System wodny RP charakteryzuje się niewielk± ilo¶ci± zbiorników zaporowych i ich mał± ogóln± objęto¶ci±. Ł±czna pojemno¶ć 140 większych zbiorników wynosi ok. 2,8 km sze¶c., co stanowi zaledwie 5% objęto¶ci wody rocznie odpływaj±cej z obszaru kraju.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 801
Zalogowani 0
Wszyscy 801
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 8:31 pm Temat postu: Jak ustawić hamulec pod plecionkę?
Koledzy jestem zwolennikiem żyłek lecz uległem namowom na plecionkę. Jak mam ustawić hamulec w kołowrotku do plecionki? Tak jak do żyłki czy jako¶ lżej? kijek WC Zander 285h c.w.10-35gr.
akabar Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Olecko na Mazurach
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 8:49 pm Temat postu: Re: Jak ustawić hamulec pod plecionkę?
Artgur napisał:
Koledzy jestem zwolennikiem żyłek lecz uległem namowom na plecionkę. Jak mam ustawić hamulec w kołowrotku do plecionki? Tak jak do żyłki czy jako¶ lżej? kijek WC Zander 285h c.w.10-35gr.
A czemu lżej?. Stosownie do wytrzymało¶ci plecionki i wędeczki. Mam ten kijek - super sprawa. Uważaj na szczytówkę. Wbrew pozorom delikatesik. _________________ Patrz wyżej, sięgaj dalej.
Pozdrowienia z "Mazurowego Wybrzeża"
Krzychu
losos24 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Oława
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 8:58 pm Temat postu:
Ja do spiningu i trola używam tylko plecionek. Hamulec dokręcam na twardo, tak aby oddawał plecionkę, prawie przy maksymalnym ugięciu kija. To "prawie" zmienia się w zależno¶ci od ilo¶ci zaczepów oraz czy łowię w trolu czy rzucam. Do plecionki preferuję kije szybkie i twarde. Przy takim ustawieniu hol raczej siłowy. _________________ Pozdrawiam wszystkich, których już poznałem i tych, których mam nadzieję poznać.
Artgur Operator wędziska
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 9:11 pm Temat postu: Re: Jak ustawić hamulec pod plecionkę?
akabar napisał:
Artgur napisał:
A czemu lżej?. Stosownie do wytrzymało¶ci plecionki i wędeczki. Mam ten kijek - super sprawa. Uważaj na szczytówkę. Wbrew pozorom delikatesik.
Wiem że szczytówkę ma delikatn± dlatego zadałem to pytanie. Do tej pory używałem żyłki 0,23mm i do jej wytrzymało¶ci i kija miałem ustawiony hamulec. Kumpel mi powiedział że do plecionki muszę lżej ustawić hamulec żeby kija nie złamać. Dlatego zadałem to pytanie.
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 10:45 pm Temat postu:
Pod plećkę zawsze trochę delikatniej hamulec ustawiam. Dlatego że plećka jest nierozci±gliwa w stosunku do żyłki. I trzeba dać szansę wędzisku zamortyzować odjazdy ryby.
sqza Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 7:25 am Temat postu:
Zależy od ryb. Jak spinninguję na sandacze to hamulec mam "zabetonowany'. Inaczej nie zatnę ryby. Hol siłowy, chyba, że jest spora sztuka, to lekko popuszczam.. _________________ http://wodnagaleria.eu/ http://www.kotuszow.pl/
woblerwz GliĽdziarz kopacz
Kraj: Polska Miejscowość: Brzeg
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 8:33 am Temat postu:
Jeżeli wierzysz w wytrzymałosć wędki spróbuj takiej metody
Hamulec ustawiam na bardzo silne ugięcie wędki. Wrzucam przynętę do wody (najlepiej tam gdzie nurt silny i głęboko) i wykonuję siłowe zacięcie. Hamulec popuszcza? To go doci±gam do momentu gdy tego nie zrobi. A póĽniej już na wyczucie jeszcze odrobinę. Jako że najczę¶ciej łowię na rzece stad ten nurt -przyzwyczajenie.
Kiedy¶ jak wygi±łem kija, ustawiłem hamulec wydawało mi się że jest ok, branie dalej i w nurcie i hamulec oddaje a ryba (sandacz) nie zacięta.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 10:19 am Temat postu:
woblerwz napisał:
Jeżeli wierzysz w wytrzymałosć wędki spróbuj takiej metody.
Kiedy¶ kiedy często odwiedzałem Wisłę stosowałem t± sam± metodę ustawiania hamulca, ale od kiedy moim celem s± sandacze, hamulec dokręcam jeszcze mocniej.
Trzykilowy sandacz raczej nie da rady wybrać nawet centymetra plecionki z mojego "shimaniaka" a hamulec odzywa się tylko przy mocnym zacięciu lub przy silnym odjeĽdzie większej ryby. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
gucio2020 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 12:09 pm Temat postu:
Ja hamulec ustawiam na "beton" po zacięciu lekko luzuje by prócz wędki i oddawaniem plecionki amortyzować odjazdy. Oczywi¶cie mniejsze rybki ci±gnięte na sztywno choć z wyczuciem
Żeby złamać kija przy zacięciu to chyba trzeba by z rozbiegu zacinać... Ale ja mam krótk± łajbe to nie wezmę dużego rozbiegu _________________ ...::: Gutek :::...
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 3:57 pm Temat postu:
gucio2020 napisał:
Żeby złamać kija przy zacięciu to chyba trzeba by z rozbiegu zacinać... Ale ja mam krótk± łajbe to nie wezmę dużego rozbiegu
Ja niedawno złamałem i nie potrzebowałem do tego rozbiegu , ale kijek na szczę¶cie już po naprawie i nawet sandacze zaczęły na niego siadać. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
wojto-ryba Zarzucacz kwalifikowany
Kraj: Polska Miejscowość: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Sie 25, 2011 8:32 am Temat postu:
Ja mam hamulec na beton ustawiony, po zacięciu luzuję hamulec walki gdy czuję, że ryba jest duża. W tym roku złamałem pierwszy raz kij przy zacięciu, strzelił spigot. Powodem być może było zmęczenie materiału, wydaje mi się, że po 4latach użytkowania powstały mikropęknięcia i kij w końcu strzelił. Przez cztery lata kij mocno się napracował, wyj±ł kilkadziesi±t sandaczy i szczupaków, hole raczej były siłowe. Przez wspomniany czas było też kilkadziesi±t zaczepów z którymi się siłowałem. Kij który strzelił to moja ulubiona wklejka z Dragona seria Millenium Power Jig 2,40m 5-25g. Złamanie kija nie spowoduje u mnie zmiany w sposobie łowienia zanderków.
Łowi±c w karczach i drzewach hamulec ustawiony na beton to podstawa sukcesu!!!
Wysłany: Czw Sie 25, 2011 9:01 am Temat postu:
wojto-ryba napisał:
Ja mam hamulec na beton ustawiony, po zacięciu luzuję hamulec walki gdy czuję, że ryba jest duża. W tym roku złamałem pierwszy raz kij przy zacięciu, strzelił spigot.
Nie-chciałem się chwalić, ale ja swojego połamałem już drugi raz w przeci±gu 30-tu dni, tym razem dokonałem tego na rybie , na szczecie sandacza wyholowałem niestety nie był to jaki¶ olbrzym.
Podczas zacięcia hamulec nawet grama nie odpu¶cił, kijek strzelił jak zapałka dokładnie w tym samym miejscu co wcze¶niej, niestety naprawiaj±cy nie chciał słyszeć o reklamacji. :x
Drugiej naprawy dokonałem sam, choć dwa ostatnie wyjazdy na sandacze owocowały tylko zacięciami pniaków kijek je perzył. 8O
My¶lę ze teraz już będzie służył dobrze i długo, ale hamulec zacz±łem lekko odpuszczać. _________________ Pozdrawiam
Mariusz