Wysłany: Sro Gru 05, 2012 8:57 pm Temat postu: Trocie i Łososie czy to ich kres w naszych rzekach
Co rok wybieram się nad pomorskie rzeki w pogoni za rybami marzeń nie jednego wędkarza. Każdego roku, ze skutkiem pozytywnym lub nie, wyjazdy na te piękne i waleczne ryby wspominam do dziś. Jak co roku będę nad pomorskimi rzekami lecz nie wiem z jakim rezultatem. Trzebione przez kłusoli teraz niszczy je jakieś choróbsko. W tym roku epidemia która dosięgła te szlachetne ryby jest nie do ogarnięcia. Takie moje pytanie co o tym myślicie, czy można coś z tym zrobić?.Jaka przyszłość czeka te piękne i dostojne ryby. Myślę że to minie i będziemy mogli dalej cieszyć się z pięknego Łososia lub Troci. :oj:
kaktus Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Sep 29, 2006 Posty: 357
Kraj: Polska Miejscowoć: Legnica
Wysłany: Piš Gru 07, 2012 10:36 am Temat postu:
Wiesz, specem nie jestem, ale to mi wygląda na robotę choroby zwanej właśnie kłusol. Rybka wygląda, jakby ją ktoś ponacinał od spodu.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6590
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Piš Gru 07, 2012 1:57 pm Temat postu: Re: Trocie i Łososie czy to ich kres w naszych rzekach
Kolego zmniejsz rozmiar foty (320x240) bo strona się rozjeżdża. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
trutta Operator wioseł
Dołšczył: Feb 15, 2007 Posty: 75
Kraj: Polska Miejscowoć: Wałbrzych
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 12:23 am Temat postu:
Uwierzcie koledzy to nie kłusole !!!!!!. A fotki nie będę zmniejszał bo jest z linku a na mniejszej gorzej widać skutki choroby. No chyba Mariusz że bardziej interesuje ciebie rozmiar zdjęcia niż to co dzieje się z naszymi perłami pomorskich rzek. W co bardzo wątpię. Z uszanowaniem Robert.
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 10:17 am Temat postu:
trutta napisał:
Uwierzcie koledzy to nie kłusole !!!!!!. A fotki nie będę zmniejszał bo jest z linku a na mniejszej gorzej widać skutki choroby. No chyba Mariusz że bardziej interesuje ciebie rozmiar zdjęcia niż to co dzieje się z naszymi perłami pomorskich rzek. W co bardzo wątpię. Z uszanowaniem Robert.
Szanowny kolego, wygląda na to, iż Mario słusznie zwrócił Ci uwagę .
Na Pogawędkach, panują od lat te same zasady i obowiązują wszystkich użytkowników. Czyli między innymi : wklejanie grafiki obwarowane jest odpowiednimi warunkami. Te z kolei znajdziesz w przyjemnej lekturze regulaminu PW do czego gorąco zachęcam .
Sam temat owszem jest bardzo ważki. I z całą pewnością jest ogromnym dramatem.
Myślę jednak, iż słuszniej byłoby wkleić adres strony źródłowej z kompletną informacją. (I tu również polecam zasady regulaminowe wklejania linków .)
Samo zdjęcie śniętej ryby oprócz obrzydliwych wrażeń estetycznych nie wiele wnosi, życia w tę biedną istotę nie jesteśmy w stanie tchnąć.
Podejrzewam, iż słuszniej będzie, jeśli edytujesz swój post i poprawisz to, co warte jest poprawienia .
Pozdrawiam Robert .
jjjan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 1:18 pm Temat postu:
Zawsze podziwiam odwagę ludzi, którzy głośno potępiają innych za nie przestrzeganie przepisów, a sami uważają że ich to nie dotyczy. Postępują według własnego widzimisię, bo przecież ich nieprzestrzeganie to pikuś w porównaniu do nieprzestrzegania innych. Świętych nie ma, ale chwalić się tym to jest chyba przesada.
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 2:38 pm Temat postu:
Oglądałem w TV program o katastrofalnej sytuacji na Słupi, gdzie 90% łososi i troci tak właśnie wygląda w tym roku. To oczywiście nie przeszkadza tamtejszym kłusolom, by odławiać podbierakami te chore ryby, czyścić owego "parcha" pumeksem, filetować i sprzedawać jako pyszności na bazarach. I tego właśnie dotyczył materiał filmowy - przestrogi przed kupowaniem "rybiny" niewiadomego pochodzenia, bo może to grozić choróbskami. Pomijając oczywiście fakt, iż cała masa ryb pada i nie będzie jej dane dotrwać tarła, a służby mają pełne ręce roboty z uprzątaniem trucheł... :roll:
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 3:02 pm Temat postu:
Zainteresował mnie ten temat i dzisiaj grzebałem w tym celu po necie.
Trafiłem na zeszłoroczną opinie fachowca.
Zastanawia mnie, co od zeszłego roku zrobili w tej sprawie.
Przecież można zapobiec takim sytuacjom, jeżeli wiadomo, co jest źródłem choroby.
Jaka przyszłość czeka te piękne i dostojne ryby. Myślę że to minie i będziemy mogli dalej cieszyć się z pięknego Łososia lub Troci.
Niestety do puki trwa obecna polityka pzw dot. tych ryb (troć, łosoś) nie zmieni sie nic, łosoś jest dobrym przykładem restytucja tego gatunku trwa chyba od 1997 a efekty są takie że do sztucznego tarła w tym roku pozyskano zaledwie parę sztuk a co najgorsze nie zinwentaryzowano nawet jednego naturalnego gniazda tarłowego tej ryby .....