Czy wiesz, że...
W klimacie europejskim samce karpia osi±gaj± dojrzało¶ć w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osi±ga 18 – 20°C. Następuje jednocze¶nie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejaj± się do pędów i li¶ci ro¶lin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 856
 Zalogowani 0
 Wszyscy 856

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: Do powyższych linków zaległe fotki. Zapomniałem dodać, że udało m ...(3006356) Oct 31, @ 20:15:35

krzysztofCz: Lecku kormorany na Wi¶le to w miarę normalny widok ale ja je widz ...(3006356) Oct 30, @ 07:43:13

lecek: W paĽdzierniku zrezygnowałem z szukania szczupaków na Wkrze z muc ...(3006356) Oct 28, @ 14:01:46

krzysztofCz: Lecek tzn., że zaliczyłe¶ dwa w jednym :wink Mariusz ryby nie ...(3006356) Sep 22, @ 10:29:20

mario_z: Lecku, ładnie połowione, gratulacje. Krzysiu a moja ostatnia ryba ...(3006356) Sep 22, @ 08:56:08

lecek: Były kłopoty na ł±czach i poszło podwójnie. ...(3006356) Sep 17, @ 21:27:58

lecek: Ostatni wypad z such± much± na klenie Wkry. Położyłem piankowego ...(3006356) Sep 17, @ 21:26:01

krzysztofCz: Piękny, gratulacje k Moja ostatnia ryba to belona, kilka dn ...(3006356) Sep 06, @ 07:55:43

lecek: Jako, że w pracy atmosfera zrobiła się tak gęsta, że można j± ci± ...(3006356) Sep 03, @ 19:32:17

lecek: Wypad przed urlopowy nad Wkrę, niestety nie obfitował rybowo. Oka ...(3006356) Aug 04, @ 17:29:51

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2436
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2219
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2329
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2458
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2320
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2361
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2297
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2673
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2502
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - zakup samochodu za granic±
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
zakup samochodu za granic±
Idż do strony Poprzedni  1, 2
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jacek_dsw
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
Miejscowość: Sosnowiec
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 8:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
i po nadmuchaniu materaca sypiam w aucie na rybach 8)

To jeĽdzisz na ryby czy spać ?? 8)
Stefan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 8:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gaz w Jaguarze to kastracja samochodu zly:
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 9:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stefan napisał:

W każdym aucie to kastracja a do tego ekonomi brak.
Nie mówię tu o autach 10 lat i starszych.
Kupowałem auto z salonu silnik 1.6 wtrysk aby zachować gwarancję producent wymyslił, że montaż instalacji tylko u niego i zalecanej przez niego - koszt 8 ty¶. Zdawało by się , że to wszystkie kosztu otoż nie. Pierwszy przegl±d techniczny na stacji diagnostycznej już po roku a nie po trzech i oczywi¶cie sporo droższy bo auto posiada instalację gazow±. Przegl±du gwarancyjne droższe o prawie 40% do tego częstsza wymiana oleju nie co 15ty¶ a co 10ty¶ przebiegu. Przyznam, ze kusiło mnie cholernie założenie gazu jednak usiadłem i przeliczyłem oszczędno¶ci i wydatki. Za kilka tygodni mija 5 lat użytkowania samochodu przebieg niecałe 80ty¶ i jeszcze montaż i koszty utrzymania nie zwróciły by się. zly:

Pracowałem w sklepie z czę¶ciami samochodowymi i najczę¶ciej kupowan± czę¶ci± do starszego samochodu z instalacja gazow± była uszczelka pod głowicę zly: sama nie jest droga ale jej wymiana to już spora kwota.
Można trafi¶ auto z instalacj± które pojeĽdzi bez napraw ale jak nie trafimy ? to kieszeń aż piszczy. lol lol
ps. No i ten bagaznik z t± butl± taki mały. :oops: :oops:
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W±dół
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sacha - Ty jak mój syn - japoniec i nic innego. Bardzo stara opinia o samochodach, które już nie sa w czołówce niezawodnych samochodów. Japoniec zawsze był z blachami do tyłu - to standard, że blacha w katalogu rdzewieje. Takie opinie miały kiedy¶ Fiaty - dzisiaj europejskie wozy bij± na łeb japońskie blachy.
Mówisz o awaryjnosci Jaguara. Tutaj też opinie s± niewła¶ciwe, Jaguar to firma z klas± i jak już co¶ komu¶ sie przytrafi, ( z ¶wieczk± szukć ) to hałas wokół tego, ze aż grzmi. Poza tym, kto Jaguara oceniał ? Przecież to wozy poza naszymi zasięgami ( były ). To już Mercedes wtedy był tym nr1 czy BMW a zobacz - to samochody daleko poza klas± Jaguara. Gdybym miał pieniadze na taki wózek i nie bałbym się, że mi go ukradn± - byłbym najszczę¶liwszym czlowiekiem. To jak najładniejsza panienka - oczywi¶cie, że kosztuje - za tę cenę kupisz nowszego Rovera czy Mercedesa. Dzisiaj jednak ten gaz rozwi±zuje problemy. Jak już do Marcedesa SLK!!! założyli gaz a jeszcze niedawno ( rok temu ) nikt nie zakladal do tej maszynki gazu, to i Jaguar może jeĽdzić, tym bardziej, że czasy sie zmieniaj±.
Drogie czę¶ci? No i co z tego? Tutaj kupisz na 5 lat jedn± pierdółkę, która będzie kosztowała dwa razy tyle co Japończyk ( w±tpię w to, ale niech będzie ). Tymczasem w Japończykach wydasz tyle samo na kupa pierdółek. W japończykach tylko zawieszenie jest bardzo dobre ( było - bo już coraz gorsze ). Silniki wyżyłowane parametrycznie prędzej się zużywaj±. Nówka z salonu - tak dzisiaj my¶li Japoniec - 5 lat i sprzedać biedakom - oni maj± kasę na naprawę. To jest trendi w produkcji samochodów. Jaguara za¶ zgnoić, mimo, że konstrukcyjnie jest o klasę lepszy. Jaguar to maszyna, która każda może osi±gn±ć leciwy wiek zabytkowy i tak się go produkuje.
Kto jeĽdzi Jaguarem? PojedĽ do Anglii - moja żona wla¶nie wróciła od kuzyna ( robił w Wigan wesele córki ). Byla z moim wnukiem - Tomkiem ( 4 klasa podstawówki ) - samochodziarz jak diabli. Najbogatsi biznesmeni - Jaguary potem najlepsze VW te wysokie ( ja tam nie znam tych nazw ). Japończyki to tylko na zakupy dla żon i córek ( czytaj Yaris - nie inne ).
Ten chłopak mial zaszczepione od ojca ( czytaj mojego syna ), że Japoniec i tylko Japoniec. Pogadaj z nim teraz jak pojeĽdził Jaguarem typu S.
Sacha - wła¶nie Ciebie stać na tak luksusowy wózek a na ryby kombi kupisz sobie Mondeo albo Omege za grosze. Wła¶nie Ty pasujesz do takiego samochodu jak Jaguar. Czy to na gaz czy diesel - Twój wybór.
JKarp
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze¶ć
Oj to nie tak. Kupiłem auto z instalacj±. Może nie całkiem nowe ale i nie stare. Miało przejechane 45 tys. Gaz założony był nie firmowo i z tego co wiem założenie ok 3000zł wyszło. Jest super wesoly Odkupiłem od Kolegi z roboty, który przez długi czas twierdził, że nigdy nie założy gazu. Zm±drzał i założył.
Oczywi¶cie w serwisie firmowym może i kosztuje to 5 czy 8 tys zł. Lepiej poczekać jak skończy się gwarancja i znaleĽć dobrego gazownika.
Tu w Legionowie jest jeden taki do którego i ze Stolicy przyjeżdżaj± nie takimi furami jak mój Lanosik :oops:
Go¶ć ma jedn± zasadę - nie rusza tego czego sam nie założył. Miałem wcze¶niej Poldka z gazem, który był założony u niego. Bajka - tak chodził wesoly
Fakt, że przegl±d droższy, ale olej i tak co rok powinno się wymienić. O uszczelce w Poldku zapomniałem-nic się nie działo.
Zamkerku - każda pliszka swój ogonek chwali wink: Ci co maja gaz twierdz±, że z silnikiem nic się nie dzieje ( bo tak jest ), Ci drudzy wypisuj± cuda choć nigdy nie jeĽdzili samochodem z gazem.
Janusz JKarp
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: GRUNWALD
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:
Sacha - Ty jak mój syn - japoniec i nic innego. Bardzo stara opinia o samochodach, które już nie sa w czołówce niezawodnych samochodów. Japoniec zawsze był z blachami do tyłu - to standard, że blacha w katalogu rdzewieje. Takie opinie miały kiedy¶ Fiaty - dzisiaj europejskie wozy bij± na łeb japońskie blachy.
Mówisz o awaryjnosci Jaguara. Tutaj też opinie s± niewła¶ciwe, Jaguar to firma z klas± i jak już co¶ komu¶ sie przytrafi, ( z ¶wieczk± szukć ) to hałas wokół tego, ze aż grzmi. Poza tym, kto Jaguara oceniał ? Przecież to wozy poza naszymi zasięgami ( były ). To już Mercedes wtedy był tym nr1 czy BMW a zobacz - to samochody daleko poza klas± Jaguara. Gdybym miał pieniadze na taki wózek i nie bałbym się, że mi go ukradn± - byłbym najszczę¶liwszym czlowiekiem. To jak najładniejsza panienka - oczywi¶cie, że kosztuje - za tę cenę kupisz nowszego Rovera czy Mercedesa. Dzisiaj jednak ten gaz rozwi±zuje problemy. Jak już do Marcedesa SLK!!! założyli gaz a jeszcze niedawno ( rok temu ) nikt nie zakladal do tej maszynki gazu, to i Jaguar może jeĽdzić, tym bardziej, że czasy sie zmieniaj±.
Drogie czę¶ci? No i co z tego? Tutaj kupisz na 5 lat jedn± pierdółkę, która będzie kosztowała dwa razy tyle co Japończyk ( w±tpię w to, ale niech będzie ). Tymczasem w Japończykach wydasz tyle samo na kupa pierdółek. W japończykach tylko zawieszenie jest bardzo dobre ( było - bo już coraz gorsze ). Silniki wyżyłowane parametrycznie prędzej się zużywaj±. Nówka z salonu - tak dzisiaj my¶li Japoniec - 5 lat i sprzedać biedakom - oni maj± kasę na naprawę. To jest trendi w produkcji samochodów. Jaguara za¶ zgnoić, mimo, że konstrukcyjnie jest o klasę lepszy. Jaguar to maszyna, która każda może osi±gn±ć leciwy wiek zabytkowy i tak się go produkuje.
Kto jeĽdzi Jaguarem? PojedĽ do Anglii - moja żona wla¶nie wróciła od kuzyna ( robił w Wigan wesele córki ). Byla z moim wnukiem - Tomkiem ( 4 klasa podstawówki ) - samochodziarz jak diabli. Najbogatsi biznesmeni - Jaguary potem najlepsze VW te wysokie ( ja tam nie znam tych nazw ). Japończyki to tylko na zakupy dla żon i córek ( czytaj Yaris - nie inne ).
Ten chłopak mial zaszczepione od ojca ( czytaj mojego syna ), że Japoniec i tylko Japoniec. Pogadaj z nim teraz jak pojeĽdził Jaguarem typu S.
Sacha - wła¶nie Ciebie stać na tak luksusowy wózek a na ryby kombi kupisz sobie Mondeo albo Omege za grosze. Wła¶nie Ty pasujesz do takiego samochodu jak Jaguar. Czy to na gaz czy diesel - Twój wybór.

Rysiu -na gaz to były komory... całkiem niedaleko gdzie mieszkasz :placz no i bywaj± piecyki w kuchni, Jaguar Mercedes BMW na gaz!!!!! toż to czysta profanacja zly: malucha sobie przerób na gaz ,jak Ci za dużo pali :P PROFANAŃCIE JEDEN.... :evil: lol lub żagiel postaw !!! będziesz miał taniej wink: nie wspomnę o wrotkach lol lol Co do Dżagłara wink: to masz racje suuuuper gablota ,do tego zrobiona z wielk± dbało¶cia o szczegóły lol
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 9:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JKarp napisał:
Cze¶ć
Oj to nie tak. Kupiłem auto z instalacj±. Może nie całkiem nowe ale i nie stare. Miało przejechane 45 tys. Gaz założony był nie firmowo i z tego co wiem założenie ok 3000zł wyszło. Jest super wesoly Odkupiłem od Kolegi z roboty, który przez długi czas twierdził, że nigdy nie założy gazu. Zm±drzał i założył.
Oczywi¶cie w serwisie firmowym może i kosztuje to 5 czy 8 tys zł. Lepiej poczekać jak skończy się gwarancja i znaleĽć dobrego gazownika.
Tu w Legionowie jest jeden taki do którego i ze Stolicy przyjeżdżaj± nie takimi furami jak mój Lanosik :oops:
Go¶ć ma jedn± zasadę - nie rusza tego czego sam nie założył. Miałem wcze¶niej Poldka z gazem, który był założony u niego. Bajka - tak chodził wesoly
Fakt, że przegl±d droższy, ale olej i tak co rok powinno się wymienić. O uszczelce w Poldku zapomniałem-nic się nie działo.
Zamkerku - każda pliszka swój ogonek chwali wink: Ci co maja gaz twierdz±, że z silnikiem nic się nie dzieje ( bo tak jest ), Ci drudzy wypisuj± cuda choć nigdy nie jeĽdzili samochodem z gazem.
Janusz JKarp

...za to widziałem organoleptycznie lol głowicę od poldka zagazowanego... po przejechaniu có¶ około 40ty¶ , jako¶ zaworów nie mogłem się dopatrzeć ,tak powłaziły w głowicę 8O
Majus
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 9:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja wła¶nie spłacam ostatni± ratę za gaz i połowa kasy na paliwo w domku zostanie. U nas 4 generacja kosztuje 2700.
JKarp
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 10:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zenon napisał:
JKarp napisał:
Cze¶ć
Janusz JKarp

...za to widziałem organoleptycznie lol głowicę od poldka zagazowanego... po przejechaniu có¶ około 40ty¶ , jako¶ zaworów nie mogłem się dopatrzeć ,tak powłaziły w głowicę 8O

Cze¶ć
Może należało wcze¶niej o to zadbać?
A przy benzynce nie da się doprowadzić do takiego stanu?
Janusz JKarp
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JKarp napisał:
Zenon napisał:
JKarp napisał:
Cze¶ć
Janusz JKarp

Cze¶ć
Może należało wcze¶niej o to zadbać?
A przy benzynce nie da się doprowadzić do takiego stanu?
Janusz JKarp
pytanie nie do mnie... widziałem- nigdy nie byłem włascicielem poldka wink: podobno był serwisowany lol lol
co za¶ do serwisoqwanych
mam w tej materii swoje zdanie
Otóż , je¶li kupuje dajmy na to nówke w salonie , po okresie gwarancji przestaje jeżdzić do serwisu na przegl±dy. i po pięciu latach zostawiam autko bior±c następne ,jak my¶licie, co sie dzieje z historia mojego zbytego autka? miałem rozmowe do¶c nerwow± z panem z serwisu
Po wymianie oleju nie skasował mi na wyswietlaczu" OLEJ SERWIS" , draznił mnie ten komunikat więc wróciłem i proszę o skasowanie , na to poproszono mnie o ponad sze¶cset złotych!!! pytam za co??
-za przegl±d??
bo to tylko na przegl±dzie można kasować!!
_-to dziekuje powiedziałem
powiedziano mi wtedy że w przypadku sprzedazy nie będzie to auto tzw SERWISOWANE!!!
ubawiłem się po pachyi pytam
_szanowny panie jak ja to auto zostawię u Was, w rozliczeniu za nowe następne ,to przepraszam ja mam Wasze piecz±tki w mojej szufladzie ,czy Wy w waszej ?? - udał że nie rozumie
Wiec tłumaczę że :
Jak ja to auto zostawię u Was to Wy jak znam życie własn± piecz±tk±(tu cytat) [ocenzurowano] piecz±tek w tej ksi±zeczce (tu mu pokazałem) Tyle ile trzeba a nawet więcej !!! sprzedacie to auto jako serisowane siedem razy w roku bo własciciel wła¶ciwie nie jeżdził tylko ojej wymieniał !!!
wiec niech ,mnie takich pierdół nie opowiada ,bo za stary jestem na takie opowiastki... wszyscy jak stali za lad± ,gęby szeroko pootwierali , na moje UPRZEJMNIĘ DZIĘKUJE -DOWIDZENIA lol lol
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 11:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam bym się skusił, ale to zbyt piękne, aby było prawdziwe.
KLIK
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do momentu zainstalowania w Marei gazu też twierdziłem, że jego miejsce jest jedynie w zapalniczce.
Założyłem, zrobiłem baaardzo dużo kilomentrów i nie było najmniejszych problemów.
JKarp
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 1:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze¶ć
Ten serwis jest na Ogrodowej wesoly
Janusz JKarp
darogryf
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Gryfino
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I moja Corsina po zagazowaniu Roberta strony odwiedziła. Nawet po wieżyczk± swoje wydechy zostawiła. Całkiem całkiem się sprawuje. A nawet pompa paliwa zastrajkowała. Stwierdziła skoro ja niepotrzeban to kręcić nie będę. Cóż druga na gwarancji więc kręci ile tylko może abym jej nie wymienił na inn±. lol
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JKarp napisał:
Cze¶ć
Ten serwis jest na Ogrodowej wesoly

BINGO! lol
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zła opinia o zagazowanych samochodach dotyczyła silnikow, które jeĽdziły na normalnej ( dzis chyba już nie ma jej w sprzedaży ) a nie bezołowiowe benzyniej. Dzisiaj wszystkie silniki benzynowe jeżdż± na bezołowiowej a te spokojnie można zagazowywać.
Ci±gle jeszcze żywa jest ¶wiadomo¶ć ludzi typu Zenek - że gaz to tylko w komorach i piecach kuchennych ... Nie warto już na ten temat tutaj kilkać.
Instalacje gazowe coraz nowszych generacji s± coraz sprawniejsze.
Etylina i ON id± ci±gle w górę. Nie bardzo rozumię kalkulacje zwi±zane z zagazowaniem takim jak przedstawił Zamker. Kto to dzisiaj kupuje takie samochody w salonach? Bogaci a nie biedni a oni moga z nówk± robić co chc± i płacić - jeszcze więcej. Kto bogatemu zabroni? My za¶, chcielibyćmy i ładnymi samochodami jechac i jak najtańszymi - takimi do maksymalnej kwoty naszego portfela. Je¶li to przedział do 35ooo zł, to wybrałbym Jaguara a nie Audi - które pokazał Jotes. Wyżyłowany silnik, ¶rodek bez kunsztu wykończeniowego - jedna wielka czarna dziura. Zupełnie inny srodek w Jaguarze - tam jest wszystko wycackane do maksa, silnik ma tyle mocy, że to pokazane audi to kaleka na drodze. Jasne - kto w Polsce tak szaleje? To nie o szaleństwo chodzi ale o rezerwy. Rezerwa to bezpieczeństwo. Jaguarem jazda ekonomiczna to to samo co w tym Audi wir w baku. Jasne - większa opłata, itp itd - wychodzi na to samo - ale jak wygl±da Jaguar a jak to biedne Audi? Samochody te nie można nawet porównywać. To tak jak P70 i Maluch.
Każda szmata ma swego wariata. To prawda. Tylko dlatego tyle różnych samochodów. Dla jednych Multipla to straszydło a dla innych super wozik. Ale czy Jaguar może sie nie podobać ( S-type) ?
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 2:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ci±gle jeszcze żywa jest ¶wiadomo¶ć ludzi typu Zenek

mało że typ, to jeszcze Zenek :placz
...I tak oto trafiłem na czarn± listę Oldiego lol lol
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jarpo napisał:
KLIK

entliczek pętliczek ile przejechał silniczek? lol
my¶lę że ...lol cztery lata orki w firmie lol wesoly około 300ty¶
Jarpo
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Osjaków
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:
Zła opinia o zagazowanych samochodach dotyczyła silnikow, które jeĽdziły na normalnej ( dzis chyba już nie ma jej w sprzedaży ) a nie bezołowiowe benzyniej. Dzisiaj wszystkie silniki benzynowe jeżdż± na bezołowiowej a te spokojnie można zagazowywać.
Ci±gle jeszcze żywa jest ¶wiadomo¶ć ludzi typu Zenek - że gaz to tylko w komorach i piecach kuchennych ... Nie warto już na ten temat tutaj kilkać.
Etylina i ON id± ci±gle w górę. Nie bardzo rozumię kalkulacje zwi±zane z zagazowaniem takim jak przedstawił Zamker. Kto to dzisiaj kupuje takie samochody w salonach? Bogaci a nie biedni a oni moga z nówk± robić co chc± i płacić - jeszcze więcej. Kto bogatemu zabroni? My za¶, chcielibyćmy i ładnymi samochodami jechac i jak najtańszymi - takimi do maksymalnej kwoty naszego portfela. Je¶li to przedział do 35ooo zł, to wybrałbym Jaguara a nie Audi - które pokazał Jotes. Wyżyłowany silnik, ¶rodek bez kunsztu wykończeniowego - jedna wielka czarna dziura. Zupełnie inny srodek w Jaguarze - tam jest wszystko wycackane do maksa, silnik ma tyle mocy, że to pokazane audi to kaleka na drodze. Jasne - kto w Polsce tak szaleje? To nie o szaleństwo chodzi ale o rezerwy. Rezerwa to bezpieczeństwo. Jaguarem jazda ekonomiczna to to samo co w tym Audi wir w baku. Jasne - większa opłata, itp itd - wychodzi na to samo - ale jak wygl±da Jaguar a jak to biedne Audi? Samochody te nie można nawet porównywać. To tak jak P70 i Maluch.
Każda szmata ma swego wariata. To prawda. Tylko dlatego tyle różnych samochodów. Dla jednych Multipla to straszydło a dla innych super wozik. Ale czy Jaguar może sie nie podobać ( S-type) ?

Jak masz takie ekstrawaganckie ci±gotki to może to Cię zainteresuje.
KLIK
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

8O od jakiego toto kowala???
toż to czysta desperacja smutny wesoly
jarekk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Jelenia Góra
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zenon napisał:

Akurat 300 tys dla tego auta to nie jest problem, przejedzie kolejne 300 bezawaryjnie. Tutaj jednak mamy do czynienia ze zwykłym spamem. Takie super atrakcyjne oferty pojawiaj± się na wszystkich portalach z używanymi autami. Zwykle chodzi o głupi dowcip (telefon nielubianego s±siada lol ), albo o darmowe minuty zdobywane za liczbę poł±czeń wesoly Gło¶no też było kiedy¶ o przekierowaniach z takich numerów na płatne poł±czenia typu 0700. Podsumowuj±c : tego auta nie da się kupić lol
Zamki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mówicie a dużej oszczędno¶ći w eksploatacji zagazowanych aut a wliczacie wszystkie koszty jakie dopadaj± użytkownika ? Chociażby pompy paliwa które padaj±. ?
Janusz ja się z Tob± zgadzam w stu procentach że zagazowany silnik może długo pracować jednak wymaga to pewnych zabiegów nieprawdaż ? Chociażby odpalania i rozgrzewania silnika na benzynie a kto to robi jeżeli zasilanie jest w manualu.? Co innego komputer i taka instalacja miała być u mnie automatycznie odpalanie na benzynie - rozgrzewania i dalsz apraca na gazie tylko gdzie wtedy ekonomia jak do przejechania 3km.?
Koledzy nie mylmy poprawnego użytkowania instalacji z używaniem jej wogóle. Bo kto regularnie wymienia membranę w mieszczu ? Nie robi tego nikt póki nie padnie, że się jechać nie da. lol
Przytocze słowa montera i serwisanta instalacji LOVATO - gdyby każdy to użytkował jak należy nikt tego by nie zamontował ze wzgledu na koszty. lol lol lol Kto wymienia regularnie filterek. ?
A ¶wiece ? zakładacie z przeznaczeniem do gazu. ? A co z przewodami wysokiego napięcia. ? O przepływomierzu nie będę wspominał. lol
Wszystko jest dobrze jak się nie psuje ale jak się psuje i podliczy się naprawy to już kalkulacja może nie byc taka na plus dla gazu.
Jako¶ć gazu ma ogromny wpływ na ilo¶ć jego zużycia. W telewizorni pokazywali jak różne sa ilo¶ci spalania po tankowaniu na różych stacjach. Różnice się galy nawet 2 litrów/sto kilometrów zly:
I chyb anajważniejsza kwestia to ilo¶ć kilometrów robionych rocznie. Ja przez pięć lat zrobiłem niecałe 80ty¶ i sumuj±c wszystkie wydatki stwierdziłem, ze mi się nie opłacało przy ¶rednim zuzyciu 7/100 benzyny.
Ale dla jasno¶ci ja nie jestem przeciwko takim instalacjom z dwóch powodów - czy¶ciej w ¶rodowisku i jak się dobrze trafi to jakie¶ tam oszczędno¶ci s±. Bo z gazem to jeszscze trzeba dobrze trafić. :roll:
Oldi tylko bogatego stać jest kupować po stukroć byle co biedni powinni kupować raz a dobrze. Sk±d wzi±łem kalkulacje ? a no z salonu mam nawet rozpiskę mogę przywie¶ć do Połchowa zerkniesz sobie. usmiech
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 3:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jarekk napisał:
Zenon napisał:

Akurat 300 tys dla tego auta to nie jest problem, przejedzie kolejne 300 bezawaryjnie. Tutaj jednak mamy do czynienia ze zwykłym spamem. Takie super atrakcyjne oferty pojawiaj± się na wszystkich portalach z używanymi autami. Zwykle chodzi o głupi dowcip (telefon nielubianego s±siada lol ), albo o darmowe minuty zdobywane za liczbę poł±czeń wesoly Gło¶no też było kiedy¶ o przekierowaniach z takich numerów na płatne poł±czenia typu 0700. Podsumowuj±c : tego auta nie da się kupić lol
mechanikiem samochodowym nie jestem ALE!!
kilka dni temy w TVN24 nawijali o nowoczesnych silnuikach wysokopręznych, z tego co mi szczególnie utkwiło to opinia mechaniorów że dzisiejsze disle i ich rzekome przebiegi po sze¶ćset tysiecy to MIT!!! Owszem stare wolnoss±ce to i owszem- rekord merca to 4300.000km bez naprawy
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 3:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jarpo napisał:
KLIK

Brałbym natychmiast usmiech gdyby nie to że na stronach niemieckich ten rocznik, z takim motorem i przebiegiem kosztuje między 14 a 15 000 euro czyli jakby nie patrzył między 56 a 60 000plz.
Sprowadził i dokłada do interesu?
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 4:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
Jarpo napisał:
KLIK

Brałbym natychmiast usmiech gdyby nie to że na stronach niemieckich ten rocznik, z takim motorem i przebiegiem kosztuje między 14 a 15 000 euro czyli jakby nie patrzył między 56 a 60 000plz.

niemiaszek tanio pu¶cił ,bo mu prawko dozywotnio zabrali, a spadkobiorców ruskie w czterdziestym pi±tym wytłukły lol co ma więc chłopina zrobić . niemce używanych nie kupuj± ,trafił sie Polak to pu¶cił tanio lol
Zamki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
Jarpo napisał:
KLIK

Darek ale tamte maszyny nie miały dwóch rys - po kołach od lokomotywy lol lol lol
Pogawędkowy twardziel

Kraj: UK
Miejscowość: ...
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mit o szkodliwo¶ci gazu powstał przez ,,¶ciuboli'' którzy nie potrafi± zrozumieć jak ważne jest by mieszanka nie była zbyt uboga . I samochód MUSI spalać ok.15% więcej gazu niż benzyny. Najpierw taki się chwali jak to jego akurat samochód wcale nie spala więcej a może nawet mniej . A potem krzyk że gaz rozwala silnik. Normalnie samochód na gazie poprawia żywotno¶ć silników, w większo¶ci ! Jeżdżę na ,,zagozawanych " samochodach od kilkunastu lat. I kilka ich miałem w tym czasie.
Na pewno lepsze s± do tego silniki o większych pojemno¶ciach i/lub takie które dobrze się sprawuj± na mniejszych obrotach. Choć przy instalacjach najnowszych generacji to ma już mniejsze znaczenie. Robię ¶rednio ok. 40 ty¶. km rocznie. Więc i finansowo ma to w moim przypadku znaczenie. Osoby które jeżdż± do 10 ty¶/rok to faktycznie mog± sobie odpu¶cić instalację. Zwrot wtedy to po ok. 2-4 lat w zależno¶ci od instalacji.
pozdro

Stefan napisał:

Bez przesady, no może jak by gumkę nałożył . wink:
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sro Mar 10, 2010 7:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jarpo napisał:
old_rysiu napisał:

Jak masz takie ekstrawaganckie ci±gotki to może to Cię zainteresuje.
KLIK

Co Ty mi tu za badziewie pokazujesz? My się w ogole nie rozumiemy.
darogryf
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sro Mar 10, 2010 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym powrócić do sedna sprawy.

Czy zna kto¶ koszty zarejestrowania samochodu sprowadzonego z zagranicy? Chodzi o VAT, cło podatek ¶rodowiskowy i co tam jeszcze zostało wymy¶lone.
Tak dla przykładu jak to się przekłada na pocz±tkow± cenę samochodu z cen± np 3000 euro.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 7:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Darek dodać musisz około 35-37% ceny z faktury. Je¶li dobrze pamiętam.
rom71
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Kaczyce
PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam samochód Opel Astra Combi diesel i był sprowadzony z zagranicy. lol
LOBUZ
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: ZEBRZYDOWICE
PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JKarp napisał:
Cze¶ć
Janusz JKarp

FORD MONDEO 1,8 16V-założony gaz sekwencja 4+
koszt instalacji 4500zł
koszt naprawy głowicy jakies 1500zł x2=3000zł
koszt naprawy sterownika silnika(czytaj komputer)2xpo około 800zł
co 10000 km wymian ¶wiec zapłonowych 10x160zł/komplet=1600zł
co 50000km wymiana przewodów zapłonowych 2x270zł
wymiana cewki zapłonowej 1xokoło 250zł
przegl±dy okresowe w stacji LPG 4x 250zł za przegl±d (¶rednio)
kilka drobnych napraw zwi±zanych z instalacj± gazow± (nie podam ceny ale napewno z kilka stówek)
przejechałem 110000km ¶rednie spalanie na 100km to 11litrów gazu
przy jezdzie na bezynie około 8,5l/100km
wniosek dla mnie jeden NIGDY WIĘCEJ GAZU DO MOJEGO AUTA
(mam VW PASAT z 1991 roku i też zagazowany z silnikiem 2,0E na pełnym wtrysku,w tym aucie gaz się mi sprawdza ale taki najprostszy na
registrzeże.starsze samochody lepiej znosiły instalacje gazowe)
następny mój zakup te bedzie diesel
pozdrawiam lobuz
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co my¶licie o Lancia Libra 1,9 TDI diesel kombi.
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Oława
PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darogryf napisał:

Niby w Polsce nie ma problemu z czę¶ciami, ponoć można dostać wszystko i do wszystkiego. Tylko jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, czasami jaki¶ sterownik, czasami drobny detal unieruchamia autko na długie dni i tygodnie. Jeżeli nie znasz marki, nie masz mechanika do tego lub sam nie jeste¶ mechanikiem, a nie jeste¶, to polecałbym bardziej uniwersalne marki i rozwi±zania. Może vectra, może astra, może co¶ ze stajni skody czy VW, ale nie koniecznie Lancia. Ceny czę¶ci, ich dostępno¶ć i zasadnicze pytanie ile tego jeĽdzi u nas w kraju i dlaczego tak niewiele :?: Trzymaj się ciepło.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pocz±tku lat 90, Kolega zakupił "nisko siedz±cego" Forda z owiewkami, spojlerami itd. Duma Wła¶ciciela i full design (dzi¶ mówi się tuning).
Popatrzyłem na autko i zapytałem: "Sylwu¶! a jak Ty nad Odrę tym pojedziesz?"
Będę uważał - padła odpowiedĽ.
Po trzech tygodniach, widz±c już Odrę (z pozycji pasażera) usłyszałem trzask i słowa Sylwka: "a na ..... mi ten spojler....!!!!!

i żeby nie było, że Cię nie ostrzegałem Darogryfie lol
pozdrowionka
Tomek
Mniej szczę¶cia mieli, ilu ich było
Wielu, nawet ich nie liczyłem"
artur
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

LOBUZ napisał:
JKarp napisał:
Cze¶ć
Janusz JKarp

koszt instalacji 4500zł
kilka drobnych napraw zwi±zanych z instalacj± gazow± (nie podam ceny ale napewno z kilka stówek)
(mam VW PASAT z 1991 roku i też zagazowany z silnikiem 2,0E na pełnym wtrysku,w tym aucie gaz się mi sprawdza ale taki najprostszy na
pozdrawiam lobuz

Lobuz mi się jedynie ze zmian± ¶wiec co¶ nie zgadza 10X160 komplet. mondziak ma przecież 4 ¶wiece i za komplet 160 to się zgodzę.

darogryf napisał:

Darek, bliski mi kolega tak± sobie jeĽdzi i sobie chwali. Fakt na ryby nie potrzebuje ale koszta eksploatacji podobno ¶miesznie niskie.
Jak chcesz dam Tobie na priv namiary telefoniczne, powołasz się na mnie (Ada¶ko, zreszt± do Dzieciaka dryndnę i uprzedzę, że będzie miał telefon i ma nie ¶ciemniać) i wszystkiego bez ogródek się dowiesz. Co i jak kupić i jak użytkować żeby się cieszyć autkiem, a nie kl±ć.
artur
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zreszt± spotkałem się z wieloma opiniami, je¶li chodzi o komfort jazdy, to Me¶kowi (E klasa starsza i nowsza okulary) uczyć się i buty czy¶cić, w porównaniu z tym co oferuje Kappa Lancia. Ja ani jednym ani drugim nie jeżdziłem więc się nie wypowiadam
Darek
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Jastrzębie-Zdrój
PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ford Focus 1,6 74 kW - zrobiłem na gazie ponad 100 tys. prawie bez awaryjnie , raz przepuszczała mi płyn chłodniczy uszczelka w jakim¶ gazowym ustrojstwie ale naprawa kosztowała raptem kilka złotych .
Podsumowuj±c nowoczesna instalacja gazowa w aucie z silnikiem w dobrym stanie - rewelka .
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 7:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

LOBUZ napisał:
JKarp napisał:
Cze¶ć
Janusz JKarp

koszt instalacji 4500zł
pozdrawiam lobuz

Cze¶ć
Ja to my¶lę, że jak chodzi zagazowany samochód to zależy od warsztatu i umiejętno¶ci mechaników.
A może s± takie auta, że nie powinno się zakładać gazu...
Janusz JKarp
LOBUZ
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 8:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

artur napisał:
LOBUZ napisał:
JKarp napisał:
Cze¶ć
Janusz JKarp

koszt instalacji 4500zł
pozdrawiam lobuz

Lobuz mi się jedynie ze zmian± ¶wiec co¶ nie zgadza 10X160 komplet. mondziak ma przecież 4 ¶wiece i za komplet 160 to się zgodzę

Artur ten model forda żle zno¶i zamienniki swiec na oryginałach robie po 10 - 15 ty¶ km i wymiana (niestety juz do tego modelu nie produkuj± ¶wiecy z platynowymi elektrodami więc zostaja tylko oryginały-zapomnij o ¶wiecach BOSCH,padały znacznie szybciej)dlatego 10x160
pozdrawiam lobuz
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A przegl±dy dlaczego 4x 250.
Skoro ja przed chwil± za swój płaciłem 1 x 160 zł ?
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JKarp napisał:

S±, w/g mechaników z Toyoty te samochody brzydz± się gazem :?
Moja Corolla z 2003 ma motor 1,4l i gdy kupiłem j± w 2007 byłem zaskoczony spalaniem.Niestety na minus bo był marzec a paliła mi 9,5l po mie¶cie. Natychmiast pojechałem z tym popsutym autem do zaprzyjaĽnionego salonu. Znajomy uważał że nic jej nie jest ale zmolestowałem go na test komputerowy i po te¶cie stwierdził że stan jest idealny :roll: No jak q....a idealny jak wcze¶niejsza z motorem 1,6l paliła po mie¶cie mniej niż 8,0l/100km :x Przyznał że silnik 1,4l w kombi jest pomyłk± producenta i tyle będzie palił w zimie szcególnie że do firmy mam niewiele ponad 4km i stale jeżdżę na zimnym silniku. Tak mnie przemkło przez głowę gaz :roll: ale usłyszałem że to byłaby jeszcze większa pomyłka i nie tylko chodziło o zwiększone spalanie ale też o zniszczenie silnika znacznie wcze¶niej niż jeżdż±c na benzynie.
W zasadzie powinno mu zależyc na zarobieniu dla firmy kilku tysięcy i nie powinien mi odradzać, prawda :?:
losos24
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 10:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnych praw fizyki nie da się niestety przeskoczyć, żeby masę auta ruszyć, trza na to energii. Skoro mamy w tym samym modelu autka 2 silniki o różnej pojemno¶ci, w zwi±zku z tym różn± moc±, to ten mniejszy musi czym¶ t± różnicę nadrobić. W benzyniaku s± to inaczej zestopniowane skrzynie biegów wymuszaj±ce jazdę na wysokich i b.wysokich obrotach, inaczej auto nie jedzie. Konsekwencje oczywiste zużycia paliwa, i samego silnika. Nie wspominaj±c już o zupełnym braku komfortu i ustawicznym wajchowaniu lewarkiem biegow, żadnej elastyczno¶ci.
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 10:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

losos24 napisał:
W benzyniaku s± to inaczej zestopniowane skrzynie biegów wymuszaj±ce jazdę na wysokich i b.wysokich obrotach, inaczej auto nie jedzie. Konsekwencje oczywiste zużycia paliwa, i samego silnika. Nie wspominaj±c już o zupełnym braku komfortu i ustawicznym wajchowaniu lewarkiem biegow, żadnej elastyczno¶ci.

Dlatego kocham diesle z automatem wesoly I nie mam gazowych dylematów.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 11:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JKarp napisał:
Janusz JKarp

S±, a je¶li już, to powinien być to gaz, instalowany w serwisie. Spotkałem się kiedy¶ z tak± opini± dobrego elektryka, któy wychwalał pod niebiosa ludzi, z zagazowanymi renówkami. Twierdził, że nie ma problemu z gazem instalowanym przez Renault - pod konkretny typ samochodu 0 a dzięki instalacjom w "gazowniach" ludzie daj± mu duuuuuużo zarobić. Zwieńczeniem tej rozmowy była... laguna, która w trakcie jej trwania, pojawiła sięw bramie zakładu. Kierowca zacz±ł się spowiadać z problemó, a ten pierwsze zdanie: mam pan gaz, instalowany poza serwisem Renault. "sk±d pan wie?" - padła odpowiedĽ. ¦miech z naszej strony szybko został klientowi wytłumaczony - go¶ć potwierdził, że po zainstalowaniu, laguna stał± się całkiem innym, zawodniejszym, samochodem. A była "z tych nowszych"...
losos24
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stefan napisał:

Dlatego kocham diesle z automatem wesoly I nie mam gazowych dylematów.

A i ja mam diesla z automatem i też nie mam problemów gazowych. Chociaż na te problemy to espumisan polecaj±. wink: lol
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darogryf napisał:
A przegl±dy dlaczego 4x 250.
Skoro ja przed chwil± za swój płaciłem 1 x 160 zł ?

kolego nie przegl±d techniczny lecz instalacji zasilania gazem (w firmie która montuje te instalacje -filtry gazu ,regulacje mapy wtrysku i tp)
dodam iz mam w swoim Mondku zainstalowana instalacje identyczn± jak kolega Darek w swoim Focusie (z tej samej firmy i w tym samym warsztacie)
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja jaj. Nie rozumiem co ludzie pisz±. Pora zabrać się za siebie. Z mało czasu spędzam na uczelni. lol
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Mar 12, 2010 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darogryf napisał:
A ja jaj. Nie rozumiem co ludzie pisz±. Pora zabrać się za siebie. Z mało czasu spędzam na uczelni. lol

Aby zrozumieć ludzi nie trzeba mieć żadnej wiedzy ...tylko "umiejętno¶ć zrozumiania" :roll: lol
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Idż do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: