Miejsce rozrodu węgorzy (Morze Sargassowe) zostało zlokalizowane dopiero w 1923 roku przez Duńczyka Johannesa Schmidta. Ciekawostką jest, iż węgorze dobierają sobie partnerów z tych samych regionów, z których pochodzą.
Stwierdzono ponadto różnice w kodzie DNA w zależności od regionu. Do zarybień w Polsce używa się narybku węgorza zakupionego w Europie Zachodniej, który różni się od bałtyckiego.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 345 Zalogowani 0 Wszyscy 345
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Kraj: Polska Miejscowoć: Wałdowo Król./ Bydgoszcz
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 12:50 pm Temat postu: Polskie ryby.
Próbowaliście kiedyś hodować polskie gatunki ryb żyjących w rzekach i jeziorach w zwykłym akwarium?
Nie będzie im za gorąco, pomimo nieużywania grzałki?
Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.
Obywatel Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Mar 26, 2007 Posty: 345
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 10:26 am Temat postu:
Próbowałem. Przy większych akwariach udawało się utrzymać karasie,płocie, linki, okonie a nawet przez jakiś czas kiełbia i klonka. Rzeczywiście największy problem był z temperaturą wody. U mnie bez grzałek miała 24 stopnie. Zlikwidowanie pokrywy pomagało zbić 1-2 stopnie.
Dziś niestety ze względu na warunki lokalowe mam tylko 25 litrowe akwarium z parką gupików
Adams92 Sporządzacz omotek
Dołšczył: Dec 05, 2009 Posty: 159
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 10:05 pm Temat postu:
Mam akwarium 126 l.
Zdziałam cokolwiek ?
Gdy ryby będą za duże, zawsze mogę sobie do stawu wpuścić
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6590
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 11:09 am Temat postu:
W setce trzymałem dwa karsie srebrzyste, dwa linki, okonia, trzy piskorze, bardzo długo wszystkie rybki miały się dobrze dopiero po upływie około 18 miesięcy zdechł jeden linek, nie wiem dlaczego padł, drugi po upływie kolejnych kilku miesięcy został z innymi rybkami wypuszczony do naturalnego zbiornika, może nadal pływają i mają się dobrze. :
Miałem również różanki, ale te dobrze smakowały okonkowi. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
Kamil_M Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 05, 2006 Posty: 677
Kraj: Polska Miejscowoć: okolice Starachowic
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 9:40 pm Temat postu:
Dawno temu też miałem takie pomysły. Miałem w akwarium strzeble potokowe (wiem :oops: ), kiełbie i cierniki. Wszystkie zaczynały padać dość szybko, dlatego po 2 dniach biegłem z nimi do rzeki żeby wypuścić to co jeszcze żyło... Dłużej mi się utrzymał sumik karłowaty i karasie srebrzyste. Dodam od siebie, że wtedy moje doświadczenie akwarystyczne było bardzo niewielkie i rybki te trzymałem w strasznie małych baniakach, teraz do czegoś takiej wielkości nie wpuściłbym żadnej ryby. Może to była jedna z przyczyn tego, że ryby się nie utrzymywały.
Wysłany: Sro Lis 24, 2010 4:02 pm Temat postu:
Chyba jednak zrezygnuję.
Wpadłem na nowy pomysł - chcę w 126 l założyć hodowlę krewetek red cherry z myślą o sprzedaży. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie muszę komuś oddać/sprzedać skalary i gurami.
Obywatel Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Mar 26, 2007 Posty: 345
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Sro Lis 24, 2010 8:49 pm Temat postu:
Na krewetkach to chyba biznesu nie zrobisz Chyba, że w Twojej okolicy jest deficyt krewetek. Popatrz, w internecie można kupić krewetki za grosze.
W swoim akwarium możesz spróbować jakieś rybki występujące w naszych wodach. Najlepiej coś mniejszego. Na forach akwarystycznych można znaleźć różne pomysły na chłodzenie wody
Wysłany: Piš Lis 26, 2010 10:16 pm Temat postu:
Dla biednego uczniaka każdy grosz się liczy ;)
A że nie mam możliwości dorobienia kasiory gdzie indziej to próbuję innymi metodami Trzeba za coś wędkować ;D