Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ynek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Miedzichowo |
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 10:07 pm Temat postu: PYTANIE DO HODOWCÓW ŻÓŁWI |
|
|
Witam.
Mam nadzieję ze s± tacy
Jaki¶ czas temu dostałem pod opiekę żółwia czerwonolicowego. Mówi±c szczerze nie mam zielonego pojęcia o opiece nad nim.
Od jakiego¶ czasu nie chce je¶ć, w sklepie zoologicznym powiedziano mi że żółw może nie je¶ć nawet 3 tyg. Tym bardziej że zbliża się zima i jego procesy życiowe zwalniaj±. Mam się martwić czy nie?
Na dodatek odpadaj± mu łuski ze skorupy. Jedni znawcy mówi± że mam się nie martwić że to normalne bo żółw ro¶nie, inni mówi± że to choroba.
Czy jest kto¶ kompetentny na forum kto mógłby się wypowiedzieć? |
|
 |
woojoo Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba |
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 10:18 pm Temat postu: |
|
|
KLIK _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ? |
|
 |

Wysłany: Wto Gru 08, 2009 10:27 pm Temat postu: |
|
|
To takie proste a ja Wam gitarę zawracam. Ale mimo wszystko jak jest kto¶ biegły w żółwiowych sprawach to proszę o wypowiedĽ. |
|
 |
kefaspirit Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze |
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Sam nie hoduję takich zwierzaków, ale z racji zawodu od czasu do czasu miewam z nimi kontakt :
Łuszczenie się "skorupy" może być oznak± niedoborów witaminowych.
Najlepiej uzupełniać je gotowymi witaminami dla gadów- jest tam odpowiednia ich proporcja.
Jeżeli to nie jest bardzo młody żółw to uważaj, żeby nie przedobrzyć z "mięskiem", czyli każdym posiłkiem białkowym pochodzenia zwierzęcego.
Dorosłe żółwie czerwonolice, s± praktycznie wegeterianami.
Fakt, że można je hibernować w okresie zimowym-ale trzeba wiedzieć jak to robić, żeby żółw się na wiosnę obudził...=>stopniowe obniżanie temperatury.
Nie jest to konieczne, i lepiej żeby¶ utrzymywał na razie stał±n temp.
Ważne, jest żeby żółw miał zapewnione Ľródło ¶wiatła ultrafioletowego- specjalne ¶wietlówki UV-b.
Czas na¶wietlania musisz sobie sprawdzić sam bo każda gadzina potrzebuje różn± ilo¶ć promieniowania UV.
Ogólnie większo¶ć chorób gadów to wynik złych warunków utrzymania (temp., ¶wiatło, odpowiednia aranżacja i wyposażenie terarium), dlatego musisz zwrócić uwagę czego może mu brakować, albo czego ma za dużo : |
|
 |

Wysłany: Sro Gru 09, 2009 12:07 am Temat postu: |
|
|
Je¶li chodzi o karmienie to staram się mu urozmaicać dietę, [pokarm kupny, małe rybki, sałata, i mięsko z kurczaka]
Je¶li chodzi o temperaturę to raczej jest stała [odchyły dosłownie w granicach 1-2C]
A jak to jest z tym brakiem apetytu? Je mniej przez to że idzie zima i to wyczuwa czy po prostu mnie nie lubi ? A może być to spowodowane zmian± miejsca pobytu?
Dzięki za wcze¶niejsz± wypowiedĽ. |
|
 |

Wysłany: Sro Gru 09, 2009 8:29 am Temat postu: |
|
|
Różnice temperatur w ci±gu doby mog± być spokojnie nawet 5*C, tzn. jak wył±czysz promiennik na noc to przecież temp. spadnie.
Ale je¶li utrzymujesz stał± ilo¶ć godzin ¶wiecenia promiennika i lampy UV to żółwik nie powinien zapadać w zimowy letarg.
Zwróć jeszcze uwagę na powieki czy nie s± czasem opuchnięte-mogłoby to wskazywać na niedobór wit. D3 i wapnia co do¶ć często się zdarza.
Rybka, czy kurczak tylko 1 góra 2 razy w tyg.- no chyba, że to jest maluch, to wtedy może czę¶ciej.
Spróbuj wprowadzić marchewkę, li¶cie brokuła, pietruszkę. |
|
 |
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra |
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 2:38 pm Temat postu: |
|
|
Ryzykowne pytanie w "necie" ponieważ jest to gatunek chroniony z zakazem obrotu.
Parę lat temu było dozwolone. Aktualnie wolno handlować żółtolicym jedynie. Z tego co mi powiedział znajomy to te żółwie na zimę mog± zapadać w letarg. Moze szykuje się do spania i stracił apetyt.
pozdrawiam ! |
|
 |

Wysłany: Sro Gru 09, 2009 8:47 pm Temat postu: |
|
|
A mam jeszcze jedno pytanko.. czy te łuszczenie skorupy to może być tylko spowodowane przez niedobory witaminowe? Czy nie ma innego bardziej optymistycznego wytłumaczenia? np. że żółw po prostu ro¶nie?
Co do powiek to chyba ok, czy ma jakie¶ znaczenie fakt, że co jaki¶ czas przeciera je sobie przednimi nóżkami? |
|
 |

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:22 am Temat postu: |
|
|
Ynek !
On przeciera oczy jak podejrzy to co ogl±dasz na Pogawędkach (np w galerii fotki mario_z)
Zapobiegawczo proponuję ograniczyć żółwiowi dostęp do kompa! :
pozdrawiam ! |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:25 am Temat postu: |
|
|
CATFISCHDOG napisał: |
Ynek !
On przeciera oczy jak podejrzy to co ogl±dasz na Pogawędkach (np w galerii fotki mario_z) |
Czemu akurat taki przykład :?: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
Jarokowal Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 10:43 am Temat postu: |
|
|
Ryzykowne pytanie w "necie" ponieważ jest to gatunek chroniony z zakazem obrotu.
|
To nie tak do końca. Można nabyć legalnie takiego żółwia, należny jednak zarejestrować zwierzaka. Konieczne jest posiadanie za¶wiadczenia o legalno¶ci pochodzenia.
ustawa o ochronie przyrody Dz. U. Nr 92, poz. 880 _________________ www.jarokowal.cal.pl

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Ynek !
On przeciera oczy jak podejrzy to co ogl±dasz na Pogawędkach (np w galerii fotki mario_z)
Zapobiegawczo proponuję ograniczyć żółwiowi dostęp do kompa! :
pozdrawiam ! |
Już ograniczyłem. Chociaż kto to wie co on robi jak mnie nie ma. Może sam się ż±dzi. |
|
 |

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Mario!
ostatnio tak nam wszystkim dałe¶ po oczach swoimi wynikami, że sam miałem problem z oczami, a wędki postawiłem w k±cie (za karę) :
pozdrawiam! |
|
 |
Kamil_M Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: okolice Starachowic |
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Ynek napisał: |
Co do powiek to chyba ok, czy ma jakie¶ znaczenie fakt, że co jaki¶ czas przeciera je sobie przednimi nóżkami? |
Kilka lat temu hodowałem te żółwie dwukrotnie i zawsze padały po tym, jak na oczach robiła im się pewnego rodzaju biała zasłona i były napuchnięte. Mimo, iż woda była czysta, to nie umiałem ich ustrzec przed t± chorob±. Wtedy nie wiedziałem, że powoduje to brak Ca i witaminy D3, dopiero Kefaspirit wyja¶nił to w tym w±tku. Tak więc ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się bliżej temu przecieraniu oczu. |
|
 |

Wysłany: Sob Gru 12, 2009 12:33 pm Temat postu: |
|
|
Kami napisał: |
Ynek napisał: |
Kilka lat temu hodowałem te żółwie dwukrotnie i zawsze padały po tym, jak na oczach robiła im się pewnego rodzaju biała zasłona i były napuchnięte. Mimo, iż woda była czysta, to nie umiałem ich ustrzec przed t± chorob±. Wtedy nie wiedziałem, że powoduje to brak Ca i witaminy D3, dopiero Kefaspirit wyja¶nił to w tym w±tku. Tak więc ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się bliżej temu przecieraniu oczu. |
Taki obrzęk powiek może też być objawem niewydolno¶ci nerek- może to być w wyniku np. infekcji dróg moczowych, albo nadmiaru białka w diecie. |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Ynek pochwal się jak tam ma się twój czerwonolicy :?: jak tam jego patrzałki :?: czy wyzdrowiały :?: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |

Wysłany: Pon Mar 08, 2010 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam, dzięki za troskę. Żółwik żyje i ma się dobrze. Apetyt ma ¶redni ale co¶ tam zawsze skubnie. Latem zrobię mu wybieg na podwórku żeby mógł sie dotlenić i nasłonecznić Pozdrawiam |
|
 |
|