Większo¶ć żarłocznych szczupaków daje się odhaczyć bezkrwawo. Często hak zawija się za łuk skrzelowy i po odcięciu lub odpięciu przynęty można j± bez problemu wyj±ć od strony pokryw skrzelowych.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 597
Zalogowani 0
Wszyscy 597
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Wrz 11, 2012 2:36 pm Temat postu: Szczupak- jak prowadzicie przynęty miękkie?
Witam!
Do tej pory dla mnie przynętami numer jeden na szczupaki był przynęty twarde- obrotówki, wahadłówki, woblery. Na gumy szczupaki łowiłem głównie jako przyłów przy sandaczowaniu. W tym sezonie gumy wyszły na pierwsze miejsce je¶li chodzi o ilo¶ć jak i wielko¶ć łowionych przeze mnie szczupaków. Ostatnio zacz±łem się zastanawiać w jaki sposób prowadzicie kopytka przy połowie szczupaków? Prowadzicie przynętę jednostajnie, czy też łowicie z tradycyjnego opadu? Dodam, że łowie głównie w Odrze. _________________ Pozdrawiam
muzik21
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Wto Wrz 11, 2012 3:23 pm Temat postu:
Ja praktycznie łowię w wodach stoj±cych, szczupaki łowię raczej na gumy rzadziej na woblery, na obrotówki wcale, najczę¶ciej siadaj± mi podczas zwykłego monotonnego ci±gnięcia przynęty nad dnem, żadziej na pojedynczym czy podwójnym podbiciu. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Mepsik Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Częstochowa
Wysłany: Sro Paż 03, 2012 2:46 pm Temat postu:
Ja też praktycznie łowię szczupaki wył±cznie na wodach stoj±cych. Największe szczupaki łowię na gumy, choć na obrotówki złowiłem ich najwięcej. Staram się łowić na stosunkowo duże przynęty, nie tylko kopytka, ale też twistery. Zakładam je na nieproporcjonalnie lekkie główki (od 3 do max. 7 gr) na dużych hakach. Łowię z wysoko uniesionym kijem, tak by przynęta szła od 0,5 do 1 m nad dnem - czasami nawet wyżej. Przynętę prowadzę jednostajnie z krótkimi przerwami tak by wolno opadła na napiętej lince. Potem lekko podrywam, pozwalam opa¶ć na ustalon± głęboko¶ć i znów jednostajnie przeci±gam. PóĽn± jesieni± zdarza się, że duży szczupak podskubuje tak prowadzon± przynętę niczym okonek. Gdy wyczuwam takie puknięcia natychmiast przestaję zwijać żyłkę i pozwalam przynęcie opa¶ć na dno. Przetrzymuję j± na dnie nieruchomo przez ok. 10 sekund, po czym delikatnym obrotem korbki przeci±gam j± bardzo wolno po dnie i na koniec agresywnie podrywam. Wtedy zwykle następuje bardzo agresywny atak.
wolfram Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: gdzie¶ na ¦l±sku
Wysłany: Sro Paż 03, 2012 8:17 pm Temat postu:
A łowi kto¶ szczupaki na gumy w łowiskach bardzo płytkich, do jednego metra?
dzas Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Grudzi±dz
Wysłany: Sro Paż 03, 2012 9:02 pm Temat postu:
A łowi... Tylko, że metr to jest w najgłębszych dołach, przewżnie jest tak ok 50 cm wody. I więcej zielska niż wody. Przynęta musi wpa¶c do wody na uniesionym do pionu kiju. I wtedy jest kika sekund na prowadzenie, jak szczupak nie uderzy w tym czasie to można zwijać już szybko z kłębem zielska na haku. Czyszczenia z zielska i ponowny rzut. Uwielbiam takie łowienie Kiedy¶ używałem gumy na haku bez główki, dzi¶ używam główek około 2-3 gramy. Wyniki s± zacne ilo¶ciowo, z jako¶ci± gorzej.
Wysłany: Sro Paż 03, 2012 9:26 pm Temat postu:
dzas napisał:
A łowi... Tylko, że metr to jest w najgłębszych dołach, przewżnie jest tak ok 50 cm wody. I więcej zielska niż wody. Przynęta musi wpa¶c do wody na uniesionym do pionu kiju. I wtedy jest kika sekund na prowadzenie, jak szczupak nie uderzy w tym czasie to można zwijać już szybko z kłębem zielska na haku. Czyszczenia z zielska i ponowny rzut. Uwielbiam takie łowienie Kiedy¶ używałem gumy na haku bez główki, dzi¶ używam główek około 2-3 gramy. Wyniki s± zacne ilo¶ciowo, z jako¶ci± gorzej.
Łowię identycznie na rozlewiskach zbiornika Mytycze, oprócz gum na lekkich główkach używam jeszcze obrotówek nawet czwórek, które o dziwo pięknie chodz± na wysoko uniesionym kiju w 50-70cio centymetrowej wodzie. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Pią Paż 05, 2012 5:13 pm Temat postu:
dzas napisał:
No wła¶nie, wła¶nie, o tę jako¶ć się rozchodzi, bo mnie się też tylko niewymiarówki czepiaj±, a na większe przynęty nie ma pobić :?
jjjan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Paż 07, 2012 5:30 pm Temat postu:
wolfram napisał:
No wła¶nie, wła¶nie, o tę jako¶ć się rozchodzi, bo mnie się też tylko niewymiarówki czepiaj±, a na większe przynęty nie ma pobić :?
Może spróbuj sliderem lub innym jerkiem. Da się łowić zwykłym spiningiem i można mieć efekty. Kiedy¶ jeżdziłem na jeziorko nazywaj±ce się Żukówko, płytkie i mocno zaro¶nięte. Na slidera było mniej brań, ale za to szczupaki jakby trochę większe.
Wysłany: Nie Paż 07, 2012 6:35 pm Temat postu:
Wolfram ja polecę Ci jeszcze pływaj±ce Dorado Drunk 7cm 20g, od czasu do czasu siadaj± na nie piękne okonie. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
ziomek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tam gdzie Odra i Bóbr
Wysłany: Sro Paż 10, 2012 5:41 pm Temat postu:
Szczupaki w Odrze na gumy łowię tak (w sumie to łowiłem kiedy¶, teraz czasu dla kaczodziobych za mało):
Guma jasna (biała, perła), ja używam kopyt ok 10 cm, ale rippery i twistery nie s± wcale gorsze. Główka najczę¶ciej 5-7g - spokojnie wystarcza na powolne prowadzenie nad dnem. Uważam, że najlepiej, gdy przynęta idzie ok 0,5m nad dnem. Prowadzę gumę raczej niejednostajnie. Je¶li unoszę gumę wyżej, to spokojnie, płynnie, bez ostrych zrywów. Opad, z racji lekkiej główki też powolny. Czasem lekko podszarpuję gumę nieznacznym ruchem szczytówki. _________________ "Człowiek będzie zdobywał coraz więcej i więcej, aż przyjdzie dzień, kiedy ¶wiat rzeknie: "Nie mam już nic więcej do ofiarowania" "
Wysłany: Sro Paż 10, 2012 8:59 pm Temat postu:
Dzięki za wskazówki, rozejrzę się za tymi przynętami...my¶lałem, że do jerkowania konieczny jest specjalny kij o sztywnej akcji, ale skoro można normalnym...hmm, a może być 10-20g wyrzutu?, bo cięższego nie posiadam.
Mam jeszcze teleskopy do 80 g (nie spiningowe), ale tym raczej nie macha się komfortowo.
Mepsik Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Częstochowa
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 10:38 am Temat postu:
mario_z napisał:
Łowię identycznie na rozlewiskach zbiornika Mytycze, oprócz gum na lekkich główkach używam jeszcze obrotówek nawet czwórek, które o dziwo pięknie chodz± na wysoko uniesionym kiju w 50-70cio centymetrowej wodzie.
O tak! Najlepsze s± do tego obrotówki z bardzo lekkim korpusem i dużym chwostem - np. francuski rublex ondex