Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gutek Dyrygent holu

Kraj: Polska
|
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 5:31 pm Temat postu: Ple¶niej±ca ikra |
|
|
Ostatnio jakie¶ rybki złożyły mi ikrę na filtrze ale po jaki¶ 3 lub 4 dniach sple¶niała i nic z tego nie wyszło. Czy następnym razem mogę temu jako¶ zapobiec ? |
|
 |
salmiak Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Bolesławiec |
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li dobrze pamiętam ikra ple¶nieje z powodu obecno¶ci zarodników grzybów w akwarium, ale również dlatego że samiec się nie spisał i jej nie zapłodnił. W pierwszym przypadku pomocna była niewielka ilo¶ć akryflawiny. Co do drugiego, to czy złożone jajeczka były białe?
Pozdrawiam _________________ ***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Były przeĽroczyste dopiero kiedy zaczęły ple¶nieć to zrobiły się białe 8O |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 21, 2010 10:57 pm Temat postu: |
|
|
W takim razie spróbuj akryflawiny. No, chyba że który¶ z kolegów rzuci inny pomysł, może lampa UV ? : _________________ ***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Czyli według Ciebie to ta ikra była zapłodniona a chodzi o parametry wody ? Pozdrawiam |
|
 |
Kamil_M Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: okolice Starachowic |
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 9:52 pm Temat postu: |
|
|
A możesz napisać co¶ więcej o Twoim rybostanie w akwarium? Jakie masz gatunki? |
|
 |

Wysłany: Pon Mar 22, 2010 10:13 pm Temat postu: |
|
|
Ciężko mi wyrokować, czy była czy nie. Wydaje mi się, że nie skoro zaczynała ple¶nieć już po 3 dniach, ale mogę się mylić. Posłużę się sytuacj± jak± zaobserwowałem w moim akwarium. Otóż wewn±trz kokosa złożyły ikrę pielęgniczki kakadu, po kilku dniach dało się zaobserwować iż ikra dojrzewa, jednakże niektóre z jajeczek-te nie zapłodnione, zaczęły ple¶nieć i widać było, że stopniowo ple¶ń zaczyna obejmować jajeczka z zarodkami. Koniec końców z całej ikry, a było jej sporo, wylęgło się zaledwie kilka rybek. Podczas następnego tarła wlałem prewencyjnie akryflawinę i opisana wcze¶niej sytuacja kolejny raz nie miała miejsca.
Co do jako¶ci Twojej wody to nie s±dzę, aby ple¶niej±ca ikra była wyznacznikiem jej jako¶ci i szczerze przyznam, że nigdy tak dogłębnie nie starałem się tego zgłębić. Nigdy też nie wlewałem do mojego akwarium tzw. chemi lekk± ręk±, ale w tym wypadku nie potrafię wymy¶lić nic lepszego.
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Mam:
4 skalary
6 razbor klinowych
2 kirysk
3 tęczanki czerwone
4 zbrojniki niebieskie
kilka neonów inessa i kilka danio pręgowane
Akwarium ma 240l
woda PH około 6,5
GH 15 stopni |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 8:23 pm Temat postu: Re: Ple¶niej±ca ikra |
|
|
gutek napisał: |
Ostatnio jakie¶ rybki złożyły mi ikrę na filtrze ale po jaki¶ 3 lub 4 dniach sple¶niała i nic z tego nie wyszło |
Na 99% była to ikra skalarów, sple¶niała bo ziarenka były niezapłodnione lub Ľle napowietrzanie, ikra skalarów często ple¶nieje, ale gdy para opiekuj±ca się ikr± jest naprawdę dobr± par± to sama usuwa ple¶niej±ce ziarenka które mogły by zarazić pozostałe, bardzo pomocna w walce z ple¶nieniem ikry jest tak jak pisał Salmiak, Akryflawina. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |

Wysłany: Wto Mar 23, 2010 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Też my¶lę, że to skalary. Resztę napisał już Mario. |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Pierwszy raz jak była złożona ikra to skalary j± zjadały. Dlatego obróciłem filtr t± ikr± do szyby żeby nie miały dostępu. Drugim razem delikatnie zebrałem j± do pływaj±cego w tym akwarium kotnika ale efekt już znacie za każdym razem sple¶niała. Czy da się rozpoznać czy złożona ikra jest już zapłodniona? |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 9:13 pm Temat postu: |
|
|
gutek napisał: |
Pierwszy raz jak była złożona ikra to skalary j± zjadały. Dlatego obróciłem filtr t± ikr± do szyby żeby nie miały dostępu. Drugim razem delikatnie zebrałem j± do pływaj±cego w tym akwarium kotnika ale efekt już znacie za każdym razem sple¶niała. Czy da się rozpoznać czy złożona ikra jest już zapłodniona? |
Jedyny sposób jaki znam to wła¶nie zwracanie uwagi na kolor ikry- biała, przezroczysta.
Co do zjadania ikry przez skalary to możliwo¶ci mog± być dwie. Albo zjadaj± j± bo tak jak pisał mario jest nie zapłodniona, wobec czego takie ziarenka s± elimonowane, albo co jest przykrym choć do¶ć częstym zjawiskiem rodzice nie potrafi± wła¶ciwie zaj±ć się ikr±. Skalary należ± do grupy rybek które były często i bezmy¶lnie krzyżowane w wyniku czego stopniowo zanika u nich charakterystyczna dla pielęgnic opieka nad ikr± i narybkiem. St±d zjadanie przez nich ikry b±dĽ wylęgniętego narybku wcale nie należy do rzadko¶ci.
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Dzi¶ zagl±dam do akwarium a tu prawie połowa ro¶lin leży na dnia jakby się rozpadła. Mam glony nitkowe czy nitkowate nie wiem jak się prawidłowo mówi czy to może być ich wina i jak można się ich pozbyć? |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Gutek, no błagam cię ! zerknij że do w±tku "Inwazja dziwnych tworów" _________________ ***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl |
|
 |
CATFISCHDOG Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra |
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:42 pm Temat postu: |
|
|
:
jak się za dużo podlewa to ro¶linki lubi± tak "klapn±ć" : _________________ Wafelkowa parafraza Kazika:
"Znowu dzi¶ widzę zachód słońca
Znowu udało się doczekać końca
Mniej szczę¶cia mieli, ilu ich było
Wielu, nawet ich nie liczyłem" |
|
 |
gutek Dyrygent holu

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Parę dni temu znowu kto¶ złożył ikrę a w pi±tek wykluły się jakie¶ małe rybki, bo przełożyłem ikrę do innego akwa i dodałem ¶rodka przeciwko grzybom. Teraz mam pytanie czy można je karmić mikrovitem z trpoical bo taki mam w domu. 8O |
|
 |

Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li nie masz nic innego no to nie ma wyj¶cia. Może spróbuj niewielk± szczypt± żółtka z ugotowanego na twardo jajka, ale to tylko tyle, ile od razu zjedz± a resztę musiałby¶ szybko usun±ć wężykiem. Je¶li co¶ zostanie, woda szybko się popsuje, więc jest to ryzykowne.
PS wła¶nie wyczytałem, że w tym Microvicie też jest żółtko. |
|
 |
|