Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%.
Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 917
Zalogowani 0
Wszyscy 917
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 6:58 pm Temat postu: Okoniowe killery
Witam!
Mam do was pytanie. Dzi¶ zauważyłem u spinningisty na haku założon± bodaj sztuczn± ochotke, lecz mógł to być również np. ogonek od twiestera. Czy słyszeli¶cie kiedy¶ o takiej przynęcie na okonia, bo ja osobi¶cie sie z czym¶ takim nie spotkałem, a wyniki były kosmiczne. Może kto¶ ma link do jakiego¶ artykułu dotycz±cego połowu na takie "wymysły", lub sam może co¶ o tym powiedzieć.
Zastanawiaj± mnie jedna rzecz, jak on sobie poradził z wyrzutem tej przynęty, skoro nie miał założonej ani główki jigowej ani zestawu do bocznego troka.
Pozdrowienia
P.S. Jak taki np. ogonek paprocha nabić na hak? _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
DJ KRYSTUS nie grozi - uswiadamia o przyszlosci
DJ KRYSTUS nie rozkazuje - stanowczo doradza
DJ KRYSTUS nie klamie - przedstawia swoja wersje wydarzen
DJ KRYSTUS nie ¶pi - DJ KRYSTUS czuwa!
J Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: ¦l±sk (Zagłębie)
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 7:33 pm Temat postu:
Sztuczn± ochotkę i sztucznego czerwonego przykleja się do haczyka _________________ Niczego nie daje się tak hojnie jak rad.
Jarosław.
Majus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 5:45 am Temat postu:
ja widziałem sztuczna ochotkę na jigu mikrotwisterka i też to poprawiło brania. mam ja już w swoim ekwipunku ale jeszcze nie spiningowałem za okonkami
wojto-ryba Zarzucacz kwalifikowany
Kraj: Polska Miejscowość: Bielsko-Biała
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 5:35 pm Temat postu:
Sztuczna ochotka służy również do skutecznego łowienia wzdręg na spining :
jarekk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 11:35 am Temat postu:
J napisał:
Sztuczn± ochotkę i sztucznego czerwonego przykleja się do haczyka
Możesz o tym napisać kilka słów - w jaki sposób, jakim klejem, jak doci±żyć, aby taki zestaw wyrzucić - ???
Z góry dzięki
Obywatel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 12:02 pm Temat postu:
Widziałem jak kiedy¶ go¶ć łowił delikatnym spinningiem białoryb i okonie. Go¶ć nie był zbyt rozmowy ale podpatrzyłem że łowił na skróconego twistera. Mały paproszek, przycięty w ten sposób ze zostawał tylko kawałeczek korpusu. O ile dobrze się przyjrzałem go¶ć zakładał to na większ± mormyszkę w taki sam sposób jak zakłada się na hak robaka.
Łowił zarówno rzucaj±c na niewielkie odległo¶ci a także (zreszt± nie zgodnie z przepisami) w pionie. Łowił okonki, jaki¶ drobny białoryb ale na moich oczach wyczesał też konkretnego jazia i karasia
DJ_Krystus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pleszew
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 12:52 pm Temat postu:
Obywatel napisał:
Widziałem jak kiedy¶ go¶ć łowił delikatnym spinningiem białoryb i okonie. Go¶ć nie był zbyt rozmowy ale podpatrzyłem że łowił na skróconego twistera. Mały paproszek, przycięty w ten sposób ze zostawał tylko kawałeczek korpusu. O ile dobrze się przyjrzałem go¶ć zakładał to na większ± mormyszkę w taki sam sposób jak zakłada się na hak robaka.
Łowił zarówno rzucaj±c na niewielkie odległo¶ci a także (zreszt± nie zgodnie z przepisami) w pionie. Łowił okonki, jaki¶ drobny białoryb ale na moich oczach wyczesał też konkretnego jazia i karasia
Jak można rzucać "w pionie" bo niezbyt rozumiem ? .
Dziękiuje wszystkim za pomoc .
Pozdrowienia _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 2:09 pm Temat postu:
DJ_Krystus napisał:
Obywatel napisał:
Pozdrowienia
przecież nie napisał o rzucaniu w pionie! "rzucaj±c na niewielkie odległo¶ci"
przy "a także w pionie" przydałby się przecinek, ale "a także" też rozdziela to zdanie.
DJ_Krystus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pleszew
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 6:58 pm Temat postu:
Majus napisał:
DJ_Krystus napisał:
Obywatel napisał:
Pozdrowienia
przecież nie napisał o rzucaniu w pionie! "rzucaj±c na niewielkie odległo¶ci"
przy "a także w pionie" przydałby się przecinek, ale "a także" też rozdziela to zdanie.
Oj, przepraszam mój bł±d . W każdym razie musze wypróbować te specyfiki .
Pozdrowienia 8) _________________ DJ KRYSTUS nie kradnie - bierze, co mu sie nalezy
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 9:53 pm Temat postu:
Czytaj±c tytuł byłem przekonany, że mowa będzie o czym¶ więcej niż jedno, drobne usprawnienie przynęty. „Okoniowe killery” to tylko sztuczna ochotka przyklejona do haczyka? O co chodzi?
Pawel66 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Piechowice
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 10:11 pm Temat postu:
DJ Krystus - sugerujesz, że zrozumiałe¶ odpowiedĽ Majusa. Hmm - ja nie .
pietruch Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Gdańsk
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 10:26 pm Temat postu:
Pawel66 napisał:
"No worries", ja Mechaniczn± Pomarańczę zacz±łem rozumieć dopiero w połowie ksi±żki .
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 10:31 pm Temat postu:
Pietruch - pamiętasz to o dwóch kozach jedz±cych ta¶mę filmow±: dobry film, tak, ale ksi±żka była lepsza :.
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:07 am Temat postu:
Pawel66 napisał:
popatrz jak niektórzy co¶ rozumiej± !! NIEDOWIARY
A JAKBY SIĘ UPARŁ TO NP. RZUCANIE KAMIENIA DO STUDNI TO RZUCANIE W PIONIE.
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:15 am Temat postu:
samara napisał:
Czytaj±c tytuł byłem przekonany, że mowa będzie o czym¶ więcej niż jedno, drobne usprawnienie przynęty. „Okoniowe killery” to tylko sztuczna ochotka przyklejona do haczyka? O co chodzi?
Pisz co wiesz i nie sugeruj się tym co my piszemy, jest wiele systemów i sposobów na sukces. jak widać sposób z ochotka jest tylko widziany nikt nie napisał że go zastosował. Na takiego czekamy. On nam wszystko wyja¶ni.
Pisz co Ty robisz aby osi±gn±ć sukces!! Pozdrówka
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:48 am Temat postu:
Majus napisał:
Pawel66 napisał:
popatrz jak niektórzy co¶ rozumiej± !! NIEDOWIARY
A JAKBY SIĘ UPARŁ TO NP. RZUCANIE KAMIENIA DO STUDNI TO RZUCANIE W PIONIE.
Napisałe¶ to do mnie i ja popatrzyłem, ale nie zrozumiałem. Poproszę pro¶ciej - ot tak i może na priv...
woojoo Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:12 pm Temat postu:
A co my¶licie o muszkach lub streamerach zamontowanych na bocznym troku ? _________________ MIĘSIARZU CZY CI NIE ŻAL ?
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 9:20 pm Temat postu:
Majus napisał:
samara napisał:
Pisz co wiesz i nie sugeruj się tym co my piszemy, jest wiele systemów i sposobów na sukces. jak widać sposób z ochotka jest tylko widziany nikt nie napisał że go zastosował. Na takiego czekamy. On nam wszystko wyja¶ni.
Pisz co Ty robisz aby osi±gn±ć sukces!! Pozdrówka
Wła¶ciwie to chciałbym odrobinkę zaprotestować przeciwko takiemu wła¶nie użyciu pojęcia „killer’. Zawsze mi się wydawało, że killer to unikatowa sztuczna przynęta nie metoda.
Mam wrażenie że nie można tak powiedzieć nawet o grupie skutecznych przynęt. Miałem kiedy¶ mepsa nr 3 „aglie” złot± w czerwone kropki. Był wprost niezawodny wła¶nie jak killer. Wyjmowałem na niego okonie jakby był zaczarowany. Żaden okoń nie mógł mu się oprzeć. Kiedy wirówka siadała na zaczepie, nurkowałem za ni± w samych slipkach w paĽdzierniku aż do skutku, czyli dopóki jej nie odczepiłem. Miałem i mam także inne identyczne mepsy, ale one nie były nie s± i nie będ± tak skuteczne. Kiedy¶ jednak wystrzeliłem go w dal na głęboka wodę. Nie zauważyłem, że żyłka opl±tała się o szczytówkę i po energicznym wymachu usłyszałem jak żyłka pęka i zobaczyłem jak mój meps sobie leciiiiiiiiiii i chlupie w wodę.
To był killer. Niczym się nie różnił od innych blach, ale może miał inaczej podgięta paletkę, albo co¶ ze stożkiem, czy też strzemi±czkiem, nie wiem, ale to działało. Mam takiego woblera zrobionego przez mojego przyjaciela. Wygl±da bardzo niepozornie jak jaka¶ paskudna gruda plastiku z brokatem i sterem, ale pokażcie go szczupakowi. Żaden mu nie przepu¶ci itd.
Je¶li chodzi o gumy i inne dekoracje podczepiane do kotwiczek i innych przynęt to używam tego często. Kilka zestawów jest jednak do tego stopnia skutecznych, że nie odważyłbym się propagować ich na forum. Gdyż mógłbym zostać pos±dzony o chęć zlikwidowania w ten sposób naszego rybostanu