Doskonał± przynęt± na bałtyckie duże leszcze, okonie i węgorze jest garnela – nazywana też bałtyck± krewetk±. Skorupiak ten dzień spędza zagrzebany w piasku, a na żer wychodzi w nocy i penetruje przybrzeżne płycizny. Można go znaleĽć również przy plaży, na co najmniej metrowej wodzie w pobliżu zwalisk kamieni.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 475 Zalogowani 0 Wszyscy 475
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Witam, ponownie poruszam kwestię, gdyż nie daje mi to spokoju, może kto¶ się wypowie i konkretnie wyja¶ni mi jak to możliwe.
Wczoraj w akwarium o 23 stan następuj±cy:
-dwa skalary
-dwie samice bojownika
-jeden samiec bojownik
-danio pręgowane
-danio różowe
-jedna razbora kliniowa
Dzi¶ o godzinie 17: odnotowano brak samca bojownika i jednego skalara.
Nie pojmuję jak można w ci±gu kilku godzin opędzlować dwie tak pokaĽne ryby. Kto jest sprawc±??
Rybek na dywanie i za szafk± brak, dzieci w domu nie ma, kota nie posiadam (nie wierzę, że zrobiła to moja ¶winka morska:p)
Jestem wielce niepocieszona po bojo był naprawdę ¶liczny
pietruch Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Gdańsk
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 6:34 pm Temat postu:
Zatłukły się. Wybacz, ale taka obsada jak± masz, aż sama się prosi o eksterminację (skalary i bojowniki).
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 6:37 pm Temat postu:
Ja też nie-wierzę ¶wince morskiej : a tak na poważnie to nie mam pojęcia comgło się stać w przeci±gu kilkunastu godzin z tymi dwoma rybami :roll:
Ps. Włamu do akwarium też nie było :?: : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 6:39 pm Temat postu:
pietruch napisał:
Zatłukły się. Wybacz, ale taka obsada jak± masz, aż sama się prosi o eksterminację (skalary i bojowniki).
Tjaaaaaaaaa i zjadły nawzajem.
Zastanów się zanim kolejny raz napiszesz tak± bzdurę : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 7:30 pm Temat postu:
My¶lałem na pocz±tku, że zjedzone zostało danio. Sam lubię zje¶ć- waniliowe z rodzynkami najlepsze :
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 8:09 pm Temat postu:
mario_z napisał:
pietruch napisał:
Tjaaaaaaaaa i zjadły nawzajem.
Zastanów się zanim kolejny raz napiszesz tak± bzdurę :
Winszuję "akwarystycznego kunsztu" jeżeli według Ciebie trzymanie w jednym zbiorniku skalarów i bojowników, jest racjonalne i logiczne, a w/w obsada jest prawidłowo dobrana...
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 8:32 pm Temat postu:
Dobra, wywołany po czę¶ci do tablicy trochę rozwinę temat.
Drogi Laiku, ciężko cokolwiek napisać na temat Twojego akwarium. Jedyne co nam podałe¶ to Twoja obsada. Nie podałe¶ parametrów takich jak objęto¶ć akwarium, jego wysoko¶ć, jakiego filtru używasz, jaki masz poziom pH w akwarium i innych zwi±zków, które znajduj± się w Twoim akwarium (azotany chociażby).
Ale z tego co podałe¶ mogę Ci spokojnie napisać, że obsadę masz strasznie Ľle dobran±, ponieważ danio, niezależnie od tego czy różowe, czy waniliowe, czy z rodzynkami, czy pręgowane jak i razbora klinowa jest ryb± stadn± i nie najlepszym pomysłem jest ich trzymanie pojedynczo. Tak jak np. kultowe w akwarystyce ( chyba ze względu na barwę) neony inessa, najlepiej czuj± się one w stadzie, gdzie formuj± się w ławicę. I dlatego minimalna zalecana liczba sztuk dla w/w rybek to 10 sztuk.
Do tego bojowniki i skalary to ryby agresywne, a co ważniejsze terytorialne i jak danio czy razbory będ± im uciekać, tak bojownik nie odpu¶ci skalarowi, nawet jeżeli założyłe¶ mu harem złożony z dwóch samic. Dodatkowo przez kilka lat czytaj±c relacje z for akwarystycznych dowiedziałem się, że przy słabszym okresie karmienia, skalar może się zabrać za mniejszych współlokatorów.
Ciężko stwierdzić co się stało z Twoimi rybami, ale jeżeli wykluczasz czynniki zewnętrzne to przeszukaj różne kryjówki, o ile je masz (ro¶liny, łupiny kokosa, jakie¶ porcelanowe badziewia, korzenie, itd). S± za duże by je wessał filtr co czasami zdarzało mi się, gdy miałem gupiki.
Dodatkowo, warto nadmienić, że trzymanie skalarów w akwarium powinno się zaczynać od zbiornika co najmniej 120l, o wysoko¶ci 50cm.
WypowiedĽ może troszkę chaotyczna - taki stream of consciousness, ale ciężko nam odnaleĽć Twoje rybki, jeżeli Ty ich sam nie widzisz przyciskaj±c nochala do szyby :
Aczkolwiek może to co napisałem powyżej Ci się przyda, wydaje mi się, że to jest lepsze od odpowiedzi "nie mam pojęcia comgło się stać w przeci±gu kilkunastu godzin z tymi dwoma rybami", bo to Twojego problemu nie rozwi±zuje. Kiedy¶ też przy wyborze sprzętu była odpowiedĽ (będę z pamięci parafrazował, nie będzie to dokładny cytat) "nie znam tego kijka, ale z pewno¶ci± znajdzie się kto¶ kto Ci doradzi"
Je¶li już o tym wspominasz, to znaczy, że akwarium masz odkryte.
Poszukaj raz jeszcze, trochę dalej.
Zrób dokładnie tak jak pisze Zippo, przeszukaj większy obszar pokoju, zrób to bardzo dokładnie. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 9:16 pm Temat postu:
pietruch napisał:
Winszuję "akwarystycznego kunsztu" ...
Dziękuje :
Z akwariami słodkowodnymi mam do-czynienia troszkę dłużej niż Ty "bawisz" na tym ¶wiecie. :
Ps. Skalary, Bojowniki, Brzanki Różowe i Sumatrzańskie pływaj± sobie razem w 260 litrach i jako¶ nie robi± sobie krzywdy, Gupików, Molinezji czy Mieczyków które im dotrzymuj± towarzystwa nigdy nie traktowały jako przek±ski. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Wto Kwi 03, 2012 9:22 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 9:20 pm Temat postu:
Jak widać bezskutecznie .
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Kraj: Norwegia Miejscowość: Sola
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 9:21 pm Temat postu:
mario_z napisał:
pietruch napisał:
Dziękuje :
Z akwariami słodkowodnymi mam do-czynienia troszkę dłużej niż Ty "bawisz" na tym ¶wiecie. :
Co ma piernik do wiatraka? :
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 9:23 pm Temat postu:
ZIPPO napisał:
mario_z napisał:
pietruch napisał:
Dziękuje :
Co ma piernik do wiatraka? :
Tyle samo co Bojownik do Skalara. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
krzysztofCz RZEP
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 11:12 am Temat postu:
8O panowie ona prosi o pomoc... a wy toczycie boje w innej skali
laik Czy¶ciciel gumiaków
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 4:28 pm Temat postu: tia ...:)
dobra, dziękuję panowie za pomoc.
Nadmienię tylko, że przez kilka miesięcy, odk±d skalary doł±czyły do stada, żyły w zgodzie z innymi rybami.
Razbora to spadek po s±siadce - były ich 3, po Bożym Narodzeniu się wykruszyły i została jedna. Nie zamierzam już uzupełniać stadka. Gdy rybki zgin± ¶mierci± naturalna, albo dzięki niemiłosiernemu prawu dżungli, miejsce na komodzie zajmie telewizor.
Życzę powodzenia w bojach
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 5:31 pm Temat postu: Re: tia ...:)
laik napisał:
dobra, dziękuję panowie za pomoc.
Te ryby musz± gdzie¶ tam być, nie możliwe jest aby w ci±gu kilkunastu godzin co¶ je " o-szamało".
B±dĽ tak miła i poinformuj nas czy przeszukała¶ dokładnie pokój i jaki był wynik tego przeszukania,
laik napisał:
Życzę powodzenia w bojach
Nie-dziękuję. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
newrom Miotacz nęciwa
Kraj: Polska Miejscowość: Kraków
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 9:14 am Temat postu: Re: tia ...:)
mario_z napisał:
Te ryby musz± gdzie¶ tam być, nie możliwe jest aby w ci±gu kilkunastu godzin co¶ je " o-szamało".
Nie możliwe ? Wystarczy że w zbiorniku jest kilka szt Anentome Helena. Przy podawaniu obsady często się pomija ¶limaki. U mnie padnięta ryba znika w ci±gu kilku godzin.
Chociaż przypuszczam że ryby wyskoczyły z wody (jak ryby wyskakuj± to raczej Ľle się dzieje w zbiorniku) i gdzie¶ leż± (zawsze mnie zadziwiało że znikniętej ryby najczę¶ciej nie da się szybko znaleĽć).