Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Majus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jastrzębie Zdrój |
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 6:47 pm Temat postu: Wykres ci¶nienia atmosferycznego. |
|
|
Czy może kto¶ podpowiedzieć gdzie znajdę wykresy ci¶nienia??
Wpisuję różne hasła do googli i jako¶ nie daję rady.
Przeczytałem kilka artykułów o wpływie ci¶nienia na brania ryb i chciałbym sobie to zweryfikować z moimi lepszymi i gorszymi dniami nad wod±.
Macie jakie¶ swoje do¶wiadczenia w tym temacie ?? |
|
|
Jotes Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 7:06 pm Temat postu: |
|
|
Masz TUTAJ wybierz ¶rodkowy model i albo znajdĽ swoje miasto w spisie, albo wg współrzędnych. Te prognozy potrafi± się sprawdzić. :
Ps. Masz jeszcze jeden wykres, ale tu nie ręczę - ja mam zastrzeżenia do tego serwisu - TUTAJ tu też wpisz miasto i masz wsio... : |
|
|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Jak często bywa nie sprecyzowałem pytania. Nie chodzi mi o prognozy pogody ale o wykresy ci¶nienia z minionych okresów. Np. od pocz±tku lipca.
Wiem na przykład że 8 lipca ładnie brały duże leszcze ale nie pamiętam jakie wtedy było ci¶nienie, dzi¶ jest wysokie i w tym samym miejscu nie brały wcale. |
|
|
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tarnów |
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 7:53 pm Temat postu: |
|
|
S±dzę, że w Jastrzębiu Zdroju jest stacja meteorologiczna, a jak nie w Jastrzębiu to najbliższa Twojego miejsca zamieszkania. Najpro¶ciej zadzwonić do nich i grzecznie poprosić o podanie rozkładu ci¶nienia atmosferycznego dobowego w danym dniu. Zwykle nie robi± problemu.
Ja mam w domu stację pogody kupion± w Lidlu za około 50 złotych, która zapamiętuje poziomy ci¶nienia z całej doby. Nie tylko ci¶nienie ma wpływ na żerowanie, więc takie analizy obarczone będ± błędem. |
|
|
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół |
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 6:09 am Temat postu: |
|
|
Też mnię to interesuje - jakie było ci¶nienie atmosferyczne.
Jasna sprawa, że można dzwonić i na kopalnię - dział wentylacji - tam też rejestruje się ci¶nienia. Ale nie chodzi o to, by komu¶ ciagle zawracać głowę. Sam chętnie sprawdziłbym na Internecie, skoro byłaby taka możliwo¶ć. Nie doradzajcie, gdzie dzwonić a podajcie linka do Ľródeł :-) |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 6:43 am Temat postu: |
|
|
old_rysiu napisał: |
Też mnię to interesuje - jakie było ci¶nienie atmosferyczne.
Jasna sprawa, że można dzwonić i na kopalnię - dział wentylacji - tam też rejestruje się ci¶nienia. Ale nie chodzi o to, by komu¶ ciagle zawracać głowę. Sam chętnie sprawdziłbym na Internecie, skoro byłaby taka możliwo¶ć. Nie doradzajcie, gdzie dzwonić a podajcie linka do Ľródeł :-) |
Jedyne Ľródło IMGW już w zeszłym roku odmówiło darmowych informacji. Wszyscy, którzy mogli korzystać z zasobów za darmo obecnie musz± płacić. Wszystko jest na stronie IMGW. |
|
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 7:33 am Temat postu: |
|
|
"Karpie nie żeruj± przy ci¶nieniu powyżej 1009 hPa. Ta nieokr±gła warto¶ć potwierdzona jest statystycznie przez niejakiego Jarosława Kurka, który zebrał dane z połowu 766 rekordowych karpi na terenie całej Polski, by stwierdzić, że zaledwie 20 z nich złowionych zostało przy ci¶nieniu 1010 hPa i ani jeden przy dochodz±cym do 1020. Pozostałe 740 sztuk złowiono głównie przy ci¶nieniu w przedziale 990 – 1009 hPa"
Na podstawie tego artykuliku zachciało mnie się porównywać własne wyniki z panuj±cym w danej chwili ci¶nieniem. Pan Kurka dał rady a ja muszę zacz±ć prowadzić dzienniczek chyba :P
OLD_RYSIU Twój pomysł jest dla mnie bardzo dobry. tak rzadko mam te extra brania że spokojnie mogę się spytać w wentylacji mojej "ZOFII" |
|
|
Jotes Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 8:03 am Temat postu: |
|
|
Jarosław Kurek najprawdopodobniej bazował na danych ze zgłoszeń rekordowych karpi, nadsyłanych do redakcji WP - jest tam redaktorem.
Tobie chyba pozostaje na bież±co notowanie tych ci¶nień, bo do archiwów możesz nie mieć już możliwo¶ci wgl±du. Chociaż... mógłby¶ się zwrócić mailem do studentów z UW, prowadz±cych stronę Meteo, do której dałem Ci link - pewnie Ci nie odmówi±. Adresy masz na stronie głównej w linku. : |
|
|
SSG Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 8:23 am Temat postu: |
|
|
Pamiętać należy, ze ci¶nienie nie jest stałym elementem dla obszaru kraju. Wysoko¶ć ci¶nienia w jednym miejscu może być znacz±co odbiegaj±ca od wysoko¶ci ci¶nienia 30km dalej. |
|
|
Andrzej228 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Bory Tucholskie |
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o samo ci¶nienie to chyba najlepszym wyj¶ciem by było kupienie sobie barometru. Ja chyba sobie taki bajerek sprezentuję, tylko że znowu kasa, ale co się nie robi dla rybeczek. Je¶li chodzi o prognozy to studiuję te same co zapodał Jotes. _________________ Od 06.01.2009r godz. 14-tej zero zero,
nie zajarałem ani jednego szluga.
|
|
|
Marek_b Redaktor Portalu
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Może TO ci pomoże. _________________ ¦wiadomie dokonuj wyborów. |
|
|
Sajmon Starszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: Komorów |
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 9:42 am Temat postu: Re: Wykres ci¶nienia atmosferycznego. |
|
|
Majus napisał: |
Czy może kto¶ podpowiedzieć gdzie znajdę wykresy ci¶nienia??
Wpisuję różne hasła do googli i jako¶ nie daję rady.
Przeczytałem kilka artykułów o wpływie ci¶nienia na brania ryb i chciałbym sobie to zweryfikować z moimi lepszymi i gorszymi dniami nad wod±.
Macie jakie¶ swoje do¶wiadczenia w tym temacie ?? |
Je¶li masz woln± gotówkę, to możesz zaopatrzyć się w gps-a turystycznego garmin .Posiada on funkcję barometru który pokazuje Ci bardzo dokładnie wykres ci¶nienia atmosferycznego kilka dni wstecz! : |
|
|
|