Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
trutta Operator wioseł

Kraj: Polska Miejscowość: Wałbrzych |
Wysłany: Sro Gru 05, 2012 8:57 pm Temat postu: Trocie i Łososie czy to ich kres w naszych rzekach |
|
|
Co rok wybieram się nad pomorskie rzeki w pogoni za rybami marzeń nie jednego wędkarza. Każdego roku, ze skutkiem pozytywnym lub nie, wyjazdy na te piękne i waleczne ryby wspominam do dzi¶. Jak co roku będę nad pomorskimi rzekami lecz nie wiem z jakim rezultatem. Trzebione przez kłusoli teraz niszczy je jakie¶ choróbsko. W tym roku epidemia która dosięgła te szlachetne ryby jest nie do ogarnięcia. Takie moje pytanie co o tym my¶licie, czy można co¶ z tym zrobić?.Jaka przyszło¶ć czeka te piękne i dostojne ryby. My¶lę że to minie i będziemy mogli dalej cieszyć się z pięknego Łososia lub Troci. :oj: |
|
 |
kaktus Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Legnica |
Wysłany: Pią Gru 07, 2012 10:36 am Temat postu: |
|
|
Wiesz, specem nie jestem, ale to mi wygl±da na robotę choroby zwanej wła¶nie kłusol. Rybka wygl±da, jakby j± kto¶ ponacinał od spodu. |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Pią Gru 07, 2012 1:57 pm Temat postu: Re: Trocie i Łososie czy to ich kres w naszych rzekach |
|
|
Kolego zmniejsz rozmiar foty (320x240) bo strona się rozjeżdża. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
trutta Operator wioseł

Kraj: Polska Miejscowość: Wałbrzych |
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 12:23 am Temat postu: |
|
|
Uwierzcie koledzy to nie kłusole !!!!!!. A fotki nie będę zmniejszał bo jest z linku a na mniejszej gorzej widać skutki choroby. No chyba Mariusz że bardziej interesuje ciebie rozmiar zdjęcia niż to co dzieje się z naszymi perłami pomorskich rzek. W co bardzo w±tpię. Z uszanowaniem Robert. |
|
 |
Robert Pogawędkowy twardziel

Kraj: Francja Miejscowość: Selestat |
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 10:17 am Temat postu: |
|
|
trutta napisał: |
Uwierzcie koledzy to nie kłusole !!!!!!. A fotki nie będę zmniejszał bo jest z linku a na mniejszej gorzej widać skutki choroby. No chyba Mariusz że bardziej interesuje ciebie rozmiar zdjęcia niż to co dzieje się z naszymi perłami pomorskich rzek. W co bardzo w±tpię. Z uszanowaniem Robert. |
Szanowny kolego, wygl±da na to, iż Mario słusznie zwrócił Ci uwagę .
Na Pogawędkach, panuj± od lat te same zasady i obowi±zuj± wszystkich użytkowników. Czyli między innymi : wklejanie grafiki obwarowane jest odpowiednimi warunkami. Te z kolei znajdziesz w przyjemnej lekturze regulaminu PW do czego gor±co zachęcam .
Sam temat owszem jest bardzo ważki. I z cał± pewno¶ci± jest ogromnym dramatem.
My¶lę jednak, iż słuszniej byłoby wkleić adres strony Ľródłowej z kompletn± informacj±. (I tu również polecam zasady regulaminowe wklejania linków .)
Samo zdjęcie ¶niętej ryby oprócz obrzydliwych wrażeń estetycznych nie wiele wnosi, życia w tę biedn± istotę nie jeste¶my w stanie tchn±ć.
Podejrzewam, iż słuszniej będzie, je¶li edytujesz swój post i poprawisz to, co warte jest poprawienia .
Pozdrawiam Robert . |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 1:18 pm Temat postu: |
|
|
Zawsze podziwiam odwagę ludzi, którzy gło¶no potępiaj± innych za nie przestrzeganie przepisów, a sami uważaj± że ich to nie dotyczy. Postępuj± według własnego widzimisię, bo przecież ich nieprzestrzeganie to piku¶ w porównaniu do nieprzestrzegania innych. ¦więtych nie ma, ale chwalić się tym to jest chyba przesada. |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 2:38 pm Temat postu: |
|
|
Ogl±dałem w TV program o katastrofalnej sytuacji na Słupi, gdzie 90% łososi i troci tak wła¶nie wygl±da w tym roku. To oczywi¶cie nie przeszkadza tamtejszym kłusolom, by odławiać podbierakami te chore ryby, czy¶cić owego "parcha" pumeksem, filetować i sprzedawać jako pyszno¶ci na bazarach. I tego wła¶nie dotyczył materiał filmowy - przestrogi przed kupowaniem "rybiny" niewiadomego pochodzenia, bo może to grozić choróbskami. Pomijaj±c oczywi¶cie fakt, iż cała masa ryb pada i nie będzie jej dane dotrwać tarła, a służby maj± pełne ręce roboty z uprz±taniem trucheł... :roll: |
|
 |
Robert Pogawędkowy twardziel

Kraj: Francja Miejscowość: Selestat |
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Zainteresował mnie ten temat i dzisiaj grzebałem w tym celu po necie.
Trafiłem na zeszłoroczn± opinie fachowca.
Zastanawia mnie, co od zeszłego roku zrobili w tej sprawie.
Przecież można zapobiec takim sytuacjom, jeżeli wiadomo, co jest Ľródłem choroby. |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Trochę jednak pisze się na temat. choroba |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

|
|
 |
Szahid Młodszy podbierakowy

Kraj: Polska Miejscowość: ¦l±sk |
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Jaka przyszło¶ć czeka te piękne i dostojne ryby. My¶lę że to minie i będziemy mogli dalej cieszyć się z pięknego Łososia lub Troci. |
Niestety do puki trwa obecna polityka pzw dot. tych ryb (troć, łoso¶) nie zmieni sie nic, łoso¶ jest dobrym przykładem restytucja tego gatunku trwa chyba od 1997 a efekty s± takie że do sztucznego tarła w tym roku pozyskano zaledwie parę sztuk a co najgorsze nie zinwentaryzowano nawet jednego naturalnego gniazda tarłowego tej ryby .....
Tu zostało chyba wszystko napisane na temat choroby
je¶li kogo¶ bardziej interesuje ten temat polecam forum FORS _________________
|
|
 |
|