Przeciętna długo¶ć życia wybranych gatunków ryb: sum 60 lat, piskorz 20 lat, sandacz 15 lat, leszcz 14 lat, szczupak 10 lat, okoń 10 lat, węgorz 50 lat, jesiotrowate 100 lat.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 465 Zalogowani 0 Wszyscy 465
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Gru 05, 2012 8:57 pm Temat postu: Trocie i Łososie czy to ich kres w naszych rzekach
Co rok wybieram się nad pomorskie rzeki w pogoni za rybami marzeń nie jednego wędkarza. Każdego roku, ze skutkiem pozytywnym lub nie, wyjazdy na te piękne i waleczne ryby wspominam do dzi¶. Jak co roku będę nad pomorskimi rzekami lecz nie wiem z jakim rezultatem. Trzebione przez kłusoli teraz niszczy je jakie¶ choróbsko. W tym roku epidemia która dosięgła te szlachetne ryby jest nie do ogarnięcia. Takie moje pytanie co o tym my¶licie, czy można co¶ z tym zrobić?.Jaka przyszło¶ć czeka te piękne i dostojne ryby. My¶lę że to minie i będziemy mogli dalej cieszyć się z pięknego Łososia lub Troci. :oj:
kaktus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legnica
Wysłany: Pią Gru 07, 2012 10:36 am Temat postu:
Wiesz, specem nie jestem, ale to mi wygl±da na robotę choroby zwanej wła¶nie kłusol. Rybka wygl±da, jakby j± kto¶ ponacinał od spodu.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Pią Gru 07, 2012 1:57 pm Temat postu: Re: Trocie i Łososie czy to ich kres w naszych rzekach
Kolego zmniejsz rozmiar foty (320x240) bo strona się rozjeżdża. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
trutta Operator wioseł
Kraj: Polska Miejscowość: Wałbrzych
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 12:23 am Temat postu:
Uwierzcie koledzy to nie kłusole !!!!!!. A fotki nie będę zmniejszał bo jest z linku a na mniejszej gorzej widać skutki choroby. No chyba Mariusz że bardziej interesuje ciebie rozmiar zdjęcia niż to co dzieje się z naszymi perłami pomorskich rzek. W co bardzo w±tpię. Z uszanowaniem Robert.
Robert Pogawędkowy twardziel
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 10:17 am Temat postu:
trutta napisał:
Uwierzcie koledzy to nie kłusole !!!!!!. A fotki nie będę zmniejszał bo jest z linku a na mniejszej gorzej widać skutki choroby. No chyba Mariusz że bardziej interesuje ciebie rozmiar zdjęcia niż to co dzieje się z naszymi perłami pomorskich rzek. W co bardzo w±tpię. Z uszanowaniem Robert.
Szanowny kolego, wygl±da na to, iż Mario słusznie zwrócił Ci uwagę .
Na Pogawędkach, panuj± od lat te same zasady i obowi±zuj± wszystkich użytkowników. Czyli między innymi : wklejanie grafiki obwarowane jest odpowiednimi warunkami. Te z kolei znajdziesz w przyjemnej lekturze regulaminu PW do czego gor±co zachęcam .
Sam temat owszem jest bardzo ważki. I z cał± pewno¶ci± jest ogromnym dramatem.
My¶lę jednak, iż słuszniej byłoby wkleić adres strony Ľródłowej z kompletn± informacj±. (I tu również polecam zasady regulaminowe wklejania linków .)
Samo zdjęcie ¶niętej ryby oprócz obrzydliwych wrażeń estetycznych nie wiele wnosi, życia w tę biedn± istotę nie jeste¶my w stanie tchn±ć.
Podejrzewam, iż słuszniej będzie, je¶li edytujesz swój post i poprawisz to, co warte jest poprawienia .
Pozdrawiam Robert .
jjjan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 1:18 pm Temat postu:
Zawsze podziwiam odwagę ludzi, którzy gło¶no potępiaj± innych za nie przestrzeganie przepisów, a sami uważaj± że ich to nie dotyczy. Postępuj± według własnego widzimisię, bo przecież ich nieprzestrzeganie to piku¶ w porównaniu do nieprzestrzegania innych. ¦więtych nie ma, ale chwalić się tym to jest chyba przesada.
Jotes Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 2:38 pm Temat postu:
Ogl±dałem w TV program o katastrofalnej sytuacji na Słupi, gdzie 90% łososi i troci tak wła¶nie wygl±da w tym roku. To oczywi¶cie nie przeszkadza tamtejszym kłusolom, by odławiać podbierakami te chore ryby, czy¶cić owego "parcha" pumeksem, filetować i sprzedawać jako pyszno¶ci na bazarach. I tego wła¶nie dotyczył materiał filmowy - przestrogi przed kupowaniem "rybiny" niewiadomego pochodzenia, bo może to grozić choróbskami. Pomijaj±c oczywi¶cie fakt, iż cała masa ryb pada i nie będzie jej dane dotrwać tarła, a służby maj± pełne ręce roboty z uprz±taniem trucheł... :roll:
Robert Pogawędkowy twardziel
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 3:02 pm Temat postu:
Zainteresował mnie ten temat i dzisiaj grzebałem w tym celu po necie.
Trafiłem na zeszłoroczn± opinie fachowca.
Zastanawia mnie, co od zeszłego roku zrobili w tej sprawie.
Przecież można zapobiec takim sytuacjom, jeżeli wiadomo, co jest Ľródłem choroby.
Jaka przyszło¶ć czeka te piękne i dostojne ryby. My¶lę że to minie i będziemy mogli dalej cieszyć się z pięknego Łososia lub Troci.
Niestety do puki trwa obecna polityka pzw dot. tych ryb (troć, łoso¶) nie zmieni sie nic, łoso¶ jest dobrym przykładem restytucja tego gatunku trwa chyba od 1997 a efekty s± takie że do sztucznego tarła w tym roku pozyskano zaledwie parę sztuk a co najgorsze nie zinwentaryzowano nawet jednego naturalnego gniazda tarłowego tej ryby .....