Strona główna
Galeria
Forum
Artykuły
Wyślij
Moduły
Rozmaitości
e-Wędkarstwo
Czy wiesz, że...
59 % lucjana czerwonego (Lutjanus campechanus) w Zatoce Meksykańskiej wyławiają amatorzy. Wzdłuż pacyficznego wybrzeża Ameryki są odpowiedzialni za 87 % złowień karmazyna (Sebastes paucispinus), a w południowym Atlantyku za 93 % połowów korwina czerwonego (Sciaenops ocellatus).

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 455
 Zalogowani 0
 Wszyscy 455

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
spining: [quote:4936f0387f="Krz ysztof46"]Witam Podziwiam was Panowie za ...(2355) May 19, @ 13:58:10

spining: Fajny wypad Lecek. Supraśl to ciekawa rzeka a kropki urokliwe ...(2355) May 19, @ 13:56:09

Krzysztof46: Witam Podziwiam was Panowie za wytrwałość na forum gdzie prawie ...(2355) May 17, @ 23:45:15

lecek: Majówka na Podlasiu. Działka nad Supraślem. Odcinek "górski". Jed ...(2355) May 05, @ 14:28:46

mario_z: Lecku super połowione, ja czekam na pierwszego maja :mrgreen ...(2355) Apr 27, @ 21:01:38

lecek: Sezon kleniowy 2025 otwarty. Byłem już na Wkrze, jednak bez sukce ...(2355) Apr 27, @ 16:12:00

mario_z: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2355) Apr 01, @ 09:28:18

krzysztofCz: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2355) Mar 26, @ 18:32:02

mario_z: Nie było mnie troszkę więc zdam małą relację. Sezon podlodowy zak ...(2355) Mar 25, @ 08:36:32

krzysztofCz: I tak trzymaj... najważniejsze pozytywne myślenie k Ja ugani ...(2355) Mar 21, @ 18:21:42


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2647
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2437
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2522
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2663
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2533
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2573
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2483
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2501
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2890
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2706
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - GOLONKA
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
GOLONKA
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
grzegorz_0108
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Apr 14, 2005
Posty: 292

Kraj: Polska
Miejscowoœć: WARSZAWA
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 5:36 pm    Temat postu: GOLONKA Odpowiedz z cytatem

Wiem, że ten temat odbiega od wędkarstwa ale... proszę Adminów Szanownych o nie przenoszenie ww tematu do Off Topic.

O rybach mówimy wiele, o wędkowaniu, o sprzęcie i "sprawianiu" ryb.
Ale czasami spotykamy się po za rybkami a wtedy przyjemnie jest zjeść jakieś "męskie" danie popite napojem bogów. No i w zasadzie GOLONKA jest takim daniem. A nie tylko grilll !!!!

Od rana za mną chodziło coś dobrego - miałem to na języku. GOLONKA.
Ale jak ją zrobić? I tu Panowie zwracam się do Was, abyście zdradzili jak ów smakołyk przygotowujecie.

Sorki - takie zasady. A umieszczenie w Off Topic wcale nie oznacza, że temat zniknie bez odzewu. ;) Admin.
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołšczył: Apr 16, 2006
Posty: 6587

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Lublin
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również z miłą chęcią dowiem się jak przyrządzić naprawdę dobrą golonkę. wesoly
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golonkę gotujemy, dodając następujące przyprawy: ziele angielskie / ze 3 ziarenka/, liść laurowy /ze 2 /, pieprz w ziarenkach /z 7/ i Vegetę. Gotować ok. 1-1,5 h na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

Wykładamy na talerz, a gdy przestygnie, obsypujemy ją czerwoną słodką papryką. Pędzelniem pokrywamy ją miodem i wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego wlewamy pół szklanki -o zgrozo ! - piwa, i całość do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 st. C.
Pieczemy do momentu, aż się zapiecze - ok. 30 min. Warto dolać w czasie pieczenia jeszcze z pół szklanki piwa, gdy odparuje "pierwsza porcja".

Monkowa życzy smacznego i mówi, że Monk taką lubi najbardziej! Skoro tak twierdzi - nie będę zaprzeczał. ;) Chrupiąca, rumiana skórka gwarantowana, a piwko pod nią samo wchodzi! usmiech
Dzięki za podpowiedź - nie musiałem nic mówić, a "córka teściowej" sama doszła do wniosku, że czas ją zrobić. Chyba czuje, że u ślubnego zbliża się wypłata. ;)


Ostatnio zmieniony przez Monk dnia Sob Paż 16, 2010 6:23 pm, w całości zmieniany 2 razy
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Jul 08, 2004
Posty: 1317

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Gdańsk
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam nie jem innej golonki niż pieczonej w piwie z warzywami z piekarnika.
Po wpisaniu tej frazy w google zobaczysz, że nie tylko ja jestem zwolennikiem takiego golonko usmiech.
Poezja z gatunku ciężkiej (2dni przerwy w jedzeniu gwarantowane).
I gdyby nie to, że dopadło mnie grypsko i z apetytem jestem na bakier to z chęcią bym wszamał takie golonko usmiech

Oczywiście wiadomo jaki jest jedyny słuszny napój do tej potrawy wink:.
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Jul 08, 2004
Posty: 1317

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Gdańsk
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i ktoś mnie uprzedził z tą golonką pieczoną dosłownie o minutę.
Ale redaktor punktuje, nie ma co ! usmiech
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wesoly
Sorki - dałem dużo czasu. ;)
Starydrwal
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy


Dołšczył: Nov 13, 2004
Posty: 101

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Brzeg
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważam że najsmaczniejsze jest jedzenie proste i nieprzekombinowane. Jedyny warunek to dużo i tłusto usmiech Golonkę ugotować z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, całych ziaren pieprzu i czosnku granulowanego. Kiszoną kapustę dusić na smalcu. Konieczna płytka pod garnkiem bo łatwo przypalić. Na uformowany z kapusty kopczyk kładziemy golonkę i zajadamy. Na wywarze można zrobic barszcz czerwony z własnoręcznie zakiszonych buraków. W termos i na jesienne sandacze. Krupnik też jest pyszny. Smacznego.
stef
Skrobacz pospolity
Skrobacz pospolity


Dołšczył: Sep 01, 2010
Posty: 32

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 7:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golonkę peklujemy 4-5 dni w soli peklowej. Potem płuczemy. Potem gotujemy. Potem smarujemy roztworem miodu i sosu sojowego. Potem pieczemy. Potem zjadamy i dużo popijamy piwem. Potem odpoczywamy 3-4 dni. lol lol lol lol lol lol lol lol
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołšczył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:arrow:

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:15 pm, w całości zmieniany 1 raz
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wrzucasz tam całej barci, tylko troszeczkę - dla złotej, chrupiącej skórki. usmiech Wcale się to z musztardą nie gryzie - smaku miodu nie poczujesz.
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Apr 13, 2003
Posty: 3215

Kraj: Francja
Miejscowoœć: Selestat
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie otworzyłem wino…"Egri Bikavér" wink: , przywiozłem z Polski, bo przecież tutaj…"dba się o podniebienia"… wink: Co prawda nie mam dzisiaj golonki ale polecam takie zestawienie wink: .
Chociaż wyższości piwa do golonki nie podważam to jednak od czasu do czasu warto zmienić przyzwyczajenia. Doskonałe "vin de table" ten "Egri" no i co tu mówić… historia… wesoly
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołšczył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:arrow:

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:15 pm, w całości zmieniany 1 raz
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miło mi, że mogłem wzbudzić coś więcej niż niechęć. ;)
Jedni lubią "siną", mnie bardziej smakuje rumiana - polecam. usmiech
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowoœć: W-wa
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cichy napisał:
"Nie wrzucasz tam całej barci, tylko troszeczkę..."

Cichy,ja łyżkę lub dwie miodu daję do wszystkich marynat nie tylko golonka ale karkówka czy biust z kury.Karmelizuje się i daje piękny kolor a smaku nie poczujesz.Kiedyś do głowy by mi nie przyszło że można jeść jakieś mięso
w sosie miodowo-czosnkowym :? Azjaci tak robią kurę albo wieprzowinę i jest super.Większym zaskoczeniem dla mnie był holenderski sos ........
czekoladowy do wołowiny :roll:
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowoœć: W-wa
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robert napisał:
Doskonałe "vin de table" ten "Egri" no i co tu mówić… historia… wesoly

Chyba tylko historia zly: były jeszcze Gamza,Murfatlar czy Fatima:roll:
już nie wspomnę o winach "Okęcie"czy winie truskawkowym ale "Okęcie" było chyba po 23 (tak jak alpaga) a truskawkowe po 25 :roll:
losos24
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Sep 20, 2006
Posty: 906

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Oława
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
Robert napisał:
Doskonałe "vin de table" ten "Egri" no i co tu mówić… historia… wesoly

Chyba tylko historia zly: były jeszcze Gamza,Murfatlar czy Fatima:roll:
już nie wspomnę o winach "Okęcie"czy winie truskawkowym ale "Okęcie" było chyba po 23 (tak jak alpaga) a truskawkowe po 25 :roll:


A niezapomniany Kordiał, i bezkartkowa wódka smakowa Ratafia, ech gdzie te urocze napitki?
_________________
Pozdrawiam wszystkich, których już poznałem i tych, których mam nadzieję poznać.
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Apr 13, 2003
Posty: 3215

Kraj: Francja
Miejscowoœć: Selestat
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mawia mój kolega „na węgierskie wykrztuśne zupełnie O.K.” wink: Wcale nie jest takie najgorsze to wino. Właściwie w kraju to nie wiem, jakich wytrawnych szukać. Za francuskie nie mam ochoty potrójnie przepłacać, a poza tym w Polsce pije piwo wesoly .
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołšczył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:arrow:

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:16 pm, w całości zmieniany 1 raz
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołšczył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Łężyca
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cichy, jako "donosicielowi kawy" radzę robić to, do czego zostałeś powołany. Poproś ładnie małżonkę i donoś jej kawę, żeby chęci nie zabrakło przy przygotowywaniu goloneczki wink:
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołšczył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 6:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wesoly

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:16 pm, w całości zmieniany 1 raz
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowoœć: W-wa
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 7:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robert napisał:
Wcale nie jest takie najgorsze to wino. Właściwie w kraju to nie wiem, jakich wytrawnych szukać.

Ja od kilku lat popijam z Argentyny i Chile i najchętniej typu Malbec albo
Chardonnay. Do wizyty w 2004 na Krymie nie miałem pojęcia że Ukraina produkuje TAKIE WINA lol 8O ale w Polsce nie znalazłem tych które tam piłem. Z koleji w 2003 w małym miasteczku w Bułgarii niedaleko Obzoru kupiłem w miejscowym GS dwie butelki wina na których naklejka wyglądała na ręcznie robioną 8O Były to najdroższe w sklepie wina bo za butelkę trzeba było zapłacić prawie 12 plz zly: no to uznałem że nawet jak organizm z obrzydzeniem odrzuci to nie żal wylać.Okazało się tak doskonałe że następnego dnia jak już mogłem usiąć za kierownicę pojechałem żeby zrobić zapas do kraju wesoly Okazało się że sklep posiada jeszcze 2 butelki smutny i nigdzie innej nie znajdę bo to było wino z małej winnicy w tym miasteczku i gość butelkuje tylko 1-2 tys./rok :roll: i sprzedaje w kilku okolicznych sklepach a to co było to był produkt z ub. roku.


Ostatnio zmieniony przez sacha dnia Pon Paż 18, 2010 7:13 am, w całości zmieniany 1 raz
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 7:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol
A może wystarczy podpuszczenie, że przepisy podchwyciły żony kolegów i teraz o niczym innym nie mówią, jak o zachwytach nad talentami kulinarnymi swoich prześladowczyń? ;)
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
lol
A może wystarczy podpuszczenie, że przepisy podchwyciły żony kolegów i teraz o niczym innym nie mówią, jak o zachwytach nad talentami kulinarnymi swoich prześladowczyń? ;)


Czy Ty myślisz , że moja żona jest aż tak naiwna :?: lol
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupi, nie kupi - potargować się warto! lol wink:
Wszak kobitki są nieprzewidywalne... ;)
Torque
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Apr 03, 2003
Posty: 4621

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Zabrze
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golonkę wrzucam do wrzącego wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula opalona na ogniu) z listkiem laurowym i zielem angielskim . Gotuję do miękkości i zostawiam w wywarze na 12 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjmuję i piekę w piekarniku tak by skórka stała się chrupiąca.
Jeśli nie jestem w stanie wchłonąć całej ilości mięsiwa, z pozostałości robię galaretę z warzywami wykorzystując wywar.
_________________
Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa
Andrzej228
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Sep 11, 2006
Posty: 653

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Bory Tucholskie
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Apropo golonki to dzisiaj miałem na obiad usmiech, tak zwyczajnie ugotowana w kapuście z przyprawami. To tłuste też byłbym wstanie wciągnąć, ale chude jest smaczniejsze. Tłuste mogło by mi się odbijać, aaa i wiaterki jeszcze teraz odchodzą. wesolywesoly
_________________
Od 06.01.2009r godz. 14-tej zero zero,
nie zajarałem ani jednego szluga.
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołšczył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Łężyca
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej228 napisał:
To tłuste też byłbym wstanie wciągnąć, ale chude jest smaczniejsze.

Bluźnisz Synu, bluźnisz... ;)
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trza harmonijkę podstawić, to i serenada do snu będzie niekiepska.;)
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej228 napisał:
Apropo golonki to dzisiaj miałem na obiad usmiech, tak zwyczajnie ugotowana w kapuście z przyprawami. To tłuste też byłbym wstanie wciągnąć, ale chude jest smaczniejsze. Tłuste mogło by mi się odbijać, aaa i wiaterki jeszcze teraz odchodzą. wesolywesoly


Łap wiaterki i rób kulki - też naturalny zapach lol
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
Andrzej228
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Sep 11, 2006
Posty: 653

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Bory Tucholskie
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_animal napisał:

Łap wiaterki i rób kulki - też naturalny zapach lol


Tego złapać nie da rady (nawet diabeł w jakimś tam kawale nie dogonił), co najwyżej poczujesz. lol lol lol
_________________
Od 06.01.2009r godz. 14-tej zero zero,
nie zajarałem ani jednego szluga.
Starydrwal
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy


Dołšczył: Nov 13, 2004
Posty: 101

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Brzeg
PostWysłany: Wto Paż 19, 2010 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie nastawiłem golonkę w kapuście. Kto ma blisko-zapraszam wesoly
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Jul 31, 2002
Posty: 8461

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Wądół
PostWysłany: Wto Paż 19, 2010 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tyle smakoszy golonka a tylko jeden zaznaczył: Warzywa!!!! Brawo Torque! Co to za golonka bez warzyw? Oczywiście, że gotowane muszą być w W WARZYWACH!!!
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól - to jest oczywiste tak samo jak marchewka, pietruszka, cebula a jak kto ma to i seler, pora, kawałek kapusty włoskiej. Im więcej warzyw tym golonka smaczniejsza!!
Długo się gotuje na wolnym ogniu!!!
Golonka musi być mięciutka! Na talerzu powinna mieć stracha, że zaraz się ją zje :-) To proste - puknij w stół a zobaczysz jak drży :-) Do tego kapusta z zasmaszką, musztarda i chrzan. Nie zalecam pieczywa!!! Po tym się tyje :-)

Jeśli masz naprawdę świeżutkie golonka, to nie pekluj! Golonka nie jest ładne, jak w środku jest różowe. Niestety musi być sinego koloru. Inne, piczone dodatkowo i posmarowane miodzikiem jak Monk zapodał, jest też dobre, ale to nie ten starodawny standard.

Prawdziwy rarytas podawano w Jastrzębiu na piwnym spotkaniu. Wykonano golonka wg mojego sposobu ( bez peklowania i tylko gotowane ), ale zaskoczono mnie jeszcze jednym zabiegiem. Na górę ułożono czapę z marchewki krojonej w kostkę na zasmażce. Pięknie się prezentowała i tak też smakowała. Fotki pewno w relacjach się jeszcze ostały.

GOLONKAAAA
Gierek
Łowca Klenia


Dołšczył: Mar 16, 2007
Posty: 974

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Prudnik
PostWysłany: Sro Paż 20, 2010 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Golonkę gotujemy, dodając następujące przyprawy: ziele angielskie / ze 3 ziarenka/, liść laurowy /ze 2 /, pieprz w ziarenkach /z 7/ i Vegetę. Gotować ok. 1-1,5 h na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

Wykładamy na talerz, a gdy przestygnie, obsypujemy ją czerwoną słodką papryką. Pędzelniem pokrywamy ją miodem i wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego wlewamy pół szklanki -o zgrozo ! - piwa, i całość do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 st. C.
Pieczemy do momentu, aż się zapiecze - ok. 30 min. Warto dolać w czasie pieczenia jeszcze z pół szklanki piwa, gdy odparuje "pierwsza porcja".

Monkowa życzy smacznego i mówi, że Monk taką lubi najbardziej! Skoro tak twierdzi - nie będę zaprzeczał. ;) Chrupiąca, rumiana skórka gwarantowana, a piwko pod nią samo wchodzi! usmiech
Dzięki za podpowiedź - nie musiałem nic mówić, a "córka teściowej" sama doszła do wniosku, że czas ją zrobić. Chyba czuje, że u ślubnego zbliża się wypłata. ;)

Mam pytanko, a w zasadzie dwa: Jak wkładam golonkę do naczynia żaroodpornego, to czy przykrywam z góry owo naczynko i czy jest jakieś szczególne piwo do podlewania golonki, czy może nie ma to większego znaczenia?
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Sro Paż 20, 2010 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monkowa przykrywa naczynie. Później, pod koniec pieczenia - w zależności od gustu - można na kilka minut je otworzyć, aby skórka była bardziej wypieczona, ale polecam "podgląd jej stanu" i postępowanie w zależności od upodobań.
A jeśli chodzi o piwo: w moim przypadku jest to "Żywiec", bo... takie piję. ;)
kaktus
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Sep 29, 2006
Posty: 357

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legnica
PostWysłany: Sro Paż 20, 2010 1:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawe te przepisy, trza spróbować będzie. A mnie ostatnio wzięło na golonkę i zrobiłem najprościej, jak umiałem. Kupiłem, przyprawiłem i na dwa dni do lodówki. Potem na rozgrzaną patelnie, żeby obsmażyć. Jak już skórka była obsmażona, do naczynia żaroodpornego (bodajże masłem wysmarowałem go, trochę wody wlałem i się piekła powolutku). Po jakims czasie odkryłem wieczko, żeby jeszcze przez pół godzinki skórka doszła.
Doszło wszystko, a nawet i miękka była - wszystko zależy od czasu i temperatury pieczenia wesoly
Gierek
Łowca Klenia


Dołšczył: Mar 16, 2007
Posty: 974

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Prudnik
PostWysłany: Czw Paż 21, 2010 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Maćku. Pozostało mi już tylko, kupić golonkę i wypróbować przepis Twojej małżonki usmiech
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Czw Paż 21, 2010 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smacznego. usmiech
Gierek
Łowca Klenia


Dołšczył: Mar 16, 2007
Posty: 974

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Prudnik
PostWysłany: Piš Paż 22, 2010 7:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki.
salmiak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 20, 2002
Posty: 374

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Bolesławiec
PostWysłany: Nie Paż 24, 2010 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To golonko łazi za mną już od dłuższego czasu, a tu masz..... Nigdy jeszcze golonki nie jadłem, ale w najbliższą sobotę zamierzam to zmienić. Wykorzystam przepis monka i tutaj mam pytanie z czym takie golonko monko jada? wink:
_________________
***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl
rom71
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Jul 23, 2006
Posty: 831

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Kaczyce
PostWysłany: Nie Paż 24, 2010 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A za mną chodzi potrawa z dziczyzny, tylko nie wiem gdzie idzie zamówić na Śląsku Cieszyńskim.
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 25, 2010 7:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ze smakiem Salmiaku - ze smakiem! ;)
Nie przepadam za kapustą, więc wcinam ją z pieczywkiem i musztardą, nie zapominając o złotym trunku. usmiech
salmiak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Oct 20, 2002
Posty: 374

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Bolesławiec
PostWysłany: Pon Paż 25, 2010 1:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno spróbuję. A po weekendzie zamelduję o sukcesach wink:
_________________
***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl
Zamki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołšczył: Nov 03, 2004
Posty: 2486

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Sie 30, 2014 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odgrzeję kotleta ... znaczy się golonko. wesoly
Tak się złożyło, że przez jakiś czas będę sobie sam kucharzył.
A, że lubię zjeść coś dobrego to padło na goloneczkę.
Od trzech dni pekluje się w słono-czosnkowej zalewie.
Jedna jutro pójdzie do gotowania i opieczenia
a dwie kolejne za kilka dni trafią do wędzarni z tym, że
jedna będzie sparzona przed wędzeniem a druga po.
Smak wędzonej "na surowo" już znam i nie powalił mnie.
Pamiętam jak kiedyś Artur z @Sąsiadem przywieźli takie łakocie
na spotkanie. Gdzieś na jakiejś wioseczce Górnego Śląska trafiłem
na musztardę dedykowaną do golonki. Wyrób był miejscowy
dostępny jedynie w tej wiosce. Musztardę dawno zjadłem ale przepis się ostał. Smak ostro-słodki, o którym nie myślałem, że do mięsa będzie pasował okazał się idealny. Gorczyca trzy do jednego
zaprawiana miodem rzepakowym a ostrości nadała papryczka chili.
Oczywiście proporcje można dowolnie sobie modyfikować i polecam
każdemu aby musztardę sobie zrobił sam według swoich preferencji
wtedy będzie pełnia smaku takiego golonka w buzi.
_________________
Łowię i zjadam ......
Wyœwietl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za treści głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
Korzystając z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.85 sekund :: Zapytania do SQL: 146