Wg raportu ¦wiatowego Funduszu na Rzecz Dzikich Zwierz±t łoso¶ wygin±ł w co najmniej 300 z około 2000 dorzeczy, w których naturalnie występował. Prawie 90% populacji gatunku żyje w czterech krajach: Norwegii, Irlandii, Islandii i Szkocji. Na skraju wyginięcia jest w: Estonii, Portugalii, USA i Kanadzie. W ostatnich 30 latach połowy dzikich łososi spadły o 80%.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 472 Zalogowani 0 Wszyscy 472
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 4:55 pm Temat postu: Zabarwienie rybek
Koledzy moje pytanko brzmi następuj±co ,w jaki sposób barwione s± rybki ? np. mam żałobniczki czarne jednak ostatnio w sklepie nabyłem różow± i niebiesk± (ku rado¶ci syna) czy to sprawa genetyki czy może poprzez okre¶lone jedzonko ?
Majus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 7:37 pm Temat postu:
Wiem że przeĽroczki indyjskie były szprycowane igł± na fluoroscencyjne kolory. Pokarmem można też cuda zdziałać ale hodowcy potrafi± zaingerować nawet mechanicznie.
Adams92 Sporz±dzacz omotek
Kraj: Polska Miejscowość: Wałdowo Król./ Bydgoszcz
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 10:13 am Temat postu:
S± różne odmiany ryb. Niektóre występuj± w naturze w kilku barwach, niektóre za¶ s± modyfikowane genetycznie. Przykładem działalno¶ci człowieka s± jak kiedy¶ się dowiedziałem Danio.
Kamil_M Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: okolice Starachowic
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 11:25 am Temat postu:
Żałobniczki też pewnie maj± wstrzyknięte jakie¶ brawniki tak jak przeĽroczki. Wg mnie nie ma sensu kupować takich rybek i wspierać tego procederu. Barwnik po jakim¶ czasie się sam usuwa, ale ryby po tym zabiegu raczej szybciej padn± niż ryby w kolorach naturalnych.
Obywatel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 8:34 pm Temat postu:
Żałobniczki zabarwili ? Czego to ludzie nie wymy¶l±...
Barwione s± zazwyczaj pokarmem, z wiekiem atrakcyjne ubarwienie znika