Kraj: Polska Miejscowoć: Wałdowo Król./ Bydgoszcz
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 11:03 am Temat postu: Pokarmy
Jak w temacie - o jedzonku dla ryb.
A dokładniej : robicie pokarm własnoręcznie ?
Co oprócz kupnych produktów dajecie do jedzenia ? Macie jakieś gotowe przepisy? A może ciasta jak na przynętę ?
salmiak Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 20, 2002 Posty: 374
Kraj: Polska Miejscowoć: Bolesławiec
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 3:54 pm Temat postu:
Pokarmy suche i mrożone stosowałem jako pokarm podstawowy jedynie w zimnych miesiącach. Przez pozostałą część roku ryby karmiłem pokarmem żywym, złowionym tudzież złapanym własnoręcznie, jak larwy komarów, rozwielitki, zakładałem hodowle doniczkowców i muszek owocówek, wtedy pokarmy suche stosowałem tylko jako uzupełnienie diety. Wylęg karmiłem żółtkiem z jajka kurzego, duże ryby dżdżownicami, sercem indyczym, mięsem, produktami mącznymi itd. Poniżej zalinkowałem Ci bardzo fajną stronkę z przepisami.
Ostatnio zmieniony przez salmiak dnia Sob Mar 13, 2010 9:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Piš Mar 12, 2010 5:27 pm Temat postu:
Salmiak - świetna książka!
Dzisiaj trochę poeksperymentowałem. Makatonu nie doceniły - zmajstrowałem więc kaszę manną z jajkiem. Pierwsza próba nie należała do najprzyjemniejszych dla oka - żarcie spadło na dno, a przelatując obok rybek nie wzbudziło ich euforii. Postanowiłem więc spowolnić opadanie i wrzuciłem trochę do koszyczka zanętowego. I tutaj zaczęła się jazda: bocje wspaniałe zaczęły wcinać, aż akwarium podskakiwał, a rozdrobniona potrawa, zaczęła stawać się atrakcyjna. Po opadnięciu na dno do bocji wspaniałych dołączyły molinezje / i kamyczki zaczęły latać "pod niebiosa" ;)/, a podnoszone z dna pożywienie, poważnie zainteresowało gupiki i neony.
Tak więc pełne zadowolenie!
dzas Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 16, 2002 Posty: 701
Kraj: Polska Miejscowoć: Grudziądz
Wysłany: Piš Mar 12, 2010 8:01 pm Temat postu:
Monk napisał:
aż akwarium podskakiwał
to akwarium jest chłopem? :
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 27, 2009 Posty: 635
Kraj: Polska Miejscowoć: Jelenia Góra
Wysłany: Piš Mar 12, 2010 8:26 pm Temat postu:
dzas napisał:
Monk napisał:
aż akwarium podskakiwał
to akwarium jest chłopem? :
Dzas ! Makaton też jest chłopem :
A tak serio to faktycznie fajne przepisy (moje dziecko zażyczyło sobie na urodziny akwarium, więc trzeba sobie poprzypominać co i jak )
pozdrawiam
Tomek _________________ Wafelkowa parafraza Kazika:
"Znowu dziś widzę zachód słońca
Znowu udało się doczekać końca
Mniej szczęścia mieli, ilu ich było
Wielu, nawet ich nie liczyłem"
Wysłany: Piš Mar 12, 2010 8:38 pm Temat postu:
Panie Profesorze - nie bądź taki Miłosz, tudzież Szymborska! ;)
Słuszna uwaga - muszę się przyzwyczaić do nowego sprzętu, bo zgrabiałe łapska "ucinają" literki. ;)
Przepisy naprawdę fajne - warto stosować.
Balisto Czyściciel gumiaków
Dołšczył: Mar 20, 2010 Posty: 3
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 11:09 pm Temat postu:
Polecam unikac przekarmywania suchymi pokarmami a mrożone pożądnie płukac.
Ja korzystam z gotowych mrożonek bo skąd niby mam wziąc morskie skorupiaczki ?!
Jeśli ktoś jest posiadaczem paletek albo dyskowców to owszem, warto robic am papu specialnie pod nie.
Ostatnio zmieniony przez Balisto dnia Pon Mar 22, 2010 6:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
DARIOPS Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 06, 2006 Posty: 411
Kraj: Polska Miejscowoć: PIEKARY ŚL.
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 12:23 pm Temat postu:
Witam!
Ja dla swoich palet robię pokarm własnoręcznie. Trochę czasu to kosztuje ale i efekt jest. Ryby zdrowe i wiem co jedzą. Mam też przy okazji porównanie do kupnych mrożonych serc wołowych. Ma się to tak jak kiełbasa z TESCO do własnego wyrobu. 8O
To co w książkach i przepisach to jedno, a eksperymenty z ze składnikami to już inna rzecz. :
Ja robię serce wołowe z krewetkami, szpiankiem , czosnkiem , filetem ryby morskiej w różnych proporcjach. _________________
Czasami się udaje,czasami...
pietruch Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 12:40 pm Temat postu:
DARIOPS napisał:
Ja robię serce wołowe z krewetkami, szpiankiem , czosnkiem , filetem ryby morskiej w różnych proporcjach.
Ja tak nie jadam .
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 1:17 pm Temat postu:
pietruch napisał:
Ja tak nie jadam .
Jak widać, trafiłeś do niewłaściwego akwarium! :
DARIOPS Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 06, 2006 Posty: 411
Kraj: Polska Miejscowoć: PIEKARY ŚL.
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 10:39 am Temat postu:
pietruch napisał:
DARIOPS napisał:
Ja robię serce wołowe z krewetkami, szpiankiem , czosnkiem , filetem ryby morskiej w różnych proporcjach.
Ja tak nie jadam .
Ja też nie. Krewetki mnie obrzydzają : . _________________