W literaturze polskiej błystka nosiła następuj±ce nazwy: ble¶nia (Galicja, Wileńszczyzna), oblanka (Wileńszczyzna), oblewka i oblewanka (Kaszuby), błyskawka (okol. Konina, Wielkopolska, Wileńszczyzna), targlica (okol. Augustowa) – nazwa pochodzi od pionowego ruchu błystki czyli targania.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 466 Zalogowani 0 Wszyscy 466
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Szykuj pole na wrzesień nie omieszkam przybyć i to pewnie z Sołtysem.. :
RYYYYYBBAAAAAAAAAK!!!!!
A i ja na ten termin bym się pewnie stawił, a może koniec sierpnia :?: :?: Pożegnanie wakacji to z młodymi bym przyci±gn±ł, coby¶my wspólnym odrzańskim zwyczajem wznie¶li puchary z gromkim
RYYYYYBBAAAAAAAAAK!!!!! _________________ Pozdrawiam wszystkich, których już poznałem i tych, których mam nadzieję poznać.
darogryf Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Gryfino
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 9:45 am Temat postu:
No i ruszyłem te sumienia. Trzeba było co¶ zrobić, aby rozweselić towarzystwo. Przybywajcie w każdej chwili. Miejsce dostępne non stop. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu.
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 10:45 am Temat postu:
Ja mam pro¶bę pytanie do Darogryfa.
Swego czasu bywałem w Gryfinie na takiej małej przystani, ale to wszystko jest prywatnei nie ma możliwo¶ci wynajmu pływadła. Czy s± w okolicy mariny, wypożyczalnie z baz± noclegow±. Chciałbym kiedy¶ powtórzyć tak± wędkarsk± wyprawę. Ci±gn±ć się na weekend z łódk± z Jeleniej Góry to lekka porażka przy naszych drogach. Wszelkie info pilnie wygl±dane.
Pozdrawiam
Tomek _________________ Wafelkowa parafraza Kazika:
"Znowu dzi¶ widzę zachód słońca
Znowu udało się doczekać końca
Mniej szczę¶cia mieli, ilu ich było
Wielu, nawet ich nie liczyłem"
darogryf Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Gryfino
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 4:23 pm Temat postu:
Jedyna wypożyczalnia sprzętu wędkarskiego na Regalicy jest w Żabnicy. I to ta z której korzystamy w czasie Gryfinady. Sprzęt to kajaki i łódki. W Gryfinie jest o¶rodek nad rzek± z domkami. Ale często brakuje w nim miejsc. Firmy pracuj±ce dla ZEDO wynajmuj± pracownikom.
Jest jeszcze jedna w Siodle Dolnym, ale tam chyba jest to samo. I biżej Szczecina.
Jak chcesz to napisz na prv podam telefon to pogadamy. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu.
jarekk Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 5:08 pm Temat postu:
CATFISCHDOG napisał:
...Swego czasu bywałem w Gryfinie.
Pewnie sobie pomy¶lałe¶, że teraz już umiesz na tyle dużo żeby poradzić sobie z tymi rybkami, które wtedy były nieosi±galne ? :
Szczerze mówi±c, też bym się wybrał ...
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 5:35 pm Temat postu:
CATFISCHDOG napisał:
Ja mam pro¶bę pytanie do Darogryfa.
Swego czasu bywałem w Gryfinie na takiej małej przystani, ale to wszystko jest prywatnei nie ma możliwo¶ci wynajmu pływadła. Czy s± w okolicy mariny, wypożyczalnie z baz± noclegow±. Chciałbym kiedy¶ powtórzyć tak± wędkarsk± wyprawę. Ci±gn±ć się na weekend z łódk± z Jeleniej Góry to lekka porażka przy naszych drogach. Wszelkie info pilnie wygl±dane.
Pozdrawiam
Tomek
Można inaczej. Wodujesz pływadło na Bobrze i płyniesz do Gryfina :-) Zabierasz wszystko ze sob± - namiocik, sprzet ... co złowisz, to zjesz :-) Nic nie złowisz - nic nie jesz :-) Tylko woda do picia, i wędka :-) Na taki spływ bym się pisał :-)
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 7:39 pm Temat postu:
Super znaczy s± możliwo¶ci. Dzięki Daro! Przymierzam się bliżej jesieni to się przypomnę .
Co do pomysłu Old Rysia to niestety łódk± się nie da. Ale przyznam, że kajakiem i pontonem już Boberek zaliczyłem. Rybki jadam, ale niestety Jarek opisał smutn± prawdę o Bobrze...
dzięki
pozdrawiam
Tomek _________________ Wafelkowa parafraza Kazika:
"Znowu dzi¶ widzę zachód słońca
Znowu udało się doczekać końca
Mniej szczę¶cia mieli, ilu ich było
Wielu, nawet ich nie liczyłem"