Pierwszy w Europie podręcznik hodowli karpia w stawach napisał Dubravius (1547), biskup z Ołomuńca na Morawach. W polskiej literaturze pierwsz± wzmiankę o karpiu spotyka się u Długosza (1415 – 1480), który opisuj±c rycerzy bior±cych udział w bitwie pod Grunwaldem, przy nazwisku rodu Korzbok ze ¦l±ska mówi o trzech karpiach w herbie.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 468 Zalogowani 0 Wszyscy 468
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Kraj: Polska Miejscowość: Wałdowo Król./ Bydgoszcz
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 3:38 pm Temat postu: Bydgoszcz i okolice.
Kto¶ chętny na wspólne wypady?
Bydgoszcz, okolice - w grę wchodzi jedynie Wisła i wody do niej należ±ce.
Zenon Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 3:43 pm Temat postu: Re: Bydgoszcz i okolice.
Adams92 napisał:
dzieje się co¶ w wodzie?
Adams92 Sporz±dzacz omotek
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 3:52 pm Temat postu: Re: Bydgoszcz i okolice.
Zenon napisał:
Adams92 napisał:
dzieje się co¶ w wodzie?
Chodzi o t± mizern± sprawę s±dow± czy o brania ryb?
Sprawa s±dowa - nic nowego, rozprawa jest 13 maja.
Brania - nie mam pojęcia, na Wi¶le w tym roku nie byłem jeszcze. A przyległe wody do Wisły? Byłem w niedzielę ze spinem nad dawn± odnog± Wisły, która teraz jest zamkniętym małym jeziorkiem a łaczy się z Wisła gdy rzeka wylewa i próbowałem z okonkami ale wynik na 0.
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 4:12 pm Temat postu: Re: Bydgoszcz i okolice.
Adams92 napisał:
Zenon napisał:
Adams92 napisał:
dzieje się co¶ w wodzie?
Chodzi o t± mizern± sprawę s±dow± czy o brania ryb?
Sprawa s±dowa - nic nowego, rozprawa jest 13 maja.
Brania - nie mam pojęcia, na Wi¶le w tym roku nie byłem jeszcze. A przyległe wody do Wisły? Byłem w niedzielę ze spinem nad dawn± odnog± Wisły, która teraz jest zamkniętym małym jeziorkiem a łaczy się z Wisła gdy rzeka wylewa i próbowałem z okonkami ale wynik na 0.
o brania : widzę że poziom 4m wysoko
pewnie w niedzielę wyskocze na płotki do Chmielnik lub Piecek
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 4:24 pm Temat postu: Re: Bydgoszcz i okolice.
Zenon napisał:
o brania : widzę że poziom 4m wysoko
pewnie w niedzielę wyskocze na płotki do Chmielnik lub Piecek
Gdybym miał prawo jazdy i samochód to też bym wybierał się nad te jeziora. Niestety pozostaje mi rower, ewentualnie motorower który obecnie stoi zepsuty. Jestem uzależniony od odległej o 10 km Wisły.
A stan faktycznie wysoki. Codziennie jad±c do szkoły przejeżdżam mostem Fordońskim. Od pocz±tku marca z niepokojem spogl±dam na Wisłe, której stan utrzymuje się praktycznie tak samo wysoki O wej¶ciu na głowkę można tylko pomarzyć...
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 4:35 pm Temat postu:
z Fordonu na dworzec PKP masz kawałek : następnie tylko w poci±g i po 20 ninutach wysiadasz przy jeziorze
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 4:44 pm Temat postu:
W samej Bydgoszczy nie mieszkam
Do dworca PKS mam około 40-50 minut jazdy PKSem i wtedy muszę dojechać jeszcze do dworca PKP ( pewnie z 10-15 minut). Dopiero wtedy dalej.
My¶lę, że Wisła mi na razie wystarczy, w przyszło¶ci może rozszerzę obszar działania ;)