Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Torque Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze |
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 9:24 pm Temat postu: Aparat cyfrowy dla wędkarza / rodzica |
|
|
Poszukuję aparatu cyfrowego. Na co dzień fotografowana będzie moja córka, "od ¶więta" widoczki nad wod±, oraz (jak się uda) uwieczniane ryby.
Wymagania jakie powinien spełniać:
1. Szybko się uruchamiać
2. Zasilanie na akumulatorki (baterie)
3. Możliwo¶ć preselekcji czasu i przysłony (pełen manual niekonieczny)
4. F około 2.8
5. Małe gabaryty
6. Łatwo¶ć "łapania" ostro¶ci na wielu punktach
7. Mały apetyt na pr±d
8. Matryca 5mln Pixeli wystarczy
9. Cena max 600zł
Nie mam uprzedzeń je¶li chodzi o markę, choć wolałbym unikn±ć Canona.
Je¶li kto¶ ma potrafiłby pomóc będę wdzięczny. _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa |
|
|
Jarokowal Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Wrocław |
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 6:58 am Temat postu: Re: Aparat cyfrowy dla wędkarza / rodzica |
|
|
Torque napisał: |
...
Nie mam uprzedzeń je¶li chodzi o markę, choć wolałbym unikn±ć Canona.... |
Oooo to mnie do żywego teraz ubodłe¶ :? _________________ www.jarokowal.cal.pl
baltasar Operator wędziska
Kraj: Polska Miejscowość: Sochaczew |
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 7:23 am Temat postu: |
|
|
Uuuu... Do tej kwoty może być problem. Największy z programami tematycznymi i ¶wiatłosił±. Sam bujałem się za czym¶ dla żony ( D300 nie ogarnia),i do 900 ziko nie znalazłem nic ciekawego, może dlatego że uparłem się na ¶wiatłosiłę w okolicy 18-2.8 i PASM na pokrętle ... no i firmę na N.
Do tej ceny na hallegro wygrzebałem FUJI S1700 w jakimż ¶miesznym zestawie. Przyzwoita rozdzielczo¶ć automatyka przysłony czasu manual... i tylko ten wizjer drażni.
A ogólnie to polecam najpierw Tˇ stronkę.
A uprzedzenia do C nie rozumiem , niektóre szkiełka maj± takie że ehhh... |
|
|
the_animal Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 9:57 am Temat postu: Re: Aparat cyfrowy dla wędkarza / rodzica |
|
|
Jarokowal napisał: |
Torque napisał: |
...
Nie mam uprzedzeń je¶li chodzi o markę, choć wolałbym unikn±ć Canona.... |
Oooo to mnie do żywego teraz ubodłe¶ :? |
Jak nie chcsz canona kup sobie złoma _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
|
anglerawf Skrobacz pospolity
Kraj: Polska Miejscowość: Otwock/Cz-Dz |
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 4:03 pm Temat postu: |
|
|
popieram,
nie rozumiem dlaczego nie kanon. wg mnie naljepsza firma 'aparatowa', jeszcze nikon. generalnie firmy, które robi± tylko aparaty...
może spróbować tak:
np na ceneo wpisać wszsytkie swoje wymagania, cenę i wyjdzie na pewno kilka modeli. cenę wpisać np, do 800 (bo sklepy maj± naprawdę róóóżne ceny-marże) i co¶ wyjdzie.
potem tylko wybrać kilka modeli, porównać parametry, poczytać na forach opinie, popytać ludzi, który model majlepszy i gotowe!
zachodu dużo ale czasem warto się pomęczyć - kupowałem tak lornetkę i jestem zawodolony.
chyba, że kto¶ nie liczy się z groszem - wtedy do pierwszego sklepu, zakup sprzętu z napisem 'okazja, promocja 70%' i jest klient zadowolony/ |
|
|
Artgur Operator wędziska
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 7:35 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem dlaczego nie canon? Mam aparat tej firmy i nie narzekam a robię dużo zdjęć. Canon w porównaniu do innych firm ma cieplejsze kolory. Za tę cenę jaki¶ starszy model kupisz. Nie kupuj aparatu na karty XD bo zje Cię cena tych kart. |
|
|
Artgur Operator wędziska
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Zobacz ten model:
Canon PowerShot SX120 IS
* Rozdzielczo¶ć [mln]: 10 |
* Typ matrycy: CCD |
* Zoom optyczny: 10x |
* Stabilizacja: optyczna |
* Rozmiar LCD [cale]: 3.0
PowerShot SX120 IS charakteryzuje się 10-krotnym zoomem optycznym, optyczn± stabilizacj± obrazu oraz dużym, 3-calowym ekranem LCD. Aparat oferuje ponadto pełn± ręczn± kontrolę ustawień, a także możliwo¶ć nagrywania filmów w jako¶ci VGA z dĽwiękiem.
Cena od 490 pln |
|
|
artur Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Ja swojego Canona mam już 6 lat. Bez awarii, a wycierpiał nie jedn± imprezę, wytrzymał nawet piaski Belloniady w Dziwnówku. Zalany kilka razy i cały czas tak samo dobrze działa. Kiedy miałem Zenitha, traktowałem go tak samo a póĽniej dużo delikatniej a i tak musiałem co dwie imprezy rozbierać i naprawiać migawkę albo co¶ innego. |
|
|
Artgur Operator wędziska
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Ja swojego też kupiłem 6 lat temu i działa. Mam też panasonic lumix fz7 i też wytrzymuje wszystko nawet r±czki mojego 4 letniego synka i fotki też ładne robi:) |
|
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Gdybym szukał aparatu większych gabarytów, na pewno spojrzał bym przychylnym okiem i na Canona, jednak w klasie "małpka" raczej już mam do¶ć. Mój A540 ma nieprzyjemn± przypadło¶ć "zżerania" baterii zaraz po wł±czeniu lampy, dodatkowo kłopoty z ustawieniem ostro¶ci, mega wolny zapis zdjęcia, dodatkowo za¶ nie radzi sobie z ostro¶ci± w warunkach słabego o¶wietlenia.
Najgorsze jest to że zarówno jego poprzednicy jak i następcy często maj± podobne objawy po przepracowaniu roku czy dwóch.
Dlatego szukam czego¶ nowego.
Podesłano mi na maila informacje na temat Lumix DMC-Tz8 i powiem, że wygl±da zachęcaj±co. Jedyny minus to ta bateria, jako¶ pewniej sie czuję gdy mam dodatkowe bateryjki w pokrowcu. _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa |
|
|
wlodek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Plewiska |
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mareczku! Mam służbowego Lumixa, sprawdza się. Jest użytkowany przez kilka osób, jak to w pracy :-). Zajrzyj na tę stronkę http://www.digital24.pl/, może uda Ci się co¶ wyszukać. Mogę pomóc w kontaktach. Pozdrowienia dla Dziewczyn! |
|
|
ziomek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tam gdzie Odra i Bóbr |
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 8:07 am Temat postu: |
|
|
Ja amator w tych tematach, ale...
Mój pierwszy aparat to canon powershot (już oznaczenia nie pamietam, A65?-był taki?) 3,2mln pikseli - z 6-7 lat temu kupiony. Oczywi¶cie kompakt. Bardzo przyjemny aparat.
Kolejny kompakcik, kupione ze 2 lata temu, to wła¶nie lumix panasonica (bodaj 8 mln pikseli, oznaczenia cholera też teraz nie jestem pewien).
I stary canon, bije panasonica kosmicznie.
Panasonic nie do¶wietla, gdy ¶wiatła ciut brakuje, a je¶li za blisko obiekt to z kolei o¶lepia aż - lampa do bani. Bardzo ciężko w miarę dobre zdjęcie z lamp± cykn±ć. I co by nie kombinować - zawsze czerwone oczy.
Wy¶wietlacz spory, ale jaki¶ taki ... niewyraĽny Dopiero na monitorze mogę cokolwiek zobaczyć - niby oczywiste, ale tu canon znowu lepiej się sprawdzał.
Nie pasowało mi też, że nagrane filmiki odtwarzane na aparacie, nie maj± dĽwięku.
Szybciej za to niż w canonie łapał ostro¶ć, ale z kolei strasznie długo trwa zapis fotek.
No i najważniejsze - ogólnie jako¶ć fotek ze starego canona jest o niebo lepsza od tego co panasoniciem cyknę. Żałuję, że nie kupiłem kolejnego canona zamiast lumixa. _________________ "Człowiek będzie zdobywał coraz więcej i więcej, aż przyjdzie dzień, kiedy ¶wiat rzeknie: "Nie mam już nic więcej do ofiarowania" " |
|
|
the_animal Pogawędkowy twardziel
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 9:09 am Temat postu: |
|
|
ziomek napisał: |
...Żałuję, że nie kupiłem kolejnego canona zamiast lumixa. |
Nie słuchasz kolegów : _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
|
Artgur Operator wędziska
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Canon daje cieplejsze kolory a Panasonic daje naturalne. Poza tym ja zawsze daję filtr polaryzacyjny bo fotki s± o niebo lepsze. Akumulatorek do lumixa fz8 kosztuje 40pln. naładowany daje możliwo¶ć zrobienia ponad 200 fotek z lamp±. Żaden "paluszek "tego nie da. |
|
|
rom71 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kaczyce |
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Ja posiadam Canon PowerShot S2IS i zepsuła się matryca. A mam go 6 lat i piękne zdjęcia wychodziły. |
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 6:35 pm Temat postu: |
|
|
rom71 napisał: |
Ja posiadam Canon PowerShot S2IS i zepsuła się matryca. A mam go 6 lat i piękne zdjęcia wychodziły. |
Mam taki sam, nic się ni psuje, działa cały czas, też już z 6 lat ma. |
|
|
rom71 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kaczyce |
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 7:08 pm Temat postu: |
|
|
artur napisał: |
A mnie się zepsuł,na wieki nic nie ma |
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 7:59 pm Temat postu: |
|
|
artur napisał: |
A mnie się zepsuł,na wieki nic nie ma |
A mój działa, przeżył kilkadziesi±t imprez jako ogólnego stosowania, czyli sobie leżał i kto chciał to pstrykał, kilka razy zalany był, dosłownie i w przeno¶ni bo zup± chmielow± zapiaszczony też ze dwa razy, nic nie rozbierałem, działa dalej:). |
|
|
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za rady i pozdrowienia (dziewczyny przesyłaj± całusy Włodku).
Skuszony cen± postanowiłem dać jeszcze jedn± szansę Canonowi.
Zobaczmy jak sprawdzi się PowerShot SX120, _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa |
|
|
|