Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
woojoo Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 12:39 pm Temat postu: Pochwalcie się , co udało wam się rozmnożyć ? |
|
|
Moim największym sukcesem było trzykrotne rozmnożenie gurami złotych które złożyły ikrę we wgłębce wodnej której warstwa na powierzchni wody miała spokojnie jakie¶ 4-5 cm pocz±tkowo gdy wylęgły się larwy starałem się odławiać je do bocznego akwarium ale niestety, to był zły pomysł , przy kolejnych rozmnożeniach było już lepiej. Drugim niepełnym sukcesem było złożenie ikry w muszli po szczeżui przez dwie moje pielęgnice mekka , niestety z ikry nic się nie wykluło , samiec od dawna był jaki¶ karłowaty i trochę garbaty chyba miał za słabe nasienie i nie podołał  _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ? |
|
 |
welski Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: gdansk |
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Glonojady
karmilem takie maciupke rurecznikiem ,na szklo i zyletk± na miazgę
Kiryski
j.w
Akwarium było metrowe i wstawki co 25 cm,tak że 4 w jednym.
Zyworodki-po" rodzeniu"samica do ogolnego
Bardzo dobry pokarm dla pielegnic wszystkich malych i dużych , serce wolowe zamrozić i skrobanko |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Trzy razy udało mi się rozmnożyć Zbrojniki Niebieskie, o Gupikach, Mieczykach, Molinezjach czy Platkach nie wspomnę. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
Monk Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:15 pm Temat postu: |
|
|
Moja parka czarnej molinezji jest nad wyraz "gor±ca". W listopadzie miały małe i dzisiaj maj± ponownie.  |
|
 |

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:30 pm Temat postu: |
|
|
To jeszcze o ¶limakach akwariowych nie wspomnieli¶my :P te to dopiero ciężko rozmnożyć 8O  _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ? |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
Moja parka czarnej molinezji jest nad wyraz "gor±ca". W listopadzie miały małe i dzisiaj maj± ponownie.  |
Ło, to u Wa¶ ¦więta pełn± gęb±. Takie rybie narodzenie, rzec można : |
|
 |
SSG Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:39 pm Temat postu: |
|
|
woojoo napisał: |
To jeszcze o ¶limakach akwariowych nie wspomnieli¶my :P te to dopiero ciężko rozmnożyć 8O  |
A dobre na przynętę? :-) |
|
 |
Adams92 Sporz±dzacz omotek

Kraj: Polska Miejscowość: Wałdowo Król./ Bydgoszcz |
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Też zastanawiałem się czy ryby nie brałyby na ¶limaki akwariowe... Mam ich mnóstwo, aż nie chce się odławiać. |
|
 |

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Brały by brały , kilka lat temu gdy odezwała się we mnie natura sadysty (jak u większo¶ci dzieciaków w pewnym wieku) wkładałem losowo wybranego ¶limaka do filtra w miejsce sk±d wydobywaj± się b±belki a następnie uruchamiałem filtr , można się łatwo domy¶lić że ze ¶limaka zostawała sieczka po kontakcie ze ¶migiełkiem ale ryby obżerały się t± 'kaszank±' niesamowicie. _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ? |
|
 |
spining Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 8:34 am Temat postu: |
|
|
Swego czasu od szóstego do dwudziestego czwartego roku życia miałem akwarium. Tzn., najpierw jedno a potem już cztery od 30 do 150l.
Wcze¶niej pokazywał mi ojciec jak się prowadzi akwarium a od dziesi±tego roku życia byłem już samodzielnym akwaryst±.
Udało mi się rozmnożyć (o żyworodnych nie piszę bo te się mnoż± jak króliki):
ryby labiryntowate -
gurami: dwuplamiste, marmurkowe, mozaikowe i złote
prętniki, bojowniki.
Raz glonojady i kiry¶niki.
Pielęgnice: mekki, zebry, ramirezy, niebieskołuskie i pyszczaki. raz złożyły mi ikrę skalary ale się nic nie wykluło. Zreszt± skalary ¶rednio mi się trzymały.
danio pręgowane.
Karmiłem ryby suchym i żywym. Z żywcego były to: Rozwielitki, szklarka, tubifex, ochotka skrobałem żyletk± serca i w±tróbkę. Ponadto pielęgnice zjadały ¶wieżo wyklute rybki żyworodne które nie wszystkie odławiałem. W momentach inwazji ¶limaków również one pogniecione były rybim przysmakiem.
A korzystaj±c z okazji zapytam Was o neonki. Rozmnożył je kto¶ z Was? Swego czasu słyszałem, że rozmnażane s± tylko na ¦l±sku w wodach pochodz±cych z kopalni, ale szczerze mówi±c nie zagłębiałem się ile w tym prawdy. Dlatego teraz podpytuję o to Was.
Generalnie znowu mnie nachodzi my¶l o założeniu akwarium  |
|
 |
Kamil_M Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: okolice Starachowic |
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 11:36 am Temat postu: |
|
|
Oczywi¶cie na pocz±tku rozmnażały mi się (jak chyba zreszt± każdemu) żyworódki: mieczyki, gupiki, molinezje.
Z ryb składaj±cych ikrę to najczę¶ciej kardynałki. Te udawało mi się wychowywać do dorosło¶ci. Poza nimi rozmnożyły mi się szczupieńczyki pręgowane. Niestety po około 3 miesi±cach młode stopniowo zaczęły padać. Pielęgnice zebry także rozmnożyły się z powodzeniem, jak małe podrosły to porozdawałem znajomym a także czę¶ć do sklepu. No i rozmnażały mi się też pyszczaki, kilka przetrwało w akwarium ogólnym do dorosło¶ci, bo odławianie ich w¶ród kamieni jest raczej niewykonalne.
Spinning co do neonów, to udało mi się doprowadzić je do tarła. Były to neony Innesa. Miałem ich około 20 sztuk w jednogatunkowym akwarium o pojemno¶ci 77 l. Było gęsto zaro¶nięte. Nazbierałem szyszek olchy, powrzucałem do wiader i zalałem wod±. Zrobiła się żółta, następnie podmieniłem t± wod± około połowę objęto¶ci zbiornika. pH w akwarium spadło do około 5,5-6,0 a już w następnym dniu neony zaczęły grupowo składać ikrę. Nie wyjmowałem ich do oddzielnego akwarium, więc ikra przepadła. Ale z tym ¦l±skiem to chyba nie do końca prawda. Nie ma co czekać, zakładaj akwarium.  |
|
 |
welski Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: gdansk |
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 12:09 pm Temat postu: |
|
|
SSG napisał: |
woojoo napisał: |
To jeszcze o ¶limakach akwariowych nie wspomnieli¶my :P te to dopiero ciężko rozmnożyć 8O  |
A dobre na przynętę? :-) |
I
na zanę te też
natomiast na haczyk z "domkiem "lekko zgniecionym,wy¶mienite. |
|
 |
SSG Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 2:01 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki panowie. :-) |
|
 |
Esox Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 12:17 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Pochwalcie się , co udało wam się rozmnożyć ? |
Okrzemki...  |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Adams92 napisał: |
Też zastanawiałem się czy ryby nie brałyby na ¶limaki akwariowe... Mam ich mnóstwo, aż nie chce się odławiać. |
Kup dwie Bocje po jakim¶ czasie będziesz miał ¶limaczki z głowy. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
Cyran Czy¶ciciel gumiaków

Kraj: Niemcy Miejscowość: Berlin |
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 12:16 am Temat postu: |
|
|
to co sie u nas rodzi najczesciej dostaja koniki wodne lub tez Pterois ,chociarz one i tez wieksze molinezje wciagaja,albo Antennarius |
|
 |
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra |
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Fajny temat...
skojarzyła mi się Kana Galilejska...  |
|
 |

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Heheh tylko że w Kanie Galilejskiej nic nie rozmnożyli a co najwyżej przemienili w winko : :roll: _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ? |
|
 |
|