że nie dam sobie wmówić że ryba z hodowli jest równie wartosciowa jak dzika.
Też sobie nie dam i poprę to przykładem:
ostatniego karpia kupiłem na Wigilę jakie¶ 10-12 lat temu a że w smaku był podły uznałem że karp jest ryba niejadaln±.
2 lata temu te¶ć w Bugu granicznym złowił karpia takiego pod 1,5kg i chciał go zabrać czemu ze względu na własnie wstrętny smak chciałem wypu¶cić. Dziadek się jednak uparł że bedzie go jadł,trudno-¶wietnie :roll: ja musiałem go oczy¶cić i usmażyć. Oczywi¶cie że te¶ć nie wr±bał całego karpia sam i ja też spróbowałem. I okazało się że karp z hodowli jest innym gatunkiem niż karp z rzeki chciaż i to karp i to.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 2:51 pm Temat postu:
sacha napisał:
I okazało się że karp z hodowli jest innym gatunkiem niż karp z rzeki chociaż i to karp i to.
Karp z hodowli to tylko kupa smrodu ukryta pod postaci± ryby. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 7:46 pm Temat postu:
Mepsik napisał:
samara napisał:
Kilka dni temu byłem na wykładach z parazytologii. Mogę powiedzieć, że wykładowcy do¶ć precyzyjnie okre¶lili problem o którym tu się rozmawia nie przebieraj±c w słowach jak widać. A propos g...na to ryby żyj±ce na wolno¶ci i pozyskiwane w celach konsumpcyjnych s± istotnym i bardzo poważnym zagrożeniem zarażenia pasożytami ( dużo z nich żeruje w ¶ciekach komunalnych i na tym czego się pozbywamy przy pomocy rzek). Wcale nie jest powiedziane, że obróbka termiczna rybiego mięsa gwarantuje zniszczenie pasożytów. Lepiej je¶ć ryby hodowlane czyli badane. Szkoda tylko, że na rynku jest dostępnych jedynie kilka gatunków słodkowodnych, jeżeli w ogóle s± jakiekolwiek. Chociaż jeżeli chodzi o pangę to też różnie mówi±.
:oops: A z którego marketu byli ci wykładowcy??? Czasem zdarza mi się zabrać dzik± rybę, czę¶ciej zdarza mi się kupić jak±¶ w sklepie. Walory ryb kupnych do tych dzikich (mówię o tych samych gatunkach), maj± się tak, że wła¶nie czasem zabieram te dzikie - własnoręcznie złowione.
A teraz gar¶ć parę uwag dlaczego tak się dzieje. WeĽmy na ten przykład karpia. W naturze zarybieniowy kroczek do osi±gnięcia 2,5 kg masa (wielko¶ć handlowa) - potrzebuje ok. 4 lat. T± sam± masę karpik w hodowli uzyskał w ci±gu roku. Dlaczego? Bo go szprycowano wysokobiałkow± pasz± z odpadów zwierzęcych oraz hormonami - o antybiotykach nie wspomnę. Złowione dzikie ryby jadam od dziecka - pasożytów NIGDY nie złapałem i nie s±dzę by przydażylo mi się co¶ podobnego. Za to znajomi maj± dziesięcioletniego synka, który z mięs uznaje tylko kurczaki. Je je prawie codziennie - oczywiscie pochodz±ce z fermy. I ten 10-letni chłopiec zacz±ł się już przemieniać w męskiego osobnika. Obniża mu się głos, na całym ciele pojawiło się już typowo męskie owlosienie - (nogi, klatka piersiowa, pachy), tr±dzik. Ma też prawie 160 cm wzrostu. Chyba trochę za szybko?! Endokrynolog powiedział jasno - winna jest wysokoprzetworzona dieta.
A cały ten mój przydługi wywód dlatego, że nie dam sobie wmówić że ryba z hodowli jest równie wartosciowa jak dzika. Potrzeba ograniczenia odłowów dzikich gatunków jest oczywista, ale nie zmienia to faktu, że żelek o smaku truskawkowym NIGDY nie będzie truskawk±...
Mepsik A z Katedry Biologii Ogólnej i Parazytologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego!!!!!
Odniosłem wrażenie ze "ci wykładowcy" nie s± specjalnie zainteresowani marketingiem, sprzedaż± lub hodowla rybek, chyba nawet nie wędkuj±.
Ja także w wieku 10 lat miałem 160 a nawet 170 cm wzrostu, a ze to miało miejsce pól wieku temu, kiedy to nikomu nawet nie ¶niło się o "pędzonej " hodowli kurcz±t, wiec może przyczyna takiego wzrostu i rozwoju jest bardziej złożona. Może to wszystko nie jest aż takie proste. Moj kolega z klasy do dzi¶ ma 130 cm wzrostu. Leczenie (chyba hormonalne) podjęte w wieku 20 lat dało mu jedynie jakie¶ 10 cm przyrostu. On chyba żałuje ze urodził się zbyt póĽno i karmiono go kurami i porz±dna wołowin± a nie kurczetami.
wolfram Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: gdzie¶ na ¦l±sku
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 9:35 am Temat postu:
mario_z napisał:
sacha napisał:
I okazało się że karp z hodowli jest innym gatunkiem niż karp z rzeki chociaż i to karp i to.
Karp z hodowli to tylko kupa smrodu ukryta pod postaci± ryby. :
Oj oj, chyba przesadziłe¶, po prostu hodowla hodowli nierówna, my bierzemy na ¶więta tylko od sprawdzonego dostawcy, pycha :P
sopelek Skrobacz pospolity
Kraj: Polska
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 2:38 pm Temat postu:
inna sprawa karpie z dobrej hodowli, gdzie ryby s± trzymane we w miarę czystej wodzie a po odłowieniu i przed puszczeniem w obrót trzymane w basenach z zupełnie już czyst±. a inna ryba z mulistego stawku hodowlanego czy łowiska specjalnego zarybianego handlówk±.
hormony za¶, antybiotyki, chemia itd s± już wszędzie. trzebaby samemu hodować paszę i ro¶linki, żeby co¶ czystego je¶ć...
ja widzę za to pozytywny efekt nadmiaru hormonów w jedzeniu: coraz więcej drobnych szczupłych kobiet dysponuje dużym, pięknym biustem (zwi±zek udowodniony naukowo) :
chyba idealna zgoda, że to nikomu nie wadzi (no, może oprócz chudzinek, które czasem zmagaj± się z ciężarem wielkiego cyca :-P )
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2