Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%.
Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 476 Zalogowani 0 Wszyscy 476
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 11:07 am Temat postu: paladin
Prosiłbym o opine na temat wędki spinningowej Konger Paladin. Cw. 7-27 dł. 270
zander58 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: tychy
Wysłany: Sro Maj 02, 2012 5:45 pm Temat postu:
Ponieważ nie doczekałem sie na opinie innych wędkarzy, więc postanowilem kupić ta wedkę Konger Paladin Steel Arm 274cm. cw. 7-28. Jest narazie po tygodniowym te¶cie. Gramatura troszke zaniżona . ¦maiało można powiedzieć że jest od 5 do 32gr.Wszystko co pisze producent wszystkie ochy i achy to prawda. Jestem bardzo mile zaskoczony Super czuło¶ć, ¶wietnie pracuje pod duż± ryb±. Z bolkiem 78cm poradził sobie wysmienicie. Jeszcze miał zapas mocy.Przy lekutkim kołowrotku minimalnie leci do przodu ale przy tej gramaturze to nic.przy cięższym kręciole jest super.(tzn do 350gr.)
Miszkadaszkiewicz Pogawędkowy Łowca Okazów
Kraj: Polska Miejscowość: Głowno
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 8:38 am Temat postu:
Apropo serii Paladin to mam Coliber Jig 215 1-5c.w. - też nie masz uchwytu do podczepiania przynęt jak w mojej wersji? Czy moja wersja specjalnie tego nie ma celem uzyskania jak najmniejszej masy? :? _________________ Najważniejsze żeby brały
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 9:10 am Temat postu:
Ja mam uchwyt do podczepiania przynęt. Czy wędka spełniła Twoje oczekiwania?
Miszkadaszkiewicz Pogawędkowy Łowca Okazów
Kraj: Polska Miejscowość: Głowno
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 9:22 am Temat postu:
Jak dla mnie kijek elegancki bardzo lekki akcja fajna bardzo głębokie ugięcie (przy szczupaczku ~50cm) na plecionce Nanofil 0.02 spokojnie sobie dała radę, czuć przynętę (mikrojig) bardzo wyraĽnie na dolniku. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego kijka Jedynym mankamentem jak dla mnie jest wła¶nie brak tego uchwytu _________________ Najważniejsze żeby brały
Booseib Dyrygent holu
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Maj 19, 2012 9:22 pm Temat postu:
Skoro w±tek jest o kijaszku Paladin więc wtr±ce swoje 3 słowa na temat kijaszka którego mam często w ręku bo łowi na niego mój przyjaciel, jego model to River Raid 2,74 2-14cw kijaszek jest bez zadzioru, bardzo czuły idealny do okoni, ale radzi sobie z dużo większymi przeciwnikami ¶wietnie, jak kto¶ my¶li czy kijek seryjny czy z pracowni, to ja osobi¶cie w tej cenie z czystym sercem poleciłym Paladina z tytanowymi przelotkami !
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 3:10 pm Temat postu:
konger paladin po kilumiesięcznej pracy złamal sie przy gumie na główce 10gr. Serwis wydał opinie , że to moja wina . Brawo dla serwisu !!! i po wędce za 800 stów. Dokupienie tej czę¶ci u nich to 400zł +przesylka.
Zamki Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 5:31 pm Temat postu:
A no przykre zdarzenie jak kij za tak± kasę pęka a serwis umywa r±czki.
A na przyszło¶ć w tej cenie większo¶ć pracowni da radę uzbroić kija, który nie będzie chińszczyĽnian± słom± za grom wie ile pieniędzy .... _________________ Łowię i zjadam ......
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 5:58 pm Temat postu:
Większo¶ć wędkarzy ( w¶ród nich i ja ) nabiera SIE NA HASŁO : Przelotki fuji tytanowe, które kosztuja ok. 500zł do tego uchwyt fuji i inne dodatki( cała wędka 800zł. ) to na blank zostaje ok. 100zł. To jak ma być to dobra wędka. M±dry polak po szkodzie.
Zamki Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 6:21 pm Temat postu:
No nie do końca tak jest, że osprzęt jest taki jak napisali a co za tym idzie i aż tyle kosztuje ... chociaż nawet gdyby taki był to i tak nie kosztuje aż tyle ...
Marże ... niejednokrotnie ogromna pazerno¶ć importerów robi takie szalone ceny .. a póĽniej starczy, że odrzuc± ze trzy cztery reklamacje miesięcznie i
wypłata na czysto, ale mam nadzieję, że to tylko moje czcze dywagacje a sprzedawcy sa super uczciwi i faktycznie winny jeste¶ Ty ?
chociaż ten kwiatek przeczy jakiejkowliek uczciwo¶ci ....
a człowiek został winny i odrzucono mu reklamację na przeciekaj±c± skarpetę bo się odważył skleić drug± ... _________________ Łowię i zjadam ......
artur Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 8:01 pm Temat postu:
No cóż za Kongera 8 paczek bym nie dał, jak napisał Zamki za tak± kasę już idzie uzbroić wędeczkę na całkiem przyzwoitym blanku. Co do przelotek, to za naprawdę bardzo dobre przelotki w tytanach i co tm jeszcze 500zł to wcale nie jest dużo ;), ale niewiele słabsze już potrafi± być 2X tańsze. Oddzieln± masakr± jest podej¶cie gwaranta do wędki za takie pieni±dze. Większo¶ć szanuj±cych się producentów, stuliła by pysk i zrobiła wszystko żeby klient był zadowolony. Tak mi się wydaje. Ja ostatnio kupiłem zajefajnego Fenwicka HMX używkę za 250zł gdy nowy sporo ponad 600 je¶li nie pod 800 kosztuje. Mówi±c szczerze to za 800 zł jest wybór naprawdę dobrych seryjnych wędzisk typu St. Croix, Fenwick i podobnych. Nawet CD da się znaleĽć. Bo CTS to już raczej powyżej tysiaka. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
po złożeniu odwołania Konger postaraŁ SIE I WYSŁAL NOWA CZʦĆ
I to jest dobra wiadomo¶ć, która uczy, że warto się odwołać od " wyroku pierwszej instancji". Zawsze próbuj± zwalić na użytkownika. :P _________________ Lecek
Wysłany: Pon Wrz 23, 2013 4:01 pm Temat postu: paladin
Panowie szl......mnie tr..... Nowa wędka po godzinie łowienia okoni złamała się.
Wysłany: Pon Wrz 23, 2013 4:14 pm Temat postu:
Znaczy wada serii wychodzi. Reklamuj i ż±daj zwrotu kasy. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Panowie szl......mnie tr..... Nowa wędka po godzinie łowienia okoni złamała się.
Jak się łowi okonie jak marliny to i wędeczka piardła :
A na poważnie to masz niefart jak szlag, tak jak Sołtys pisze, wada serii i powiniene¶ awanturę im zrobić. Jaki¶ czas temu kolega z SD zabrał mnie na ryby na Narew, przy przykręcaniu kołowrotka do uchwytu Shimano Beastmastera najnowszej generacji (nówka sztuka, pierwszy raz wyjęta z pokrowca) pękł mu uchwyt razem z piank± : i wcale nie dokręcał "na chama", taki wyrób słynnej firmy.
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Pon Wrz 23, 2013 9:53 pm Temat postu:
artur napisał:
Nawet CD da się znaleĽć. Bo CTS to już raczej powyżej tysiaka.
CD kumam - Corpus Delicates ale CTS :?:
Wysłany: Pon Wrz 23, 2013 10:00 pm Temat postu:
sacha napisał:
artur napisał:
Nawet CD da się znaleĽć. Bo CTS to już raczej powyżej tysiaka.
CD kumam - Corpus Delicates ale CTS :?:
Obie nowozelandzkie firmy. CD to Composit Developments, a CTS skrótu nie rozszyfruję. Doczekali¶my się polskiego producenta blanków, robionych w Polsce. Krzysztof Zieliński z ARTFISH Rod z Krakowa zacz±ł produkować blanki wg swojego pomysłu i koncepcji. Ponoć s± bardzo obiecuj±ce.
P.S. Saszka wy¶lij mi na priv przepis na pigwówkę jak± produkujesz. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.