : . Nie wiem czy to jest przyczyną balansowania na wąskiej krawędzi granicy szacunku do użytkowników PW. Zatracasz, bowiem sedno spraw, o które pytasz "wklejając" w między czasie podteksty, które irytują : .
W pewnej chwili przewodnia siła portalu może przypomnieć sobie znaczenie kilku kolorowych, przycisków : . A słowo daje, że nie chce : .
Na temat francuskiej komuny masz do powiedzenia tyle, co na temat kleju, zatem daj sobie spokój : .
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Nie Maj 08, 2011 7:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 7:59 pm Temat postu:
pietruch napisał:
Pietruch, no co Ty, nie żartuj, poważnie mówisz
Kleje, które wymieniono nie są przeznaczone do klejenia różnych materiałów. One są idealne do połączeń meta-metal, tworzywo sztuczne-tworzywo sztuczne i nic poza tym tak naprawdę. Ja mam informacje z pierwszej ręki, od wielkich graczy na światowych rynkach. Kleje zostały opracowane specjalnie dla nich. Czekam na Wasze odpowiedzi-podpowiedzi. Błyśnijcie wiedzą strugacze i strugaczki Jak na razie kiepsko Wam idzie, ale początki są zawsze trudne.
Czekam na konkrety. Pozdrawiam !
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 8:12 pm Temat postu:
Robert napisał:
Widzę kolego, że jesteś dzisiaj w szampańskim nastroju : . Nie wiem czy to jest przyczyną balansowania na wąskiej krawędzi granicy szacunku do użytkowników PW. Zatracasz, bowiem sedno spraw, o które pytasz "wklejając" w między czasie podteksty, które irytują : .
W pewnej chwili przewodnia siła portalu może przypomnieć sobie znaczenie kilku kolorowych, przycisków : . A słowo daje, że nie chce : .
Na temat francuskiej komuny masz do powiedzenia tyle, co na temat kleju, zatem daj sobie spokój : .
Ależ Szanowny Robercie, nie jestem w szampańskim nastroju. Nic z tych rzeczy ! Piję sobie właśnie wspaniałą Cavę z winnicy Codorniu. To samo co Champagne, tylko hiszpańskie, z okolic Barcelony i kosztujące w porywach 15euro w PRL.
Co do sedna sprawy.......to zadałem pytanie specom od woblerów i jakoś nikt nie potrafi na nie odpowiedzieć. Jako doświadczony wędkarz i zapewne pijca Szampanów masz świadomość, że ster w woblerze to podstawa. Bez tego duperelka cały wobler nadaje się na śmietnik. No chyba nie trzeba tego tłumaczyć nikomu.
Widzę, że nadal brniesz w ideach komunizmu francuskiego i ciągle mnie straszysz Adminem. Wybacz, ale ten wspaniały zryw rewolucyjny ludności Paryża trwał zaledwie od 18 marca do 28 maja 1871 roku. Cienizna Robercie straszna
Zadałem konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi. Jak na razie NIKT nie udzielił jej prawidłowo. Te kleje, które strugacze stosują to amatorka (bez urazy oczywiście) A, że to trzyma (na troszkę dłużej) to mnie wcale nie dziwi.
Pozdrawiam serdecznie !
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 8:16 pm Temat postu:
piwolub napisał:
pietruch napisał:
Pietruch, no co Ty, nie żartuj, poważnie mówisz
Kleje, które wymieniono nie są przeznaczone do klejenia różnych materiałów. One są idealne do połączeń meta-metal, tworzywo sztuczne-tworzywo sztuczne i nic poza tym tak naprawdę. Ja mam informacje z pierwszej ręki, od wielkich graczy na światowych rynkach. Kleje zostały opracowane specjalnie dla nich. Czekam na Wasze odpowiedzi-podpowiedzi. Błyśnijcie wiedzą strugacze i strugaczki Jak na razie kiepsko Wam idzie, ale początki są zawsze trudne.
Czekam na konkrety. Pozdrawiam !
Wiesz co to za intytucja: USPTO? Jak nie to sobie wygooglaj. A równowartość tej skrzyneczki piwa przelej na poniższe konto:
Z dopiskiem: Na dom Dziecka w Białochowie od przyjaciól z PW.
P.s.
Podziwiam Cię tylko za jedno. Jesteś chyba jedynym gościem w necie, który jest w stanie pójść na Plac Zamkowy w Warszawie i powiedzieć Zygmuntowi III Wazie: "Pan tu nie stał" .
Ostatnio zmieniony przez kot_bury dnia Nie Maj 08, 2011 8:26 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 8:23 pm Temat postu:
Właściwie to nie wiem, jaki jest cel byś pisał o kleju, którego nikt poza Tobą nie zna : .
Jeżeli pragniesz zabłysnąć wiedzą w temacie to najzwyczajniej podaj zainteresowanym nazwę tej kosmicznej substancji i producenta. Gdybyś zaczął od tego na pewno nie musiałbyś pisać o francuskiej komunie, o której i tak dalej nic nie wiesz : .
15 euro za butelkę…wybacz, ale szampan w tej cenie to raczej smakowo beaujolais nouveau albo cidre : .
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 8:25 pm Temat postu:
Człowieku jak chcesz się wyżyć to posiłuj się z Robertem Burneike albo idź na siłownię. Wyrywanie sterów woblerom jest takim samym wyczynem jak upuszczenie kromki chleba posmarowanej masłem, tak by spadła masłem do dołu.
Zastosowanie super technologii w woblerach (szczególnie hand-made) ma taki sam sens, jak kupowanie sprzętu za tysiące złotych i siedzenie w domu, bo nie ma się za co pojechać na ryby. Ster nadaje pracę przynęcie oraz głebokość na jaką schodzi. Za hol ryby odpowiada co innego. I poza urazami mechaniczmymi ( walnięcie o drzewo, kamienie, zaczep) nigdy mi ster z woblera nie wypadł. Być może dlatego, że ja nimi staram się łowić, a nie siedzę w domu z kombinerkami i czerwony z wysiłku popierduję sobie nad woblerem, ryzykując pęknięciem żyłki, jaka chyba Tobie wieczorem pękła, bo masz dylemat rodem z mniej szlachetnego zakończenia pleców...
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 9:49 pm Temat postu:
Piwolubie, jeszcze jakiś czas temu pisałeś, że nie ma na świecie kleju, który połączyłby drewno z PC. Wspomniałeś nawet, że taki potentat jak "Henkel" nie dał rady, na co ja Ci odpisałem, że Rapala jakoś wkleja stery i poradziła sobie bez Henkela. Zajrzyj w stare posty, to przyznasz mi rację, tę wymianę zdań akurat pamiętam
Ludzie często śmieją się z głupiutkich blondynek, przywołują przykłady ich błyskotliwych przebłysków zastanawiając się po co one się rodzą. A czy ktokolwiek wyobraża sobie świat bez tych blondyneczek? Nie da się, potrzebne i one.
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 9:50 pm Temat postu:
No cóż.....pomijając typową, złośliwą, internetową sr.....kę PW, czekam na konkrety. Czekam cierpliwie, bez urazy i frustracji. Wasze kąśliwe uwagi są komiczne i jak zawsze traktuję je jako Waszą słabość. Niech Wam będzie
Wy się już nie zmienicie
Co do kleju.....jest to substancja używana przez trzech największych producentów woblerów na świecie. Ale czy Wy w ogóle wiecie o kim ja mówię ? No niech się ktoś pochwali wiedzą na ten temat. A jest to, jak powiedziałem, kosmiczna technologia. Nie ma dziś na rynku gotowego kleju, który by łączył trwale piankę PU lub drewno z PC. Oczywiście poza tymi, o których piszę. Bo te kleje zostały opracowane specjalnie dla tych firm.
Czekam dalej na odpowiedzi od fachowców. Jako podpowiedż powiem jedynie tyle, że koszt takiego spoiwa jest szokująco wysoki, ale używa się go w śladowych ilościach.
pozd
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 9:52 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
Piwolubie, jeszcze jakiś czas temu pisałeś, że nie ma na świecie kleju, który połączyłby drewno z PC. Wspomniałeś nawet, że taki potentat jak "Henkel" nie dał rady, na co ja Ci odpisałem, że Rapala jakoś wkleja stery i poradziła sobie bez Henkela. Zajrzyj w stare posty, to przyznasz mi rację, tę wymianę zdań akurat pamiętam
Ludzie często śmieją się z głupiutkich blondynek, przywołują przykłady ich błyskotliwych przebłysków zastanawiając się po co one się rodzą. A czy ktokolwiek wyobraża sobie świat bez tych blondyneczek? Nie da się, potrzebne i one.
Pokaż mi te posty, a przyznam Ci rację.
Firma Henkel jest jeszcze na etapie walenia kup w pampersa i daleko jej do dwóch koncernów chemicznych, o których ja piszę. Fantazjujesz szanowny kolego Akurat Rapala jest jedną z tych firm, o których ja piszę. Wiesz jaki klej używają ? Napisz ! Czekamy.
Godz. 6:26 pm
Jest tylko jeden klej na świecie, który pozwala skleić PC z pianką PU i jeden do połączeń PC z drewnem.
Godz. 7:32 pm
A jest taki klej, który trzyma nadzwyczajnie mocno. Cały czas mówię o połączeniu PC z drewnem lub pianką PU.
Godz. 7:59 pm
Ja mam informacje z pierwszej ręki, od wielkich graczy na światowych rynkach. Kleje zostały opracowane specjalnie dla nich.
Godz. 9:50 pm
Co do kleju.....jest to substancja używana przez trzech największych producentów woblerów na świecie.
Nie ma dziś na rynku gotowego kleju, który by łączył trwale piankę PU lub drewno z PC. Oczywiście poza tymi, o których piszę. Bo te kleje zostały opracowane specjalnie dla tych firm.
8O :?:
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 8:15 am Temat postu:
piwolub napisał:
Ja mam informacje z pierwszej ręki, od wielkich graczy na światowych rynkach.
Tak, tak - wiemy. Podobno nawet na beatyfikacji JP II, wierni z całego świata pytali: A kto to jest ten facet ubrany na biało, który stoi obok Petrusa?
- Jak to kto? Papież.
Tu masz ciocię, tam masz wuja - znajomości masz od...
Ale Rapala stosuje właśnie ten klej, o którym piszę. Henkel do dzis go nie ma. Nie wiem co Ty chciałes mi udowodnić powyższym cytatem.
Jotes....widzę, że u kolegi bez zmian Latka lecą, a mentalność ciągle ta sama. Stefanologia stosowana !
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 11:12 am Temat postu:
piwolub napisał:
Latka lecą, a mentalność ciągle ta sama. Stefanologia stosowana !
Współczuję Ci, ale i tak Cię lubię.
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 12:00 pm Temat postu:
Jotes napisał:
piwolub napisał:
Latka lecą, a mentalność ciągle ta sama. Stefanologia stosowana !
Współczuję Ci, ale i tak Cię lubię.
A ja Ciebie nie lubię.
Najczęściej odzywasz nie mając absolutnie nic do powiedzenia na dany temat :roll:
Darek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 24, 2003 Posty: 822
Kraj: Polska Miejscowoć: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 8:16 pm Temat postu:
Aż chce się odpisać na te bzdety ale nie karmcie Trolla Panowie .
PS: Jotes a ja Cię lubię _________________ Marillion&Fish
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 8:28 pm Temat postu:
Darek napisał:
PS: Jotes a ja Cię lubię
Ja również. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
ziomek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 25, 2006 Posty: 1546
Kraj: Polska Miejscowoć: Tam gdzie Odra i Bóbr
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 8:35 pm Temat postu:
Haha, pacjent ponownie uciekł z psychiatryka.
Biedak (geniusz??), błąka się od portalu do portalu i nikt nie chce go przygarnąć. Ciężko będzie znaleźć, na tej planecie, godnego mu rozmówcę. _________________ "Człowiek będzie zdobywał coraz więcej i więcej, aż przyjdzie dzień, kiedy świat rzeknie: "Nie mam już nic więcej do ofiarowania" "
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 1:26 pm Temat postu:
ziomek napisał:
Haha, pacjent ponownie uciekł z psychiatryka.
Biedak (geniusz??), błąka się od portalu do portalu i nikt nie chce go przygarnąć. Ciężko będzie znaleźć, na tej planecie, godnego mu rozmówcę.
Jesteś typowym "betonem" Popierdółek Wędkarskich
Agresja, nienawiść i chamstwo - to twoje cechy.
Nigdy mnie na oczy nie widziałeś, nic o mnie nie wiesz, a już mnie z błotem zmieszałeś. Jakim prawem ?
Masz coś konkretnego do powiedzenia na temat klejenia poliwęglanu, czy tylko piszesz, żeby robić zadymę i po chamsku mnie obrażać ?
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 1:44 pm Temat postu:
Myślę, że już wystarczy tych popisów "elokfencji", że o sprawdzonych wielokrotnie schematach powrotów nie wspomnę. A jak komuś nie pasuje atmosfera tego portalu... :
piwolub Hodowca rosówek
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 2:15 pm Temat postu:
Monk napisał:
Myślę, że już wystarczy tych popisów "elokfencji", że o sprawdzonych wielokrotnie schematach powrotów nie wspomnę. A jak komuś nie pasuje atmosfera tego portalu... :
Monk, ja nie narzekam, ale nie pasują mi na tym portalu takie chamskie wypowiedzi jak ta poniżej. Co to w ogóle ma znaczyć Monk ? Co to za poziom ?
"Haha, pacjent ponownie uciekł z psychiatryka.
Biedak (geniusz??), błąka się od portalu do portalu i nikt nie chce go przygarnąć"
Wybacz Adminie, ale dziwię się Tobie, że tolerujesz takie chamstwo i agresję. Jakim prawem ten burek ziomek mnie publicznie obraża ? Jakim prawem ? Ma Twoje przyzwolenie ? Bo wygląda na to, że ma.
Mnie się czepiasz, a nie zwracasz uwagi na prostactwo, które tu się rozgościło jak na swoim. No daj spokój Monk, nie spodziewałem się tego po Tobie !!!
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 2:58 pm Temat postu:
Miałem się w ogóle nie odzywać, ale trudno - skoro zacząłem.
Dziwnym trafem problemy pojawiają się zawsze, gdy ponownie, pod kolejnym nickiem się tutaj pojawisz. Widać nie jesteś przez kolegów lubiany - czy to tak trudno zrozumieć? Skoro nie mają ochoty z tobą rozmawiać na twoich zasadach - uszanuj to jak dorosły, dojrzały, inteligenty człowiek, którym z pewnością jesteś i nie wracaj tutaj "pod 1001 innych nicków". Nie chciałem tego napisać - ale przecież ma być szczerze.
Pytasz gdzie indziej kiedy dorośniemy? Fakt - nasza niedojrzałość przybiera najbardziej niewybaczalną formę, gdy jako osoby odpowiedzialne za ten portal, pozwalamy tobie tutaj wracać, udawać, że "to nie ty", a po kilku dniach czynić to, w czym czujesz się najlepiej.
A buraków bardzo proszę szukać gdzie indziej.
Myślę, że najsensowniejszym wyjściem będzie podjęcie decyzji, na którą sam się się zdobędziesz. Tak więc 2 minuty na przeczytanie tych słów z pewnością wystarczy i szukaj nowego nicka i napisz do nas ponownie, że zawsze jesteś w stanie tutaj wejść. Choć każdy o tym doskonale wie. :?
Wielka szkoda: stać- tym razem z dużej litery - Ciebie na znacznie więcej.
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2