Wysłany: Sro Maj 02, 2012 12:41 am Temat postu: Brda w Bydgoszczy
Witam, po przeczytaniu artykułów w Expresie Bydgoskim i Gazecie Pomors
kiej aż mi ciężko zrozumieć ze w ukochanej mojej rzece a tym bardziej na odcinku miejskim padaj± takie trofea.
Okon pod 2kg szczupak pod 10 kg a ze z mostu na Wyspie Młyńskiej widać pływaj±ce Pstr±gi i wzmianki o Troci.
Czy kto¶ tam obecnie wędkuje?
Adams92 Sporz±dzacz omotek
Kraj: Polska Miejscowość: Wałdowo Król./ Bydgoszcz
Wysłany: Sro Maj 02, 2012 8:34 pm Temat postu:
Opinie s± różne. Rozmawiałem z kilkoma wędkarzami nad Brd±, niektórzy mówili, że łowi± tylko dla sportu bo nawet do domu tej ryby nie wezm±, bo w wodzie syf.
Najlepsze odcinki to kawałek za Bydgoszcz±, i dalej na Bory Tucholskie.
Pstr±ga łapi±, wła¶nie za Bydgoszcz±, czy też w okolicach Czyżkówka. To tylko słyszałem, bo pstr±gów nie łowię.
Najwięcej okoni i to tych dużych to pada z gruntu na pęczek czerwonych robali.
Na odcinku miejskim połapiesz i okonia i klenia. Spróbuj klenia na Brdzie łowić z powierzchni na skórkę od chleba.
Jest i biała ryba, Brda nie jest aż tak± zła wod±.
Jak kto woli, ja preferuję Wisłę.
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 9:30 am Temat postu:
Niebawem będę tam na targach, może wyskoczę gdzie¶ na chwilę ze spinem, skoro tak chwalicie t± rzekę. _________________ http://www.grubyzwierz.pl
Zenon Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 2:50 pm Temat postu:
dobre wła¶nie dzisiaj rozmawiałem ze skarbnikiem mojego koła. na rozpoczęcie sezonu zawody spiningowe na Brdzie. przy udziale ponad 70 wędkuj±cych, wygrał zawodnik z czterema okoniami ,sorki okonkami :lol:klenik ,jazik na zerooo o szczubełku nie wspomnę :
Adams92 Sporz±dzacz omotek
Wysłany: Sro Maj 09, 2012 10:57 am Temat postu:
grubyzwierz napisał:
Niebawem będę tam na targach, może wyskoczę gdzie¶ na chwilę ze spinem, skoro tak chwalicie t± rzekę.
Jak już będziesz w Bydgoszczy to lepiej odwiedĽ Wisłę, albo które¶ z jezior.
Ewentualnie zostaje Ci jeszcze Kanał Bydgoski, tam jest chyba więcej ryby niż w Brdzie.
A tak na marginesie: co to za targi?
benek Donosiciel kawy
Kraj: UK
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 12:47 am Temat postu:
Grubyzwierzu, mimo ze już kupę lat jestem daleko od Brdy i Bydgoszczy, z tego co koledzy się wypowiadaj±, zdradzę Tobie pewna tajemnice.
Jest taki jaz w Bydgoszczy nazywa się Czersko Polskie. jest to odnoga tzw Starej Brdy, która wpływa do Wisły. Nie wielu aż tam zachodzi, wiosna zapomnij , ze się tam dostaniesz , rozlewiska s± takie ze woderki nie pomog±.
Mam kontakt ze starym przyjacielem, który regularnie odwiedza ten rejon, niestety nie jest spinningista tylko splawiczkiem. Ale jak rozmawiałem z nim ostatnio to zaliczył Klenika 3,5 kg mój rekordzik na tym odcinku pobił strasznie. Nie ma zdjęć, bo łapie na kolacje, ale takie potworki jak ten to wpuszcza bo za duże na dobre mięsko. Byl 1 maja i byl ¶wiadkiem jak 2 wędkarzy z Torunia wygramoliło szczupaka 17 kg, na spining, porzyczyli od niego podbierak. Zreszt± gdyby¶ tam doszedł, znalazł te łowisko, byłby¶ naprawdę w szoku, poprostu dzicz, ten odcinek ma moze parke kilometrow nie wiecej niz 5 ale naprawde czesto wyprawy na ten zakatek mi sie snia, zimorodek siada na galazce 30 cm od ciebie, poprostu dzicz i szok. a ryba z tego co slysze , nadal jest. Po 3 lub 4 kilometrach id±c masz Wisłę za sob± jakie¶ 10 metrów. Take opcja jakby co...
Pozdrawiam
benek Donosiciel kawy
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 12:48 am Temat postu:
Acha jakby¶ tam trafił daj znać jak było.
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 6:26 am Temat postu:
Dzięki za informacje. Postaram się wyskoczyć ze spinem we wskazane miejsca. Fajnie by było zaliczyć szczupaka lub bolenia z Wisełki...
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 8:29 am Temat postu:
Spiningist± jestem do¶ć pocz±tkuj±cym, ale mieszkaj±c w okolicy, znam w miarę teren, więc jakby¶ miał jakie¶ problemy to ¶miało daj znać, chętnie się też wybiorę na rybki.
Jest okazja, żeby spotkać się w ramach integracji Pogawędkowej
Taps GliĽdziarz kopacz
Kraj: Polska Miejscowość: Bydgoszcz
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 10:55 pm Temat postu:
Na Starej Brdzie jest zakaz wedkowania od 1 marca do końca maja.Ale teraz można łowić.Ważna jest maczeta i odpowiedni stan Wisły.
Ryby s± tam - dla wytrwałych
benek Donosiciel kawy
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 11:26 pm Temat postu:
Taps, napisz co¶ więcej, wiesz ja już od paru latek po za Bydzia. Jak tam teraz jest co się łapie?