Wg naukowców amerykańskich 23 % cało¶ci połowów morskich populacji zagrożonych wyginięciem stanowi połowy amatorskie. W okresie wakacyjnym w południowym Atlantyku amatorzy łapi± 38 % wszystkich łowionych ryb, wzdłuż wybrzeża Pacyfiku - 59 %, a w Zatoce Meksykańskiej aż 64 %.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 469 Zalogowani 0 Wszyscy 469
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 1:18 pm Temat postu: Echosonda
Witam, wiem że ten temat co trochę sie pojawia ale... mamy taki postęp elektroniki, że ...
Zatem moje pytanie. (A zacznę od tego, że poważnie zaraziłem brata wędkarstwem a zwłaszcza trolingiem) no i kompletuję mu sprzęt, którego sobie bym nie kupił , bo i mam za daleko do wody, nie mam łódki itd. a on kupił dom na Kaszubach nad sam± wod±, piękn± wod± i przy furtce na posesję ma zaparkowan± w wodzie łódkę).
Na echosondę przeznaczył 1000-1500 zł.
Jezioro jest głębokie (ok 16m),
No i tu oczekuje Waszej pomocy - ja NIGDY nie wędkowałem z echosad± więc kompletnie jestem laikiem w tej dziedzinie. Za DWA TYGODNIE JADE DO BRATA NA TYDZIEŃ NA RYBKI i fajnie by było, aby¶my mieli już co podpi±ć do łódki.
Czytałem co nieco na temat echos±d - gro to artykuły sponsorowane, trochę znalazłem na forach i... mam mętlik.
Wielu z Was pływa, ma echos±dy zatem prosze o wasze typy.
Skłaniałem sie do Lowrance Mark 5X PRO ale... może wyszło cos nowego albo jest w promocji????
muzik21 Pogawędkowy Łowca Okazów
Kraj: Polska Miejscowość: Prudnik
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 2:49 pm Temat postu:
Używam wła¶nie wymienionej przez Ciebie echosondy, fakt że od bardzo nie dawna, jednak na chwilę obecn± jestem z niej bardzo zadowolony. Duży, czytelny, ekran, prosta obsługa. Wcze¶niej używałem Piranh'i Max Humminbird'a. Różnica między tymi dwoma echosondami-kolosalna, oczywi¶cie na korzy¶ć Matrixa. Generalnie-my¶lę, że się nie zawiedziesz. Opis mało dokładny, ale w życiu miałem do czynienia tylko z dwoma sondami, więc do¶wiadczenie z tym sprzętem też mam małe. Jednak w moim odczuciu warto wydać te 1200zł. _________________ Pozdrawiam
muzik21
pepek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Chorzów
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 8:01 pm Temat postu:
Witaj,posiadam Lowrance Mark 5X PRO,bawię się już trzeci sezon
tym echem i jestem bardzo zadowolony,polecam. _________________ Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytaj±c o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca rado¶ć.
Pike1 Starszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: Mazury
Wysłany: Pon Paż 01, 2012 9:20 am Temat postu:
Jeżeli pierwsza echosonda, to cos prostego, ale nie najprostszego. Mi osobi¶cie zakup echosondy polecił kolega Mario. Było to Eagle 480, bo Lowrance 125 czy 135 było dla mnie za drogie. Można trafic coć używanego, ale słyszałem, że niekiedy przetwornik może być uszkodzony. Echosonda trochę uzależnia, a przy trolingu jest niezbędna, chyba, że się zna akwen i często sie na nim przebywa. Ryby przebywaj± na różnych głęboko¶ciach, dotyczy to zarówno pór: roku, dnia. Ja swoj± użytkuję już 3 rok i najlepiej podoba mi się jak wędkuję z pod lodu i widzę na ekranie podnosz±ce się ryby do oblaki.
kamase Młodszy podbierakowy
Kraj: Polska Miejscowość: ŁódĽ
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 9:46 am Temat postu:
odkopuj±c temat echosond. to na płytkich jeziorach tak między 3 - 5m co by się sprawdziło. Nie mam bladego pojęcia jaki sprzęt można byłoby zakupić tak do 1000 zł.
pomożecie?
pozdrawiam,
S
Zamki Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 12:09 pm Temat postu:
kamase napisał:
odkopuj±c temat echosond. to na płytkich jeziorach tak między 3 - 5m co by się sprawdziło. Nie mam bladego pojęcia jaki sprzęt można byłoby zakupić tak do 1000 zł.
pomożecie?
pozdrawiam,
S
A co to chcesz widzieć na trzech metrach przy pomocy echa ....
chyba jedynie jak jest głęboko i rodzaj dna a do tego starczy Ci każda sonda i nie trzeba wywalać tysi±ca ... _________________ Łowię i zjadam ......
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 8:10 pm Temat postu:
Ja mam LX125 już ze 6 lat albo dłużej, nie planuję zmieniać ani wymienić. Eegle to zubożona wersja Lowranca na ile się orientuję. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 11:07 am Temat postu:
Zamki napisał:
kamase napisał:
pomożecie?
pozdrawiam,
S
A co to chcesz widzieć na trzech metrach przy pomocy echa ....
chyba jedynie jak jest głęboko i rodzaj dna a do tego starczy Ci każda sonda i nie trzeba wywalać tysi±ca ...
Mamy ze znajomym jezioro polodowcowe dobrze zarybione drapieżnikiem, który stoi zaraz za trzcinowiskiem wła¶nie na takie głęboko¶ci. I pytanie jaki rodzaj echosondy wykorzystać? Faktem jest to, że w głębinach na trollingu można będzie ¶miało też wykorzystać taki sprzęt aczkolwiek więcej czasu spędzi na płytkiej wodzie.
pozdrawiam
S
Wysłany: Pią Sie 16, 2013 9:45 am Temat postu:
W moim przypadku zadecydowalismy na Hummibird PiranhaMax 175. Juz od tego weekendu okaze sie czy wybor byl sluszny.
pozdr,
s