@Old_rysiu W profilu nie podałem mojego miejsca zamieszkania bo waż± się jego losy . Emigracja zarobkowa niestety, więc nie wiem gdzie mnie rzuci los. W tym roku to muszę już nawet rybki odpu¶cić. Mam nadzieję że wrócimy do tematu jak się wszystko wyklaruje. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
fishmaniac Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 18, 2007 Posty: 651
Kraj: Polska
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 10:21 pm Temat postu:
old_rysiu napisał:
Dwa lata już się męczę z goł±bkami, ale już w tym roku co niektóre zjadałem :-) - oczywi¶cie zbierane samodzielnie.
Męczę się również i ja .Nie ma innej skutecznej metody niż próba smakowa i zapachowa(w przypadku, że wiesz na 100% że to goł±bek).
Zawsze zabieraj wodę do picia, jak masz zamiar je zbierać.Niektóre potrafi± nieĽle wypalić język i zrobić niesmak w ustach :
Gatunki, które udało mi się póki co rozpoznać to zielony, winny, błotny, kruchy(płowiej±cy?), i jadalny.S± najbardziej charakterystyczne i pospolite. _________________ I
Jezier Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 11, 2006 Posty: 830
Kraj: Polska Miejscowość: Oborniki ¦l±skie
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 10:47 am Temat postu:
Goł±bek czarniawy tez bardzo charakterystyczny, ale po usmażeniu wyczuwalna lekka goryczka, która mi nie przypadła do gustu...
fishmaniac Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jan 18, 2007 Posty: 651
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 3:19 pm Temat postu:
Nie próbowałem, zapach mi nie odpowiadał. Najlepsze s± zielonkawe i modrożółte, ale te s± zbierane przez większ± rzeszę ludzi. Reszta, jest często bezmy¶lne niszczona.Inny problem z goł±bkami to taki, że często s± zaczerwione. Czasem 90% odpada. _________________ I
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:00 am Temat postu:
Jezier napisał:
Goł±bek czarniawy tez bardzo charakterystyczny, ale po usmażeniu wyczuwalna lekka goryczka, która mi nie przypadła do gustu...
Na zlocie grzybowym ( Kaszuby ) było ich bardzo dużo. Spora ilo¶ć powędrowała do kuchni, gdzie z Jankiem przypiekali¶my je na masełku. Bardzo charakterystyczny zapach, który też nie za bardzo mi podchodził. Inne goł±bki były pyszne.
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony Poprzedni1, 2, 3
Strona 3 z 3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.